Dodaj do ulubionych

Zawieszający się Linuks

07.08.05, 15:03
To zabawne, ale Linuks też się wiesza. Stabilne jądro 2.6.11.7. Pracowałem pod
X-ami w edytorku Cooledit, a tu nagle komputer zamarł. Pomógł tylko hard
reset. Po 2 godzinach znów to samo. Straciłem wyniki kilkunastominutowej pracy.

Jak to możliwe??? Przecież to Linuks!!!
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Zawieszający się Linuks 07.08.05, 17:31
      Niestety stabilność jajek z serii 2.6.x jest bardzo dyskusyjna. Zamiast
      rozdzielić gałąź stabilną od rozwojowej, Linus zadecydował aby nowości były
      dodawane w wersji stablinej.

Może być kilka powodów zawieszenia.

1. Któryś program ma poważny bład alokacji pamięci. Przydziela sobie cała
      dostępną pamięć, Xy i środowisko graficzne idą do swapa, całość działa potwornie
      wolno, niewprawnym wydaje się, że komputer zwisł.

1b. Podobne problemy pojawiają się gdy włożysz uszkodzoną płytę CD do napędu
      ATAPI który dzieli kanał z głównym dyskiem twardym. Kolejne cykle resetowania
      napędu CD, blokują kanał IDE, uniemożliwiając korzystanie z głównego dysku. W
      efekcie wydaje się, że nastąpiła zwiecha.

2. Zwiecha Xów. Zdarza się, że Xy przestaną reagować na klawiaturę i mysz. To
      zwykle jest problem sterownika karty graficznej (Xowego, dawniej miewałem takie
      problemy ze sterownikami ATi). W takim wypadku daje się sshować na własny
      komputer i wyłączyć go z zewnątrz. Pomocne bywa też acpid i wyłaczenie przez
      przycisk Power.

3. Jest kilka(dziesiąt) nie do końca działających sterowników. Co gorsza
      sterowniki działają z przywilejami jądra i mogą powodować zwiechy innych
      urządzeń. Mnie sporo problemów sprawił sterownik do karty telewizyjnej opartej
      na SAA7113. (Działał on doskonale na jajku 2.4.x ale na 2.6.x po kilku godzinach
      następuje zwiecha).

Jeśli masz kartę telewizyjną na SAA7113 to wyjmij ją, lub umieść jej sterownik
      na czrnej liście. Poszukaj może masz inny dziwny sprzęt?
      • rysiek.muller Re: Zawieszający się Linuks 07.08.05, 20:36
        Stary, jestem wielkim fanem systemu Linuks a na moim Crux'ie pracowałem od pół
        roku (od momentu zainstalowania) bez ani jednego zawieszenia. A dzisiaj dostałem
        po prostu kopa w twarz i mój świat się zwyczajnie zawalił (tak, to nie są
        przesadzone słowa!).

> 1. Któryś program ma poważny bład alokacji pamięci. Przydziela sobie cała
        > dostępną pamięć, Xy i środowisko graficzne idą do swapa, całość działa potworni
        > e
        > wolno, niewprawnym wydaje się, że komputer zwisł.

Hmm, banalny edytorek tekstowy Cooledit dla X-ów. Nic więcej nie miałem
        uruchomionego. Edytowałem sobie jeden śmieszny plik. Żadnego swapowania,
        mielenia dyskiem, objawów nadchodzącego zawieszenia. Ot, po prostu nagle zegar
        na pasku IceWM się zatrzymał, mysz znieruchomiała, a system przestał reagować na
        klawiaturę. Waliłem po ctrl+alt+backspace, ale X-ów nie zabił. Zamrożony
        totalnie. Pozostał tylko ponury przysisk reset na obudowie. On jeden nigdy nie
        zawodzi.....

> 2. Zwiecha Xów. Zdarza się, że Xy przestaną reagować na klawiaturę i mysz. To
        > zwykle jest problem sterownika karty graficznej (Xowego, dawniej miewałem takie
        > problemy ze sterownikami ATi). W takim wypadku daje się sshować na własny
        > komputer i wyłączyć go z zewnątrz. Pomocne bywa też acpid i wyłaczenie przez
        > przycisk Power.

Karta grafiki - stary grzmot Geforce2 MX na sterach nVidii (zassanych ze stronki
        producenta). Jak dotąd nie było problemów.

> 3. Jest kilka(dziesiąt) nie do końca działających sterowników. Co gorsza
        > sterowniki działają z przywilejami jądra i mogą powodować zwiechy innych
        > urządzeń. Mnie sporo problemów sprawił sterownik do karty telewizyjnej opartej
        > na SAA7113. (Działał on doskonale na jajku 2.4.x ale na 2.6.x po kilku godzinac
        > h
        > następuje zwiecha).

Nie możliwe! Nie mam karty TV ani niczego wymyślnego w kompie. Grafika to
        wspomniany Geforce 2 MX, dźwięk Sound Blaster PCI 128 na sterach ALSY.
        Konfiguracja standardowa do bólu. Banalna wręcz.

> Poszukaj może masz inny dziwny sprzęt?

Czasem używam cyfrówki podłączanej przez USB, ale teraz jej nie było.

Wrócić do 2.4.x ?
    • rysiek.muller Re: Zawieszający się Linuks 09.08.05, 22:28
      Dzisiaj znowu zaliczył zwisa. Nie wiem co się dzieje! Wkurza mnie to nieziemsko!

Zauważyłem coś, czego wcześniej nie było. Od kilku dni dysk wykonuje pod
      Linuksem co 3-4 sekundy jakieś operacje. To pierdliwe, regularne chrobotanie
      działa mi na nerwy. Może to ma jakiś związek z tymi zwisami? Ostatni raz
      kompilowałem jądro miesiąc temu i nie było problemów. Od kilku dni mam zwisy.
    • tymon99 Mi się kiedyś wieszał.. 09.08.05, 22:31
      ..i okazało się, że mam wadliwą kość pamięci. Windows (o dziwo!) na tym samym
      sprzęcie jakoś chodził..
    • rysiek.muller Re: Zawieszający się Linuks 09.08.05, 23:47
      Na razie zasysam jądro 2.4.31. Ktoś tu pisał, że 2.4.x stabilniejsze są.....
      • broch Re: Zawieszający się Linuks 10.08.05, 20:58
        Nie sadze aby "zasysanie jadra" cos pomoglo. Brak podstawowej informacji:
        GUI czy system freezing. Z Twojego opisu nie wynika to jasno. Zakladam ze
        faktycznym problemem jest GUI. W tej sytuacji zmiana jadra nic nie da. Jesli
        masz nowszy sprzet to najwyzej nie bedzie dzialal.
        • rysiek.muller Re: Zawieszający się Linuks 10.08.05, 21:14
          Nie rozumiem różnicy między GUI a system freezing. Jestem w GUI, czyli w X-ach i
          nagle komputer przestaje reagować. Mysz zastyga w jednym miejscu, w klawiaturę
          mogę sobie walić do woli, wciskać ctrl+alt+backspace itp.

2.4.31 jeszcze nie zamontowałem, trochę zniechęca mnie to, że nie ma sterów ALSY
          w środku.
          • broch Re: Zawieszający się Linuks 11.08.05, 01:38
            System freezing (mało prawdopodobne, to nie te czasy) miałby miejsce gdyby
            system kompletnie nie reagował (tzn servisy, network itp). Jesli masz drugi
            komputer, to założę się iż mimo że CRUX ma zamrożony ekran i nic się nie rusza,
            możesz bez kłopotułączyć się z "zamrożonym" komputerem z innej maszyny używając
            np ssh, lub samba lub ftp.

Jeśli mam rację, to winę za zamrożenie GUI ponosi nVidia. To znany problem. Na
            forum Nvidia dla linuxa znajdzies petycję do nVidia właśnie w tej sprawie.
            GUI freezing jest niezależny od distro i sprzętu (mobo, pamięć, dysk, CPU,
            dowolny model nVidii). Takie zamrażanie ma charakter kompletnie przypadkowy,
            pojawiający się w dowolnych odstępach czasu i błędów w logach nie ma. Wystarczy
            odinstalować sterowniki nVidii i system się stabilizuje.

Fakt dziwnej aktywności dysku (z nVidią nie ma nic wspólnego) może wskazywać na
            co innego oczywiście.. Jeśli są to zjawiska niezależne, to stawiałbym na nVidię.
            Jeśli jednak są ze sobą powiązane to przyczyna może być inna. Za mało informacji
            aby diagnozować.
            • rysiek.muller Re: Zawieszający się Linuks 11.08.05, 12:45
              Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!

Spróbuję wywalić stery nVidii i wrócę do standardowych 'nv'. Zobaczę co się stanie.

Co do dysku, podczas pracy w X-ach co kilka sekund system robi coś z dyskiem.
              Prowdzi jakieś odczyty lub zapisy. Nie przeszkadza to w pracy, ale jest
              zastanawiające. No i trochę chrobocze... To nie jest żadne swapowanie,
              sprawdzałem w top'ie - mój swap jest w ogóle nie wykorzystywany (mam 192 MB RAM
              i nie uruchamiam niczego pamięciożernego).

Póki co nie mogę uruchomić systemu na jądrze 2.4.31, bo mam partycję / na
              reiserfs 3.6 i dostaję komunikat 'kernel too old'. To jądro obsługuje tylko 3.5,
              o ile się zorientowałem. Podaruję sobie to jajko zatem.
              • linux_is_for_bitches Re: Zawieszający się Linuks 11.08.05, 21:34
                R-O-T-F-L!

nie mam pojecia co DO TEJ PORY robiles na twoim linuxie ze ci sie NIE zawieszal
                - chyba siec zwiedzales lynxem a bezsensowne riposty/durne teksty majace na celu
                wysmiac/upokorzyc windziarzy/nawrocic ich, stukales w vime.
                witamy w prawdziwym swiecie pingwina, gdzie kernel goni kernela, glowkowanie nad
                zaleznosciami pomiedzy x, y i z jest standardem oraz "to dziala bo sie nie
                z....lo 5 min. po instalacji" == stabilne.

ze zniecierpliwieniem oczekuje czesci dalszej dramatu pt.: "odkrylem jakim
                zaklamanym gownem jest linux, i swiat mi sie zawalil..."
                • broch Re: Zawieszający się Linuks 11.08.05, 21:53
                  "- chyba siec zwiedzales lynxem a bezsensowne riposty/durne teksty majace na celu
                  wysmiac/upokorzyc windziarzy/nawrocic ich,.."

Alez Twoje posty sa tak samo glupie.
                  Uzywanie dowolnego OS nie gwarantuje ze cos wiesz albo ze piszesz madre posty.
                  Nie ma znaczenia czy jest to linux czy windows.

Mama na loda nie dala? Zrelaksuj sie, wyjdz na spacer, wroc do domu uruchom
                  windows i badz szczesliwy.
                  • linux_is_for_bitches Re: Zawieszający się Linuks 11.08.05, 22:10
                    > Alez Twoje posty sa tak samo glupie.

teoretycznie tak, praktycznie nie.

do.....ie zwolennikowi osu spod czerowonej gwiazdy nie ma sobie rownych...

> Mama na loda nie dala?

sam place rachunki. a ty ile masz latek?

> Zrelaksuj sie, wyjdz na spacer, wroc do domu uruchom
                    > windows i badz szczesliwy.

jestem, bylem, jestem, jestem.
    • kinemator Re: Zawieszający się Linuks 12.08.05, 20:49
      Sprawdz pamiec, sprawdz czy sie procek nie przegrzewa, sprawdz logi.

• rysiek.muller Re: Zawieszający się Linuks 13.08.05, 16:04
        Przeleciałem pamięć memtestem86 i wszystko jest OK. Skanowałem przez ponad
        godzinę 3 razy. Logi chyba ok (jeśli mówimy o /var/log/messages). Jest komunikat
        o ładowaniu sterów do grafiki podczas wejściu do X-ów, potem już nic (zaczyna
        się nowy log, po ponownym uruchomieniu kompa). Temp. procka (Duron 900) 46 st. C
        (po godzinie pracy w memteście).

Jakiś czas temu (1.5 miesąca temu) zdjąłem uszkodzony wentylator i "radiator" z
        karty grafiki (Geforce 2 MX 200). Wstawiłem większy wentylator od procka,
        wiejący pod kątem prostym (kabel jest krótki, nie pozwala na inne ułożenie).
        Procek na grafice jest jednak gorący. Może tu tkwi problem ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka