Dodaj do ulubionych

Przgranie tresci kaset na mp3

11.07.05, 17:04
Powoli widac koniec ery kaset magnetofonowych i chyba juz w miare niedlugo znikna ze sklepow odtwarzacze magnetofonowe.

Jak przeniesc tresc kasyt na dyski CD lub na format MP3.

Tzn niby mi to jakos wychodzi laczac gniazdo mikrofonowe kablem z odtwarzaczem magnetofonowym. Ale trace STEREO i wychodzi MONO.

Co radzicie? Jest mozliwosc utrzymania STEREO i jezeli tak to jak to zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: n. Re: Przgranie tresci kaset na mp3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 17:11
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=12789138&a=12791748
      • artur737 Re: Przgranie tresci kaset na mp3 11.07.05, 17:33
        Bardzo ladnie, tylko, ze moja karta dzwiekowa ma tylko 3 male gniazdka: rozowe (mikrofon), zielone (do glosnikow), i niebieskie (licho wie do czego).

Czyli co? Chyba nici z sygnalu STEREO.
        • Gość: apl Re: Przgranie tresci kaset na mp3 IP: *.icpnet.pl 11.07.05, 17:42
          To niebieskie, to wejście liniowe (stereo) do którego możesz podłączyć magnetofon.
          • artur737 Re: Przgranie tresci kaset na mp3 11.07.05, 17:51
            Skoro sie znasz, to mozesz jeszcze wyjasnic czym sie ono rozni od wejscia mikrofonowego?

I czy do tego niebieskiego gniazdka wystarczy uzyc wtyczki stereo typowej dla wakmana?

• Gość: apl Re: Przgranie tresci kaset na mp3 IP: *.icpnet.pl 11.07.05, 18:04
              Różni się parametrami elektrycznymi (impedancja wejściowa, poziom sygnału itp.).
              To typowe wejście do którego możesz podłączyć większość urządzeń (magnetofon, CD).

Wtyczka to zwykły mini jack stereo taki jak przy głośnikach (nie miałem nigdy
              walkmanan, nie wiem).
              • artur737 Re: Przgranie tresci kaset na mp3 11.07.05, 18:53
                Na moim starszym kompie uzywalem programu Plato Audio Recorder do tworzenia MP3 i pieknie dzialalo. Ale ten komputer ma juz 5 lat i ma kiepska karte dzwiekowa, najtansza jaka wtedy moglem znalesc.
                Wiec nagrania chce dokonac na nowym komputerze, ktory jest dosc dobry. Ale na tym nowym Plato Audio Recorder nie jest w stanie odebrac sygnalu z karty dziwiekowej a tylko z mikrofonu. Wyjasnie bardziej szczegolowo.

Na starszym komputerze kiedy wlaczam program Plato Audio Recorder to pojawia sie okienko na ktorym moge wybrac opcje z czego chce dokonac zapisu: z mikrofonu, czy z karty dzwiekowej.

Na nowym komputerze program od razu sie wlacza bez tej opcji o wybor i niejako automatycznie wybrane zostaje wejscie na mikrofon. Przeinstalowanie programu nie pomoglo.

Czy ktos wie, czy to mozna jakos naprawic, czy tez musze sobie sprawic nowy program, jezeli chce uzywac tego nowego komputera.

Win XP home edition na nowym i XP pro na starym
                • Gość: apl Re: Przgranie tresci kaset na mp3 IP: *.icpnet.pl 11.07.05, 19:12
                  Być może, po podłączeniu magnetofonu, musisz uaktywnić wejście liniowe w
                  sterowniku karty jeżeli nie wykrył on podłączenia automatycznie.
                  • artur737 Re: Przgranie tresci kaset na mp3 11.07.05, 19:27
                    Jezeli podlacze magnetofon przez wejscie liniowe (niebieskie) to dzwiek nagrania dochodzi z komputerowych glosnikow. Czyli wejscie samo w sobie dziala.

To program jakos nie moze wziasc sygnalu z karty dzwiekowej.
                    • Gość: apl Re: Przgranie tresci kaset na mp3 IP: *.icpnet.pl 11.07.05, 20:12
                      Nigdy nie używałem tego programu ale z opisu wynika że wykorzystuje on "Windows
                      Volume control application" do detekcji źródła sygnału (przeczytaj Help, mam na
                      myśli aktualną wersję).

Panel sterowania mojej karty dźwiękowej umożliwia wybranie tylko jednego źródła
                      nagrywania. Być może program nie potrafi przełączyć źródła w sterowniku karty (a
                      tym bardziej prawidłowo go określić) i musisz zrobić to ręcznie. Później możesz
                      spróbować coś nagrać niezależnie od tego jakie źródło pokazuje program.

Ale to tylko kilka ogólnych przemyśleń :)

• artur737 Re: Przgranie tresci kaset na mp3 11.07.05, 21:16
                        Dzieki, racja. To wlasnie tam poziom zapisu suwaka byl na 0. Wystarczylo podniesc go do maxa i wszystko zaczelo dzialac.

Jeszcze raz dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka