Gość: Maniek IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 12.10.05, 17:58 Kupiłem Sobie LCD 19 I jestem zadowolony tylko jedno mnie martwi rozdzielczość zalecaną ma 1280 na 1024 a ja mam ustawioną 1024 na 768 czy mogę mu zaszkodzić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: marcin_ktos Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.pronet.lublin.pl 12.10.05, 18:23 Nie, po prostu nie będzie wyglądało tak ładnie jak powinno. Link Zgłoś
Gość: Klusek Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:34 Gość portalu: Maniek napisał(a): > Kupiłem Sobie LCD 19 I jestem zadowolony tylko jedno mnie martwi rozdzielczość > zalecaną ma 1280 na 1024 a ja mam ustawioną 1024 na 768 czy mogę mu zaszkodzić? OCZYWIŚCIE...że zaszkodzisz ! LCD powinno używać się z rozdzielczością natywną, czyli maksymalną. A o tym trzeba było pomyśleć przed kupnem 19" LCD :) 19" LCD to wszystkie 1280x1024 czyli te literki jak mróweczki :( Link Zgłoś
byfauch Re: Monitor LCD a rozdzielczość 12.10.05, 19:30 Literki nie muszą być wcale jak mróweczki. Wielkość czcionki oraz rozmiar i odstęp ikonek na pulpicie można dopasować. Link Zgłoś
Gość: Literat Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 07:48 byfauch napisał: > Literki nie muszą być wcale jak mróweczki. > Wielkość czcionki oraz rozmiar i odstęp ikonek na pulpicie można dopasować. Ale wielkości literek np. na tym forum NIE ZMIENISZ w ten sposób :) Link Zgłoś
m.gregor Re: Monitor LCD a rozdzielczość 12.10.05, 21:52 A coz nasz ekspert powie o 17" LCD? Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.acn.waw.pl 12.10.05, 22:02 >19" LCD to wszystkie 1280x1024 czyli te literki jak mróweczki :( Już to kiedyś mówiłem i powtórzę - może i standardowo literki są małe, ale wyraźne, kontrastowe, że nie ma problemu z ich odczytywaniem (BTW. Co powiesz na 17" LCD, która ma taką samą rozdzielczość?) Link Zgłoś
migally Re: Monitor LCD a rozdzielczość 13.10.05, 00:38 No właśnie, 17" też ma 1280x1024, ale jakość jest nieporównywalna i wolę to 100 razy niż 800x600 na CRT. Nie rozumiem ludzi, którzy kupują LCD 19", ustawiają 800x600 i myślą, że tak jest ok :)) Link Zgłoś
pani.popiolkowa Re: Monitor LCD a rozdzielczość 13.10.05, 01:05 ja też miałam (mam?) ten problem, monitor 17", zalecana 1280x1024, ale wtedy teksta mam tak średnio edytowany, tzn część słów jest z takim dużym cieniem, tzn literki takie ni to z cieniem ni to pogrubione i rozmyte nieco... niewygodne to dla mnie było i zmniejszyłam rozdzielczość... (chyba że coś innego powinnam...?) Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 01:39 A próbowałaś ClearType (np. MS ClearType Powertoy z pakietu Windows XP Powertoys)? Jest to "technologia" poprawy jakości tekstu wyświetlanego na LCD - w ww. "zabawce" sama wybierasz sposób wyświetlania tekstu jaki ci odpowiada. Używanie LCD w rozdzielczości innej niż natywna zalatuje mi masochizmem - tylko najlepsze monitory radzą sobie z taką sytuacją "jako-tako", pozostałe strasznie strzępią krawędzie, mają problemy z decyzją, który piksel ma być zaświecony, a który - zgaszony. Link Zgłoś
Gość: Ghandi VII Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 07:51 pani.popiolkowa napisała: > ja też miałam (mam?) ten problem, monitor 17", zalecana 1280x1024, ale wtedy > teksta mam tak średnio edytowany, tzn część słów jest z takim dużym cieniem, > tzn literki takie ni to z cieniem ni to pogrubione i rozmyte nieco... I takie zawsze będą jak podłączy się monitor LCD do monitora za pomocą wejścia analogowego zamiast cyfrowego DVI. Ale do tego potrzebna jest karta graficzna z takim wyjściem cyfrowym :) Link Zgłoś
fugazzi Re: Monitor LCD a rozdzielczość 13.10.05, 08:37 Bzdura. Dopiero w kartach z wyższej półki można zauważyć różnicę. Używam wejścia analogowego, rozdzielczość mam natywną dla 17" i nie zauważam żadnego rozmycia, czy strzępienia. Może ten ktoś ma po prostu monitor do dupy? Pozdrawiam, Fugazzi... (Iiyama PLE 430) Link Zgłoś
fugazzi Re: Monitor LCD a rozdzielczość 13.10.05, 08:56 pani.popiolkowa napisała: > SyncMaster 713n Nie chcę się przerzucać markami. Po prostu twierdzę, że na moim nie mam problemów z jakością obrazu. Jedyne na co narzekam to ogólnie mała wielkość literek. Poza tym trzeba pamiętać, że monitory LCD 17" mają inny stosunek boków ekranu, aniżeli CRT. Ekran LCD jest wyższy, aniżeli taki sam CRT. Co za tym idzie, zmieniając rozdzielczość na 1024x768 uzyskujemy obraz wyciągnięty w pionie. Pozdrawiam, Fugazzi... Link Zgłoś
pani.popiolkowa Re: Monitor LCD a rozdzielczość 13.10.05, 09:15 nie chodziło mi o przerzucanie się markami, myślałam, że masz może jakieś wskazówki dot wymienionego... Link Zgłoś
pani.popiolkowa Re: Monitor LCD a rozdzielczość 13.10.05, 09:22 w sumie to pewnie kwestia przyzwyczajenia, jeśli komuś to bardzo nie przeszkadza po co sie stresować... ja mam ustawianą teraz 1280x960 i jest ok, a zapytałam, bo myślałam, że może coś jest nie tak i może być znacząco lepiej... pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Ptysio Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 09:45 fugazzi napisał: > Używam wejścia analogowego, rozdzielczość mam natywną dla 17" A dlaczego nie cyfrowego ? Monitor masz do dupy czy kartę ? Na moim monitorze i karcie graficznej z gniazdem cyfrowym (i analogowym) różnicę widzę zaraz po podłączeniu monitora. Na cyfrowym jednak obraz jest SUPER :) Na analogowym...nie jest aż taki dobry :( Link Zgłoś
Gość: akodo Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 11:43 Ptysiu napiszesz czym się różni ten obraz przez DVI od tego przez D-Sub? Co to znaczy to super które odrazu zauważasz? Napisz co konkretnie jest lepsze. Link Zgłoś
Gość: werty Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.radom.pilicka.pl 13.10.05, 12:45 w 19" LCD wielkość plamki jest taka jak w 15" - większa niż w 17", więc litera składająca się z określonej ilości pikseli na 19 będzie większa niż na 17. Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 11:28 Dzięki za tyle odpowiedzi ale nadal nie wiem czy mniejsza rozdzielczość może wpłynąć na szybsze zużycie monitora? Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 11:32 Monitora - raczej nie, oczu - zdecydowanie tak! Link Zgłoś
Gość: pawo Re: Monitor LCD a rozdzielczość IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.05, 18:52 mamy dwa komputery z dwoma monitorami 19 cali,choć różnych firm. Oba mają jednakowa rozdzielczość 1280x1024. Mimo to obraz na jednym jest wyraźnie wiekszy niż na drugim. Przykładowo w excelu jeden obejmuje 5 kolumn ,a drugi 8. A plik ten sam. zoom w excelu tez ustwiony podobnie. Miał ktoś podobny problem? Link Zgłoś