Dodaj do ulubionych

Gdzie Edycja SVCD ?!

13.10.05, 23:21
Nagrywam audycje na karcie telewizyjnej w formacie SVCD (mam wrażenie że
najlepsza kompresja/jakośc.
Ktoś wie gdzie znaleźc program do edycji (ucinanie, łączenie, samoczynne
wchwytywanie reklam i wycinanie ich, wyrównywanie głośności...) ?
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: Gdzie Edycja SVCD ?! IP: *.toya.net.pl 13.10.05, 23:42
      to raczej zły format wybierasz!! do tego służy AVI w formacji np MPEG2 lub MPEG4!!
      SVCD niezbyt nadaje się do edycji!!

np Pinnacle STudio 9

Adobe Premiere 6 lub 7

ale tanie te programy nie są

podstawowe rzeczy zrobisz w VirtualDub

• glabella Re: Gdzie Edycja SVCD ?! 22.10.05, 17:31
        Ale MPEG zajmuje więcej miejsca przy porównywalnej jakości przy nagrywaniu filmów.
    • Gość: Edytor Re: Gdzie Edycja SVCD ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 18:52
      glabella napisał:

> Nagrywam audycje na karcie telewizyjnej w formacie SVCD (mam wrażenie że
      > najlepsza kompresja/jakośc.
      > Ktoś wie gdzie znaleźc program do edycji (ucinanie, łączenie, samoczynne
      > wchwytywanie reklam i wycinanie ich, wyrównywanie głośności...) ?

O tym w jakim formacie zapisywać TV trzeba było pomyśleć przed znalezieniem
      odpowiedniego programu do edycji :)

To nietypowy format i mało popularny a tym samym prawie żaden "normalny"
      program do edycji go nie obsługuje :)

Wykombinowałaś jak koń pod górę czyli zabrałaś się do tematu od dupy strony :)
      • glabella Re: Gdzie Edycja SVCD ?! 26.10.05, 08:01
        Co mi po MPEG czy innym programie jeśli po obrobieniu i tAK zajmie 2x więcej
        miejsca niż bez obrobienia SVCD.
        Zawsze mogę zmienić format nagrywania jeśli ktoś coś logiczniejszego podpowie.
        • Gość: Kolunio Re: Gdzie Edycja SVCD ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:25
          glabella napisał:

> Zawsze mogę zmienić format nagrywania jeśli ktoś coś logiczniejszego podpowie.

Przecież już dostałaś odpowiedź od w/w "Edytor" i jak logicznie rozumujesz to
          już masz podpowiedź :)

Ale chyba nie zrozumiałaś nic z jego postu :(
          • Gość: glabella Re: Gdzie Edycja SVCD ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:53
            Na razie niktabc zaproponował MPEG 2 lub 4, ale wg mojego odczucia zabierają
            za dużo pamięci w kompie.
            Edytor nie bapisał nic konstruktywnego.
            Może ktoś wie jaki format zapisu zajmuje najmniej m-ca przy dobrej jakości?
            • Gość: Formatka Re: Gdzie Edycja SVCD ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 08:14
              Gość portalu: glabella napisał(a):

> Edytor nie bapisał nic konstruktywnego.

Jak nie napisał ?
              Przecież wyraźnie widać co powinnaś zrobić !

Znaleźć taki format który obsługują programy do edycji a nie na odwrót !
              A Ty zrobiłaś dokładnie na odwrót - masz format, którego nie obsługują ŻADNE
              programy do edycji video :(

> Może ktoś wie jaki format zapisu zajmuje najmniej m-ca przy dobrej jakości?

W dodatku wychodzi na to, że nawet nie masz pojęcia o formatach :(

To skąd ta Twoja pewność, że te SVCD jest dobrym formatem ?
              Tylko stąd, że Twoje stacjonarne DVD zapisuje w takim właśnie formacie ? =:O

• Gość: ???? wybaczcie ale czy VCD czy SVCD to format? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 11:39
                bo mi się wydaje że to forma zapisu na płycie, natomiast format to i tak MPEG
                • Gość: smutas Re: wybaczcie ale czy VCD czy SVCD to format? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:57
                  Gość portalu: ???? napisał(a):

> bo mi się wydaje że to forma zapisu na płycie, natomiast format to i tak MPEG

Tak jest !

SVCD to format zapisu na DVD przez stacjonarne urządzenia i ten format nie jest
                  obrabialny przez jakiekolwiek programy.

Podobnie jak zapis muzyki na normalnej płycie CD audio.
                  To format jedynie odczytywany przez wszystkie odtwarzacze CD ale bezpośrednio
                  edytować tego formatu się nie da - trzeba zmienić na inny i dopiero
                  przerabiać.

Z SVCDA jest analogicznie.
                  Trzeba go zmienić na inny format i dopiero można go przerabiać.

A na jaki format przrobić te SVCD to już inna historia.
                  Przy wyborze formatu trzeba koniecznie brać pod uwagę...możliwości komputera:
                  karta graficzna, procesor, ilość pamięci itd.

Edycja video potrzebuje bardzo wydajnego komputera.

• Gość: ??? wybacz ale pieprzysz głupoty - według mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 16:04
                    jest to tylko forma zapisu, jak to opisują w Wikipedii standard zapisu,
                    wystarczy że 'zripujesz' ścieżkę audio (nie są dekodowane) i możesz sobie z nią
                    robić co chcesz.

Ale mogę się mylić - tylko w takim przypadku dlaczego nie muszę kodować muzyki
                    gdy nagrywam CD???

Format audio na Cd to wave.

Tak samo format na VCD/SVCD to MPEG (w różnych wersjach) - jak sobie otworzysz
                    dysk to zobaczysz że tam są różne pliki zawierające właśnie różne dokumenty, w
                    tym film w MPEG.

Jedyna różnica że CD nie 'widzisz' plików muzycznych (ogólnie to nic nie widać
                    poza 'spisem' ścieżek).

chyba że różnie rozumiemy format

podtrzymuję co poprzednio

to że płyta jest zapisana jako VCD nie znaczy że film jest formatu VCD bo
                    takiego nie ma (według mnie) - film jest w MPEG1 - tak jak nie ma formatu CD
                    plików audio

co do edytowania, to można sobie użyć zapewne choćby Nero Vision Express, ciąć
                    dopisywać tekst, przejścia, składać, komentować, wycinać i kleić - nie pisz że
                    to niemożliwe, bo to kompletna bzdura
                    • Gość: audio Re: wybacz ale pieprzysz głupoty ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 16:26
                      Gość portalu: ??? napisał(a):

> Format audio na Cd to wave.

Normalna płyta CD z muzyką nie jest nagrana jako pliki WAV !

Pieprzysz głupoty !!!
                      • Gość: ??? skoro nie wave to w którym momencie i co koduje?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 18:13
                        tudzież na jaki format?

bo ja uważam że jest to wave, tyle że zapisany jako standard CD

ale zawsze moge się mylić - tylko co to w takim razie jest???
                        • emmett Re: skoro nie wave to w którym momencie i co kodu 27.10.05, 19:37
                          Podobieństwa pomiędzy Audio CD i wave polegają na tym że stumień dzwięku ma
                          takie same parametry (próbkowanie 16 bitowe o częst. 44.1 kHz).

Różnice natomiast są takie że standard Audio CD określa format w jakim strumień
                          dżwiękowy jest fizycznie zapisywany na ścieżkach dysku (z wykorzystaniem
                          dodatkowego kodowania korekcyjnego i kanałowego) i nie należy go utożsamiać z
                          zapisywaniem jakichkolwiek plików. Jest to po prostu inna organizacja zapisu.
                          • Gość: ???? właśnie dokładnie o to mi chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 20:55
                            bo dlatego wyciągnąłem ten audio CD, gdyż człowiek twierdził że MPEG nie można
                            edytować - tylko i wyłącznie AVI (tudzież zastrzegałem się co do nazewnictwa
                            'formatu')

gdyby to było takie proste, to VCD/SVCD zapisywałoby pliki AVI (mniejsze jakieś
                            10 razy), nie MPEG, tak jak CD audio (to zwykłe) 'bazuje' na wave nie na MP3 -
                            wtedy do zapisania CD audio nie musiałbym wpierw konwertować MP3 do wave, a
                            muszę za każdym razem

stąd jakieś analogie między audio i video CD istnieją - także w edytowaniu
                            materiału zgrywanego z CD (czy DVD czy TV). Skoro można zgrać audio z Cd i go
                            'obrabiać', to samo można z wideo.

i wydaje mi się że nie ma wiekszego problemu że wideo jest z SVCD w MPEG - musi
                            być można go edytować - choćby na NERO Vision (Express)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka