Gość: ktos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:22 Jesli wczesniej weszlismy na czyjas strone, czy jest mozliwosc, aby ten ktos wszedl na nasz komputer? widzial nasz pulpit? co na nim mamy? no i co robimy w danym momencie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
darekkr1 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 13:56 Przy dobrym zabezpieczeniu komputera praktycznie niemozliwe. Dobre zabezpieczenie oznacza dobra przegladarke postawiony firewall i program antywirusowy dzialajacy w tle. Najlepiej jeszcze jakis system operacyjny bez zbytniej ilosci dziur. :) Link Zgłoś
dakow1 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 13:57 dobre zabezpieczenie to wyciągnieta wtyczka z karty sieciowej :-))) Link Zgłoś
Gość: ktos no to pocieszylscie mnie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:29 mam norton antyvirus-professional Link Zgłoś
Gość: Zacho Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:10 gray napisał: >mało prawdopodobne A czemu niby? Jak najbardziej możliwe, pewne, oczywiste. Niekoniecznie zaraz będzie robił to, ale np. koń trojański na stronie złapany przez wejście na nią przez Internet Explorera to bardzo popularna metoda zarażeń kompów. Link Zgłoś
amon-ra Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 14.05.05, 14:30 Jeżeli dysponuje się programem antywirusowym, to jest to (jak napisał gray) rzeczywiście mało prawdopodobne. A nawet i bez AV trojan nie zdoła połączyć się ze swym autorem, jeżeli na komputerze działa firewall. Link Zgłoś
gazeterka Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 15.05.05, 01:03 wiekszosc antywirusow ma wylaczona opcje wykrywania heurystycznego wiec jezeli wirus sie zpolimorfowal to zostanie nie wykryty Link Zgłoś
amon-ra Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA 15.05.05, 22:03 Prawdopodobieństwo, że dany komputer zostanie zarażony nieznaną, zmutowaną wersją wirusa jest mimo wszystko względnie małe (chociaż oczywiście istnieje) - programy antywirusowe posiadają dość aktualne definicje sygnatur, co drastycznie zmniejsza możliwość niewykrycia najbardziej rozpowszechnionych wirusów i ich wariacji. Nawet jeżeli dojdzie do infekcji, pozostaje jeszcze firewall. Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 15:23 jasne - jak nie masz komputera up to date,wszystkich SP i łatek - nie stanowi to problemu i nic AV nie da wchodzisz na spreparowną specjalnie strone która np. może zrzucić zawartość schowka (pamięci) do komputera "hakera",zainstalować program na twoim dysku itp.. najlepsze zabezpieczenie to aktualizowany komputer ! Najgłupsze rozwiązanie to brak service pack`ów i 2 antywirusy... Link Zgłoś
Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 16:03 no a czy ten "haker" widzi np. co robie? maja tak jakby moj pulpit na swoim kompie? Link Zgłoś
Gość: sw Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 16:18 Jest to możliwe, dużo koni tojańskich coś takiego zapewnia (tyle że przesłanie zrzutu ekranu dość wyraźnie obciąża łącze. Jest też możliwe odczytanie zawartości monitora dzięki odbiorowi wysyłanego przez niego promieniowania (na krótki zasięg i praktycznie nikt tego nie robi przez koszty). Link Zgłoś
Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:26 dzieki :) a czy ktos z zewnatrz moze iedziec np. na jakie strony wchodze itp..? Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 16:49 Gość portalu: ktos napisał(a): > no a czy ten "haker" widzi np. co robie? > maja tak jakby moj pulpit na swoim kompie? no wszystko co masz w pamięci (np. jak zaznaczasz tekst i kopiujesz) będzie mógł odczytać - pulpit - po co to komu ?! wystarczy że będzie znał strukture twojego dysku ;) tu kolega słusznie zauważył - RA (remote administration) czy jak kto woli konie trojańskie umożliwiają podgląd graficzny tego co robisz i przejęcie całkowitej kontroli na komputerem - ale 1 - to wymaga szybkiego łącza u "ofiary" i jest łatwe do wykrycia. jak się w to kiedyś bawiłem to właczałem po prostu server telnet`u na komputerze ofiary i normalnie sobie korzystałem (instalowałem programy,kasowałem,wykonywałem operacje... różne :D) oczywiście w trybie tekstowym bo graficzny jest po prostu zasobożerny www.lakini.org/dominik/screen.JPG - tak to wygląda.... Link Zgłoś
Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:23 czy to czyajs zawartosc na kompie? a czy ktos, kto wlamalby mi sie na komp. moglby np. idziec co pisze w danym momencie na wordzie? Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 17:40 tak - to nie jest zdjęcie tylko "żywy" obraz - widać jak koleś rusza myszką,otwiera strony... (drugi komputer jest mój) nie zastanawiałeś sie dlaczego hasła wpisuje się jako gwiazdki :) ? co oczywiście w żadnym stopniu ich nie chroni :D ps.nie odpowiadam na pytania "jak to się robi" Link Zgłoś
Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:53 tylko spytam czy znasz tego kolesia ruszajacego myszka? i jak sie moge zabezpieczyc? o co chodzi z tym firewall? a jak przestane wchodzic na ich strony? czy to, ze juz raz weszlam, to juz mnie "maja"? Link Zgłoś
Gość: mk Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.block.alestra.net.mx 14.05.05, 18:23 w sumie nie tak łatwo to zrobić komuś ale skoro pytasz o firewall to kto wie :)) pl.wikipedia.org/wiki/Firewall www.microsoft.com/poland/security/articles/firewall.mspx www.microsoft.com/poland/security/articles/fwchoose.mspx i przeskanuj system zacznij od tego skaner.mks.com.pl/ Link Zgłoś
Gość: mk Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.block.alestra.net.mx 14.05.05, 18:26 > a jak przestane wchodzic na ich strony? > czy to, ze juz raz weszlam, to juz mnie "maja"? jeżeli usuniesz to co Ci dali to nie nie będa lub zablokujesz połaczenie własnie zaporą Link Zgłoś
Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:02 bardzo dziekuje :) Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 18:37 Gość portalu: ktos napisał(a): > tylko spytam czy znasz tego kolesia ruszajacego myszka? tak > i jak sie moge zabezpieczyc? po pierwsze !! windows update windowsupdate.microsoft.com/ wszystko masz zainstalować co każe update service pack 2 - podstawa ! nigdy nie uruchamiać programów z niewiadomych źródeł > o co chodzi z tym firewall? firewall to program nadzorujący połączenia wykonywane przez twój komputer > a jak przestane wchodzic na ich strony? > czy to, ze juz raz weszlam, to juz mnie "maja"? jak wejdziesz systemem nie uaktualnionym i stronka zainstaluje ci trojana to już cię mają... pozatym sprawdzaj wciskając alt+ctrl+del jakie programy działają w tle i zrób scan np. skaner.mks.com.pl/skaner.html btw ludzie którzy mają troche o tym pojęcia nie instalują na Twoim dysku żadnych trojanów (wirusów) żeby mieć do niego dostęp - robią sobie po prostu małą dziurke :) Link Zgłoś
Gość: ktos Re: WLAMANIE DO KOMPUTERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:01 bardzo dziekuje :)) Link Zgłoś
Gość: Hook Re: Haczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 20:34 Eksplorując stronkę amerykańskich nastolatków,która nie miała treści hakerskich natknąłem się na część konia trojańskiego którą instaluje się na komputerze ofiary.Miała na pewno służyć do ewentualnych włamań.Często łowi się przeglądaczy u których można coś zniszczyć czy ukraść. Link Zgłoś