Gość: user IP: 217.97.168.* 28.09.05, 17:52 Mam WinXp jeżeli wybiore ntfs to system mi sie tnie (dysk zachowuje sie tak jak bym cos kopiował) obecnie mam fat32 system jest stabilniejszy. Jest jakaś róznica miedzy ntfs a fat32? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ..... Re: System plików.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 18:23 >Jest jakaś > róznica miedzy ntfs a fat32? Zasadnicza! NTFS jest stabilniejszy, daje mniejszy rozmiar klastra, pozwala na zabezpieczenie zasobów... Link Zgłoś
amon-ra Re: System plików.. 28.09.05, 18:25 Oczywiście, że różnica jest, i to dość znaczna. Materiałów o różnicach między FAT32 i NTFS (jak i również dowodów supremacji drugiego z nich) w sieci jest bardzo dużo. Jaki masz sprzęt? Czy po zainstalowaniu systemu na partycji NTFS wyłączasz indeksowanie? Link Zgłoś
fugazzi Re: System plików.. 28.09.05, 18:27 www.xp.net.pl/art/ntfs_czy_fat.html Pozdrawiam, Fugazzi... Link Zgłoś
Gość: Klikacz Re: System plików.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 07:28 Gość portalu: user napisał(a): > Mam WinXp jeżeli wybiore ntfs to system mi sie tnie (dysk zachowuje sie tak > jak bym cos kopiował) obecnie mam fat32 system jest stabilniejszy. Jest jakaś > róznica miedzy ntfs a fat32? Dla normalnego, domowego użytkownika komputera, czyli dla WIĘKSZOŚCI - różnicy nie ma żadnej ! Link Zgłoś
Gość: Greg Re: System plików.. IP: *.acn.waw.pl 29.09.05, 07:53 Do momentu, kiedy domowy użytkownik nie skasuje czegoś czy tego nie straci w jakiejś awarii systemu - wtedy do NTFS są odpowiednie narzędzia, a odzyskać coś z FAT'u to jak trafić 6 w lotka. Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: System plików.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 08:54 Gość portalu: Greg napisał(a): > Do momentu, kiedy domowy użytkownik nie skasuje czegoś czy tego nie straci w > jakiejś awarii systemu - wtedy do NTFS są odpowiednie narzędzia, a odzyskać coś z FAT'u to jak trafić 6 w lotka. Tu bym akurat polemizował co do skuteczności odzyskania danych na NTFS i akurat praktyka wykazuje, że jest odwrotnie. Link Zgłoś
Gość: marcin_ktos Re: System plików.. IP: *.pronet.lublin.pl 29.09.05, 09:46 Journalling robi swoje - głupi restart nie powoduje, że trzeba skanować partycję NTFS "w poszukiwaniu błędów", jak to na FAT jest normalne. Z drugiej strony właśnie niestety prawdą jest, że większość narzędzi lepiej sobie radzi na FAT. Nic dziwnego - system jest znacznie prostszy :) Poza tym o ile pamiętam FAT ma ograniczenie wilkości pojedyńczego pliku. Do 4 GB być może. To może być trochę mało jak się filmami (nieskompresowane AVI oczywiście ;)) zajmujesz :) Link Zgłoś