gianter 23.05.05, 08:47 czy moze ktos ma instrukcję krok po kroku jak to zrobić , pod Win98.(chcę achować dane na dysku) Link Zgłoś Obserwuj wątek
amon-ra Re: formatowanie komputera i zachowanie danych 23.05.05, 09:08 Jeżeli chcesz formatować cały dysk (a mam nadzieję, że wiesz, co to znaczy formatowanie) to usuniesz z niego wszystkie dane. Co dokładnie chcesz zrobić? Przeinstalować system? Na ile partycji podzielony jest Twój dysk twardy i jaka jest ich wielkość? Jaka jest objętość danych, które chcesz zachować? Link Zgłoś
gianter Re: formatowanie komputera i zachowanie danych 23.05.05, 12:36 Chcę przeinstalować system Win98, aby zachowac dane na dysku( pojemnosc dysku 8,6 GB, danych zapisanych ok. 2 GB, dysk ma jedna partycję. słyszałem o czyms takim jak bootowanie, reinstalację przy pomocy komendy setup/p f juz robiłem, ale to nic nie pomogło( nie moglem usunąc śmieci) Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: formatowanie komputera i zachowanie danych IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.05.05, 13:22 1. Przygotowujesz na wszelki wypadek dyskietkę systemową. 2. Kopiujesz z płyty instalator Windows 98 na dysk C (sam folder Win98). 3. Zamykasz system i uruchamiasz w trybie MS-DOS. 4. Przechodzisz do katalogu głównego dysku C: c: cd \ 5. Zmieniasz nazwę pliku win.com na jakąś inną: ren c:\windows\win.com c:\windows\win.bak lub usuwasz del c:\windows\win.com 4. Zmieniasz nazwę folderów Windows i Program Files. rn windows winold rn progra~1 pfold lub usuwasz foldery: deltree windows deltree progra~1 Znak ~ w DOS-ie uzyskasz wciskając lewy alt i wybijając 126 z klawiatury numerycznej. Lepiej zmienić nazwy folderów, być może coś się z nich jeszcze przyda (np. pulpit, tapety, menu start itp.); później po przejrzeniu będzie można skasować. 5. Uruchamiasz instalator: cd win98 setup W razie problemów zamiast setup można użyć polecenia setupcor. Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: formatowanie komputera i zachowanie danych IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.05.05, 13:30 Gość portalu: T-800 napisał(a): > 4. Zmieniasz nazwę folderów Windows i Program Files. > rn windows winold > rn progra~1 pfold Sorry, nie rn tylko REN, czyli: ren windows winold ren progra~1 pfold Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: formatowanie komputera i zachowanie danych IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.05.05, 16:49 Gość portalu: T-800 napisał(a): > lub usuwasz foldery: > deltree windows > deltree progra~1 Odwrotnie, najpierw PF, potem Windows, czyli: deltree progra~1 deltree windows Link Zgłoś
drops22 Re: formatowanie komputera i zachowanie danych 25.05.05, 09:40 a ja chcialbym przeinstalowac system (mam XP)i zrobic sobie kopie zapasaowa z tego co mi bedzie odpowiadalo...mam dysk podzielony na trzy partycje, systemowy ma 10 a pozostale po 15 GB...czy potrzebny jest do tego format? Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: formatowanie komputera i zachowanie danych IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.05.05, 10:20 Format nie jest potrzebny, ale według mnie w przypadku XP lepiej podczas instalacji formatować partycję systemową. Skopiuj dane na pozostałe partycje, czyli foldery: Windows, Documents and Settings i Program Files, i instaluj system. Nie musisz kopiować wszystkiego, folder Windows w zasadzie można sobie odpuścić, z Program Files wybrane aplikacje (chyba że nie masz tam w ogóle nic ważnego). Najważniejszy jest Documents and Settings, tam są dokumenty, pulpit, ulubione IE, menu start itp. Tylko plików temp kopiować nie trzeba. ;-) Przy przeglądaniu folerów włącz pokazywanie plików ukrytych i systemowych. Ja przeważnie kopiuję wszystko (trzy ww. foldery) i dopiero po instalacji je przeglądam i po kolei kasuję to co niepotrzebne. Link Zgłoś
Gość: T-800 PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.05.05, 10:23 Ja nic nie instaluję w Program Files (chyba że instalator to wymusza i nie da się tego zmienić). Programy instaluję na partycjach "niesystemowych". Link Zgłoś
drops22 Re: PS 26.05.05, 00:11 a co potrzebne jest do zrobienia-wgrania "czystego systemu"? Link Zgłoś