wortal 100 Hz 1024*768 28.09.02, 18:41 Możesz wybrać "idealnie" płaski choć jest pare zł droższy (100). Głównie chodzi o to by przy rozdzielczości 1024*768 bo taka jest typowa dla 17'' by była jak największa liczba khz. Teraz norma to dla 100 hz przy 1024*768. Wielkość plamki i rozdzielczość maksymalna jest mało ważna bo i tak nie będziesz przy maksymalnych robił. Ja pracuje na Samatron (kineskop Samsunga) i jestem zadowolony, tylko jedyna wada że przy 1024 ma tylko 85 hz. No ale on kupiony 2 lata temu. --- Zapraszam :: www.wortal.prv.pl Link Zgłoś
Gość: frodo Re: Monitory 17 - co wybrac? IP: 217.153.26.* 28.09.02, 18:42 Mam LG 775FT Flatron - nie jest to może Trinitron, ale ma atrakcyjną cenę (kilka miesięcy temu dałem 790 PLN), powłokę antystatyczną (naprawdę kurz się go nie ima)i antyodblaskową, b.dobry obraz, 3 lata gwarancji. Wszystkim polecam. Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: Monitory 17 - co wybrac? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.02, 20:19 Ja od pół roku docieram AOC 7KLr i jest OK i kosztuje około 720PLN. A jeszcze mogę polecić Samsunga w firmie chodzą doskonale i to w takich warunkach, że aż dziw, że nie padają po tygodniu. Link Zgłoś
vladip Re: Monitory 17 - co wybrac? 28.09.02, 20:37 Gość portalu: ssaczek napisał(a): > Ja od pół roku docieram AOC 7KLr i jest OK też mam ten monitor.. całkiem przyzwoita konstrukcja Link Zgłoś
polokokt Re: Monitory 17 - co wybrac? 29.09.02, 11:26 Ja tez mam 775FT i rowniez polecam. Choc ostatnio LG zmienilo troche modeli i nie wiem czy go jeszcze dostaniesz. To znaczy w sumie wnetrze sie nie zmienilo ale wyglad zewnetrzny i troche cena. Jesli ktos ma w zapasach magazynowych to dostaniesz. Ja ostatnio znajomemu chcialem kupic 779FT i juz go nie bylo i kupilem ten nowy za 10 zl wiecej (910zl) Co do obrazu to bardzo ladne kolory, ma filtry, powloki itd wiec wzrok sie nie meczy utrzymanie w czystosci tez bez wiekszych problemow. Musisz tylko powstrzymac sie od dotykania kineskopu paluszkami (palce sa tluste i zostaja slady ktore pozniej troche przeszkadzaja :) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: nnn Re: Monitory 17 - co wybrac? wybierz 100Hz IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 30.09.02, 21:00 Tak żeby było to 100Hz jest duża róznica miedzy 100 Hz a 85Hz chodziasz to jakie masz Hz nie zależy od Monitora ale i również id karty graficznej i sterowników jakie do niej są w naszym posiadzniu Teraz częstotliwość odświeżania czyli Hz rzędu 100Hz jest wstanie uzyskać nawet najtanszy komputer za 1300 zł ze zintegrowaną kartą graficzną np płyty główne Intela mają bardzo dobre sterowniki i uzyskuja 100 Hz napewno waro sie rozejrzeć za monitorem który daje wysokie Herce sprzedawca niestety raczej bedzie mówił tak aby sprzedać ..i nie bedzie się rozczulał nad sprawą związaną z naszymi oczami. Link Zgłoś
Gość: Gothmog Geometria obrazu!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.02, 11:30 A ja zwroce ci uwage na kolejna istotna rzecz - geometrie obrazu. Oczywiscie odswiezanie 100Hz przy 1024 to podstawa i inwestcja w zdrowe oczy; plaski ekran rowniez dla wzroku jest lepszy, ale mozna sie bez niego obejsc. Ja mam monitorek AOC 7klr i na kineskop wyciety z kuli nalozona jest plaska szybka - efekt jest niezly bo na pierwszy rzut oka mam plaski ekran i trzeba sie nieco wglebic aby zauwazyc ze plaskim on nie jest. Powloka antyrefleksyjna jest wystarczajaco skuteczna no i wydaje sie ze monitorek nie wydziela zadnego promieniowania. Ale wtracajac do geometrii - moj monitorek mimo iz wygral jakis konkurs w chipie i ze zachwalaja sie jego geometrie to jest ona fatalna - obraz jest powykrzywiany - zamiast linii prostych w poziomie i pionie widoczne sa linie krzywe, w postaci lukow. Niestety jest to problem wiekszosci obecnych na rynku monitorow, szczegolnie tych tanszych. Wiec zastanow sie, czy czasem lepiej nie doplacic troche.No i przed zakupem obowiazkowo sprawdz geometrie obrazu - popros aby wlaczyli ci Worda i maksymalizowali go na caly ekran, przyjrzyj sie dokladnie czy wszystko jest prosto. Prosta metoda ale skuteczna. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: cyfer Re: Geometria obrazu!!!! IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 02.10.02, 09:19 Gość portalu: Gothmog napisał(a): > moj monitorek mimo iz wygral jakis konkurs w chipie i ze zachwalaja sie jego geometrie to jest ona fatalna - obraz jest powykrzywiany zamiast linii prostych w poziomie i pionie widoczne sa linie krzywe, w postaci lukow. tak sie sklada, ze tez uzywam AOC-a i ni cholery zadnych krzywizn na ekranie nie widze. no, ale ja uzylem takiego koleczka umieszczonego pod diodka swiecaca na obudowie... :) p.s. chodzi w rozdzielczosci 1024x768 przy odswiezaniu 100 Hz ponad rok i jakos nic sie nie dzieje... Link Zgłoś
Gość: Gothmog Re: Geometria obrazu!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 11:49 To masz szczescie i ciesz sie, zreszta zalezy jaki masz model. Ja znam dwie osoby, ktore maja AOC 7klr i rowniez - tak jak ja - psiocza na geometrie. A z tym pokretlem to dobre :) - niestety pewnych wad obrazu nie da sie wyregolowac... Link Zgłoś
ssaczek Re: Geometria obrazu!!!! 02.10.02, 11:53 Gość portalu: Gothmog napisał(a): > A ja zwroce ci uwage na kolejna istotna rzecz - geometrie obrazu. Oczywiscie od > swiezanie 100Hz przy 1024 to podstawa i inwestcja w zdrowe oczy; plaski ekran r > owniez dla wzroku jest lepszy, ale mozna sie bez niego obejsc. Ja mam monitorek > AOC 7klr i na kineskop wyciety z kuli nalozona jest plaska szybka - efekt jest > niezly bo na pierwszy rzut oka mam plaski ekran i trzeba sie nieco wglebic aby > zauwazyc ze plaskim on nie jest. Powloka antyrefleksyjna jest wystarczajaco sk > uteczna no i wydaje sie ze monitorek nie wydziela zadnego promieniowania. Ale w > tracajac do geometrii - moj monitorek mimo iz wygral jakis konkurs w chipie i z > e zachwalaja sie jego geometrie to jest ona fatalna - obraz jest powykrzywiany > - zamiast linii prostych w poziomie i pionie widoczne sa linie krzywe, w postac > i lukow. Niestety jest to problem wiekszosci obecnych na rynku monitorow, szcze > golnie tych tanszych. Wiec zastanow sie, czy czasem lepiej nie doplacic troche. > No i przed zakupem obowiazkowo sprawdz geometrie obrazu - popros aby wlaczyli c > i Worda i maksymalizowali go na caly ekran, przyjrzyj sie dokladnie czy wszystk > o jest prosto. Prosta metoda ale skuteczna. Pozdrawiam! Owszem zmierzyłem te odchyły i jest to 1mm na 32cm długości i ja jakoś po tygodniu przestałem to zauważać a cieszę się bardzo dobrym obrazem i kasą, jaką zaoszczędziłem kupując AOC. No, ale tak już jest, że są ludzie bardzo drobiazgowi i co ciekawsze potrafią wyszukiwać tylko te drobiazgi na niekorzyść, dlaczego nic nie mówią o parametrach, które są znakomite w tym monitorze a o awaryjności to mogą się wypowiedzieć tylko serwisanci, bo jak inaczej skoro na naszym rynku ten monitor jest od niecałego roku, SONY też się psuje, o czym się przekonałem na własnej skórze i wiem ile kosztuje naprawa SONY a powiedzmy Philipsa, którego miałem poprzednio, gość tylko spojrzy na znaczek i już mu się micha cieszy!. Przyjrzałem się CTX-om (tym do 1200PLN)i tam też te płaskie to wycinki kul i te linie też takie idealne to nie były, pewnie jak chce się mieć ideał to LCD i po problemie! Ja w przeciwieństwie do innych wolę kupować nowe acz tańsze od lepsze a używane! Link Zgłoś
Gość: Gotmohg Re: Geometria obrazu!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 15:22 Owszem jestem osoba drobiazgowa, ale u mnie te roznice to nie 1mm tylko 2mm i dotyczy to ok 30% ekranu w pionie z prawej strony i tyle samo w poziomie z gory. To + jeszcze lekkie zakrzywienie z lewej strony daje taki efekt, ze duuuza czesc ekranu jest pokrzywiona i mimo kilku miesiecy uzytkowania wciaz mi przeszkadza. Serwis niestety mnie wysmial i dupa blada. Wiem ze problemy z geometria dotycza takze monitorow drozszych, ale sa to problemy o mniejszej skali ktore rzeczywiscie mozna wybaczyc, a czesciej sa modele, ktore maja geometrie OK. Oczywiscie to co pisze ma na celu ostrzezenie przed zakupem monitora z nienajlepsza geometria osoby nadwrazliwej na jej jakosc. Niektorym moze to nie przeszkadzac, ale ostrzegam, zeby zwrocic na to uwage - mnie niestety nikt nie ostrzegł. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: canseco Re: Monitory 17 - co wybrac? IP: 212.244.153.* 01.10.02, 11:35 Wg mnie całkiem dobry jest NEC PR750+ Link Zgłoś
Gość: artih Re: Monitory 17 - co wybrac? IP: 195.116.244.* 01.10.02, 12:26 Kup LG albo Samsunga - są w atrakcyjnych cenach i bardzo dobrej jakości. Nie bierz AOC bo u mnie w firmie siadły już 2 (w ciągu 3 miesięcy). Link Zgłoś
Gość: canseco Re: Monitory 17 - co wybrac? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 07:54 Gość portalu: canseco napisał(a): > Wg mnie całkiem dobry jest NEC PR750+ Sorki pomylilem sie mialo byc NEC FE750+ Link Zgłoś
Gość: SoSoS Re: Monitory 17 - co wybrac? IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.10.02, 22:44 Gość portalu: canseco napisał(a): > Gość portalu: canseco napisał(a): > > > Wg mnie całkiem dobry jest NEC PR750+ > > Sorki pomylilem sie mialo byc NEC FE750+ Ja taki mam od lipca i jestem bardzo zadowolony. Szczerze polecam. p.s. a poziome paski to nie problem (szybko przestaje sie zwracac na nie uwage) a dzieki temu kinol jest plaski :) Link Zgłoś
Gość: Y-1 Re: Monitory 17 - co wybrac? IP: 213.17.193.* 02.10.02, 09:35 1.Najpierw wybór : - tani monitor i zepsuty wzrok np za rok czy dużo droższy monitor i gorszy wzrok po wielu latach. Tak czy inaczej dolicz sobie do ceny tanich monitorów cenę wszystkich okularów, które kupisz np przez 10 lat. 2.Dobierz i kupuj tandem karta graficzna i monitor a nie tylko monitor. 3.Moje doświadczenia: Matrox G-450 zamiast S-3 powstrzymał mnie od kupna nowego monitora na prawie rok (drastyczna zmiana jakości obrazu na plus na 15'Hundai'ju 5780G+), Rok temu Mitsubshi 740SB+Matrox - to jest to albo trafiłem dobry egz. Sony seria G mają co prawda lepsze kolory i wejście na 2 PC ale nie ta ostrość i geometria. Link Zgłoś
Gość: kornik Re: Monitory 17 - co wybrac? IP: *.euronet.net.pl 02.10.02, 12:15 z czystym sumieniem polecam Ci monitory Samsunga. Ja mam 757DFX i jest naprawdę rewelacyjny. Idealnie płaski monitor, antyodblaskowa powłoka i plamka 0,20! - co nieczęsto się zdarza wśród monitorów w tym przedziale cenowym. Mnie kosztował ok. 1000 zł kilka miechów temu. Teraz pewnie są nowsze modele. Link Zgłoś