Gość: janek IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.05, 23:28 Moze ktos wie - czy warto kupić Macintosha??? Mam okazje kupic taki komputer z usa w cenie porownywalnej z polską ceną PC, ale czy warto? Dajcie znać co o tym myślicie... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ja Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.boleslawiecka.k.pl / *.NAT.WRO.Korbank.PL 15.08.05, 23:31 a do czego uzywasz kompa? Link Zgłoś
Gość: janek Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.05, 23:36 pisanie, projektowanie, internet Link Zgłoś
Gość: tomek_ca Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: 209.135.116.* 16.08.05, 00:27 zalezy ile masz kasy - jak by mnie bylo stac to juz teraz bym jabola kupil - G5 z 21' monitorkiem, niestety ceny sa troche za wysokie - G5 dual = $2000 monitorek $3000. Jak sobie poogladasz z bliska to sie przekonasz, ze nawet jakosc wykonania jes o niebo lepsza od PC'tow, tomek Link Zgłoś
Gość: Antek Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 09:18 Jakosc wykonania czego? Dysku? Karty graficznej? Procesora? Kabli?? Nie zartuj. Porzadnie zlozony albo markowy PC jest tak samo dobrze wykonany. Link Zgłoś
dawkins LINUX 17.08.05, 11:02 Jak nie masz co zrobić z kasą, zainwestuj w sprzęt. I zainstaluj linuxa - przy darmowym GIMPie wszystkie Adobowe programy graficzne wysiadają... Link Zgłoś
Gość: Antek Re: LINUX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 16:26 > darmowym GIMPie wszystkie Adobowe programy graficzne wysiadają... LOL! Jakos nie zuwazylem zeby fachowcy masowo przesiadali sie na Gimpa. Przy okazji - czy Gimp nauczyl sie w koncu obslugiwac CMYK? Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: LINUX 17.08.05, 16:34 dawkins napisał: > Jak nie masz co zrobić z kasą, zainwestuj w sprzęt. I zainstaluj linuxa - przy > darmowym GIMPie wszystkie Adobowe programy graficzne wysiadają... Z Illustratorem i InDesignem na czele. ROTFL Link Zgłoś
Gość: keanu Re: LINUX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:04 GIMP nie nauczył się obsługiwać CMYKa i nie nauczy ze względu na patenty... GIMP bije na głowę Illustratora mimo że GIMP do rastów jest a Illustrator do wektorów ;> (sarkazm celowy :) Link Zgłoś
Gość: Reader Jezeli IP: *.ericsson.net 16.08.05, 08:28 tylko aplikacja, z ktorej korzystasz do projektowania jest pod Mac'iem to jak najbardziej. Pozostale rzeczy typu: internet, "pisanie" czy nawet granie (choc ilosc tytulow jest mniejsza niz na PC) bedzie spelnione na Maczku w 100% Link Zgłoś
Gość: Dziuniek Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.anon-online.org 16.08.05, 09:06 Od d*py strony podchodzisz do tematu :( CENA to nie jedyny powód do wyboru platformy . Najpierw pomyśl : co chcesz robić na tym komputerze ? Programów do Maców niewiele znajdziesz nawet wśród piratów :( A więc wybór masz prawie żaden ! A bez programów komputer to tylko zabaweczka o ograniczonych możliwościach :) O grach to zapomnij ! Niewiele gier jest pod Macki :( Jak coś będzie źle działało to nie pomoże Ci prawie NIKT - APPLE to nie jest popularne urządzenie . Takie to są wątpliwe uroki komputerów firmy APPLE :( Link Zgłoś
Gość: Reader Bredzisz. IP: *.ericsson.net 16.08.05, 09:56 Nie miales Maca. Programow jest mnostwo. Praktycznie w kazdej dziedzinie znajdziesz odpowiedni soft. Poza tym to Unix. Wiesz masz dostep do sporej biblioteki softu OpenSource. O piratach nie mowie. Bo nienaleze do kasy zlodziejskiej. ps. Do gier to wg. mnie konsola a nie PC(sie nie nadaje). Ale to juz inna historia. Link Zgłoś
intermaniak Re: Bredzisz. 18.08.05, 09:12 Gość portalu: Reader napisał(a): > Nie miales Maca. Programow jest mnostwo. Praktycznie w kazdej dziedzinie > znajdziesz odpowiedni soft. Czyli muszę ja przystosowywać się do softu a nie wybierać co mi pasuje ??? To ma być zaleta Macków ??? > Wiesz masz dostep do sporej > biblioteki softu OpenSource. Tak samo jak do Windows :) Tylko do Windows tych "OpenSource" jest jakieś 300 razy więcej . > O piratach nie mowie. Bo nienaleze do kasy zlodziejskiej. Czyli wszystko kupujesz LEGALNIE ! Trza mieć KUUUPA KASY ! A do Windows wystarczy zainstalować jakiś programik P2P i masz całe wielkie mnóstwo programów "darmowych" ;) Tymi samymi programami P2P pod Macki prawie nic nie znajdziesz :( > ps. Do gier to wg. mnie konsola a nie PC(sie nie nadaje). Widać nie wiesz niczego o współczesnych grach komputerowych :) Na konsoli pograsz sobie przez internet ??? > Ale to juz inna historia. Dla niektórych to jest JUŻ historia dla innych to...źródło dochodu :) Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Bredzisz. IP: *.bb.online.no 18.08.05, 10:23 > Na konsoli pograsz sobie przez internet ??? hehe, dobre. sugerujesz ze nie? Link Zgłoś
wodolejek Re: Bredzisz. 18.08.05, 10:53 Gość portalu: asdf napisał(a): > > Na konsoli pograsz sobie przez internet ??? > > hehe, dobre. sugerujesz ze nie? A jak wgrać sterowniki do NEOSTRADY w konsoli ??? Też bym sobie pograł w necie :) Link Zgłoś
Gość: Reader Hm.... IP: *.ericsson.net 26.08.05, 08:19 > Czyli muszę ja przystosowywać się do softu a nie wybierać co mi pasuje ??? > > To ma być zaleta Macków ??? Profesjonalista z ciebie co? A np. gdyby pasowal mi firewall iptables? albo gcc/gdb/ddd, albo kismet? Albo Final Cut Pro. Znajdziesz na Windows? > Czyli wszystko kupujesz LEGALNIE ! > Trza mieć KUUUPA KASY ! Jakie wszystko? Z ilu programow korzystasz? Rozumiem, ze jestes jednym z tych co backup internetu robia? I lacznie z Autocadem, Photoshopem i innym softem maja zawalone stosy DVD? Smieszne... > > Widać nie wiesz niczego o współczesnych grach komputerowych :) > > Na konsoli pograsz sobie przez internet ??? Moze nie? I wiem jak wyglada granie na PCcie a jak na konsoli. Na PCcie nie dosc ze drogei jak cholera (wymiana karty co rok, ew kupno takoiej za 2000 by starczyla na 2 lata), to jeszcze wieszajacy sie Windows i pare innych takich.... Link Zgłoś
innymacuser Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 16.08.05, 11:10 Szkoda ze nie podales jaki konkretnie model masz mozliwosc kupic, bo to by pare spraw uproscilo. Czy warto? Dzuo zalezy od tego co robisz - jesli np robisz cos w 3DS to na maku na nim nie popracujesz, generalnie jesli masz jakies specjalizowane oprogramowanie WinOnly to moze niekoniecznie... Ale jesli uzywane przez ciebie oprogramowanie ma wersje makowa i potrzebujesz fajnego komputera do biezacej pracy to powinienes sie nad tym makiem powaznie zastanowic... Link Zgłoś
Gość: Lucar Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.05, 12:11 Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Moim zdaniem na ich korzysc najbardziej przemawia design... po prostu są cool. No i kwestie związane z bezpieczeństwem. Jednak jezeli jesteś długoletnim użytkownikiem Windows, to będziesz na początku musiał przyzwyczaić się do nieco odmiennej obsługi Mac OS X, pewne rzeczy są po prostu rozwiązane inaczej, czy lepiej, czy gorzej, to rzecz raczej subiektywna (np. denerwujące mogą być brak w laptopach wydzielonych klawiszy Home, End, PgUp, PgDn, brak skrótu klawiaturowego do zamykania aktywnych okien i tego typu rzeczy). Jeżeli więc chciałbyś poznać nowy system i jesteś gotowy nauczyć się nowych rzeczy, to jak najbardziej, jęzeli jednak najlepiej czujesz się w "starych, wygodnych butach", to pozostań przy pececie, dziś potrafi zrobić wszystko to, co Mac. Link Zgłoś
Gość: S. Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 16.08.05, 14:04 Gość portalu: Lucar napisał(a): > brak skrótu klawiaturowego do zamykania aktywnych okien Jest Command-W do zamykania, Command-M do minimalizowania. Jest tez funkcja Expose, za pomocą ktorej można np. zminiaturyzowac wszystkie okna na ekranie albo tymczasowo usunąć je z ekranu. Link Zgłoś
Gość: Lucar Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.05, 14:35 > Jest Command-W do zamykania, Command-M do minimalizowania. Jest tez funkcja > Expose, za pomocą ktorej można np. zminiaturyzowac wszystkie okna na ekranie > albo tymczasowo usunąć je z ekranu. Hehe... a ja próbowałem Alt-F4. A czy jest skrót do rozwijania górnego menu w programach (na wzór Alt - podkreślona litera w pecetach), bo tego też nie mogłem znaleźć? Link Zgłoś
Gość: S. Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 16.08.05, 16:45 > A czy jest skrót do rozwijania górnego menu w > programach (na wzór Alt - podkreślona litera w pecetach), bo tego też nie > mogłem znaleźć? Tego chyba nie ma, w każdym razie nie spotkałam się z podobną funkcją. W niektórych programach jest kilka menu zaczynających się na tę samą literę, a że nic nie jest podkreślone, więc nie wiadomo byłoby co wybrać (zresztą próbowałam - ani Alt/option, ani Control ani Command nie działają :-). ) Link Zgłoś
Gość: Lucar Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.05, 12:35 > Tego chyba nie ma, w każdym razie nie spotkałam się z podobną funkcją. W > niektórych programach jest kilka menu zaczynających się na tę samą literę, a > że nic nie jest podkreślone, więc nie wiadomo byłoby co wybrać (zresztą > próbowałam - ani Alt/option, ani Control ani Command nie działa ją :-). ) No właśnie... i takie drobiazgi przeczą tezie, jakoby był to system bardziej przyjazny dla użytkownika. Bo mając ręce na klawiaturze często szybciej i wygodniej jest rozwinąć menu za pomocą skrótu i wybrać polecenie naciskając kolejną literkę (takie skróty najczęściej szybko się zapamiętuje), niż sięgając do myszy. Oczywiście ci którzy wolą mysz, mogą ją też użyć do tego, Windows daje tu wybór, a Mac OS X nie. Link Zgłoś
mwookash Pracuję i na Mac i na PC. Nie warto 16.08.05, 13:24 PC-ty dziś są tak stabilne jak Macki, IMHO Link Zgłoś
tripper Re: Pracuję i na Mac i na PC. Nie warto 16.08.05, 16:55 jasne, sa superstabilne, tylko jak sie wieszaja programy, to potem chca wysylac jakies informacje do producentow, ze sie komputer akurat powiesil z takiego to a takiego powodu nie wiem, mnie sie graficzne rzeczy duzo lepiej robi na mac'u, a w uzytkowaniu jest brany photoshop i caly pakiet adobe Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Pracuję i na Mac i na PC. Nie warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:48 > jasne, sa superstabilne, tylko jak sie wieszaja programy, to potem chca > wysylac jakies informacje do producentow, ze sie komputer akurat powiesil z > takiego to a takiego powodu I w zwiazku z tym do kogo masz pretensje, ze nie potrafisz wylaczyc systemu raportowania bledow? To nie jest czarna magia. Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 16.08.05, 19:22 Moim zdaniem komputer PC i Mac w zbliżonej konfiguracji jest tyle samo wart. Bebechy są te same (chyba że ktoś preferuje markę "No Name"), z wyższością procesorów Intela i AMD nad PowerPC (albo odwrotnie) jest tak, jak z wyższością świąt wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia. Tak samo jest z systemami operacyjnymi, zakładając, że przyjmiemy do wiadomości fakt istnienia na PC innych systemów, niż Windows XP. Jeśli chodzi o jakość montażu Maca to jest taka sama jak porządnie zmontowanego PC. Problem, moim zdaniem jest jeden. Rozumiem, że z tym Macem to jakaś szczególna okazja. Co zrobisz, jak za parę lat będzie przestarzały? Będziesz liczył na następną okazję? Wydasz kupę forsy (bo bez specjalnej okazji) na modernizację lub na nowego Maca? Trzecia możliwość to przejść na PC, ale gdyby tak miało być, lepiej chyba kupić PC od razu, odejdą problemy z dokumentami, a przynajmniej z ich częścią, z programami, z przyzwyczajeniami. Link Zgłoś
Gość: Yahoo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: MACA ZA DARMO !!! 16.08.05, 20:52 > Pamiętajcie, że z jednego komputera można zarejestrować się tylko raz. Jeżeli > przez głowę przechodzą wam myśli takie jak: "czy to jest legalne" albo "pewnie > to jakąś bzdura" lub "nic nie ma za darmo", to poczytajcie o tym w zachodniej > prasie, jest tam teraz boom na tego typu usługi. Jest to tzw. nowoczesny > marketing, ale nie będę się tutaj o tym rozpisywała. Po co czytać zachodnią prasę, wystarczy przeczytać regulamin. Po przeczytaniu pierwszych kilku zdań upewniłem się, że to oszustwo. Po pierwsze, zastrzegają sobie prawo do dowolnych zmian regulaminu w dowolnym momencie z dowolnego powodu i nie muszą cię o tym informować. Po drugie, może to być m.in. zwiększenie ilości ludzi, którzy "muszą zrobić dokładnie to samo". Po trzecie, mogą w dowolnym momencie z dowolnego powodu zmienić ofertę. Po trzecie, wysyłają tylko do Wielkiej Brytanii. Dalej nie czytałem, bo szkoda czasu i oczu (regulamin jest napisany jasnoszarą czcionką na białym tle). Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: MACA ZA DARMO !!! 16.08.05, 20:56 Qrcze, jednak warto było doczytać do końca. Bo tam jest napisane, że mogą w dowolnym momencie zawiesić twoje konto z dowolnego powodu. Super okazja, lepsze niż telezakupy Mango. Link Zgłoś
sedona Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 16.08.05, 21:11 To i ja sie podczepie pod temat, bo wlasnie sie waham miedzy PC i MAC'iem. Mac potrzebny mi do pracy (grafika), ociagam sie z kupnem PC, wole Mac', ale mam watpliwosci, czy rzeczy robione na Mac'u sa "kompatybilne" w Polsce. Czy ktos z tego forum wie czy mozna odbierac w polskim systemie (na DVD, nie z komputera, ale z TV!) film zrobiony w IMovie, lub CutPro? Odpowiedzcie prosze, bo jak na razie nikt nie jest w stanie mi pomoc...:-) Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 16.08.05, 21:19 Jeśli chodzi o grafikę, to nie ma obawy o kompatybilność. Większość programów ma wersje i na Maca i na PC i w przypadku tych, które znam, nie ma między nimi praktycznie żadnych różnic. Dotyczy to również, oczywiście, formatów dokumentów. Jeśli chodzi o odtwarzanie DVD, to też nie widzę problemu, w telewizorach mamy PAL, a w DVD region 2. Link Zgłoś
Gość: sedona Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.ipt.aol.com 17.08.05, 04:33 No to teraz z jeszcze innej beczki. Powiedzmy, ze moje DVD zrobione na Mac'u moge odtwarzac w Tv na europ. system, ale...i tu zasadnicze pytanie - czy Mac (IMac, Power Mac) kupiony w US, to jest ten sam komputer kupiony w Polsce (Europie??). Wlasnie boje sie, ze nie. Jest to b. dla mnie istotne, bo pracuje w grafice. Pare osob powiedzialo mi, ze amer. Mac'i sa inne i jest OKRESLONA ilosc zamiany z jedengo systemu na inny. Nie wiem czy jasno sie wyrazam, ale na przyklad robisz cos na amer. Mac'u i mozesz to "przerzucic" na europ. system, potem znow na amer. Znajoma mogla to tylko zrobic 2 razy, ktos inny cztery. Wiec jak to jest? Zalezy mi na tym, zeby grafika, czy filmiki robione na amer. komputerze mogly byc odtwarzane na tym kupionym w Europie. Dzieki za ewentualna pomoc w rozwianiu watpliwosci. Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 17.08.05, 07:01 Chodzi o regiony DVD? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jeżeli tak, to nie jest sprawa Maca, tylko napędu DVD. Każdy napęd DVD, czy to stacjonarny, taki spod telewizora, czy to taki montowany w komputerze, obojętne, czy PC, czy Mac, ma zapisany w sobie kod regionu (np. USA - 1, Polska - 2) i może czytać tylko płyty przeznaczone dla tego regionu. Ten region w napędzie DVD można przestawić tylko 5 razy. Takie zabezpieczenie sobie wymyślili. Tyle, że tworząc płytę DVD wcale nie musisz korzystać z tego zabezpieczenia i możesz zrobić ją czytelną we wszystkich regionach. Jeżeli natomiast chcesz tworzyć płyty czytelne tylko np. w regionie 2, to nie wiem, ale uważam za nieprawdopodobne, żebyś musiała odpowiednio ustawić region w nagrywarce. Bo niby jak stworzyć płytę czytelną w regionie 1, 2 i 4? Są takie, a w napędzie da się wybrać tylko jeden region na raz. Gdybym jednak się mylił to kupujesz drugą nagrywarkę, jedną ustawiasz na region 1, drugą na region 2 i po kłopocie. Oczywiście cały problem dotyczy tylko płyt DVD Video, nie płyt DVD z danymi. Link Zgłoś
sedona Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 16:41 Chyba wyjasniles problem, ktory chodzil mi po glowie przez jakis czas, nie moglam za nic zrozumiec dlaczego znajomi musieli przestawiac robiac cos w DVD. No to jeszcze ostatnie pytanie - czy procz tego DVD wlasnie jest jeszcze jakas ROZNICA w Mac'u kupionym w US i w Europie. Czy jest to ten sam komputer? Czy wszystkie graficzne programy beda dzialaly tak samo na "polskim" Mac'u? Bez zadnego przestawiania, przeprogramowywania itd. Dzieki, mam nadzieje, ze jeszcze tu zagladasz. Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 17:22 Czy są jeszcze jakieś różnice - nie wiem (pomijam ew. polską klawiaturę czy zasilacz przystosowany do 230V, a nie do 110). Natomiast mogę z całą pewnością stwierdzić, że programy graficzne będą chodziły na "polskim" Macu, bo sam takowych używam, a są to: Illustrator, Photoshop, Quark, Freehand, Preps, Acrobat i jeszcze parę innych, rzadziej używanych. Link Zgłoś
sedona Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 18:28 Dzieki, Mozesz mi w takim razie powiedzic, co musialabym zmienic/dokupic w Polsce do Maca z US (IMac'a lub eMac'a)? Jak z zasilaczem? Czy sie nie przegrzewa? No i jeszcze jedno, uzywasz graf. programow Apple. Czy sa popularne w Polsce, czy czesto robiac cos w Apple musialabym formatowac na PC? Czy firmy graficzne uzywaja Apple? Czy szkoly graf. uzywaja Apple? Link Zgłoś
Gość: nosal Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 20:47 wejdź tu sporo się dowiesz: www.apple.com.pl/start/ Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 21:55 > Dzieki, > Mozesz mi w takim razie powiedzic, co musialabym zmienic/dokupic w Polsce do > Maca z US (IMac'a lub eMac'a)? Jak z zasilaczem? Czy sie nie przegrzewa? Są zasilacze uniwersalne, obsługujące i 110V i 230V, wtedy jest OK, są też zasilacze dostosowane tylko do jednego napięcia i wtedy trzeba zasilacz zmienić. Nie widzę powodu, dla którego zasilacz dopasowany do napięcia zasilającego miałby się przegrzewać, o ile jest, oczywiście, sprawny. Przypominam, co już zaznaczyłem wcześniej, że nie wiem jak to jest z różnicami w sprzęcie na USA i na Polskę, a to co piszę na ten temat opiera się głównie na ogólnej znajomości tematu i na zdrowym rozsądku. > No i jeszcze jedno, uzywasz graf. programow Apple. Czy sa popularne w Polsce, > czy czesto robiac cos w Apple musialabym formatowac na PC? > Czy firmy graficzne uzywaja Apple? > Czy szkoly graf. uzywaja Apple? Programy graficzne na Apple są w Polsce popularne, z tej prostej przyczyny, że w studiach graficznych często używa się komputerów Apple. Sporo programów, w tym wszystkie wymienione przeze mnie powyżej, ma wersje i na Maca i na PC i obie te wersje używają takiego samego formatu plików, więc z przenoszeniem dokumentów nie ma problemów. Problemy mogą się pojawiać przy przenoszeniu tekstów - możesz mieć jakąś czcionkę na Maca, a nie mieć jej na PC i odwrotnie, inne może być też kodowanie polskich znaków. Dla mnie nie jest to specjalnym problemem. Co do szkół mających związek z grafiką, to nie wiem, bo nie chodziłem do takowych. Sądzę jednak, że tak. Spróbuj poszukać w sieci ogłoszeń takich szkół, jeżeli używają Maców, to na pewno się tym pochwalą. Link Zgłoś
sedona Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 21.08.05, 18:16 Dzieki za odp., skoro nie ma AZ takich klopotow dla posiadaczy Mac'a w Polsce, juz sie zdecydowalam co kupic. Najbardziej denerwowalo mi to nagrywanie na DVD i niemoznosc odtworzenia, ale rozwiales moje watpliwosci. Dzieki stokrotne:-) Link Zgłoś
sedona Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 26.08.05, 07:40 Ha, ale numer, czy wiesz, ze nie musze kupowac zasilacza, sprawdzalam 2 razy w apple. Otoz nowe G5 (ale tylko te od kwietnia wzwyz) maja cos (co???) takiego wbudowane, ze komputer sam sie przelacza ze 110 na 220 i vice versa! Az mi sie nie chcialo wierzyc! Ale "techniczny" sprawdzil 2 razy i potwierdzil. Zanim o tym wiedizlam chcialam kupic zasilacz, ale okazalo sie, ze nie maja zasilaczy z uziemieniem! Jak to mozliwe? Link Zgłoś
Gość: Lucar Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.05, 11:44 > Ha, ale numer, czy wiesz, ze nie musze kupowac zasilacza, sprawdzalam 2 razy > w apple. Otoz nowe G5 (ale tylko te od kwietnia wzwyz) maja cos (co???) > takiego wbudowane, ze komputer sam sie przelacza ze 110 na 220 i vice versa! > Az mi sie nie chcialo wierzyc! Ale "techniczny" sprawdzil 2 razy i > potwierdzil. Nie wiem czy wiesz, ale "coś takiego" mają laptopy i wiele innych urządzeń :-) Link Zgłoś
sedona Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 29.08.05, 21:12 No wlasnie, laptopy, a ja mnie chodzilo o stacjonarny, poza tym w poprzednich wersjach tego nie ma. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: agata_s2 Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.supernet.pl 17.08.05, 12:28 Tak. Nie ma co gadać, nie jestem niesamowitym nadętym specem od kompów, ale to widać od razu w użytkowaniu. Macintoshe są dużooooo lepsze niz zwykle kompy. Są drogie (dla mnie przynajmniej) ale wiem że kupując maca kupujesz jakość, to jest zupełnie inna klasa. pozdr Link Zgłoś
Gość: x Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 15:18 Tez zadawalem sobie takie pytanie rok temu. Pomijajac caly watek tutaj, chyba wiem o co chodzi w twoim pytaniu. Kup maca Mini - on teraz kosztuje okolo 2000 zl wiec nie tak duzo. Szybko okaze sie ze 99% programow ktore masz ma swoje wersje lub odpowiedniki dla macosx. Zapomnij take o wirusach, trojanach, spyware i wszelkiego typu podobnych sprawach. Ja po roku uzytkowania BEZ programu antywirusowego nie mam ZADNEGO problemu z malware. Okazyjne update'y systemu dotycza co najwyzej poprawek bezpieczenstwa choc tak naprawde sa OPCJONALNE - to wiele mowi o jakosci maca. Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 16:30 > Zapomnij take o wirusach, trojanach, spyware i wszelkiego typu podobnych > sprawach. A tutaj to niby o czym pisza? www.securemac.com/ Link Zgłoś
innymacuser Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 17.08.05, 17:05 o szeoko pojetym bezpieczenstwie maka, bo kazdy program/system ma bledy. Macowe spyware: brak. Macowe wirusy? No byl ostatni taki co swiat okrazyl, w 1998 roku. Rootkity? No sa unixowe, ale toto musisz sciagnac, rozpakowac, zainstalowac, dac haslo admninistratora i dopiero wtedy bedzie dzialac... Link Zgłoś
Gość: mike56 Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: 82.177.10.* 17.08.05, 18:55 Bezpieczeństwo danych i kompa obecnie jest bardzo wysokie także w PC, jeśli tylko stosuje się programową profilaktykę (ja już od ponad 2 lat nie załapałem żadego syfu). Jabłuszka nie polecam także ze względów praktycznych, ponieważ dostępność oprogramowania użytowego (a w tym za friko w PC jest wielokrotnie większa i to w języku polskim- nie chce mi się wierzyć że korzystasz tylko z wymienonych potrzeb). Ponadto koszt modyfikacji hardware'u w Mc-u jest nieprzywoicie wysoki. W PC masz wybór co do oprogramowania operacyjnego (ja mimo wielu głosów przeciw polecam Windowsa XP - odświeżałem go po raz pierwszy dopiero po prawie 2 latach i to po zauważeniu niewielkich niedomagań). Decyzja należy oczywiście do Ciebie. Link Zgłoś
Gość: lala Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: 83.142.152.* 17.08.05, 19:28 Ja jestem totalna blondynka.... Z charakteru oczywiscie. Caly czas pracowalam i korzystalam z PC, do momentu, kiedy moj facet nie przyniosl do domu Maca. Przez koniecznosc sama go wlaczylam i... szybko sie nauczylam obslugi. Nawet dla ludzi, ktorzy nie musza nic projektowac jest to fajna rzecz. Mamy w domu juz drugiego iBooka i nikt nigdy ni musial mi tlumaczyc jac cos uruchomic. Mowie oczywiscie o zastosowaniu popularnym komputera, takim dla blondynek.... W pracy uzywam PC i czasami zastanawiam sie dlaczego... przeciez na Macu jest latwiej. Link Zgłoś
innymacuser Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 17.08.05, 21:11 Obecnie makowy hardware w sporej czesci to standardowe dyski, nagrywarki, pamieci, urzadzenia USB/Firewire etc, tak wiec argument o "nieprzyzwoicie wysokim koszcie modyfikacji hardware'u" jest nie do konca prawdziwy. Poza tym pamietajmy ze maki sie jak na razie starzeja technicznie zdecydowanie wolniej niz pecety. Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 17.08.05, 21:48 Prawda to, dopóki nie przyjdzie czas na procesor, że o płycie głównej nie wspomnę. Swoją drogą, argument o standardowych, więc niezbyt drogich elementach (w domyśle takich samych, jak w przyzwoitych komputerach PC) przeczy argumentowi o super wysokiej jakości elementach stosowanych w Macach, w odróżnieniu, oczywiście, od PC-tów. Link Zgłoś
innymacuser Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 17.08.05, 22:24 Jak na razie makow sie generalnie w ten sposob nie modyfikuje - owszem sa upgrady procesorow ale to rozwiazanie dla zdeterminowanych/zakochanych w swoich makach, bo przypomina to montaz silnika od Porsche w Maluchu - niby bedzie to jezdzic, ale czy o to dokladnie chodzilo konstruktorom? Co do czesci to jednak cos w tym jest np w przypadku pamieci - maki znacznie "agresywniej" sprawdzaja pamieci przy starcie i sporo pamieci "generic" odpada. Ale to jest zwiazane z tym ze Apple projektuje i wykonuje zestaw plyta glowna/procesor. Link Zgłoś
Gość: Antek Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:49 Co do czesci prawda jest taka, ze nawet praktycznie te same sa znacznie drozsze jesli kupuje sie je w Apple. Przyklad? 512 MB DDR333 - apple.pl - 474 PLN - komputronik.pl - 224 PLN (zeby nie bylo - Kingston, pozlacane styki, 5 lat gwarancji - jedne z najlepszych w swojej klasie) Zreszta o czym my mowimy - najprostsza klasyczna przewodowa, firmowa mysz Apple Mouse - 132 PLN. Czy ktos ma jeszcze watpliwosci, ze placi sie glownie za nazwe firmy? Link Zgłoś
innymacuser Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 01:02 A to juz moj drogi w 1szej czesci dotykasz zagadnienia polityki cenowej tubylczego resellera. Zas w 2giej - w sporej czesci makow (tej drozszej) masz myszke od razu w zestawie (wkrotce wieloklawiszowa ;) ale nikt ci nie broni bys kupil sobie 17klawiszowa chinska myszke za 19.99 i uzywal jej szczesliwie. Wolny wybor i obsluga przez OS X myszy wieloklawiszowych powoduja ze myszek masz do wyboru do koloru etc... Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 01:21 > Zas w 2giej - w sporej czesci makow (tej drozszej) masz > myszke od razu w zestawie Czyli komputer, którego system operacyjny WYMAGA myszy jest sprzedawany (w niektórych wersjach) bez myszy? Toż to, za przeproszeniem, kupa śmichu. Prawie jak sytuacja sprzed kilku lat, kiedy Apple zaprezentował gdzieś na targach komputery z dwoma procesorami, ale bez systemu obsługującego te dwa procesory. Jeśli chodzi o ceny pamięci, to nie prościej kupić ją taniej w pierwszym lepszym sklepie komputerowym (markową, rzecz jasna - w komputerach PC pamięć "no name" albo "prawie no name" widziałem ostatnio za czasów procesora 80286)? Daję słowo, zaglądałem do Maca i tam jest taka sama pamięć, jak w PC. Myślę, że gdyby nie wiara ludzi w cudowną moc logo Apple, polityka cenowa resellerów wzięła by w łeb. Link Zgłoś
Gość: PC&Mac User Re: CZY WARTO KUPIC MACA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 01:39 > Myślę, że gdyby nie wiara ludzi w cudowną moc logo Apple, polityka cenowa > resellerów wzięła by w łeb. I to dopiero jest chyba sedno sprawy. Nie chce tu byc zlosliwy ale w kraju, w ktorym duza czesc ludzi mysli, ze np Polska lezy gdzies pod biegunem komputer ma byc tak prosty jak to tylko mozliwe. Stad jeden klawisz myszy aby przypadkiem komus cos sie nie pomylilo, stad taki opiekunczy system operacyjny nie pozwalajajacy na zadna powazniejsza ingerencje, stad ceny majace sugerowac markowosc i jakosc (czesto bezpodstawnie) - to wlasnie caly ten marketing sprawia, ze Maki sa relatywnie drogie i skonstruowane tak a nie inaczej. To tak jak z aparatami - jeden wybierze droga jednorazowa reklamowowke z ladnym logo bo nie zna sie na fotografii a drugi wybierze aparat w ktorym sam moze ustawiac wiekszosc parametrow i ktory daje mu wieksza mozliwosc ingerencji w to co robi. Link Zgłoś
innymacuser Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 01:43 Tak, mak moze byc sprzedawany bez myszy i klawiatury. Nie, sytuacja o jakiej piszesz nie mogla miec miejsca kilka lat temu, tylko 10 lat temu - pierwsze dwuprocesorowe maki pojawily sie w 1995, to byl 9500/180MP, pelna moc 2 procesorow wymagala stosownego pluginu do np. Photoshopa. Zas uzywany przez Apple od kilku lat MacOS X, ze wzgledu na swoje u*xowe korzenie praktycznie od zawsze ma mozliwosc obslugi wielu procesorow. Jesli wiesz jaka dokladnie pamiec chcesz kupic i sprzedawca zapewni ci opcje wymiany kosci na inna jesli mak uzna ze kosc nie spelnia jego wymagan - ok, kupuj. (...) Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 08:58 > Jesli wiesz jaka dokladnie pamiec chcesz kupic i sprzedawca zapewni ci opcje > wymiany kosci na inna jesli mak uzna ze kosc nie spelnia jego wymagan - ok, > kupuj. (...) Właśnie przed chwilą zajrzałem do obu Maców, które mam w pokoju i stwierdziłem, że dobranie pamięci do Maca nie musi być takie trudne. W obu są po dwa DIMMy, w jednym zestaw Hynix+Kingston ValueRam, w drugim Samsung+Logix. Widać więc, że Mac nie jest aż taki wybredny. Z wymianą ew. zwrotem pamięci w przyzwoitym sklepie komputerowym nie ma problemu, zresztą nie ma co wymieniać, bo po prostu przywiózłbym tego Maca i poprosił o dobranie i zamontowanie pamięci, zaznaczając przy tym, żeby sie nie bali, bo to tak samo, jak w PC. Pewnie tylko by się zdziwili po otwarciu, że ktoś do komputera wkłada fabrycznie różne pamięci, bo w PC-tach to się nie zdarza. Chyba, że są to PC-ty z supermarketu, ale one akurat mają nienajlepszą opinię i to całkowicie zasłużenie. Link Zgłoś
edavenpo Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 17.08.05, 23:11 Zgadzam sie. Mac nie jest dla ludzi ktorzy chca sie bawic w ulepszanie i majsterkowac przy komputerze. Mam dwa Maki w domu, eMaca dwulatka ktory mial ostatnio processor upgrade i chodzi jak zloto i iBook G4. NIGDY zaden z nich mi sie nie zawiesil! Ladne to i proste w obsludze. W pracy uzywam IBM ThinkPad i czesto mam ochote walnac tym o sciane bo jak otworze kilka Excelow to juz mi strajkuje i zezi. Do tego jako standard dostaje sie Adobe Distiller. Jaka wygoda! A ile jest programow na Maca! Najwymyslniejsze male programiki za $10 czy &15 zrobione przez entuzjastow Maca, pomyslowe i latwe w obsludze. iPhoto i iTunes IMHO to najlepsze programy do przechowywania muzy i zdjec. Polecam! Link Zgłoś
intermaniak Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 18.08.05, 08:57 Gość portalu: x napisał(a): > Zapomnij take o wirusach, trojanach, spyware > i wszelkiego typu podobnych sprawach. To wynika z popularności systemu operacyjnego a nie jego "odporności" na wirusy. A systemów firmy APPLE używa jakieś 1-2 % użytkowników internetu na świecie. Chyba tylko masochista napisałby wirusa i puścił w sieć dla zainfekowania tych 2 % :) Jaka z tego satysfakcja ??? Podobnie ma się sprawa z LINUXami - czego jakoś nie chcą zrozumieć maniacy- linuksiarze :) > Ja po roku uzytkowania BEZ programu > antywirusowego nie mam ZADNEGO problemu z malware. A ja używam nadal Windows 98 do przeglądania internetu i żadne Blastery czy Saasery mnie nie ruszają od ponad 2 lat :) Ale nie uważam to za główny argument wyboru tego Win98 :( Link Zgłoś
innymacuser Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 18.08.05, 09:28 Brak wirusow na Linuxy/OS X zwiazany jest z koncepcja bezpieczenstwa systemow U*ix. Jakos jeszcze mi sie na usta cisnie pojeciue Open Source... Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 18.08.05, 17:37 A ja sobie wszedłem na stronę secunia.com i przeczytałem, że przedwczoraj wyszedł patch na MacOS X, który poprawia ponad 40 błędów w zabezpieczeniach i ten patch został na stronie secunia.com określony jako "highly critical". A na innej stronie przeczytałem, że wyszedł już patch do tamtego patcha, bo po zainstalowaniu tego poniedziałkowego część programów się nie odpalała. Link Zgłoś
innymacuser Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 19.08.05, 01:12 Super. Kilka dni po opublikowaniu 9 sierpnia przez MS patcha pojawily sie wormy tak skuteczne ze pisze o tym prasa (Zotob sie toto ktores nazywa czy mnie pamiec myli?) Ja jak mantre powtorze ze ostatni dzialajacy makowy wirus pojawil sie w 1998 roku i ze nie spotkalem od lat maka ktory by mial z powodu wirusow/wormow problemy. I nie bede pisal co wyczytalem na innych stronach na temat Windowsow itp bo to by bardzo niepoprawnie polityczne a i niecenzuralne by bylo... PS. Ja podlacze maka bez aktualizacji, antywirusa, firewalla itp bezposrednio do internetu i bedzie on dzialal i nie bedzie stanowil zagrozenia dla innych. A czy tu podlaczysz swoje XP bez firewalla, antywirusa i aktualizacji i bedzie on dzialal? (TAK, bez firewalli na routerach, sieciach korporacyjnych itp)... Tylko szczerze prosze :P Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 19.08.05, 09:30 Szczerze? Oczywiście, że nie podłączę, nawet na pięć minut. Niegdzie nie napisałem, że Windows XP to system, który nie wymaga tych wszystkich rzeczy i daleki jestem od takiego twierdzenia. Piszę o Macu i o MacOS, nie o pececie i Windows XP. Nigdzie też nie napisałem, że Mac to zły komputer. Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniami, że Mac jest super i hiper oraz doskonały, a inne komputery (w domyśle PC) są złe, właściwie to nie komputery, tylko zbieranina części, jak to ktoś kiedyś określił. Komputer PC porządnie złożony z porządnych części nie będzie ustępował jakością Macowi, a nadal będzie od niego dużo tańszy. Odpal sobie na nim Windows 2003, a zapewniam cię, że nie będziesz zawiedziony. Żeby nie było - nie jestem na tyle nawiedzony, żeby twierdzić, że Windows 2003 nie potrzebuje firewalla, antywirusa i aktualizacji. Jeśli chodzi o ścisłość, nie podłączyłbym bez firewalla żadnego systemu, jeśli chodzi o antywirusa to już zależy, aktualizacjami też mniej lub bardziej (w zależności od systemu) bym się interesował. Link Zgłoś
innymacuser Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 19.08.05, 12:05 Ach... Ta stara spiewka o tym jakie to drogie sa maki a jakie tanie i fajne sa pecety... najtanszy mak kosztuje w tej chwili 2000PLN. Kupujesz zgrabny malutki komputer, b. fajny do domu i nie tylko. Maki sa fajne, super i hiper i doskonale, ale to wynika nie tylko ze sprzetu ale tez i z oprogramowania, z systemu operacyjnego i przyjemnosci uzytkowania, by nie rzec ze z filozofii marki. I wiem ze cie zawiode ale ja naprawde nie chce skladaka i nie chce na nim windows czy to 2003, czy XP czy Visty. No przykro mi, no... Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 19.08.05, 14:22 Sprawdziłem konfigurację tego Maca za 2000PLN i muszę powiedzieć, że Apple nieźle zdziera. Nie zawiodłeś mnie tym, że nie chcesz składaka i Windows na nim. Nawet nie zdziwiłeś. Nie namawiałbym posiadacza Maca do kupowania peceta. Polecałbym natomiast parę godzin pracy na tym, co napisałem. Windows pewnie nie polubisz (rozumiem, inny wygląd, inny sposób obsługi, inna filozofia), ale będziesz się mógł przekonać, że PC nie wybucha, nie resetuje się co 5 minut, obudowy nie trzeba wiązać sznurkiem, żeby się nie rozleciała, a dokument, który napiszesz w Wordzie wcale nie będzie krążył pół godziny później po internecie. A tak na marginesie, jeżeli ktoś chce kupić peceta, który jest zgrabny, malutki i b.fajny do domu (tylko, do pracy czegoś takiego nikt poważny nie kupuje) i nie jest składakiem, to nie ma problemu. Takie komputery są, kupisz w pierwszym sklepie komputerowym. Co najwyżej poczekasz dwa dni, bo mało kto to kupuje, więc pewnie będzie na zamówienie. Link Zgłoś
innymacuser Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 19.08.05, 15:41 Rozumiem... Jak Apple zacznie doplacac do macow mini to tez bedziesz narzekal ze za malo doplaca. No i mamy EOT. Po raz kolejny cie zmartwie. Pracuje na pecetach/helpdeskowalem pecety i swoje juz widzialem. I ja juz naprawde nie chce pracowac/serwisowac/helpdeskowac/generalnie babrac sie w PC/XP/itp, bo nie jestem masochista. Bo wiesz, nikt ci nie powie tak naprawde jakim mak jest, musisz to sam sprawdzic... EOT Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 19.08.05, 16:30 > Rozumiem... Jak Apple zacznie doplacac do macow mini to tez bedziesz narzekal z > e > za malo doplaca. No i mamy EOT. Jak Apple zacznie dopłacać do Maców Mini to wtedy pogadamy. > Bo wiesz, nikt ci nie powie tak naprawde jakim mak jest, musisz to sam sprawdzi > c... Tylko, widzisz, ja pracuję m.in. na Macach. Link Zgłoś
Gość: Lucar Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.05, 12:51 > PS. Ja podlacze maka bez aktualizacji, antywirusa, firewalla itp bezposrednio > do internetu i bedzie on dzialal i nie bedzie stanowil zagrozenia dla innych. > A czy tu podlaczysz swoje XP bez firewalla, antywirusa i aktualizacji i > bedzie on dzialal? (TAK, bez firewalli na routerach, sieciach korporacyjnych > itp)... Wiesz, wielu ludzi korzysta w domu z internetu bez tych wszystkich utensyliów i nie są to Maki. Daleki jestem od bagatelizowania problemów bezpieczeństwa, ale chyba nie jest tak źle, jak piszesz. Swoją drogą, nie używasz tu polskich znaków, bo nie chcesz, czy nie możesz? :-) Link Zgłoś
innymacuser Re: NIE WARTO KUPIC MACA ! ! ! 19.08.05, 13:47 Oczywiscie ze wielu uzytkownikow uzywa pecetow bez potrzebnych zabezpieczen, lektura stosownych watkow na forum Wirusy o interesujacych nazwach "PoMoCy! przeanalizujcie mi loga z HiJacka" albo "co to za wirus?!?!?!" jest tego dobitnym dowodem. A zle jest - w zeszlym roku Symatec doliczyl sie 10000 (slownie: dziesiec tysiecy) odmian nowych wirusow. A ilosc popoupow jakie potrafi wyrzucic ZoneAlert tez rozsadnym ludziom daje do myslenia. A co do polskich znakow to Zaliwżdy zażółć gęśłą jaźń, gdyż żółw na starość wydziela wstrętną woń a ja po prostu nie chcę znaków polskich używać choć oczywscie moge. Howgh! Link Zgłoś
stary71 Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 18.08.05, 01:50 Ponieważ korzystam z komputera w bardzo wąskim zakresie czynności i mam kłopoty z posługiwaniem się wysoko wyspecjalizowanym językiem używanym przez większość z Was, więc powiem tylko jedno: do dziś używam czasem 15-letniego Maca Classica, bo mam na nim jeszcze parę setek dokumentów w starych, dziś już nie używanych programach a także pełno dokumentów w Wordzie, które stopniowo sobie przenoszę na peceta. Codziennie pracowałem na nim przez prawie 9 lat. Przez ten czas Mac nie zawiódł ani razu, zużyłem 2 myszki i 2 klawiatury. Ale też zawsze miałem poczucie, że gdyby coś nawaliło, to jestem zdany na dość wąski krąg znajomych, bo - przynajmniej wtedy - wszystko, co się tyczyło Maca było drogie i trudno dostępne. Dlatego przeszedłem na peceta i... tęsknię do Maca tak, jak tesknię do starego Volvo, którym kiedyś jeździłem. To było auto, mówię Wam... s71 Link Zgłoś
prawe.oczko.misia.rysia NIE WARTO kupować MACów ! ! ! 30.08.05, 07:53 A czy ten system "Mac OS X v10.4 Tiger" jest PO POLSKU ??? Jakoś nie mogę tego znaleźć na stronie APPLE :( Jak nie jest PO POLSKU to jak mam go obsługiwać ??? Przez translatorek ??? =:O Link Zgłoś
prawe.oczko.misia.rysia Re: Ucz sie jezykow :) /bt 04.09.05, 09:24 Gość: Reader spłodził tyle co mu intelektu starczyło: > Re: Ucz sie jezykow :) To nie jest przemyślana riposta ! Jakby WINDOWS nie był przetłumaczony na język polski to te wszystkie panienki w biurach i urzędach w wieku chrystusowym lub babojagowym nie wiedziałyby gdzie i co kliknąć :) A druga sprawa to - nie chodzi o sam interfejs w polskim języku tylko o obsługę polskich kąsków typu: ą, ę, ź, ć, ó , itd. Wiele programów jest przetłumaczonych na język polski, ale nadal nie obługuje poprawnie kąsków. Trudo wyobrazić sobie pracę biurową bez poprawnej pisowni polskiej :( Link Zgłoś
innymacuser Re: NIE WARTO kupować MACów ! ! ! 03.09.05, 20:27 Jest poloniztor. www.apple.com.pl/promocje/ Link Zgłoś
prawe.oczko.misia.rysia Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 04.09.05, 09:12 Właśnie ! Czy WARTO ??? Oto porówanie konfiguracji: Komputerek APPLE - iMac G5 : cena: ok. 6 400 zł i za taaakie pieniądza mamy bardzo zaawansowany sprzęt: 17" monitor LCD i najważniejsze elementy samego komputerka: procesor 2.0GHz PowerPC G5 512MB pamięci DDR ATI Radeon 9600 128MB DDR system operacyjny Mac OS X 10.4 Tiger Za podobną sumę 6.400 zł możemy sami złożyć komputerek klasy PC o parametrach: procesor Intel Pentium D 830 (S775) 3.00 GHz (2x1MB cache) 1024MB pamięci DDR karta graficzna Radeon 850XT 256 MB (PCI-Express) system operacyjny Microsoft Windows XP Professional PL OEM monitor LCD 17" Nikt mnie nie przekona, że karta graficzna ATI Radeon 9600 128 MB jest lepsza od Radeon 850 XT na szynie PCI-Express :) Lepsza dlatego,że jest w obudowie z logo APPLE ??? Link Zgłoś
innymacuser Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 04.09.05, 09:20 Jak glosi znana maksyma macuserow "Nikt ci nie powie jakim Mak jest, musisz sam to poznac" Ja majac do wyboru maka lub pcta, bede wolal maka. Bo mak to nie tylko sprzet, to tez system operacyjny/oprogramowanie i zupelnie inna filozofia niz ta jaka znasz z pecetow i windowsow. Link Zgłoś
prawe.oczko.misia.rysia Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 04.09.05, 09:39 innymacuser napisał: > Jak glosi znana maksyma macuserow "Nikt ci nie powie jakim Mak jest, musisz sam to poznac" > > Ja majac do wyboru maka lub pcta, bede wolal maka. Bo mak to nie tylko sprzet, > to tez system operacyjny/oprogramowanie i zupelnie inna filozofia niz ta jaka > znasz z pecetow i windowsow. Nie będą kupował starego GRATA (!!!) z APPLE za cenę super sprzętu PC po to tylko, żeby zapoznać się z...rzekomą filozofią :) Komputer to tylko bezmyślna maszyna i ja go tak traktuję. Używam go jak hydraulik* przepychaczki do zlewu - filozofji w tym nie ma żadnej :))) --- *hydraulik = mam na myśli prawdziwego polskiego hydraulika z petem w zębach i cuchnącego smarami, piwem i przetrawioną kiełbasą swojską a nie tego pedziowato ulizanego chlopaczynę z reklamy "hydraulik polski". Link Zgłoś
innymacuser Re: CZY WARTO KUPIC MACA? 04.09.05, 19:39 :) To wspaniale ze nie kupisz maka tylko peceta. Fajnie ze bedziesz mial cos na czym bedziesz mogl wyladowywac swoje pecetowo/windowsowe frustracje. Powodzenia. A jak kiedys bedziesz mial okazje dotknac/popracowac/pobawic sie makiem to naprawde sproboj :) Link Zgłoś