Dodaj do ulubionych

problem z amule

04.10.05, 09:33
mandrake 10.1
Po zainstalowanii wersji 2.0.0 widzi serwery i uzytkownikow, ale nie chce sie laczyc (nie widac wartosci w kolumnie ping), caly cas jest sie rozlaczonym. Po zainstalowaniu wersji 2.0.3 program sie nie uruchamia - pojawia sie klepsydra, poobraca, poobraca i po chwili znika zakladka uruchomieniowa na pasku zadan.
Obie instalacje poprzez urpmi z rpm.
Instalacja 2.0.3 byla i jako nadinstalowanie poprzedniej wersji i po calkowitym odinstalowaniu amule, rowniez po przeladowaniu komputera po odinstalowaniach.
Jakies rady?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: problem z amule 04.10.05, 14:54
      wybacz, ale podchodzisz do tego zupelnie analnie.. linuksa sie nie restartuje a
      programow sie nie reinstaluje by magicznie zaczely dzialac. masz zle nawyki
      odziedziczone z innych systemow.

amule odpal z konsoli wtedy mozliwe pojawia sie informacje o bledzie, jak nie to
      poszukaj logow. jezeli nie chce sie laczyc to sprawdz czy w systemie nie masz
      poblokowanych portow z ktorymi amule powinien sie laczyc.
      • krzysztofsf Re: problem z amule 04.10.05, 19:10
        kell99 napisał:

> wybacz, ale podchodzisz do tego zupelnie analnie.. linuksa sie nie restartuje a
        > programow sie nie reinstaluje by magicznie zaczely dzialac. masz zle nawyki
        > odziedziczone z innych systemow.

uhm. Z Auroxa 9 z ktorym mialem kiedys do czynienia . Wczesniej myslalem, ze linuxa nigdy sie nie restartuje.

> amule odpal z konsoli wtedy mozliwe pojawia sie informacje o bledzie,

wpisalem amule i enter. Oto ofekt.
        amule: relocation error: amule: symbol wxEVT_SCROLL_CHANGED, version WX_2.6 not defined in file libwx_gtk2_core-2.6.so.0 with link time reference

> jak nie t
        > o
        > poszukaj logow.

Podaj sciezke i nazwe pliku, to chetnie podam jego zawartosc dotyczaca amule.
        naturalnie, jesli chcesz pomoc, a nie komentowac jedynie mojej niskiej (o czym przeciez wiem) wiedzy o systemie.

> jezeli nie chce sie laczyc to sprawdz czy w systemie nie masz
        > poblokowanych portow z ktorymi amule powinien sie laczyc.

Chyba mam otwarte - gdy wpisalem numery portow widoczne w opcjach do firewala, to dopiero wtedy dostalem komunikat, ze sa zamkniete. Potrzebujesz jakis innych informacji? Pytaj, tylko podaj czym mam co sprawdzic.
        Przypominam - mandrake 10.1

Odnosnie zmiany wersji na wyzsza, to wlasnie to samo podpowiedzial mi ktos z podobnym "wyleczonym" problemem z amule 2.0.0 na jednej z grup. Zreszta rowniez windowsowa kazaa czesto przestawala dzialac i ruszala dopiero po upgreadzie do wyzszej wersji, tak wiec to akurat mnie nie dziwi, ze stara wersja moze przestac sie laczyc z serwerami.
        • mrowkolew Re: problem z amule 04.10.05, 21:19
          dużo o tym problemie piszą w necie,ale nie mam za bardzo czasu przejrzeć
          wszystkiego i nie wiem czy znalexli rozwiązanie
          gtk to główna biblioteka dla srodowiska KDE,jakis błąd w nazwie podbiblioteki?
          tej jakiejś libwx-amule chyba szuka z numerkiem 2.6 zeby utworzyć do niej
          dowiązanie,chyba żeby mulek mógł z niej korzystać
          www.google.pl/linux?hl=pl&q=libwx_gtk2&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
          gdyby nie to że instalujesz z rpm a nie z pakietu źródłowego to pewnie można by
          w poleceniu do konfiguracji ze źrółełka podać jako opcję with lib ta jakaś
          libwx z podaną ściezką do niej i chyba force,ale ja sie na tych konsolowych
          sztuczkach za bardzo nie znam(przy instalacji rpm pod konsolą też można
          niektóre opcje chyba dodatkowe wywołać o ile paczka daje takie opcje

a może zainstalujesz sobie mldonkey??mnie nie udało sie uruchomić zadnego GUI
          do niego ale poradziałm sobie bo mldonkey działa pod przeglądarka internetowa i
          to wystacza,a miejsce na dysku mam wolniejsze o jedno GUI
          mnie pomogła w instalacji bardzo ta stronka i po rankingu w googlach widze że
          wielu innym chyba też
          zeus.polsl.gliwice.pl/~dydko/linux/mldonkey/
          nie to żebym Cię namawiała na niego bo może akurat nie potrzebujesz
          wieloplatformowego programu bo chcesz korzystac tylko z serwerów osiołka(a nie
          kazaa,bit torrent i jeszcze jakiejś)
          • krzysztofsf Re: problem z amule 04.10.05, 21:33
            Dzieki za rade, sprobuje tego co polecasz.
            Problem z linuksem jest taki, ze mozna sobie zainstalowac pelno programow...ale w polowie lub w 3/4 a znikad nie mozna uzyskac pomocy jak przepchac ten kawalek z ktorym sa problemy.
            Google pomaga, ale w wielu przypadkach po wpisaniu slow kluczowych problemu, link prowadzi jedynie do podobnych pytan jakiegos nieszczesnika, wiszacych na liscie dyskusyjnej jakiegos forum i rowniez pozostajacych bez odpowiedzi.
            Juz 10 razy mialbym to emule odpalone pod windows, ale uparlem sie, ze z netu bede korzystal spod linuksa.
            Pewno przydaloby sie u mnie wymienic cale KDE na nowsze (mam 3.2.3) ale jestem zbyt poczatkujacy na takie eksperymenty.
            pzdr
            Krzysztof
            • mrowkolew Re: problem z amule 04.10.05, 21:43
              problem leży chyba najcześciej w bibliotekach-tak szybko niektóre aktualizują
              albo przeciwnie,szybciej aktualizują program niż użytkownik swój system

no i chyba brakuje jednak,o czym mówi srodowisko linuksowe-ale co jest w tak
              szybko i "szeroko" rozwijajacym się srodowisku chyba niemożliwe-jakichś
              jednolitych standardów(choć niezgodności występują też i pomiedzy jedną
              dystrybucją:D windows,tylko w kolejnych wersjach a co dopiero mówic o kilkuset
              chyba już dystrybucjach linuksa:D:D:D)-najlepsza jest jednak kompilacja ze
              źródeł jak się umie-bo co nieco można czasem przeforsować zeby się zainstalowało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka