Gość: Artur IP: *.ss.shawcable.net 13.07.05, 02:32 Czy za kazdym razem jak cos zmieniam w MP3 i sejwuje plik to wiaze sie z utrata jakosci pliku z powodu kompresji tak jak sie to dzieje z edycja plikow graficznych jpeg? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mbucz Re: Edycja MP3 a utrata jakosci 13.07.05, 10:07 Po pierwsze, jedyny program graficzny, który nie pozwala ustawić kompresji jpg przy zapisywaniu to windowsowy Paint. We wszystkich innych można ustawić bezstratną kompresję jpg. Jeśli używasz painta, przerzuć się na XnView albo Irfanview, twój problem zniknie. Jeśli używasz któregoś z nich, zorientuj się w opcjach. Jeśli chodzi o mp3, to sytuacja jest pewnie podobna - wszystko zależy od programu, a także od tego co chcesz zrobić. W dużych programach, typu SoundForge, czy Audacity (polecam - freeware) mp3 zostaje zdekodowane do wave'a. Jak kończysz edycję, musisz ponownie ją zakodować, co wiąże się ze startami jakości. Można temu zapobiec, zapisując raz mp3 jako wave i edytując w tym formacie, a zapisując dopiero jako mp3 finalny efekt pracy. Wtedy masz tylko jedno kodowanie. Natomiast są sposoby na edycję mp3 (w niewielkim zakresie, ale zawsze) bez dekodowania. Przychodzi mi do głowy ten program: mp3.wp.pl/p/informacje/njus/204320.html Może są też inne. Poszukaj w sieci. Link Zgłoś
artur737 Re: Edycja MP3 a utrata jakosci 13.07.05, 21:42 W koncu uzywam Sound Forge 8. Ostatnio sie tak bardzo nie zajmuje grafika, po prostu jak najszybciej sie da poprawiam zdjecia z kamery cyfrowej Photoshopem Elements 3 i tyle. Ale co kiedys czytalem, ze trzeba zapisac jpeg z 15-20 razy by zmiany jakosci sie ujawnily na tyle, ze beda zauwazalne golym okiem. Moze z muzyka jest tak samo: trzeba MP3 przerzucic przez proces zapisu wiele razy by spowodowac zauwazalny spadek jakosci. Dzieki za odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Edycja MP3 a utrata jakosci 13.07.05, 23:37 > Moze z muzyka jest tak samo: trzeba MP3 przerzucic przez proces zapisu wiele ra > zy by spowodowac zauwazalny spadek jakosci. Wszystko zalezy od tego, jak zdefiniujesz "zauważalny". Ale jakaś strata będzie - każda kolejna kompresja stratna wyrzuca jakieś informacje. Należy pracować w formacie bezstratnym, najwygodniej zwykle wave (o ile plik ma <4 GB) - przy dzisiejszych cenach HDD można sobie spokojnie pozwolić na trzymanie nawet kilku nieskompresowanych wersji na dysku. Jak Ci bardzo szkoda, miejsca, możesz zaoszczędzić nieco kompresjami bezstratnyi: wavpack, flac, monkey audio czy lossless wma. Dopiero bo zakończeniu edycji zakoduj do mp3 i najlepiej zostaw gdzieś wava na wszelki wypadek. BTW jeśli operacji edycyjnych jest dużo, warto pracować na audio 32-bit - nie wyłażą błędy z zaokragleń, a i przypadkowe przekroczenie 0dBfs na pośrednim etapie nie powoduje clippingu i może byc odwrócone. Dopiero na końcu konwertujesz sobie do 16-bit z lekkim ditherem. Zakładam oczywiście, że SoundForge to potrafi to wszystko zrobić ale nie znam programu :-) Edycja bez dekompresji mp3 ogranicza się tylko do zmiany głośności (z dokładnością do ramki) i cięć. Link Zgłoś
Gość: OPERAtor Re: Edycja MP3 a utrata jakosci IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.07.05, 00:21 Przychodzi mi do głowy ten program: > mp3.wp.pl/p/informacje/njus/204320.html Pobrałem ten programik. Ale gdy pobieram do edycji jakieś mp3 to mam taki oto komunikat: acmStream Open failed. Try[re]installing the Fraunhofer IIS MPEG Layer-3 Audio Decoder ACM Component. I co Ty na to ? Link Zgłoś
mbucz Re: Edycja MP3 a utrata jakosci 14.07.05, 00:33 Nie wiem, u mnie działa;) Spróbuj przeinstalować kodeki systemowe: www.microsoft.com/windows/windowsmedia/format/codecdownload.aspx Link Zgłoś
Gość: OPERAtor Re: Edycja MP3 a utrata jakosci IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.07.05, 01:20 > Try[re]installing the Fraunhofer IIS MPEG Layer-3 Audio Decoder ACM Component Z treści wynika że brakuje tego kodeka ale on wystepuję w całych zestawach. Boję się instalować takiego zestawu, bo moze mi namieszać. Mam zaistalowany wyprobowany zestaw, z którym nie mam problemów w odpalaniu filmów i dźwięku do nich. Link Zgłoś