Dodaj do ulubionych

plyta GIGABYTE czy ASUS

IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 12.06.05, 18:06
składam swój pierwszy blaszak, zastanawiam się którą płytę główną kupić:
- Asusa www.sirius.pl/product.php?action=info&id=10712&sid=1
- czy GB www.sirius.pl/product.php?action=info&id=12409&sid=1

Ta płyta Gigabyte ma trochę więcej opcji, pozwala np dzielić łącze na kompie, jest też tańsza (linki podane orientacyjnie, kupować będę gdzie indziej).
A jak jest z opinią na temat tej firmy, w ogóle się niestety na tym nie znam, a chciałbym kupić coś dobrej jakości.

Pozdrawiam
L6
Obserwuj wątek
    • Gość: jasio Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: 213.192.64.* 12.06.05, 18:09
      Jesli chodzi o jakośc to te dwie firmy sa uważane za 2 najlepsze firmy
      produkujace płyty
      • Gość: laik-06 Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 12.06.05, 18:13
        no właśnie obiło mi się o uszy że Asus, owszem, 1 liga, natomiast o Gigabyte już nic specjalnie nie słyszałem - ale jak wskazuje login, w tej dziedzinie lama ze mnie...
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.toya.net.pl 12.06.05, 18:26
          ASUS
          MSI (MICROSTAR)
          ABIT
          te są nejlepsze

GIGABYTE - są po prostu awaryjne i tyle.
          • tswiercz Re: plyta GIGABYTE czy ASUS 12.06.05, 20:10
            Po pierwsze żadnej z powyższych. 915 jest już przeżytkiem i powoli pewnie będzie wycofywane (kiedy jeszcze na dobre nie weszło, ale tak jest zawsze u Intela).
            Kup coś na chipsetcie 945, bo umożliwiają obsługe procków dwurdzeniowych.
            Po drugie Intel ostatnio zmienia sokety/chipsety zbyt często i nie liczyłbym na upgrade kompa za rok, dwa. Po trzecie nie myślałeś o AMD? No chyba, że nie chcesz to nie, nikt nikogo nie będzie zmuszał. Po czwarte, ten sirius to tylko przykładowy link? Bo ogólnie sklep ten nie ma zbyt dobrej renomy, zwłaszcza jeżeli chodzi o realizacje gwarancji.
            W tej chwili chyba jedynie jest Gigabyte sklep.benchmark.pl/pelny_17985.html
            • Gość: laik-06 Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.chello.pl 13.06.05, 17:11
              tswiercz napisał:

> Po pierwsze żadnej z powyższych. 915 jest już przeżytkiem i powoli pewnie
              > będzie wycofywane (kiedy jeszcze na dobre nie weszło, ale tak jest zawsze
              > u Intela). Kup coś na chipsetcie 945, bo umożliwiają obsługe procków
              > dwurdzeniowych.

Sorry za lamerskie pytanie, ale co mi to daje (te dwurdzeniowe procki)?

> Po drugie Intel ostatnio zmienia sokety/chipsety zbyt często i nie liczyłbym
              > na upgrade kompa za rok, dwa.

Nie napisałem nic do czego jest mi potrzebny ten komputer. Nie jestem graczem, chce kupic komputer do pracy i hobby - co w moim przypadku oznacza zabawę grafiką, obróbkę video, animacje. Raczej nie planuję upgrade za rok...

> Po trzecie nie myślałeś o AMD? No chyba, że nie chcesz to nie,
              > nikt nikogo nie będzie zmuszał.

Nie, raczej wolę intela, choć wiem że za te pieniądze mógłbym pewnie już AMD 64 kupić...

> Po czwarte, ten sirius to tylko przykładowy link?

Tak, tak, specjalnie napisałem że to tylko przykład, czytałem o Siriusie co nie co, sprzęt planowałem kupić na WGK, ale jeszcze zobaczymy...

> W tej chwili chyba jedynie jest Gigabyte

Czyli nie zgadzasz się jeśli chodzi o uwagę kolegi wyżej, że GB są awaryjne?

> sklep.benchmark.pl/pelny_17985.html

Musiałbym wybrać mimo to trochę inny model, z FireWire i obsługą RAID.
              A w ogóle, czy polecasz zakupy w tym sklepie?

Dzięki za rady.
              Pozdrawiam
              L6
            • hanatol Re: plyta GIGABYTE czy ASUS 13.06.05, 17:37
              > Kup coś na chipsetcie 945, bo umożliwiają obsługe procków dwurdzeniowych.

A także maja niespodzianki w postaci "treacherous computing".
              • Gość: laik-06 Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.chello.pl 13.06.05, 17:44
                > > Kup coś na chipsetcie 945, bo umożliwiają obsługe procków dwurdzeniowych.
                > A także maja niespodzianki w postaci "treacherous computing".

tzn.?

Pozdrawiam
                L6
                • hanatol Re: plyta GIGABYTE czy ASUS 13.06.05, 17:56
                  gnu.open-mirror.com/philosophy/can-you-trust.pl.html
                  Niedawno pojawiły się informacje, że Intel po cichu dokłada tę technologię do
                  swoich chipów/procesorów.
                  www.digitmag.co.uk/news/index.cfm?NewsID=4915
                  Teraz Intel się tłumaczy - ale dość mętnie.
                  • Gość: laik-06 Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.chello.pl 13.06.05, 18:05
                    Dzięki za informacje, czytałem o tym kiedyś, jeśli firmy produkujące sprzęt naprawdę w to wejdą to chyba same będą na siebie kręcić bicz...

A co do pytania głownego, jakieś uwagi nt Gigabyte?

Pozdrawiam
                    L6
                    • hanatol Re: plyta GIGABYTE czy ASUS 13.06.05, 18:11
                      Na temat awaryjności to musiałby się wypowiedzieć ktoś kto zna jakieś statystyki
                      zwrotów do serwisu.

Trudno coś takiego znaleźć.
                      Tym bardziej, że wszystkie firmy mają lepsze i gorsze modele.

Z tego co pamiętam to Asus ma opinie firmy najbardziej trzymajacej się specyfikacji.
                      Inne płyty są lekko przetaktowywane przez producenta - (np. 204 FSB zamiast 200).
                      • Gość: laik-06 Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.chello.pl 13.06.05, 18:46
                        Dzięki za odpowiedź
                        L6
    • Gość: Bobi Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:11
      mam tego Gigabyte. Dobra płyta, nie narzekam. W porównaniu z wielowa płytami
      innych producentów Gigabyte ma dodatkowy kontoler ATA wiec posiadacze starszych
      dysków nie są zmuszeni łączyć dysku z cd na jednej taśmie. Nie miałem z nią
      żadnych kłopotów - polecam. Poza tym to nie płytka za 140 :) tutaj wszystko jest
      pełno tasiemek, przejściówek - (sata, pata, zasilanie sata) Płyta ma duże
      wymiary, zmieści się wprawdzie w kazdą obudowę ATX ale w te mniejsze ledwo :)
      • Gość: laik-06 Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.chello.pl 13.06.05, 18:55
        tak z ciekawości w takim razie, jak wygląda Twoja konfiguracja?

Jeśli chodzi o płytę widziałem ją na giełdzie za 430 zł. Wydaje się mieć wszystkie wyjscia i kontrolery, które są mi potrzebne do szczęścia (trochę nawet więcej ;)) tyle, że nie znam opinii o firmie...

pozdr.
        L6
        • Gość: Bobi Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:36
          ok podam konfigurację :) Celeron 2.8, 2x256DDR Kingston, GF6600GT Gigabyte,dysk
          WD80JB,DVD-RW NEC, zasilacz Chieftec 360W DF,Audigy 2ZS. O przypomniało mi się!
          Miałem problem z kartą dźwiękową na płycie. Ma ona autowykrywanie jack'ów tzn.
          wepniesz np. subwoofer w gniazdko obojetne które i sterownik sam wykryje
          urządzenie jak należy. Wszystko pięknie wymyślone. Tylko że uruchamiam system a
          tu nagle wykrywa przednie glosniki na jacku, potem tylne i tak na zmianę. Na
          sztywno ustawiłem to co miało być, a i tak się przestawiało. Możliwe że wina
          leżała po stronie wczesnych sterowników albo usterka wejść, ja dałem sobie
          spokój po dniu przyzwyczajony wczesniej do audigy ktore sprzedalem, kupilem
          audigy2zs. Dla niewierzących najpierw jacki wpiąłem zgodnie z instrukcją a nie
          przypadkowo. Dźwięk sam w sobie był przyjemny z karty zintegrowanej.
          • Gość: laik-06 Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 14.06.05, 16:01
            dzięki za odpowiedź, płyta jak pisałem jest w cenie 430 na giełdzie, w Siriusie
            kupować nie będę ;)
            Mam nadzieje że ta karta dźwiękowa jednak wystarczy w razie czego, nie
            potrzebuję specjalnej nowej :)
            L6
    • Gość: Bobi Re: plyta GIGABYTE czy ASUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:45
      jeżeli wybierasz wersję PRO to masz RAID na SATA, dual bios, firewire chyba i 2
      sieciówki. Myślę, że z cena siriusa jest bardzo wysoka, lepiej poszukać przez
      www.skapiec.pl
      Wada płyt wszystkich na i915 jest "nowoczesnosc", systemy 98/me odpadają - brak
      sterów pod audio, nie skonfugurujesz grafiki bo brak obsługi pci express, brak
      sterów do sieciówki. Ja nieraz potrzebuję odpalić win me to wtedy wlaczam system
      wyskakuje mi jakis konflikt grafiki z innym urzadzeniem, ale na szczescie
      korzystam ze starego windowsa tylko żeby coś wydrukować i na to starcza :) Nie
      wiem jak z płytami AMD z pci express ale wydaje mi się że jest podobnie. Problem
      z win98/me mają posiadacze innych płyt z nowymi chipsetami więc myślę że nic n
      to sie nie poradzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka