sodipodi 01.10.05, 11:23 Własnie sciągnąlem obrazy iso 5 plytek cd na swoj komp. Jest to suse 9.3 i bede szczery a od dzisiaj chce byc szczery nie wiem co robic dalej. Wypalic je na płytki i juz?? sodipodi Link Zgłoś Obserwuj wątek
mrowkolew Re: obraz iso - co dalej 01.10.05, 16:59 dokładnie,wypalić ale trzeba wybrać opcję <nagrania obrazu iso> i wtedy pokaże się okno wyboru ścieżki do pliku iso nie wiem w jakim programie(i systemie) będziesz wypalać i skąd ściągałeś obrazy iso(na linuxiso.org na przykład masz dla kazdego pliku podane md5 sum-dzięki czemu sprawdzisz czy pliki,w tym przypadku iso,ściągneły się w całości i są bez błędów i nie podmienione np.przez jakiegos hakera;)-w linuksie można sobie właśnie sprawdzic te md5 sum dla pliku-na stronkach z których sciąga sie cos dla linux powinna być podana md5sum,potem sprawdzasz czy ten ściągnięty plik ma taką samą-linuksowy program K3B-nakładka na konsolowy cdrecord ma taką opcję- sprawdzania tej md5sum zanim wypalisz na płycie(można też pod konsolą sprawdzić wpisując polecenie md5sum z opcjami i sciezką sprawdzanego pliku,ale u mnie w MDK coś nie działa albo źle składam polecenie,więc sprawdzam sobie w K3B,nie wiem jak Nero windowsowy bo dawno z niego nie korzystałam,a gdy korzystałam nie wiedziałam jeszcze że jest cos takiego jak linux i md5sum:D:D:D) www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2003/11.2003/8513.php3 www.linuxiso.org/distro.php?distro=2 (jesli z tej strony masz ściągnięte to edytujesz-klikasz na te md5sum-wyświetli się plik tekstowy z ciągiem literek i cyferek-powinien taki sam wyświetlić się po sprawdzeniu md5sum dla ściągniętego na dysk plikuz linuksem) pierwsza z tych płyt zapewne jest tzw.bootowalną czyli ma plik autorun chyba i chyba jakiś boot.ini-szuka go bodajże BIOS aby móc uruchomić system z płytki (czy tez odpowiedniej dyskietki startowej)-tak więc to czy płytka jest bootowalna zależy nie tyle od sposobu nagrania jej,ale od tego właśnie,że zawiera odpowiednie pliki(K3B chyba ma opcję dzięki której można zrobic samemu bootowalną płytkę,tylko trzeba właśnie miec napisany samemu na przykład odpowiedni plik startujący) jeśli będziesz wypalać pod windowsXP to np.tak: www.cdburnerxp.se/help/polish/burniso newbie.linux.pl/?id=faq&kategoria=1&show=4 a może od razu wypalisz sobie jeden DVD zamiast 5 płytek CD(obrazy iso CD-ków masz już na dysku) :D:D:D suse.ehelp.pl/modules/articles/article.php?id=48 to od razu zapytam przy okazji czy da się tak zrobic na odwrót-linux z DVD przegrac na na przykład 5 płytek CD(chyba to znacznie trudniejsze o ile możliwe w ogóle,bo trzeba wiedziec co poza boot ma być na pierwszym CD,kernel na pewno,i potworzyć nowe md5 sum dla każdej płytki) Link Zgłoś
sodipodi Re: obraz iso - co dalej 01.10.05, 19:09 Wszystko działa jak nalezy wielkie dzieki na odpowiedź Link Zgłoś
qosek1 Re: obraz iso - co dalej 05.10.05, 22:55 Mam prosbe jak bedziesz wypalal w k3b cd-multisession to daj znac czy ja zapsol :D mi nie chce wypalic ani xcdroast ani k3b ani nic innego multisesyjnej cd || z gory dziki za odpowiedz gdzies tam kiedys :D Link Zgłoś
krzysztofsf Re: obraz iso - co dalej 02.10.05, 01:34 Ktora opcje nagrywania iso wybierac w k3b ? Tak, zeby widzialy je rowniez komputery ze starszymi CD ? do wyboru mam Obraz ISO 9660 Obraz Cue/Bin CdrDao Toc file Cdr record clone image Oraz automatyczne wykrywanie - z niego korzystam obecnie. Typ zapisu Auto Dao Tao Raw (rowniez daje auto) Przy okazji - nie udaje mi sie klonowac plyt - moge jedynie skopiowac pliki z plyty na plyte, natomiast klonowanie (nawet plyt z iso linuksa) jest przerywane. Mandrake 10.01 pzdr krzysztof Link Zgłoś
mrowkolew Re: obraz iso - co dalej 06.10.05, 00:36 żeby widziały starsze to chyba iso9660 funkcja cue/bin to funkcja nagrywania od razu z przetworzeniem obrazu iso na inny format zapisu obrazów danych jakim jest cue/bin i jest chyba jeszcze nrg tryby zapisu to są rozszyfrowywalne skróty sposobu wypalania płytki-to możesz sobie poczytac na necie DAO to Disc at Once TAO to tract at Once RAW musisz sprawdzic sobie sam w zależności od tego jakie dane chce się nagrać zalecane jest wybranie jednej z metod-ale przypuszczam,bo to logiczne,ze dzieki funkcji auto np.jak wybierasz nagranie wielosesyjne to program do nagrywania płytek moze to nagrac w trybie TAO,bo w DAO się nie da-poczytasz sobie to stanie się jaśniejsze(też przy okazji sobie przypominam,bo nigdy nie pamiętam który tryb jak zapisuje:) www.komputerswiat.pl/informacje/leksykon/483.asp www.komputerswiat.pl/informacje/leksykon/2120.asp tu trochę bardziej pokrętnie(=informatycznie opisane:D:D:D) www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/metodyzapisu/metodyzapisu.php co do klonowania płyt-czy czasem nie próbujesz sklonować płyt z zabezpieczeniami??np.linux dystrybucja komercyjna :D:D a może ma to związek z trybem RAW? www.komputerswiat.pl/informacje/leksykon/1771.asp Link Zgłoś