Dodaj do ulubionych

"czarny margines" na monitorze

24.09.05, 11:51
witam, od jakiegos czasu mam na na lewym brzegu monitora czarny "margines"
(szeroki na dobry centymetr), nieco węższy na dole obrazu. Tapetę na pulpicie
mam standardową, nieda się rozszerzyć ani jej ani poszczególnych
okien.Próbowałem zmieniać rozdzielczość (teraz mam 1024x768, monitor 17 cali)
ale nic niedawało. Czy można to jakoś usunąć, tak aby obraz zajmował cały
monitor? (dałbym głowę sobie obciąć, że dawniej tak własnie było :) nawet nie
wiem jak ten problem zwięźle opisać, żeby google radę znalazło... Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: dzizys Re: "czarny margines" na monitorze IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 24.09.05, 13:18
      Witam. Byc moze uzywasz lub uzywales linuxa...tak sie dzieje po jakims czasie.
      Mi to wyglada na problem z samym monitorem - powciskaj przyciski na monitorze,
      tam powinna byc taka opcja zeby rozszerzyc ekran - u mnie jest to kwadrat ze
      pozioma strzalka. Powinno pomoc. Pozdrawiam
      • booster dzieki 24.09.05, 13:40
        linuksa nie miałem (mam xp), ale faktycznie wystarczyło ręcznie wyregulować
        monitor. Wielkie dzięki.
      • Gość: ja Re: "czarny margines" na monitorze IP: *.daminet.pl 24.09.05, 15:17
        > Witam. Byc moze uzywasz lub uzywales linuxa...tak sie dzieje po jakims czasie.
        Ale bzdura.
        • Gość: dzizys Re: "czarny margines" na monitorze IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 24.09.05, 23:15
          Moze i bzdura, nie wiem w koncu ktory to nick...bzdura czy ja - chyba bzdura i
          ja ( tzn ty ) no ale nicka to trzeba pozazdroscic :D
          chyba nie korzystales z linuxa na starszym sprzecie - chodzilo mi to ze w
          linuxie musze przestawiac ekran troche w lewo zeby byl w pelni widoczny...w
          przypadku windowsa musze wszystko robic odwrotnie. To tez nie robi sie od razu,
          jakis czas mija. TO zalezne jest od monitora, troche mam starawy ale mi to nie
          przeszkadza wiec nie robie szumu... jak troche pomajstruje przy monitorze to
          sie nic nie stanie :D
    • diabel-tasmanski Re: "czarny margines" na monitorze 24.09.05, 14:24
      a nie możesz przeczytać instrukcji monitora i wyregulować wielkość obrazu.
      Bez instrukcji tez to mozna zrobić klawisze sa dobrze orysowane i łatwo załapać
      który do czego służy.
      To moze być tylko rozregulowanie , a może być takze coś powazniejszego, np
      zapowiedź awarii w blizej nieokreślonym czasie.
      • diabel-tasmanski Re: "czarny margines" na monitorze 24.09.05, 14:29
        mointory - szczególnie te starsze maja już tak ze zmiana rozdzielczości , liczby
        wyśwetlanych kolorów czy częstotliwości odświerzania moze zmieniać wielkosc
        obrazu. czsami to samo sie dzieje po zmienie karty graficznej. Wtedy wystarczy
        reguacja i monitor - jeżlei jest cyfrowy zapamiata te parametry i wszystko
        wraca do normy.
        Czasami monitory rozregulowują sie same z siebie. Nie piszesz o
        znieksztalceniu obrazu wiec to najprawdopodobniej tylko kwestia regulacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka