Dodaj do ulubionych

Partycja dysku

IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 10.09.05, 16:40
Kolega powiedzial mi, ze jak wykonam partycje dysku to komp bedzie chodzil
sprawniej. Nie znam sie na tym. Mam windowsa xp (toshiba laptop - dysk 40GB).
Jak sie do tego zabrac? Czy ktos moglby mi powiedziec? Czy wykonanie tej
partycji wiaze sie z jakas utrata danych?
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo Re: Partycja dysku IP: *.crowley.pl 10.09.05, 18:17
      Partycję to raczej masz wykonaną inaczej ciężko było by zainstalować system.
      Może dodatkową partycję? Ale jak sprawniej? Że szybciej?
      • Gość: sly Re: Partycja dysku IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 10.09.05, 18:38
        mowil ze szybciej. dysk 40 GB podzielic na 2 czesci
        • Gość: akodo Re: Partycja dysku IP: *.crowley.pl 10.09.05, 19:08
          Ale czemu szybciej? Jakbyś miał osobną partycję na plik wymiany to może. Ale to
          notebook po pierwsze..dysk co najwyżej 5400rpm albo nawet 4200. Ale o co wogóle
          chodzi? Wolno pracuje? Może pamięci jest za mało? Osobna partycja systemowa
          jest przede wszystkim bezpieczniejszym i wygodniejszym rozwiązaniem, na jakiś
          wzrost prędkości działania kompa nie liczył bym. Osobny dysk fizyczny na system
          a osobny na dane to fakt ale partycja? A jak uzasadnił spodziewany wzrost
          prędkości ten Twój kolega?
          • Gość: semra Re: Partycja dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:59
            no wlasnie, a ja wlasnie mam nowego laptopa i chce zrobic dodatkowa partycje na
            dane, dysk ma 40gb.
            jak sie do tego zabrac?
            win XP mialam zainstalowany juz przy kupnie, wiec nie mam plyty z Win tylko
            dysk zapasowy... czy da sie ja zrobic mimo to?
            • Gość: P Re: Partycja dysku IP: 80.50.254.* 01.12.05, 10:00
              Panel Sterowania --> Narzedzia Administracyjne --> Zarzadzania Komputerem -->
              Magazyn --> Zarzadzania Dyskami .Tam spokojnie poradzisz sobie z partycjami.
              • Gość: semra Re: Partycja dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 11:05
                dzieki ;)
                ale jednak nie jest to tak spokojnie... ;) weszlam w to zarzadzanie dyskami - i
                co? powiesz mi krok po kroku co zrobic dalej? ;)
                • Gość: fenix Re: Partycja dysku IP: *.pl / *.sfc.pl 02.12.05, 09:40
                  Cześć,
                  nie sądzę, aby utworzenie partycji zwiększyło prędkość. Sposób podany wcześniej nie jest dobry. Zagadnienie jest o wiele bardziej skomplikowane. Proponuję odszukać którąś z wersji programu Partition Magic i skorzystać, postępując dokładnie wg opisu. Użycie tej aplikacji wiąże się jednak z pewnym ryzykiem.
                  Jeśli masz możliwość reinstalacji systemu, co może usunąć przyczynę spowolnienia komputera, to ją wykonaj poprzedzając ponowną instalację poleceniem DISKPART. Tam niemal za rękę poprowadzi cię oprogramowanie, pamiętaj o systemie plików NTFS.Zazwyczaj na XP HE wystarczy utworzyć partycję 15 GB (C:), a resztę poświęcić archiwaliom. Jeśli korzystasz z bankowości elektronicznej, to godne polecenia jest utworzenie jeszcze jednej małej partycji (~10 GB)pod drugi system XP (z tej samej płyty), który pozostawisz bez zbędnych programów, w tym niektórych podejrzanych darmowych...
                  Taki goły system utrzymywany jedynie "up to date" pozwala się dobrze monitorować pod kątem spy- i ad-ware. Daj tam tylko HijackThis (używać co miesiąc i porównywać raporty-logi), Microsoft AntiSpyware i jakiś dobry antywirus, np. Avast (darmowy, ale uczciwy i b. chwalony).
                  Legalny Windows XP nie sprawiał mi żadnych trudności przy aktywacji online po reinstalacji.
                  Podział na partycje często ułatwia defragmentację dysków. Może od niej zaczniesz?

Powodzenia!
                  • Gość: fenix Re: Partycja dysku IP: *.pl / *.sfc.pl 02.12.05, 10:02
                    + firewall oczywiście. Np. Kerio PF w wersji 4.x nie kłóci się z systemowym XP.

8o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka