Dodaj do ulubionych

AVAST, KERIO i MAM WIRUSY???

IP: *.szczecin.mm.pl 11.04.05, 18:18
Mam zainstalowanego Avasta, Kerio jako firewall oraz Spybota. A tu dostaje
komunikat, ze w moich maialch (z tlenu) jest full wirusow! Teraz Avast tlucze
jeden po drugim (jak dotad 2, ale zaraz bedzie chyba wiecej). Dlaczego
taka 'solidna' ochrona nie zabezpieczyla mojego kompa? Cos nie tak zrobilam
czy...
Bardzo prosze o Wasze opinie!
pzdr

Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? IP: *.szczecin.mm.pl 11.04.05, 18:22
      'Our antivirus software has detected a large ammount of viruses outgoing
      from your email account'...........

Oto komunikat jaki dzis dostalam od 'tlenu':(
      • m.gregor Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 11.04.05, 19:06
        Czy wogole rozumiesz jaki komunikat daje Ci serwer pocztowy o2.pl? Daje
        informacje ze z Twojego konta jest wysylana duza liczba wirusow. Ale wcale
        wysylana byc nie musi. Wystarczy ze wirus w pole OD wpisze Twoj adres a wysle
        sie z konta kogos innego i koniec. Juz rozeslanie tego wirusa idzie na Twoje konto.
    • Gość: targa Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? IP: *.80-202-253.nextgentel.com 11.04.05, 18:51
      Avast przepuszcza wirusy. Przeskanuj kompa skanerem Pandy online. Mi pomogla
      zmiana firewalla na Sygate.
      www.pandasoftware.com/products/activescan/com/activescan_principal.htm
      • m.gregor Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 11.04.05, 19:07
        > Avast przepuszcza wirusy.
        A to dziwne. Rok z Avast'em na dwoch komputerach i rok bez zadnych klopotow...
    • m.gregor Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 11.04.05, 19:11
      > Teraz Avast tlucze jeden po drugim
      Czyli co? Przychodza zawirusowane maile a Avast je usuwa. Hmmm...nie wiem czy
      wiesz ale tak powinno byc. Skanowalas dyski Avastem? Nie poczte przychodzaca (to
      robi sie automatycznie) ale prawym na dysk -> Skanuj...? Wykryl jakies wirusy?
    • Gość: dominik666 Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 19:25
      LOL już ze 100x pisałem że te smieszne programiki w niczym nie pomagają

takiego komunikatu nie mogłabyś dostać od tlenu - po pierwsze byłby po
      polsku,po drugie sprawa śmierdziała mi od początku bo wirusów nie ma.

"Dear user of tlen.pl,Our antivirus software has detected a large ammount of
      viruses outgoingfrom your email account, you may use our free anti-virus tool
      to clean upyour computer software.Please, read the attach for further
      details.Sincerely"
      czyżby taki list dostałas ?
      www.svpal.org/subscriber/virus-bagle.html
      ten free anti virus tool to właśnie VIRUS ! - update`uj swój komputer z
      windowspdate i NIGDY ALE TO PRZENIGDY :D nie instaluj niczego z płonących
      pomocą liścików (w sumie to nie virus tylko program wysyłający SPAM -
      instalujesz go sama,żeruje na ludzkiej głupocie a nie na braku zabezpieczeń)

• Gość: Aga Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? IP: *.szczecin.mm.pl 11.04.05, 20:56
      OK, juz cos wiem o tym komunikacie, dzieki (nie bardzo wiem, czemu go dostalam
      i od kogo...)
      Ale faktem jest, ze 2 WIRUSY WIN32 WESZLY SOBIE DO KOMPA pomimo Avasta i Kerio:(
      Pierwszy dostal kwarantanne, drugi usuniety (tak to zrobil Avast!)

A wiec prosze, wyjasnijcie, jak one weszly pomimo tej ochrony i czestego
      skanowania (prawym przyciskiem, mgregor:)?

• Gość: fg Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 07:10
        A masz windę ze wszystkimi updatami? Jak nie to i święty Juda - patron spraw
        beznadziejnych rozłozy ręce. Ja kiedyś na zestawie avast - zone alarm i świeżo
        zainstalowanym systemie pracowałem 5 - slownie pięć minut. I padka. Darmowe
        programy to jedno wielkie g. Ja mam komercyjne ale nawet na nim, jak wyłacze
        zaporę sytemową xp mam dziury. Dopiero zapora systemowa i dobry firewall jako
        tako chroni kompa przed śmiciami. A najlepiej to przejść na linuxa, tylko mój
        skaner jakos nie chce pod nim pracować. gdyby nie to to już awno pozegnałbym sie
        z windą
        • Gość: piastow Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:40
          zapora systemowa i firewall ? czy to wiesz co mowisz ? jedno wyklucza drugie
          wiec zdecydujsie na jedno
          • neder Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 12.04.05, 12:43
            Gość portalu: piastow napisał(a):

> zapora systemowa i firewall ? czy to wiesz co mowisz ? jedno wyklucza drugie
            > wiec zdecydujsie na jedno

???????????????????
            • m.gregor Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 12.04.05, 14:03
              Neder: on dobrze gada. Albo zapora systemowa albo oddzielny firewall.
              • neder Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 12.04.05, 14:12
                Przecież nie mówię, że "źle gada" tylko się właśnie pytam dlaczego? Jakoś już
                mi nie wystarczy, że ktoś tylko powie, że ma być tak czy siak, bo kiedyś tu
                czytałam, że może być i jedno i drugie :/

Więc ładnie proszę o wyjaśnienie:)
                • m.gregor Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 12.04.05, 14:58
                  Aha. :-) Myslalem ze sie burzysz ze bzdury gada ;-) Nie moze byc i jedno i
                  drugie bo to tak jakbys miala zainstalowane dwa firewall'e. Nie wiadomo ktory
                  tak naprawde steruje ruchem.
                  • Gość: ASIA Avast i Kerio SIE WYKLUCZAJA...? IP: *.szczecin.mm.pl 12.04.05, 16:21
                    Wielokrotnie czytalam tu na tym forum, ze kombinacja Kerio + Avast jest bardzo
                    polecana. Ponadto, ze Avast nie zawiera odpowiednika firewalla (inaczej chyba
                    nie byloby tylu firewalli roznych firm!) ale jest skanerem. Wiem, ze ma 'oslone
                    rezydentna', ale podobno to nie jest to samo co firewall.
                    Jesli ktos bylby laskaw to wyjasnic (ROZNICA: firewall i rezydentna w Avascie) -
                    bardzo prosze.

Dodam, ze moj Avast robi soebie UPDATE'y CODZIENNIE:)
                    • Gość: Reader <przemilcze> IP: 212.247.232.* 12.04.05, 16:42
                      www.google.pl/search?hl=pl&q=co+to+jest+firewall&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
                      www.google.pl/search?hl=pl&q=co+to+jest+os%C5%82ona+rezydentna&spell=1
                      i przy okazji: w programach sa help'y, manual'e, FAQ'i itd....
      • Gość: Reader Mam IP: 212.247.232.* 12.04.05, 08:45
        nadzieje, ze sie nie obrazisz, ale czy ty wiesz co ty piszesz?
        Po pierwsze: firewall nie jest od ochrony przed wirusami (nie bede tu sie
        rozisywal, mozna poszukac w google, wpisujac "co to jest firewall")

Po drugie: zadaniem antywirusa jest wykrywanie i usuwanie wirusow, co jak wynika
        z Twego maila aVast uczynil, przytaczam:
        > Pierwszy dostal kwarantanne, drugi usuniety (tak to zrobil Avast!)

Posiadanie antywirusa i firewalla nie chroni cie "na odleglosc". Chronia TWOJ
        komputer. Nie oznacza to, ze nie bedziesz dostawala wirusow, czy ze nikt nie
        bedzie skanowal Twego komputera. Oznacza to, ze po przyjsciu wirusa system
        korzystajac w odpowiedniego oprogramowania albo wirusa usunie, albo umiesci go w
        kwarantannie ale zrobi jeszcze cos innego.
    • Gość: DZ Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 12.04.05, 18:36
      Najpierw jest wirus, a potem antywirus który go wykrywa i usuwa ( albo i
      nie),dlatego konieczne jest stałe aktualizowanie antywira. Poza tym żaden
      antywirus nie ma 100% skuteczności.
      Pzdr
      • cwib Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 12.04.05, 22:49
        A u mnie ze dwa miesiące temu update Avasta ściągnęło takie świństwo, ze już
        nie uruchomiłem kompa - instalacja od nowa. Nie pomogła Panda, McAfee
        Enterprise.
        Podobne przygody widziałem jeszcze na kilku kompach.
        Wywaliłem Avasta - straciłem zaufanie.
        • m.gregor Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 12.04.05, 22:52
          Update sciagnelo swinstwo? Wiesz...mam rok Avast'a na 3 komputerach i jakos
          przez rok nie bylo zadnych problemow. Wiec nie bardzo chce mi sie wierzyc w to
          ze to 'update avast'a' sciagnelo...
          • neder Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 12.04.05, 23:02
            m.gregor słońce zdecyduj się wreszcie - na 2 czy na 3 komputerach masz tego
            avasta, hm? ;p
            • m.gregor Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 12.04.05, 23:04
              Wiedzialem...WIEDZIALEM!!!! Czepiasz sie! ;-D Na dwoch swoich (jeden moj drugi
              brata) i na trzecim u 'lepszej polowy'. Na tym trzecim troche krocej (pol roku).
              • neder ;D 12.04.05, 23:09
                uff, a już myślałam, że zaczniesz się plątać w zeznaniach ;p hihi
    • Gość: Asia Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? IP: *.szczecin.mm.pl 13.04.05, 00:11
      OK, widze, ze wszyscy jestescie 'starymi wygami';) znacie sie na rzeczy i
      smieszy was, ze ja nie rozrozniam firewalla od rezydentnej w Avascie - czy tak?

Ale mam powody sadzic, ze inni moga miec taki sam problem. Wrzucanie w
      wyszukiwarke nie zawsze wystarcza. Dlatego prosze: napiszcie, czemu tyle osob
      ma kerio PLUS Avasta? Bo sie nie znaja? I maja przez to balagan w kompie?

A wiec co radzicie - mam zrezygnowac z kerio i zostac z Avastem?

NO , a jesli Avast updatujac sie prawie codziennie sciaga wirusy, to zupelnie
      leze...

Poradzcie cos sensownego, zamiast wytykac mi niewiedze!
      Przy okazji: czy macie jakies zdanie o czyms takim jak PC Booster??
      pzdr
      • neder Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 13.04.05, 00:18
        Gość portalu: Asia napisał(a):

> OK, widze, ze wszyscy jestescie 'starymi wygami';) znacie sie na rzeczy i
        > smieszy was, ze ja nie rozrozniam firewalla od rezydentnej w Avascie - czy
        tak?

nie przejmuj się - "te stare wygi" tak mają...- pokrzyczą, pokrzyczą ale i tak
        powiedzą:) trzeba się przyzwyczaić:)

> A wiec co radzicie - mam zrezygnowac z kerio i zostac z Avastem?

Dlaczego? Kerio - to firewall, avast - to antywirus. Jedno i drugie służy do
        czego innego.

dobranoc:)
      • amon-ra Re: AVAST, KERIO i MAM WIRUSY??? 13.04.05, 00:32
        Gość portalu: Asia napisał(a):

> OK, widze, ze wszyscy jestescie 'starymi wygami';) znacie sie na rzeczy i
        > smieszy was, ze ja nie rozrozniam firewalla od rezydentnej w Avascie - czy tak?

Nie wiem, jak inni, ale mnie to na pewno nie śmieszy: kiedyś nie rozróżniałem partycji od tablicy FAT :P

> Ale mam powody sadzic, ze inni moga miec taki sam problem. Wrzucanie w
        > wyszukiwarke nie zawsze wystarcza. Dlatego prosze: napiszcie, czemu tyle osob
        > ma kerio PLUS Avasta? Bo sie nie znaja? I maja przez to balagan w kompie?

Primo: plus dla Ciebie, że stosujesz się do zasad na forum (najpierw wyszukiwarka, potem pytanie) - bardzo dobrze :)
        Secundo: porównywanie programów Avast i Kerio jest z góry skazane na porażkę: Avast to program antywirusowy (chroni przed wirusami np. na dysku, w poczcie, w pamięci podręcznej przeglądarki internetowej), natomiast Kerio to zapora ogniowa (firewall), której zadaniem jest monitorowanie ruchu na portach z i do Twojego komputera (ochrona przed atakami z sieci, kontrolowanie połączeń zewnętrznych i programów z Twojego komputera, którą próbują połączyć się z internetem). Sam firewall nie ochroni przed większością wirusów - dlatego właśnie dla pełni bezpieczeństwa wymagane jest posiadanie i monitora antywirusowego w tle i zapory internetowej. IMO duet Avast + Kerio sprawdza się w tej roli wyśmienicie (sam mam kombajn Nortona, ale używałem obu rzeczonych aplikacji jakiś czas temu).

> A wiec co radzicie - mam zrezygnowac z kerio i zostac z Avastem?
        >
        >
        > NO , a jesli Avast updatujac sie prawie codziennie sciaga wirusy, to zupelnie
        > leze...
        >
        > Poradzcie cos sensownego, zamiast wytykac mi niewiedze!
        > Przy okazji: czy macie jakies zdanie o czyms takim jak PC Booster??
        > pzdr

Nie znam tego programu, ale z tego, co przeczytałem, to jest to narzędzie wykonujące w sposób niewymagający aktywności użytkownika generalne "przyspieszenie" systemu za pomocą wielu sztuczek (np. określone liczby dla wartości WaitToKillService, opróżnianie Temp-ów, cache-u IE, funkcja Prefetching itp.)... IMHO program nie powinien wyrządzić szkód w systemie, ale ja sam wolę mieć pełną kontrolę nad tym, co dany soft wyczynia z moim sprzętem - zabawa z takimi "niewiadomymi" narzędziami przestała interesować mnie dawno temu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka