Dodaj do ulubionych

bios na asusie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:32
witam, myslalem o zmianie biosu w mojej plycie p4p800 deluxe, ale nie do
konca wiem jak to zrobic. na stronie producenta jest napisane, ze mam
najpierw zrobic dyskietke bootowalna, ale w dodaj/usun programy nie ma tej
opcji, nawet jak klikne na okienko dyskietki, to tez jej nie ma (win xp).
obecny bios z czerwca 2003, a nowy z listopada 2004. nowy bios chce
zainstalowac, bo moze rozwiaze problem jaki posiadam- czasem, gdy montuje
jakis obraz lub gdy plytke do napedu wkladam to komp sie zacina i tzreba
restart zrobic. sprawdzalem reszte komponentow, ram ostatnio memtestem, i
wszystko niby oki jest, jak nie bios w plycie, to pozostaje tylko procek.
Obserwuj wątek
    • Gość: ollo Asusupdt60501.zip IP: *.chello.pl 24.04.05, 21:13
      ASUS Update V6.05.01 Installation Program for Windows 95/98/ME/NT40/2000/XP/2003.

www.asus.com/support/download/item.aspx?ModelName=Tools

jest to narzedzie ktorym z poziomu windows zmienisz sobie bios program rozpozna
      posiadana przez ciebie plyte i chipset i dokona update

OSTRZEGAM jezeli ci wszystko dziala porawnie, nie zmieniaj

i zeby ci produ w miedzyczasie nie wylaczyli ....
      • Gość: Cornolio Re: Asusupdt60501.zip IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.04.05, 21:45
        Dodam tylko, że przed skorzystaniem z programu "ASUS Update" trzeba będzie
        najpierw ściągnąć właściwy BIOS ze strony ASUSa, rozpakować go i robić update "z
        pliku" (Uptade BIOS from a file). Piszę to dlatego, że w praktyce opcja
        aktualizacji via Internet (Update BIOS from the Internet), ze względu na
        notoryczne przeciążenie serwerów ASUSa jest nierealizowalna.

Jeszcze jedno. Ponoć przy aktualizacji BIOSu warto na wszelki wypadek odłączyć
        napędy optyczne. Nie wiem jaki to ma wpływ (ja nigdy nie odłączam), ale już
        kilka razy się zetknąłem z takimi poradami.

P.S. Po aktualizacji BIOSu jego parametry zostaną zresetowane, więc na wszelki
        wypadek należy spisać aktualne ustawienia.

P.S.2. "ASUS Update" działa bardzo dobrze, ale na wszelki wypadek chyba jednak
        warto się zabezpieczyć poprzez sporządzenie dyskietki startowej, na której
        powininna się znaleźć obecna wersja BIOSu. Za pomocą ASUS Update nie można
        bowiem wczytać starszej wersji BIOSu.

Pozdrawiam. Hejas.
        • Gość: Cornolio Re: Asusupdt60501.zip IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.04.05, 22:06
          Małe sprostowanie: Dotychczas korzystałem ze starszej wersji "ASUS Update" i
          nigdy nie udało mi się połączyć z serwerami ASUSa.
          W wersji 6.05.01 już się można bez problemów połączyć z serwerami więc
          aktualizacja BIOSu przez internet jest wykonalna.
          • m.gregor Re: Asusupdt60501.zip 24.04.05, 22:33
            A ja raz pokusilem sie o uzycie tego narzedzia i...i komputer juz wiecej nie
            wstal (zle zaprogramowany BIOS). Od tamtego czasu robie to z poziomu DOS'a
            (prawym na dyskietke w Moj komputer -> Formatuj -> zaznacz szybkie i kopiuj
            pliki systemowe) a potem dogrywam na nia plik BIOS'a (plik z rozszerzeniem AWD,
            albo BIN albo ROM w zaleznosci od plyty i wersji bios'a) i plik awdflash.exe
            (program do programowania). Uruchamiam komputer z dyskietki, wpisuje awdflash,
            wybieram z menu 2 (flash bios), podaje nazwe pliku z nowym biosem (np.
            p4p80007.awd) i potwierdzam ze chce zaprogramowac.
            • Gość: niktabc@vp.pl Re: Asusupdt60501.zip IP: *.toya.net.pl 24.04.05, 22:46
              co do BIOS-A nie znasz sie - SERWIS koszt to ok 20 PLN a przynajmniej nie
              ryzykujesz
              jeśli uszkodzisz koszt programowania to 60-80 PLN
              • m.gregor Re: Asusupdt60501.zip 24.04.05, 23:17
                To do mnie ten post?
            • Gość: Cornolio Re: Asusupdt60501.zip IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.04.05, 22:51
              Shit happens.

Jedno jest pewne - jak ktoś ma problemy z windą, niech robi update z poziomu
              DOSa. W końcu prądu raczej nie zabraknie, a sypiące się windy (resety, zwisy) są
              zjawiskiem nagminnym.
              • m.gregor Re: Asusupdt60501.zip 24.04.05, 23:16
                Ale problem w tym ze Asus Update stwierdzil ze wszystko udalo sie slicznie i
                wogole bylo cacy. A tu restart i czarny ekran. Dobrze ze programator mial kumpel
                z pracy. Update biosu robilem nie po raz pierwszy (ale po raz setny albo i
                wiecej). Ale pierwszy raz z poziomu Windows. Od tamtego czasu robie to zawsze z
                poziomu DOS'a.
                • Gość: Cornolio Re: Asusupdt60501.zip IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.04.05, 23:27
                  Ja już robiłem kilkanaście razy ASUS Update'm i wszystko zawsze jest ok. Może
                  miałeś niefart nie przez sam program ale przez wadliwy BIOS, bo ASUS'owi
                  niestety się zdarzało wypuszczać wersje, mówiąc delikatnie, wybrakowane.
                  • m.gregor Re: Asusupdt60501.zip 25.04.05, 07:51
                    Mozliwe. Od tamtego czasu jednak preferuje klasyczna metode ;-) Mniejszy stres ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka