Dodaj do ulubionych

Jaki laptop do użytku domowego???

IP: *.crowley.pl 06.06.05, 14:10
proszę o rade - jaki warto kupic laptop do domu? bede go uzywac takze do
pracy, ale glownie pliki w wordzie, prezentacje, poczta.
chcialabym takze korzystac do ogladania filmów, gromadzenia zdjec i
ewentualnie sluchania muzyki.
planuje go kupic w sklepie (warszawa)
pzd. halina
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Masz tak IP: 212.247.232.* 07.06.05, 07:40
      duzy wybor, ze az trudno cokolwiek zaproponowac. Z mojej strony moge napisac:
      platforma Centrino (Pentrium M) ew. Celeron M (wersja ekonomiczna, aczkowliek w
      110% wystarczajaca do tego do czego ma sluzyc)

Mozesz pokusic sie (w zaleznosci od finansow) o kupno laptopa z dedykowana karta
      graficzna (np. ATI) aczkolwiek nie jest to koniecznoscia.

Pamiec 512MB, twardy dysk wg. potrzeb, aczklowiek rozsadnym bylby zakup min. 40GB

Pamietaj tez o najlepiej min. 3 wyjsciach USB, moze FireWire (gdybys zechciala
      podlaczac kamere).

LCD min. 15 cali lub 15.4 cala.

No i moze wyjscie wideo, bys mogla korzystac z notebooka jak z odtwarzacza DVD :)

No i estetyka i ergonomicznosc wykonania. Sprawdz w sklepach, uruchom, dotknij,
      napisz kilka slow/zdan by sprawdzic klawiature.

Osobiscie mam Acer'a TravelMate 2303 i jestem bardzo zadowolony. Jest to
      zdecydowanie ekonomiczny wybor, ale w 150% zaspokajajacy moje potrzeby (po
      rozszerzeniu pamieci do 1GB bo standardowe 256MB to troche malo)

Sprawdz na stronie www.komputronik.pl by zobaczyc i porownac ceny, byc nie
      "przeplacila" w jakims sklepie.

Ile firm i osob tyle bedziesz miala pewnie odpowiedzi ;)
      Pozdrawiam
      • Gość: okhi Re: Masz tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:32
        dziekuje za odpowiedz choc czesc pojec jest dla mnie obca.
        ale o to moge dopytac w sklepie. czy warto tez kierowac sie firma? pewnie tak.
        tutaj mam troche mniej zaufania do obslugi, bo wiele zalezy od ukladów i
        kontaktow z przedstawicielami firm.
        ogladalam sprzet w vobisie i podobaja mi sie laptopy firmy acer, tylko ze w
        odroznieniu od innych (np. hp) jest to firma mi nie znana. dziala tylko w tej
        branzy (chyba) i nie wiem jaka jest jej renoma.
        mam nawet upatrzony model i porownam jego parametry.
        dzieki i pozdrawiam
        halina
        • Gość: Reader Nie wiem IP: 212.247.232.* 07.06.05, 15:38
          czy jest to firma nieznana. Moze w Polsce jest mniej reklamowana. Ma dosc duza
          (jedna z najwiekszych) dynamik wzrostu sprzedazy (I NIE JESTEM TRENDSTAJLEREM ;)
          newsroom.chip.pl/news_134871.html - tu jest drobna wzmianka...

Aha...i szybko na mail'e odpowiadaja :)

Ja sie nie zawiodlem, co nie znaczy, ze nie kupilbym byc moze nastepnym razem
          innego notebooka.

Powodzenia.
        • bartoszpar ACER'ki są ok. 07.06.05, 15:41
          Ja też znam tylko tą firmę z działań komputerowych - laptopy i plytki CD kiedys
          widzialem Acer'a. Może jeszcze cosik robią, ale zasada jest ogólnie znana-im
          węższa specjalizacja tym produkt lepszy, w przeciwieństwie np. do pewnych
          koncernow co to produkuja wszystko od miksera do owoców, przez keyboardy,
          komputery a na motocyklach skonczywszy :-p
          • Gość: okhi Re: ACER'ki są ok. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:47
            pytanie troche inne - te same modele sa dostepna w roznych sklepach, rowniez
            sieciowych. czym tu sie kierowac? czy wybrac takie bardziej specjalistyczne np.
            vobis czy spokojnie kupis w media markt.
            serwis to dla mnie b.wazna sprawa. tutaj jestem dyletantem, a ile razy mozna
            prosic kolege o przysluge???
            czyli "gdzie najlepiej kupowac?"
            • mbucz Re: ACER'ki są ok. 07.06.05, 15:49
              Nie w Media Markt! Na pewno w sklepie specjalistycznym. Z jakiego jesteś
              miasta, mam kilka dobrych namiarów?
              • Gość: okhi Re: ACER'ki są ok. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:52
                warszawa
                cena 3500-4000
                • Gość: Reader Dlaczego nie IP: 212.247.232.* 07.06.05, 15:55
                  np. komputronik? www.komputronik.pl, chyba, ze taniej znajdziesz w sklepie?
                  Gwarancja jest zawsze taka sama. Przeciez chyba nie bedziesz do sklepu biegal po
                  instalacje np. zakupionego Worda?
                • mbucz Re: ACER'ki są ok. 07.06.05, 15:58
                  Polecam sklep Znak (róg Poznańskiej i Koszykowej) - kupuję u nich często od
                  ponad roku i bez jakichkolwiek problemów, szybkie naprawy, duży wybór
                  notebooków.
                  Zapytaj o sprzedawcę Mariusza - możesz wybierać nawet godzinę, gość Ci wszystko
                  wytłumaczy, doradzi, nie wciśnie szitu.
                  Powodzenia
                  • mbucz Re: ACER'ki są ok. 07.06.05, 16:00
                    Acha, no i taniej niż w Komputroniku. www.znak.pl
                    • Gość: okhi ciezki wybor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 16:09
                      w gre wchodzi raczej kupno w sklepie. sprawdzilam ceny w znaku, mysle ze wybor
                      duzy. pokaze to jakiemus fachowcowi, niech z tego mi pomoze wybrac.
                      dzieki za pomoc
                      h.
                      • Gość: kawa Re: ciezki wybor IP: 217.153.90.* 17.08.05, 16:45
                        witam,

zwroc uwage na gwarancje. Niektorzy resellerzy Acera daja od razu dwa lata
                        gwarancji. Zostaje ci ok 280 zl w kieszeni. Tyle kosztuje wykupienie dodatkowej
                        ochrony w innych sklepach.
                        Sam bede kupowal tu:
                        wwww.laptopy.net/sklep/index.php?cPath=33_34
                        pozdrawiam
                        • orku Re: ciezki wybor 22.08.05, 16:05
                          witam,

rzeczywiście fajna strona - acer bardzo rzadko ma gwarancje na 2 lata - głownie
                          1 rok z opcją przedlużenia. Chodzi mi jednak o zakup komputera w USA i
                          możliwość serwisu w Polsce - co dokładnie oznacza gwarancja międzynarodowa.

dzięki
              • grodzislaw Re: ACER'ki są ok. 07.06.05, 23:13
                jestem zainteresowany kupnem w kilku licytacjach brałem udział bez rezultatu ale
                to będzie mój drugi komputer ichcę w miaro tanio kupić pochodzę z Łodzibęde
                rad za podpowieć gdzie nabyć
        • Gość: magdajeden Re: Masz tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 17:46
          a ja mam actine i maxdate, niby firmy nieznane, ale bardzo sobie chwalę,
          szxczególnie actina. gorzej bedzie ze sprzedażą kiedyś , to nie to samo co HP
          albo inna "marka"
        • elfhelm Re: Masz tak 07.06.05, 19:35
          mój ojciec ma acera, całkiem przyzwoity, cichutki. ogólnie ok
        • Gość: michal_ludwik Re: Masz tak IP: *.aster.pl 07.06.05, 22:54
          Acer - firma tajwańska (wcale to nie musi oznaczać gorszej jakości). Obecnie
          produkuje chyba lepsze produkty, ale wady laptopa mogą objawić się po kilku
          latach, a niepochlebne opinie o laptopach Acer do mnie docierały.
          Polecić mogę Fujitsu-Siemens amilo 7405, z którego to pisze. Wybrałem ten
          komputer dla swojej dziewczyny i wg mnie miał optymalne wyposażenie, w stosunku
          do ceny.
          Jeśli chodzi o Vobis to trzeba uważać, gdyz sprzedawcom zalezy czasem na
          opchnięciu najgorzej się sprzedającego komputera.
          Jest jeszcze laptop Apple iBook 12" - jest bardzo ładnie wykonany (choć pokrywa
          mocno się rysuje), ponoć niezawodny, może troszke z gorszymi parametrami, niz
          konkurencyjne. Wadą jest owiele mniejsza ilość programów, które działają na tym
          komputerze.
          Mogę polecić jeszcze Toshibę, która ma fantastyczny system oszczędzania energii
          i jest całkiem porządny. Porblem w tym, że sa drogie.
          Parametry: procesor - polecam technologię Intel Centrino (w oznaczeniu
          procesora powinno być napisane np. Pentium M 810 - zmieniać się ma oznaczenie
          liczbowe), inne procesory są już zacofane. Pamięć RAM - 256 MB wystarcza, choć
          najlepiej byłoby więcej. Pozostałe elementy są generalnie wspólne wszystkim
          laptopom, więc nie ma co ich wymieniać tutaj.
          Jeśli chodzi o pisanie w wordzie, to może być problem - za niego trzeba
          zapłacić, i to niemało. Jeśli laptop byłby z systemem Windows, to można
          ściągnąć darmowy program OpenOffice, który jest niewiele gorszy od Worda.
          Aha, warto zwrócić uwagę na długość gwarancji - im dłuższa tym lepsza! I
          niezależnie od producenta laptopa może być bardzo pomocna.
          W razie pytań: zooshi@wp.pl
    • Gość: Marti Re: Jaki laptop do użytku domowego??? IP: *.prokom.pl 07.06.05, 18:01
      A ja polecam Toshibe. Bardzo solidne laptopy a i cena dosc przystepna.
    • Gość: jr. Re: Jaki laptop do użytku domowego??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 18:32
      Do zadań, którw wymieniłaś spokojnie wystarczy HP Compaq NX9020, procesor 1,3, dysk 40GB, grafika do 64MB, pamięć 256MB. Spokojnie obsłuży WordaXP, ma nagrywarkę CD oraz odtwarzacz DVD, filmy chodzą gładko, firma solidna, gwarancja solidna, cena przystepna ( jak sie dobrze rozejrzysz to dostaniesz go za ok 2500,-).
      • Gość: kojak Re: Jaki laptop do użytku domowego??? IP: *.westsussex.gov.uk 07.06.05, 18:52
        tez zamierzam kupic laptopa. Jednka nie wiem, czy warto kupic laptopa
        firmowego. obecnie pracuje w Anglii, szeroko reklamuje sie tu firma
        www.tiny.com. Sprawdzilem ceny, ok. czy ktos moze cos doradzic? Czy lepiej
        doplacic troche i kupic firmowego?
        Warto inwestowac w karte graficzna czy raczej kupic zintegrowana? nie jestem
        zapalonym milosnikiem gier :)
        prosze o odpowiedz.
        • zsa-zsa Re: Jaki laptop do użytku domowego??? 07.06.05, 20:25
          przede wszystkim kup go w uk, jak juz tu jestes. w ten sposob juz oszczedzasz.
        • Gość: michal_ludwik TYLKO NIE HP!!! IP: *.aster.pl 07.06.05, 23:37
          a szczególnie nie 9020 - w pewnym momencie wszedzie mozna bylo dostac ten model
          i wszedzie byy na niego przeceny - mialbym ograniczone zaufanie (chyba że
          gwarancja jest bardzo długa)
          Jeśli mam jeszcze coś dodać, to tylko tyle, że urządzenia HP dziwnym zbiegiem
          okoliczności zawsze psują się po upływie gwarancji (moja drukarka, laptop
          mojego kolegi, laptop drugiego kolegi, drukraka koleżanki...).
          Jest wiele lepszych opcji i na wszelki wypadek bym się powstrzymał od HP,
          naprawdę. Może to uprzedzenie, wnioskowanie indukcyjne, but still...
          • Gość: HP - nie polecam Re: TYLKO NIE HP!!! IP: *.com / *.strefa.com 28.08.05, 19:12
            ja z kolei miałem aparat cyfrowy , na gwarancji zaczął już sie psuć no i
            oczywiści po okresie gwarancji przyszły wkacje i zwykła eksploatacja ( w pracy
            mamy inne aparaty i naprawde ostro je zużywamy , niemalż rzucając pobiurku i
            nic sie z nimi nie dzieje :- ) , a ten HP , dbałem jak o dziecko i padł
            mikrostyk - koszt naprawy 560 zł ryczałtowo - czyli moim zdaniem najgorsza
            Tajlandia na polskim rynku !!!!!!!!!!!!!!!
    • m.gregor Re: Jaki laptop do użytku domowego??? 07.06.05, 20:11
      A nikt jakos nie mowi o Fujitsu-Siemens. Np. V2010 za 2899 PLN brutto. Ma
      Celerona M 1.5 GHz, 256 MB RAM (dodatkowe 256 za 180 brutto), HDD 40 GB, naped
      combo (DVD/CD-RW), WiFi, LAN 10/100, modem, matryce 15.1". Do tego Windows XP HE
      i 2 lata gwarancji. Wazy 3 kg i dziala na bateriach ok. 2 godz. Czy wiecej trzeba?
      • user0001 Czego więcej trzeba? 07.06.05, 20:19
        Trzeba wyjąć WinXP i zamiast niego włożyć dodatkowe 256MB ;-)

Oczywiście sprzedawca nie będzie chciał na to pójść ;-)
        • Gość: angel Re: Czego więcej trzeba? IP: *.swipnet.se 07.06.05, 20:22
          no nie wiem, ja mam fujitsu siemens P7010 (10''wide) i zmienili mi wszystko co
          chcialam:) 1,2GHz, ponad 1G ramu, 80 GB twardziela, i wypalarka dvd.
          a do tego tylko 1,3 kg. w damskiej torebce sie miesci.
          pozdrawiam
          angel
          • Gość: FoCuS jak czytam "wypalarka"... IP: *.acn.waw.pl 07.06.05, 20:24
            ...to mi sie od razu z pracami recznymi w szkole podstawoej kojarzy...
            • Gość: angel Re: jak czytam "wypalarka"... IP: *.swipnet.se 07.06.05, 20:27
              dobrze to napisze DVD-combo, lepiej?
              ja juz sama nie wiem jak to po polsku nazwac:)
              pozdrowki
              p
            • Gość: angel Re: jak czytam "wypalarka"... IP: *.swipnet.se 07.06.05, 20:28
              albo jeszcze leipiej DVD-+RW
              • Gość: FoCuS Re: jak czytam "wypalarka"... IP: *.acn.waw.pl 07.06.05, 20:28
                :-)))
    • Gość: FoCuS A po co ci laptop ? IP: *.acn.waw.pl 07.06.05, 20:17
      jesli zamierzasz uzywac komputera do celow domowych t oz pewnoscia bardziej
      "poreczny" bedzie komp w obudowie typu mini- lub midi- tower + jakis
      "plaszczak", czyli monitor LCD.
      taki sprzet (mysle o stacjonarnym komputezrze) jest zdecydowanie lepszym
      rozwiazaniem jesli mowimy o ewentualnych modyfikacjach "harware'u" i z pewnoscia
      tanszy.
      zdecydowanie tansze sa tez takie - niestety siadajace elementy - jak napedy
      CD/DVD, czy tez nagrywarki (chcesz robic klekcje muzyki, a dlaczego by jej nie
      nagrac na plytki ?).
      laptop, a wlasciwie notebook jest OK, jesli dostajesz to cacko jako sprzet
      sluzbowy i nie martwia cie koszty zwiazane z jego ewentualnymi uszkodzeniami czy
      "upgrade'm"
      • dekar Re: A po co ci laptop ? 08.06.05, 11:59
        Post generalnie bez sensu. To tak jakby ktoś na forum samochodowym na
        pytanie "Jaki samochód do miasta" rzucił hasło, po co Ci samochód? Kup rower.
        jest tańszy, zdrowszy i często szybszy (omijanie korków). Tylko po co taka
        głupia rada?
        Jak ktoś chce laptopa to ma zapewne swoje powody, przekonywanie na siłę
        do "blaszaka" jest niepoważne i niedojrzałe. Następnym razem radzę dwa razy się
        zastanowić nim zaśmieci się watek wpisem nie wnoszącym nic do dyskusji.
    • Gość: malmariebe Re: Jaki laptop do użytku domowego??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 21:21
      Mam Fijitsu Siemens Amilo l1300 i polecam. Panoramiczny ekran, nagrywarka DVD,
      512 ram, celeron M i to wszystko za 3700 złotych, a teraz już nawet taniej
      (3500). Moim zdaniem warto!
    • Gość: robert apple IP: *.crowley.pl 07.06.05, 22:36
      moim zdaniem apple robi bardzo solidny sprzet. jego system operacyjny jest nieporownywalnie lepszy
      od windowsa.
      na Mac OS mozesz pracowac z pakietem office takze. wiec nie ma problemu z przesiadaniem sie na
      iWorks (w iworksie mozesz zapisac pliki w formatach office'owskich!).
      kup uzywany sprzet - iBooka, bo sa tansze, a beda dla Ciebie wystarczajace.
      Pracowalem przez jakies 10 lat na PC, od roku jestem z applem i komfort pracy z Maciem jest duzo
      wiekszy.
      Nie obawiaj sie, ze system operacyjny to nie Windowsa. Mac'a nauczysz sie w jeden/dwa dni, jest
      bardzo prosty!
      Powodzenia
      • wicurpix Re: apple 07.06.05, 23:17
        Popieram. Apple i poczciwy Mac nie starzeja sie.
    • Gość: gaw999@gazeta.pl Kilka uwag - kup notebooka a nie markę ! IP: *.tecnet.pl / *.tecnet.pl 07.06.05, 22:48
      Generalna zasada: płać za wyposażenie a nie za "markową" nazwę. Trzeba też
      pamiętac o gorszych parametrach wyświetlaczy LCD w notebookach niż
      tych "stacjonarnych". Myślę o znacznie gorszej jasności i kontraście, czasy
      reakcji też bywają znacznie dłuższe. Dlatego warto porównać kilka działających
      modeli. Najgorsze są chyba w tanich HP seria 6100, 9100. Maxdata ma niewiele
      lepsze, za to daje 2 lata gwarancji (Toshiba, Fuji, HP i Acer tylko rok ). HP
      za to działa dłuzej na bateriach - nawet te tanie z seri 6110 do 3,5h. Toshiby
      raczej nie polecałbym - koszty serwisu horrendalne, baterię predzej czy później
      trzeba bedzie wymienić, a zalać klawiaturę jakimś płynem też nietrudno.
      Składaczki typu Actina - niższa cena nie rekompensuje wyraźnie niższej jakości.
      Najciekawiej wypada Acer. TrawelMate 2304NLC jako najtańszy
      Cel1,3/15/256MB/40GB/Combo/Linux za ok 2400,00 brutto albo lepiej
      TrawelMate 2354NL Cel 1,3/15/512MB/60GB/DVD+.-RW/ Windows XP HE PL za ok
      2900,00 brutto ( Rewelacja - w zestawie jest też MS Works 7.0 ). Gdyby tak
      jeszcze bateria chciała działać dłużej niz 2 godziny...
      Warto zerknąć też na IBM TP R50e UR0BZPB Cel 1,4/15/256/40/Combo/ Win XP PL
      Prof za 3200,00 ale z WI-FI ( sieć bezprzewodowa ), baterią 3,5h oraz 3lata
      gwarancji
    • Gość: stepiens Re: Jaki laptop do domu - gwarancja najwazniejsza IP: *.dbln.cable.ntl.com 07.06.05, 23:41
      Ja kupilem Fujitsu Siemens(Amilo L1300) i jestem bardzo zadowolony.
      Cena jest bardzo konkurencyjna w lutym zaplacilem za niego okolo 4500 brutto.
      Nie wiem ile teraz kosztuje ale pewnie jest duzo tansz. Kupilem w sklepie.
      Najwazniejsza rzecz - masz 3 lata gwarancji.
      poza tym
      procesor: 1,5 GHz Celeron M,
      nagrywarka CD/DVD,
      dysk 40 GB,
      WIFI,
      no i bardzo fajna matryca (1280x800)
      Polecam

• Gość: rafal Re: Jaki laptop do domu - gwarancja najwazniejsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 10:04
        no ja z kolei nie polecam fujitsu. mialem 2 notebooki fujitsu siemens i w kazdym
        przynajmniej raz wymieniana byla plyta glowna, napedy...
        fajne maszyny ale awaryjne ze ho.

polecam ASUSa, rewelacja ostatniego polrocza.

pzdr
        rafal
    • frygija Re: Jaki laptop do użytku domowego??? 08.06.05, 01:58
      Ja polecam toshibe :) Mam dwuletni model satellite a45 s120(celeron 2,6 GHz,
      40GB, 256 RAM) - uzywany w zasadzie do tych celow o ktorych wspomnialas i nigdy
      mnie nie zawiodl :) Cichy, szybki i nie zawiesza sie nawet jak leze sobie w
      lozku a komputer trzymam na kolanach przykryty kocem ;)) wazy ok 3,5 kg - w sam
      raz jesli bedziesz go uzywac w domu, przenoszenie z pokoju do pokoju etc.

Poniewaz do noszenia do codziennie noszenia ze soba za ciezki wiec od tygodnia
      mam jeszcze jedna toshibe - 1,3 kg tym razem portege :)
    • Gość: Posiadacz Laptopa Re: Dobra konfiguracja! IP: *.intranet.ydp / 217.8.175.* 08.06.05, 07:48
      Droga Halino,
      ja kupiłem swojego notebooka za pośrednictwem kolegi mieszkającego w USA. Jeśli
      masz tam znajomych bądź krewnych to nie ma co się zastanawiac . różnica w cenach
      jest kolosalna.

Ja za laptopa firmy HP o konfiguracji:
      Procesor: AMD Athlon 64 3000+
      RAM: 512MB
      HDD: 80 GB
      karta graf: Ati Mobility X300 128MB (pamięci własnej!)
      ekran: 15.4" Wide screen
      napęd: nagrywarka DvD+/-RW double layer
      karta sieciowa bezprzewodowa, wbudowany modem itd...
      do tego legalny Windows XP pro
      zapłaciłem w przliczeniu na złotówki: 4000PLN.
      sprawdzałem na miejscu w sklepie (Gdańsk). Laptop o takiej samej konfiguracji
      kosztowałby mnie w jednym z Gdańskich sklepów: około 12 tys PLN.
      Dla porównania: za około 4tys PLN u nas sprzęt który będzie o klasę albo i dwie
      gorszy (nie wspominając że nie będzie markowy).

Jeśli nie zależy ci na super wydajności notebooka, a chciałabyś nie wydać
      majątku to polecam odwiedziny strony:
      h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF05a/1090723-1124065-1124065-1124065-1124121-12095238.html

tam można kupić laptopa bezpośrednio od HP dzięki czemu mozna parę złotych
      zaoszczędzić.

Pozdrawiam i zyczę powodzenia!
      Zadowolony posiadacz komputera przenośnego HP :)
      • Gość: okhi Re: Dobra konfiguracja! IP: *.crowley.pl 08.06.05, 08:24
        dziekuje za wszystkie namiary.
        wynotowalam kilka propozycji, musze je sobie teraz obejrzec i wyprobowac w
        sklepie.
        hal
        • Gość: Posiadacz Laptopa Re: Dobra konfiguracja! IP: *.intranet.ydp / 217.8.175.* 08.06.05, 08:46
          Nie ma za co.

Podpowiem Ci że oprócz ceny,konfiguracji oraz "marki", ważne jest ewentualne
          wsparcie techniczne ze strony producenta.

W tym temacie najlepiej według mnie (moja prywatna opinia, na podstawie
          doświadczeń życiowych z różnymi laptopami) najlepiej wypada firma HP.

ale ostateczny wybór pozostawiam Tobie :)

Pozdrawiam.
          • Gość: Monia Re: Dobra konfiguracja! IP: 193.201.167.* 08.06.05, 09:17
            Ja swojego Acer'ka (który, potwierdzam powyższe opinie-sprawdza się w 100%)
            kupiłam właśnie nie w jakimś Media Markt, ale w małej warszawskiej firmie PC
            Help, oni mają siedzibę na ul. Postępu 12 :) Konsultant przedtawił mi masę
            propozycji i wariantów, więc mogłam sobie swobodnie wybrać to, co mi pasuje :)
            Wiem, że mają niezłe ceny, chociaż może za mało się reklamują - ja się
            dowiedziałam właściwie przez przypadek.
            Pozdrowionka, powodzenia
      • Gość: t Re: Dobra konfiguracja! IP: *.limes.com.pl 09.06.05, 20:53
        12000
        coś chyba żle usłyszałeś...
        taki sprzęt jest w podobnej cenie w Polsce

za 12000 to polecam najbardziej wypasiony model Qosmio
        www.mobilworld.pl/sklep/qosmio.php?2,1,20
      • Gość: t Re: Dobra konfiguracja! IP: *.limes.com.pl 09.06.05, 21:01
        czy to było coś w tym stylu?

www.e-notebook.com.pl/index.php?p=3&Cid=557&c=8
      • karolina9934 Re: Dobra konfiguracja! 15.06.05, 13:44
        hej1
        mam znajomych w usa i jestem zainteresowana kupnem notebooka.co mam zrobic aby
        kupic laptopa,dostraczyc go do polski i im zaplacic?jak to wszystko wygląda?
        Pozdrafffiam
        • Gość: Lucar Re: Dobra konfiguracja! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.05, 12:16
          Kup w sieci, zapłac swoją kartą kredytową i podaj ich adres do dostawy. Nie
          wszyscy sprzedawcy to akceptują, ale np. Amazon tak. Później niech Ci wyślą to
          do Polski np. Polamerem, jeżeli są w Chicago lub innym kurierem. Jeżeli to
          prawda, co mówi posiadacz laptopa w tym wątku, nie zapłacisz cła, ale zapłacisz
          22% VAT.

Pozdr
          Lucar
    • Gość: max Tylko Toshiba lub Asus! IP: *.chello.pl 08.06.05, 12:41
      Ewentualnie Fujitsu-Siemens, ale raczej ze wskazaniem na dwie powyższe marki.
      Zwróć uwagę, że te firmy dają na wstępie 24 miesiące gwarancji. Cała reszta
      tylko 12. To jest akurat bardzo ważne, gdyż z reguły ewentualne naprawy
      laptopów są drogie. Widać chyba z resztą brak zaufania do swoich produktów
      takich firm jak acer czy hp, skoro oferują tylko 12 miesięcy. Z resztą w
      powszechnych opiniach Toshiba i Asus uchodzą za najmniej awaryjne.
      A tak poza tym to uważam, że do zastosowań o jakich piszesz w zupełności
      wystarczą najtańsze modele tych firm, skoro masz na tym laptopie odbieracv,
      poczte, korzystac z worda, ogladac filmy, zdjecia plus muzyka to po prostu nie
      ma sensu wydawać więcej pieniędzy. Wybierz coś z tej trójki:
      Fujitsu-Siemens:

sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16123
      Asus:

sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16406
      Toshiba:

sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16407
      Dołóż tylko do 512 mb ramu, jeśli chodzi o Asusa to będziesz musiała dokupić
      system. Najkorzystniej prezentuje się Fujitsu-Siemens- jest najtańszy a masz i
      system i wlan i wyjście tv-out. Przy Twoich preferencjach skłaniałbym się
      właśnie do tego modelu. Całość wyniesie Cię koło 3 tys, jak pisałem wyżej do
      takich zastosowań nie ma sensu wydawać więcej.

• okhi Re: Tylko Toshiba lub Asus! 08.06.05, 16:01
        chyba mam swojego "typa":
        Toshiba Satellite / Celeron M - 370
        60 GB / 512 MB/ 15cali / waga 2,67/ modem / czs 2.9/ windows XP/

cena 0k. 3400 / sklep internetowy/
        sprzwdze jak wyglada w sklepie i jaka jest róznica w cenie.
        czy jesli kupuje w internecie gwarancja jest taka sama??
        moze ktos ma ten model i moglby sie podzielic opinia.
        • frygija Re: Tylko Toshiba lub Asus! 08.06.05, 20:46
          <<> moze ktos ma ten model i moglby sie podzielic opinia.>>>

tego nie mam ;) ale opinie o sprzecie zwykle czytam sobie na amazon.com - wpisz
          tam na stronie nazwe i model i pod opisem produktu powinno wyskoczyc sporo
          opinii :)

mozesz zrobic to samo na stronie sklepu circuitcity.com (przy okazji zobaczysz
          ile kosztuja laptopy w usa )
          • Gość: Posiadacz Laptopa Re: Tylko Toshiba lub Asus! IP: *.intranet.ydp / 217.8.175.* 09.06.05, 12:15
            Lepiej nie prównywac cen tutaj i w USA bo osiwieć można :) hehe jak zobaczyłem
            ze moja zabaweczka kosztuje u nas 12tys PLN a stanach kosztowała około 4tys PLN
            to usiadłem.

Ja rozumiem że importerzy i sklepy muszą doliczyć marżę i vat (cła na komputery
            z usa nie ma - wiem bo pytałem w urzędzie celnym), ale przeginają troszeczkę.

Przecież nie kupują tych komputerów za ceny detaliczny tylko hurtowe, więc nie
            widzę powodu dla wzrostu ceny aż 3 razy! :) No nic może kiedys się w naszym
            kraju cos zmieni na lepiej.

Pozdrawiam.
            • Gość: Lucar Re: Tylko Toshiba lub Asus! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.05, 13:18
              > Ja rozumiem że importerzy i sklepy muszą doliczyć marżę i vat (cła na komputery
              > z usa nie ma - wiem bo pytałem w urzędzie celnym), ale przeginają troszeczkę.
              >
              Jesteś tego pewien??? Czyli co, mogę sobie zamówić laptopa z amazona lub ebay z
              przesyłką do Polski i nie zapłacę żadnego cła?

Pozdr
              Lucar
              • Gość: Posiadacz Laptopa Re: Tylko Toshiba lub Asus! IP: *.intranet.ydp / 217.8.175.* 10.06.05, 11:15
                > Jesteś tego pewien??? Czyli co, mogę sobie zamówić laptopa z amazona lub ebay z
                > przesyłką do Polski i nie zapłacę żadnego cła?
                >

Nie z Amazona ani Ebaya tylko ze stron producentow. Trzeba czesto zagladac bo
                tam bardzo czesto sa super promocje i jednego dnia jeden model kosztuj np.
                1100USD, a nastepnego juz 1500 USD. To sie ciagle zmienia tam :)

Rozwazylbym, oferte firmy Dell. Poniewaz w przypadku HP jest duze utrudnienie :
                Zakupu mozna dokona tylko karta kredytowa wydana w USA i dostawa tylko na
                terenie USA. :(

Natomiast w DELLu nie robia juz takich problemow. wiem bo pisalem do nich i mi
                odpisali ze spoko.

Co do CŁA:
                z oficjalnej odpowiedzi urzedu celnego:
                Nie ma CŁA na komputery importowane z USA, jest tylko podatek VAT = 22%.

Ale jak zakombinujesz z kims kto akurat leci z USA do Polski to moze ci go
                przywiezc i nic nie bedziesz placic bo celnicy zadko sie do notebookow
                przyczepieja. (poprostu dana osoba przywozi go jako swoja wlasnosc (odpakowany -
                gotowy do uzytku) :)

Pozdrawiam.
                • Gość: Lucar Re: Tylko Toshiba lub Asus! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.05, 12:03
                  > Nie z Amazona ani Ebaya tylko ze stron producentow.

A co to za różnica? Przecież zakupy z ww. witryn też idą ze Stanów.
            • frygija Re: Tylko Toshiba lub Asus! 09.06.05, 19:55
              <<> Lepiej nie prównywac cen tutaj i w USA bo osiwieć można :) hehe jak
              zobaczyłem
              > ze moja zabaweczka kosztuje u nas 12tys PLN a stanach kosztowała około 4tys
              PLN
              > to usiadłem.>>>>>>>>>>>>

Ja oba laptopy w usa kupilam (oczywisie podczas jakiejs super promocji z okazji
              jakiegos swieta ;)), bo z cenami jakie sa tutaj to pewnie bym wciaz na jeden
              zbierala ;)
      • Gość: t Re: Tylko Toshiba lub Asus! IP: *.limes.com.pl 09.06.05, 20:55
        hp daje dla klienta prywatnego 2 lata gwarancji
        tanie modele asusa niczym wyjątkowym się nie wyróżniają
    • Gość: rspychaj@wp.pl IBM IP: 195.116.34.* 12.06.05, 11:54
      Cześć,

Jak masz kasę, to kupuj nowego laptopa, który ma 256MB RAM i nagrywarkę CD.
      Jeśli nie masz kasy - używany IBM seria 600 lub seria T21, żeby tylko miał
      procesor P3 500MHz lub lepszy. Ja właśnie taki sobie kupiłem i naprawdę
      świetnie działa w domku do pracy i na prostrze gierki.

Robert
      • Gość: Lucar Re: IBM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.05, 12:19
        > Jak masz kasę, to kupuj nowego laptopa, który ma 256MB RAM i nagrywarkę CD.
        > Jeśli nie masz kasy - używany IBM seria 600 lub seria T21, żeby tylko miał
        > procesor P3 500MHz lub lepszy. Ja właśnie taki sobie kupiłem i naprawdę
        > świetnie działa w domku do pracy i na prostrze gierki.

Zgadza się, ale dodałbym do tego jeszcze A21. Niestety te modele na aukcjach
        sprzedawane są najczęściej ze 128MB RAM, więc resztę trzeba samemu dołożyć.
    • Gość: larry354 Re: Jaki laptop do użytku domowego??? IP: *.intertel.net.pl 16.06.05, 17:18
      Przecież autorka topiku pisze,że potrzebuje go do
      Ofisa,Internetu,zdjęcia,oglądanie filmów!
      Po co wpychacie się z radami zakupu sprzętu za 5 tyś?

Całkowicie wystarcza notebook z prockiem PIII (500-733MHz)
      Takie na Allegro łatwo można kupić za 1500,00 złotych!
      Sam mam Della PIII od 3 lat i do wszystkiego mi wystarcza w zupelności jako komp
      domowy.Sama przyjemność!
      No...ale to Polska...każdy chce sie pokazać ze sprzętem i megahercami a kasy mu
      nie zbywa :)
      • Gość: okhi Re: Jaki laptop do użytku domowego??? IP: *.crowley.pl 17.06.05, 09:28
        witam,
        rzeczywiscie moje potrzeby aktualnie nie sa zbyt wielkie. dotychczas
        korzystalam z komputera tylko w pracy, co za tym idzie mozliwosc gry lub
        ogladania filmow nie wchodzila w rachube. ale to moze byc zabawne. jestem
        zdania ze nie ma co za bardzo oszczedzac. chce miec sprzet solidny i taki
        troche na wyrost. pewnie posluzy mi 3-4 lata, a o ile wiem rozbudowanie laptopa
        jest trudne i malo oplacalne. tak jak wczesniej napisalam zdecydowalam sie na
        toshibe, 3500 spokojnie przejdzie. poza tym jestem trenerem wiec bedzie mi
        sluzyl w czasie prezentacji a tam wpadka typu zawieszenie sprzetu jest
        niedopuszczalna.
        h.
        • Gość: libby2 zaraz...zaraz... IP: *.intertel.net.pl 17.06.05, 19:12
          Trener?...prezencja?...to po co ci laptop?
          Dla trenera i dobrej prezencji wystarczą:
          adidaski(białe),bluzeczka(obcisła),szorty(skąpe)...no i ręczniczek na szyi!
          W 150-250 zl zmieścisz się...spoko!
    • Gość: wanda Re: Jaki laptop do użytku domowego??? IP: 212.244.29.* 05.08.05, 13:52
      Chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja z gwarancją na komputer kupiony w
      USA. Załóżmy że zapłacę kartą, prześlą mikomputer, dadzą gwarancję amerykańską
      a po pół roku coś się zepsuje. Co wtedy?

MOżę macie jakiś doświadczenia. I jeszcze jedno - czy wszystko na takich
      komputerach chodzi - myślę o oprogramowaniach kupowanych w POlsce, dvd,
      kabelkach,itd
      • Gość: Lucar Re: Jaki laptop do użytku domowego??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.05, 17:08
        > Chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja z gwarancją na komputer kupiony w
        > USA. Załóżmy że zapłacę kartą, prześlą mikomputer, dadzą gwarancję amerykańską
        > a po pół roku coś się zepsuje. Co wtedy?
        >
        Musi być gwarancja na cały świat, z tego co słyszałem Dell i Toshiba dają taką.
        W przeciwnym razie będziesz niestety płacić za naprawy.

> MOżę macie jakiś doświadczenia. I jeszcze jedno - czy wszystko na takich
        > komputerach chodzi - myślę o oprogramowaniach kupowanych w POlsce, dvd,
        > kabelkach,itd

Oprogramowanie będzie chodzić, z kabelków jedynie wtyczka zasilacza będzie
        wymagać przejściówki (do kupienia w USA za ok. 2 dolary), DVD może wymagać
        zainstalowania bezpłatnego programu do zmiany regionu, i to chyba wszystko.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka