Dodaj do ulubionych

System plików..

IP: 217.97.168.* 28.09.05, 17:52
Mam WinXp jeżeli wybiore ntfs to system mi sie tnie (dysk zachowuje sie tak
jak bym cos kopiował) obecnie mam fat32 system jest stabilniejszy. Jest jakaś
róznica miedzy ntfs a fat32?
Obserwuj wątek
    • Gość: ..... Re: System plików.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 18:23
      >Jest jakaś
      > róznica miedzy ntfs a fat32?
      Zasadnicza! NTFS jest stabilniejszy, daje mniejszy rozmiar klastra, pozwala na
      zabezpieczenie zasobów...
    • amon-ra Re: System plików.. 28.09.05, 18:25
      Oczywiście, że różnica jest, i to dość znaczna.

Materiałów o różnicach między FAT32 i NTFS (jak i również dowodów supremacji drugiego z nich) w sieci jest bardzo dużo.

Jaki masz sprzęt? Czy po zainstalowaniu systemu na partycji NTFS wyłączasz indeksowanie?
    • fugazzi Re: System plików.. 28.09.05, 18:27
      www.xp.net.pl/art/ntfs_czy_fat.html

Pozdrawiam, Fugazzi...
    • Gość: Klikacz Re: System plików.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 07:28
      Gość portalu: user napisał(a):

> Mam WinXp jeżeli wybiore ntfs to system mi sie tnie (dysk zachowuje sie tak
      > jak bym cos kopiował) obecnie mam fat32 system jest stabilniejszy. Jest jakaś
      > róznica miedzy ntfs a fat32?

Dla normalnego, domowego użytkownika komputera, czyli dla WIĘKSZOŚCI - różnicy
      nie ma żadnej !

• Gość: Greg Re: System plików.. IP: *.acn.waw.pl 29.09.05, 07:53
        Do momentu, kiedy domowy użytkownik nie skasuje czegoś czy tego nie straci w
        jakiejś awarii systemu - wtedy do NTFS są odpowiednie narzędzia, a odzyskać coś
        z FAT'u to jak trafić 6 w lotka.
        • Gość: Marcin Re: System plików.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 08:54
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> Do momentu, kiedy domowy użytkownik nie skasuje czegoś czy tego nie straci w
          > jakiejś awarii systemu - wtedy do NTFS są odpowiednie narzędzia, a odzyskać
          coś z FAT'u to jak trafić 6 w lotka.

Tu bym akurat polemizował co do skuteczności odzyskania danych na NTFS i akurat
          praktyka wykazuje, że jest odwrotnie.

• Gość: marcin_ktos Re: System plików.. IP: *.pronet.lublin.pl 29.09.05, 09:46
            Journalling robi swoje - głupi restart nie powoduje, że trzeba skanować partycję
            NTFS "w poszukiwaniu błędów", jak to na FAT jest normalne. Z drugiej strony
            właśnie niestety prawdą jest, że większość narzędzi lepiej sobie radzi na FAT.
            Nic dziwnego - system jest znacznie prostszy :)

Poza tym o ile pamiętam FAT ma ograniczenie wilkości pojedyńczego pliku. Do 4 GB
            być może. To może być trochę mało jak się filmami (nieskompresowane AVI
            oczywiście ;)) zajmujesz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka