Dodaj do ulubionych

WLAMANIE DO KOMPUTERA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:22
Jesli wczesniej weszlismy na czyjas strone, czy jest mozliwosc, aby ten ktos
wszedl na nasz komputer?
widzial nasz pulpit? co na nim mamy?
no i co robimy w danym momencie?
Obserwuj wątek
    • gray Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 13:26

mało prawdopodobne.
      • dakow1 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 13:31
        ale możliwe
        • gray Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 13:32

wszystko jest możliwe ;-)
          • darekkr1 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 13:56
            Przy dobrym zabezpieczeniu komputera praktycznie niemozliwe.
            Dobre zabezpieczenie oznacza dobra przegladarke postawiony firewall
            i program antywirusowy dzialajacy w tle. Najlepiej jeszcze jakis
            system operacyjny bez zbytniej ilosci dziur. :)
            • dakow1 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 13:57

dobre zabezpieczenie to wyciągnieta wtyczka z karty sieciowej :-)))
          • Gość: ktos no to pocieszylscie mnie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:29
            mam norton antyvirus-professional
      • Gość: Zacho Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:10
        gray napisał:
        >mało prawdopodobne

A czemu niby?
        Jak najbardziej możliwe, pewne, oczywiste. Niekoniecznie zaraz będzie robił to,
        ale np. koń trojański na stronie złapany przez wejście na nią przez Internet
        Explorera to bardzo popularna metoda zarażeń kompów.
        • amon-ra Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 14:30
          Jeżeli dysponuje się programem antywirusowym, to jest to (jak napisał gray) rzeczywiście mało prawdopodobne. A nawet i bez AV trojan nie zdoła połączyć się ze swym autorem, jeżeli na komputerze działa firewall.
          • gazeterka Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 15.05.05, 01:03
            wiekszosc antywirusow ma wylaczona opcje wykrywania heurystycznego
            wiec jezeli wirus sie zpolimorfowal to zostanie nie wykryty
            • amon-ra Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 15.05.05, 22:03
              Prawdopodobieństwo, że dany komputer zostanie zarażony nieznaną, zmutowaną wersją wirusa jest mimo wszystko względnie małe (chociaż oczywiście istnieje) - programy antywirusowe posiadają dość aktualne definicje sygnatur, co drastycznie zmniejsza możliwość niewykrycia najbardziej rozpowszechnionych wirusów i ich wariacji. Nawet jeżeli dojdzie do infekcji, pozostaje jeszcze firewall.
      • gazeterka Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 15.05.05, 01:01
        bardzo prawdopodobne :)
    • Gość: dominik666 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 15:23
      jasne - jak nie masz komputera up to date,wszystkich SP i łatek - nie stanowi
      to problemu i nic AV nie da

wchodzisz na spreparowną specjalnie strone która np. może zrzucić zawartość
      schowka (pamięci) do komputera "hakera",zainstalować program na twoim dysku
      itp..

najlepsze zabezpieczenie to aktualizowany komputer ! Najgłupsze rozwiązanie to
      brak service pack`ów i 2 antywirusy...
      • Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 16:03
        no a czy ten "haker" widzi np. co robie?
        maja tak jakby moj pulpit na swoim kompie?
        • Gość: sw Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 16:18
          Jest to możliwe, dużo koni tojańskich coś takiego zapewnia (tyle że przesłanie
          zrzutu ekranu dość wyraźnie obciąża łącze. Jest też możliwe odczytanie
          zawartości monitora dzięki odbiorowi wysyłanego przez niego promieniowania (na
          krótki zasięg i praktycznie nikt tego nie robi przez koszty).
          • Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:26
            dzieki :)
            a czy ktos z zewnatrz moze iedziec np. na jakie strony wchodze itp..?
        • Gość: dominik666 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 16:49
          Gość portalu: ktos napisał(a):

> no a czy ten "haker" widzi np. co robie?
          > maja tak jakby moj pulpit na swoim kompie?

no wszystko co masz w pamięci (np. jak zaznaczasz tekst i kopiujesz) będzie
          mógł odczytać - pulpit - po co to komu ?! wystarczy że będzie znał strukture
          twojego dysku ;)

tu kolega słusznie zauważył - RA (remote administration) czy jak kto woli konie
          trojańskie umożliwiają podgląd graficzny tego co robisz i przejęcie całkowitej
          kontroli na komputerem - ale 1 - to wymaga szybkiego łącza u "ofiary" i jest
          łatwe do wykrycia.

jak się w to kiedyś bawiłem to właczałem po prostu server telnet`u na
          komputerze ofiary i normalnie sobie korzystałem (instalowałem
          programy,kasowałem,wykonywałem operacje... różne :D) oczywiście w trybie
          tekstowym bo graficzny jest po prostu zasobożerny
          www.lakini.org/dominik/screen.JPG - tak to wygląda....

• Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:23
            czy to czyajs zawartosc na kompie?
            a czy ktos, kto wlamalby mi sie na komp. moglby np. idziec co pisze w danym
            momencie na wordzie?
            • Gość: dominik666 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 17:40
              tak - to nie jest zdjęcie tylko "żywy" obraz - widać jak koleś rusza
              myszką,otwiera strony...
              (drugi komputer jest mój)
              nie zastanawiałeś sie dlaczego hasła wpisuje się jako gwiazdki :) ?
              co oczywiście w żadnym stopniu ich nie chroni :D

ps.nie odpowiadam na pytania "jak to się robi"
              • Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:53
                tylko spytam czy znasz tego kolesia ruszajacego myszka?
                i jak sie moge zabezpieczyc?

o co chodzi z tym firewall?

a jak przestane wchodzic na ich strony?
                czy to, ze juz raz weszlam, to juz mnie "maja"?
                • Gość: mk Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.block.alestra.net.mx 14.05.05, 18:23
                  w sumie nie tak łatwo to zrobić komuś ale skoro pytasz o firewall
                  to kto wie :))
                  pl.wikipedia.org/wiki/Firewall
                  www.microsoft.com/poland/security/articles/firewall.mspx
                  www.microsoft.com/poland/security/articles/fwchoose.mspx
                  i przeskanuj system zacznij od tego
                  skaner.mks.com.pl/
                • Gość: mk Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.block.alestra.net.mx 14.05.05, 18:26
                  > a jak przestane wchodzic na ich strony?
                  > czy to, ze juz raz weszlam, to juz mnie "maja"?
                  jeżeli usuniesz to co Ci dali to nie nie będa lub zablokujesz połaczenie własnie zaporą
                  • Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:02
                    bardzo dziekuje :)
                • Gość: dominik666 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 18:37
                  Gość portalu: ktos napisał(a):

> tylko spytam czy znasz tego kolesia ruszajacego myszka?
                  tak
                  > i jak sie moge zabezpieczyc?
                  po pierwsze !! windows update windowsupdate.microsoft.com/ wszystko masz
                  zainstalować co każe update
                  service pack 2 - podstawa !
                  nigdy nie uruchamiać programów z niewiadomych źródeł
                  > o co chodzi z tym firewall?
                  firewall to program nadzorujący połączenia wykonywane przez twój komputer
                  > a jak przestane wchodzic na ich strony?
                  > czy to, ze juz raz weszlam, to juz mnie "maja"?
                  jak wejdziesz systemem nie uaktualnionym i stronka zainstaluje ci trojana to
                  już cię mają...

pozatym sprawdzaj wciskając alt+ctrl+del jakie programy działają w tle i zrób
                  scan np. skaner.mks.com.pl/skaner.html

btw ludzie którzy mają troche o tym pojęcia nie instalują na Twoim dysku
                  żadnych trojanów (wirusów) żeby mieć do niego dostęp - robią sobie po prostu
                  małą dziurke :)

• Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:01
                    bardzo dziekuje :))
                    • Gość: Hook Re: Haczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 20:34
                      Eksplorując stronkę amerykańskich nastolatków,która nie miała treści hakerskich
                      natknąłem się na część konia trojańskiego którą instaluje się na komputerze
                      ofiary.Miała na pewno służyć do ewentualnych włamań.Często łowi się
                      przeglądaczy u których można coś zniszczyć czy ukraść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka