Dodaj do ulubionych

Dziwne fale na ekranie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:46
Po przeinstalowaniu XP jak przewijam scrollem to nie ma płynnego przewijania
stronki tylko jakby taki skokowe - dziwne. I nie tylko scrollem ale terz
zwykłym przewijakiem z prawej strony ekranu .Wcześniej tego nie było. Może
jakieś sterowniki trzeba jeszcze? Po instalacji zainstalowałem sterowniki do
Auudio bo o to wołał a o inne nie. Hmmm może jeszcze co trzeba?
mógłby kto mi doradzić jak zdiagnozować ten problem?
Obserwuj wątek
    • emmett Re: Dziwne fale na ekranie 30.10.05, 12:47
      Sterowniki do karty graficznej.
      • Gość: sd Re: Dziwne fale na ekranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:09
        no a jak się powinno dodawać sterowniki?
        • Gość: Laki_luke Re: Dziwne fale na ekranie IP: 80.51.247.* 30.10.05, 14:23
          sterowniki zasadniczo powinny znajdowac sie na plycie. Wystarczy odpalic setup i
          powinny sie zainstalowac. Jak nie masz plyty poszukaj w internecie. Musisz tylko
          wiedziec jaka masz te karte na jakim chipsecie.
          • Gość: sd Re: Dziwne fale na ekranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:37
            płyty mam - jak najbardziej, ale nie chcę instalować na slepo bo z tego co widzę
            tych strowników jest tu dużo. Może jest jakaś funkcja automatycznego dodawania
            sterowników do karty? Z dźwięiem jakoś poszło ale z video nie bardzo
            • Gość: Laki_luke Re: Dziwne fale na ekranie IP: 80.51.247.* 30.10.05, 14:42
              sterowniki do karty graficznej powinny byc jedne i trudno je pomylic.
              Instalujesz jedne sterowniki tylko takie jakiego masz windowsa. Z tym ze lepiej
              sciagnac z netu swieze stery bo te z plyty zapewne do najnowszysch juz nie naleza.
              • Gość: sd Re: Dziwne fale na ekranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:37
                no nie kumam. sprawdziłem poprzez menedżera sprzętu i wszystkie sterowniki graf
                są odpowiednio zainstalowane i zaktualizowane. A w dolnym lewym rogu mam
                fioletową plamę. Przed reinstalacją jej nie było. Instalowałem tego XP rok temu
                (więc nie pamiętam co i jak) , ale na FAT32 bo nie chciało mi się zmieniać na
                NtF. Może to ma coś do rzeczy? MOże trzeba przywrócić Fata?
                • Gość: Laki_luke Re: Dziwne fale na ekranie IP: 80.51.247.* 30.10.05, 16:53
                  spawdz czy karta grafiki jest wykryta prawidlowo. MOze masz wykryta jako
                  standardowa czy cos takiego. Wtedy dzialac dziala ale sam widzisz jak.
                  Zobacz tez we wlasciwosciach ekranu w zakladce ustawienia czy masz kolory
                  ustawione na 32 bity oraz czy masz prawidlowo ustawione odswiezanie.
                  Przyjrzyj sie we Wlasciwosciach ekranu w Zaawansowanych zakladkom karta i
                  monitor. moze wypatrzysz tam cos ciekawego :)
                  • Gość: sd Re: Dziwne fale na ekranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:04
                    nic to nie daje. kartę widzi prawidłowo Ati Radeon 9550. Nie wim, może coś z
                    chipsetem jeszcze trzeba zrobić? Problem w tym że komp o nic nie woła. Do
                    chipsetu też sie instaluje jakieś stery? Coś do płyty głównej? Bo naprawdę sie
                    zamotałem. Ostatnim razem jak przeinstalowywałem to włożyłem dwie płytki i po
                    kłopocie a teraz jakieś cuda niewidy
    • Gość: cienki Re: Dziwne fale na ekranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:09
      A może w ogóle masz słaby komputer tj. procesor lub
      za mało pamięci, aby na nim działał dobrze XP.
      Pozdrawiam
      • Gość: sd Re: Dziwne fale na ekranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:52
        no nie przesadzaj - 750ram, PIV, 120gb. Płytka odpowiednia pod ten sprzęt. Może
        z monitorem coś nie tak - tylko żeparę godzin temu przed instalacją było wzystko OK.
    • Gość: emplo Re: Dziwne fale na ekranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 20:30
      Obstawiam zbyt wolne odswiezanie ekranu. Czego przyczyna jest najprawdopodobniej
      zly sterownik. Przypuszczam, ze pozwoliles Windowsowi zainstalowac jego
      sterowniki i myslisz, ze to wystarczy. Sciagnij ze strony producenta karty
      graficznej najnowsze sterowniki i je zainstaluj. I nie wazne, ze Windows widzi
      ta karte poprawnie.

No chyba, ze obecny sterownik pozwoli ci zwiekszyc odswiezanie. Ale w to watpie.
      • Gość: P Re: Dziwne fale na ekranie IP: 80.48.189.* 30.10.05, 20:52
        Rozmagnesuj monitor.
        • Gość: sd Re: Dziwne fale na ekranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:14
          bingo - wystarczyło odsunąć głośniczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka