Dodaj do ulubionych

ZAWIESZA sie! pomocy

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 23:06
Ludzie komp mi sie wciaz zawiesza i zawiesza. Szeczgólnie wtedy kiedy
korzystam z kilku programów - np siedze na necie i słucha muzy? Jaka moze byc
przczyna - najbardziej podstawowa bo laikiem jestem w tej kwestiii? Jak mozna
sprawdzic przyczyna zawieszania?
Obserwuj wątek
    • vladip Re: ZAWIESZA sie! pomocy 17.08.02, 00:20
      przyczyn mogą być setki..
      napisz jaki komp jaki system...
      może po prostu masz za mało pamięci?
      pzdr
      vladip
      • Gość: laik Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 01:24
        procesor AMD Duron 600, RAM 64, windows 98, modem 56 wewnetrzny,
        • Gość: Tobi Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.punkt.pl 17.08.02, 01:40
          A może warto zrobić format c: ??? Zawsze pomaga!
          Może coś się przegrzewać albo dysk się psuje :((( W jaki sposób się zawiesza?
          BSOD? A może po prostu się zamraża?
          • Gość: laik Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 03:06
            Zawiesza sie tak ze trza reseta właczac. Nic innego zrobić nie można... Zaden
            klawisz nie działa. Komputer zachowuje sie tak jakby sie dławił. W porzadku
            jezeli cały czas klikam myszką, jeśli przestaje to te chwile odpoczynku
            wykorzystuje na zawieszkę. Formatowałem już dysk - nie pomogło. W sumie dysk
            jest troche uszkodzony (jeden sektor) ale powiniem chyba działac. Czy 64 ram za
            mało pamieci??? Czy to moze być problem systemu (windows) konfliktu
            sprzętowego, modemu? Juz nie moge z nim, trza fachowca wezwac... Myslałem ze sa
            jakies proste sposoby na sprawdzenie, lae widac to powazna sprawa
            • Gość: Tobi Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.punkt.pl 17.08.02, 22:26
              64c to nie jest za mało. Przyczyną może być tylko dysk twardy - jakm miał nawet
              jeden bad sector to teraz może ich mieć całe mnóstwo.
    • Gość: XX Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 17.08.02, 05:49
      RAM
      Jedną z przyczyn może być RAM
      64 to bardzo mało.Teraz już nawet
      takiej pamięci pewno nie kupisz.
      Minimum to 128.
      • Gość: Gothmog Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 10:17
        W 100% popieram - RAM,RAM i jeszcze raz RAM. Zainstaluj sobie programik Cacheman i RAM Idle - powinno troche pomóc i bedziesz wiedzial ile pamieci pochlaniaja programy. Procz tego prosty zabieg prawy klawisz myszy na moj komputer -> własciwosci -> wydajnosc -> pamiec wirtualna -> pozwol mi okreslic wlasne parametry -> w polach minimum i maksimum wpisz wartość: 160 i zrestartuj kompa. Troche pomoze, ale nie pociagniesz długo bez dokupienia RAMu.
        Pozdr
        • the_foe eksperci od siedmu bolesci..... 17.08.02, 17:37
          od kiedy to 64 ramu pod 98 to za malo? jak sie nei znacie to lepiej japy nie
          otwierajacie!!! Ja przez dwa lata pracowalem pod 98 na 16 MB ramu i nie
          wieszal mi sie (i to jeszcze na SIMMach!!!). Moj kumpel gral/uzywal kompa z 32
          MB ramu (DIMM) i tez sie nie zawieszalo. Ciekawie mnie jak po tak skompym
          opisie wpadliscie na tak kretynski pomysl? Jakos nie przyszly wam do glowy
          konflikty sprzetowe (najczesciej karta graficzna lub modem wew.), zle zalozony
          radiator na procek, walniety chipset, wredny wirus masterbootsektorowy, za
          stary BIOS, zespsuta tasma do dysku (sam mialem taki problem), walniety
          zasilacz, zbyt mocne przetaktowanie procka, twardziel 7200 obr w kieszeni
          (problem kumpla), bliskosc silnego zrodla pola elektromagnetycznego (np TV),
          uszkodzenie pamieci ladunkami elektostatycznymi (np. wyjecie pamieci przed
          zgasnieciem diody LED na plycie), sztucznie podkrecony GForce (czesto w
          kupowanych na gieldzie, wgrywano VBIOSA z MX200 na MX100), bez wiatraka,
          uzywanie AC'97 na win 98 lub gorszym (AC'97 wymaga conajmniej win 98 SE),
          obciazenie zbyt wieloma uzadzeniami USB (zasilacz nie wyrabia), podlaczenie
          dysku ATA 66/100 na tasmie 40 pinowej, polaczenie na jednej tasmie dysku i
          CDROMu, niestandardowe FSB (np. 115, da sie ustawic czesto w BIOSIE),
          niedozwolony mnoznik procesora, itd...
          To wszystko jest bardziej prawdopodobne niz wy potrafilibycie wymyslec, a z
          tym RAMem do daliscie d**y
          • Gość: Gothmog No i znalazl sie prawdziwy expert macho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 12:01
            Słuchaj the_foe, piszac o wszystkich mozliwych problemach jakie moga byc przyczyna mozna by wydac gruba ksiazke, ale nie o to tu chodzi. Staramy sie przede wszystkim pomóc komus, a nie popisywac sie swoja wiedza. Podajemy przyczyne problemu, ktora moze byc najbardziej prawdopodobna i z ktora takze mielismy do czynienia. Jak ja mialem 64 ramu wszystko bylo OK, ale tylko do czasu jak podlaczylem sie do sieci. Wtedy doszlo automatycznie kilka programow, ktore musialy dzialac w tle - antywirus, firewall, faxtalk, cos do przyspieszania netu + pare innych dodatkowych programow, a kazdy jak pewnie wiesz zabiera czesc RAMu. Czesto zatem dochodzilo do efektu zapetlania i komp sie wieszal. Poprawnosc dzialania systemu uzyskalem po podwojeniu ilosci pamieci. Przynajmniej cos staralismy sie pomoc, bo twoje wyliczanki i obrazliwe teksty na nic sie nie zdaly...
            • the_foe Re: No i znalazl sie prawdziwy expert macho 18.08.02, 23:56
              a ja sie nie staram? wymienilem najczestrze powody, za malo ramu to nie
              problem rodzaju, ze komp nie dziala poprawnie, tyle ze nie dziala efektywnie i
              NIEKTORE rzeczy nie będą się uruchamiały. Kiedy jest za malo pamieci to
              wyskakuje monit "Not enough memory" a nie niebieski ekranik (tak przynajniej
              bylo u mnie kiedy jezdzilem na 16 MB ramu). Rece mi sie jednak zalamuja kiedy
              ktos mowi ze 64 MB ramu pod Win98 to za malo. Ludzie, kiedy powstal win98 malo
              kto mogl pomazyc o 64 MB ramu, 32 to byl wtedy zawyzony standard.
    • Gość: laik Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 13:13
      Dzięki serdeczne wszystkim za porady. Bede musiał chyba rzeczywiście dokupić
      RAmu. No i zobaczymy...
      Pozdr.
      • Gość: XX Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 09:15
        Ty "exspercie" the_foe przede wszystkim to wyrażaj się
        trochę kulturalniej, pisz poprawniej i nie popisuj się
        tu swoją "znajomością" sprzętu.Jak ci tak świetnie
        procowało się na SIMM 16 MB to po co zmieniałeś
        na DIMM i jeszcze powiększałeś.Zbędny wydatek.Za te pieniądze
        mogłeś kupić jakiś słownik poprawnej polszczyzny.
        Bardziej by ci się przydał.Twoja "praca" na SIMM 16 MB
        polegała chyba na włączeniu komputera i oglądaniu
        ikonek na pulpicie.Ja też kiedyś miałem takie SIMM-y
        ale do tego dysk 1.6 GB i procesor 166 MHz o reszcie nie wspomnę.
        • the_foe Re: ZAWIESZA sie! pomocy 18.08.02, 23:49
          widze ze sie bardziej wglebiles cedzenie moich slow ze slownikiem w reku (2
          bledy ortograficzne) niz w meritum. Nie pisalem ze przechodzilem z SIMMow na
          DIMMy (pomijajac ze to niemozliwe) tylko ze moj kumpel mial 32 MB RAMU w
          DIMMach i nie mial problemow. Jak krytykujesz to najpierw przeczytaj UWAZNIE.
          Co do 16MB SIMMOW - mialem procek Pentium 60, 1 megowa karta graficzna SVGA i
          HD 3 GB. Na tym sprzecie przez 2 lata uzywalem netu (Outlook, Explorer, ftp -
          Windows Commander, gg) bez problemu. Zero zwisow. Sluchalem mp3 (choc wtedy
          nie bylo mowy o robieniu czego innego poza tym), uzywalem rozbudowanych
          aplikacji jak 3d Studio Max 2.0 (albo 2.5 - nie pamietam juz), niektorych gier
          pod windows: Civilization II, Starcraft, Diablo. Nie bylo problemu ze zwisami.
          Ten moj kumpel od 32 MB RAMU (Intel Celeron 400, karta grafiki ATI Xpert 16MB)
          gral bez zwisow na Colinie 2.0, FIFA 2000, Red Squadron.
          • Gość: XX Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 05:04
            Do czytania twoich wyzwisk słownik nie jest potrzebny.
            Ale widzę że pomogło.Już ci się tylko ręce załamują :))
            Nikt tu nie twierdzi (oprócz ciebie)że ma absolutną rację.
            A co było kiedyś to było kiedyś.Kiedyś to ja miałem dysk
            1.6 GB i byłem zadowolony a teraz mam 40 GB i już rozglądam się
            za większym.Nie traktuj tak wszystkich z góry ale włącz sie do dyskusji.
            Tak jak ci ktoś już tu napisał,wymieniłeś tyle powodów ile ci tylko
            przyszło do głowy,a może ich być dużo wiecej.Nie ma dwóch identycznych
            komputerów (nawet jeśli składają sie z takich samych części) i każdy
            ma swoje zachcianki.Nikt jeszcze nie ustalił dla jakiego systemu ile RAM
            wystarczy.Jeśli jest to Win98 to nie znaczy że 64 MB i nic więcej.A że twój
            kumpel miał 32 MB to już nie znaczy że każdemu MUSI tyle wystarczyć.
            Więcej radź a mniej wyzywaj.
            • the_foe Re: ZAWIESZA sie! pomocy 19.08.02, 18:19
              radze, co ja innego zrobilem? wymienilem litanie podstawowych problemow w
              kompach. Ty z klapkami na oczach mowisz "za malo pamieci". Na jakiej
              podstawie? Ze w twoim kompie to zadzialao. Tak sie sklada, ze mialem kontakt z
              15-20 komputerami klasy PC. W kazdym byl z czyms problem. Taki urok tej klasy,
              ale NIGDY zaden sie nei zawieszal z powodu zbyt malej ilosci pamieci. To jest
              niemozliwe.
    • jacek19 Re: ZAWIESZA sie! pomocy 18.08.02, 13:28
      Najlepiej zmien Windowsa na lepszego:)) Jesli nie grasz w
      gry to zainstaluj NT 4.0 bedzie chodzic jak burza:)) Ale
      niestety nowych gier nie uruchmisz:((( Za to bedzie
      bardzo stabilny i niebeiski ekran Ci sie nie pokaze
      podczas robienia kilku rzeczy naraz:))) Lub jak chces
      instalnij sobei lepszy systemik Win 2000 professional.:))
      Rozwieniety NT-tek, uruchomisz na nim prawie wsystko
      gierki tez beda hulac, z wyjatkiem niektrych
      przypadkow:)) System bardzo stabilnym mi sie jeszcze nei
      zawisil ani razu jak go uzywalem przez pewien okres
      czasu:)) Jeden ból pożera ram:(( 64 to troche mało,
      bedzie hulal dobrze na tym ale dysk bedzie mulil. Kup
      wiecej ramu i instalnij w2k i bedziesz na 100% zadowolony
      z jego funkcjonalnosci:))
    • Gość: laki Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 15:20
      Jakieś 10 min temu komp zawiesił się w sytuacji, kiedy tylko (i wyłacznie)
      pracowałem na edytorze tekstów. Z intrnetem sie nie łaczyłem. Więc to chyba nie
      zbyt mała pamięć jest przyczyną. Teraz rozważam możliwość (obok wielu innych)
      negatywnego dzaiłania telewizora - stoi w odległości pół metra od kompa.
      Jeszcze sie nad tym pozastanawiam.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie...
      • the_foe Re: ZAWIESZA sie! pomocy 19.08.02, 00:01
        pol metra to jednak za daleko, chyba ze to RUBIN, albo jakis telebim ;))))
        Radze sprawdzic temp. choc Durony sa szalenie stabilne cieplnie (przynjmniej
        te ponize 1 GHz) to jednak moze ktos zle nalozyl paste pzrewodzaca cieplo,
        nalozyl zle radiator. Duzo pomoglaby dokladna konfiguracja (dokladne nazwy
        podzespolow, producentow i parametrow technicznich)
        • Gość: cyfer Re: ZAWIESZA sie! pomocy IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 20.08.02, 09:36
          mialem kiedys na starym kompie podobny problem. od chwili pierwszego uruchomienia zaraz po zlozeniu w najmniej oczekiwanym momencie (niewazne co to bylo: edycja tekstu, czy obrobka grafiki 3d ;)) pojawial sie BSOD i komp przestawal reagowac na cokolwiek. przyczyna okazal sie jeden ze slotow na RAM, ktory (prawdopodobnie podczas transportu plyty) zostal jakims cudem uszkodzony. po wymianie plyty problem znikl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka