Dodaj do ulubionych

lek na całe zlo reinstalacja

IP: *.aster.pl 08.11.05, 21:28
czy robiąc reinstalację systemu pozbywamy się różnych paskudztw, czy istnieje
ryzyko ,że jednak mimo reinstalacji będą się wlokly za nami/a raczej z naszm
komputerem/

czy konieczne jest sformatowanie dysku/cokolwiek to znaczy/czy można pominąć
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja 08.11.05, 21:35
      Gość portalu: kasia napisał(a):

> czy robiąc reinstalację systemu pozbywamy się różnych paskudztw, czy istnieje
      > ryzyko ,że jednak mimo reinstalacji będą się wlokly za nami/a raczej z naszm
      > komputerem/
      >
      > czy konieczne jest sformatowanie dysku/cokolwiek to znaczy/czy można pominąć

Przy "niektorych rzeczach co sie wloka" to nawet zdjecie i zalozenie na nowo partycji przed formatowaniem, tez nie pomoze.
      • Gość: kasia Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.aster.pl 08.11.05, 22:00
        już samo formatowanie brzmialo grożnie, a tu jeszcze jakieś partycje.

chyba nie dam rady sama tego zrobić :(
        • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja 08.11.05, 22:13

> już samo formatowanie brzmialo grożnie, a tu jeszcze jakieś partycje.
          >
          > chyba nie dam rady sama tego zrobić :(
          prace.sciaga.pl/7497.html
          Powyzej z wykorzystaniem dyskietki z win 95/98 (mozna poprosic znajomego - XP chyba nie ma - o ile sie nie myle jest w nim ta mozliwosc z plyty instalacyjnej
          )

www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=formatowanie+dysku+win+xp&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
          Zobacz powyzsz - gdzies moga siedziec detale dokladnie pod XP

Samo partycjonowanie nie jest konieczne, chociaz przy okazji formatowania lepiej podzielic dysk na dwie lub wiecej partycje i na pierwszej zainstaluje sie system (dysk C) na pozostalych dawac dokumenty filmy itp - wtedy nic im sie nie stanie przy kolejnych reinstalacjach samego systemu.
          • Gość: kasia Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.aster.pl 08.11.05, 22:18
            ja mam windowsa xp
            "oczytana" już trochę jestem

ale to chyba ciągle za mało, trzeba się będzie kimś podeprzeć, ale co zrobić jak
            "ktosia" brakuje ,pozostaje serwis, a właśnie ile kosztuje taka usługa w
            serwisie i czy Panom serwisantom można zaufać i powierzyć im swój komputer?
            • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja 08.11.05, 22:28

> ja mam windowsa xp
              > "oczytana" już trochę jestem
              >
              > ale to chyba ciągle za mało, trzeba się będzie kimś podeprzeć, ale co zrobić ja
              > k
              > "ktosia" brakuje ,pozostaje serwis, a właśnie ile kosztuje taka usługa w
              > serwisie i czy Panom serwisantom można zaufać i powierzyć im swój komputer?
              Jesli nie masz znajomego, ktory moze pomoc (sasiad z klatki, czy kolega z pracy, szkoly) to podzwin po roznistych pogotowiach komputerowych z telefonu na slupie. (koszt z 50 zl) Przyjada, zrobia u ciebie a ty patrz i porownuj z wiedza ksiazkowa.
              Odnosnie wlasnych eksperymentow.
              Co masz do stracenia? dane sobie wczesniej skopiuj, poprobuj samodzielnie, w dlugi wekend, a jesli nie dasz rady i rozbroisz doszczetnie kompa - zawsze wtedy mozesz wezwac "zlota raczke ze slupa".- na cene to nie wplynie jesli ma byc instalacja i formatowanie.
              • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja 08.11.05, 22:34
                Przed reinstalacja pospisuj sobie numery IP i bramek z wlasciwosci polaczenia sieciowego (potem trzeba je wpisac recznie po postawieniu systemu - o ile nie ma dhcp od dostawcy)
            • Gość: Laki_luke Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: 80.51.247.* 08.11.05, 22:31
              serwis ? A nie mozesz znalezc jakiegos kolegi (badz kolezanki, ale one raczej
              sie znac nie beda) ktory juz wie o co chodzi ? Wbrew wszystkiemu jest to prosta
              operacja. Bedzie cie to kosztowalo ok. 3 PLN na piwo i masz zrobione :)) Serwis
              wezmie duuuzo wiecej. Spece licza sobie zaleznie od miejsca zamieszkania nawet
              50 PLN za godzine co jest zwyklym rozbojem. Ale musialabys pochodzic po sklepach
              ze sprzetem czy po serwisach i popytac za ile by ci zrobili. Moze bedzie to
              mniej ale napewno nie 3 PLN ; ))
              • neder Re: lek na całe zlo reinstalacja 09.11.05, 00:23
                > (badz kolezanki, ale one raczej
                > sie znac nie beda)

ekhm....

> Bedzie cie to kosztowalo ok. 3 PLN na piwo

to chyba takie piwo 'w towarzystwie' pod budka z piwem? za 3 zeta? ;P
                • Gość: Laki_luke Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: 80.51.247.* 09.11.05, 17:04
                  > (badz kolezanki, ale one raczej
                  > > sie znac nie beda)

> ekhm....

No prosze uderz w stol a neder sie odezwie ;))

> > Bedzie cie to kosztowalo ok. 3 PLN na piwo
                  >
                  > to chyba takie piwo 'w towarzystwie' pod budka z piwem? za 3 zeta? ;P

Uprzejmie donosze iz np. Strong w butelce mozna nabyc juz za jedyna 2,35 PLn +
                  0,35 PLN kaucja (zwrotna). Jak widac koszty maleja. A mozna jeszcze sie pokusic
                  o dalsze ciecie kosztow :))
      • m.gregor Re: lek na całe zlo reinstalacja 08.11.05, 23:08
        > Przy "niektorych rzeczach co sie wloka" to nawet zdjecie i zalozenie na nowo pa
        > rtycji przed formatowaniem, tez nie pomoze.
        Sam na to wpadles czy ktos Ci pomagal?
        • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja 08.11.05, 23:12
          m.gregor napisał:

> > Przy "niektorych rzeczach co sie wloka" to nawet zdjecie i zalozenie na n
          > owo pa
          > > rtycji przed formatowaniem, tez nie pomoze.
          > Sam na to wpadles czy ktos Ci pomagal?
          pl.wikipedia.org/wiki/Wirus_komputerowy
          wirusy BIOS-owe, niszczą BIOS komputera, czyli zapisany w pamięci flash program odpowiadający za konfigurację i uruchamianie systemu. Wirus CIH (znany też jako Czarnobyl i Spacefiller) m.in. zamazywał BIOS; w celu naprawienia komputera zwykle konieczne było przeprogramowanie go przez elektronika,
          • user0001 Re: lek na całe zlo reinstalacja 09.11.05, 06:43
            Podaj mi proszę przykłady wirusów, które po instalacji w pamięci flash, nie
            blokują komputera, umożliwiają dalszą pracę i zachowują zdolność do powielania kodu?
            • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja 09.11.05, 21:00
              user0001 napisał:

> Podaj mi proszę przykłady wirusów, które po instalacji w pamięci flash, nie
              > blokują komputera, umożliwiają dalszą pracę i zachowują zdolność do powielania
              > kodu?

Jasne.....
              Zaryzykujesz wystawienie czeku inblanco, platnego w dniu stwierdzenia takiego wirusa?
          • m.gregor Re: lek na całe zlo reinstalacja 09.11.05, 18:49
            No dobrze...Ale czy Ty rozumiesz co czytasz? Gdzie sie instaluje taki wirus?
            Moze mi powiesz ze w biosowym flashu??
            • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja 09.11.05, 20:59
              m.gregor napisał:

> No dobrze...Ale czy Ty rozumiesz co czytasz? Gdzie sie instaluje taki wirus?
              > Moze mi powiesz ze w biosowym flashu??

A czy ty rozumiesz co pisze lub cytuje?
              Ze jesli wirus uszkodzi bios, to to dysk mozesz nawet egzorcyzmowac, a i tak nic to nie pomoze.
              • m.gregor Re: lek na całe zlo reinstalacja 10.11.05, 00:27
                Ale nawet CIH instalowal sie na dysku twardym i to stamtad przeprowadzal swoje
                dzielo zniszczenia. Jesli sformatowales dysk zanim zajal sie bios'em to problemu
                nie bylo. Mam racje?
    • Gość: Laki_luke Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: 80.51.247.* 08.11.05, 21:59
      ryzyko zawsze istnieje ale naprawde jest niewielkie. Zdecydowana wiekszosc
      paskudztw przepada wraz z formatem i reinstalka systemu.

Formatowanie jest konieczne bo zaisntalowanie czegokolwiek na chorym dysku mija
      sie z celem. Wlasnie w tym wszystkim chodzi o to by instalowac na czystym dysku.
      • hrabia.mileyski Re: lek na całe zlo reinstalacja 08.11.05, 22:24
        Nie masz się czego bać. Instalacja z płyty jest banalnie prosta - czytaj
        jedynie, co jest na ekranie i odpowiednio reaguj. Podpowiedzi masz cały czas
        przed oczyma.
        Zdecydowana wiekszość instalacji odbywa się automatycznie.
        • Gość: b Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.11.05, 22:52
          I znowu co odpowiedz to inna opinia,inaczej mowiac kazdy ... na swoj stroj a w
          konsekwencji zalecenie zeby wydac 50 zl jakiemus niedouczonemu z forum ktory
          oglasza sie na slupie.A Kasia jak nie wie co zrobic tak nie wie.
          • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja 08.11.05, 22:58
            Gość portalu: b napisał(a):

> I znowu co odpowiedz to inna opinia,inaczej mowiac kazdy ... na swoj stroj a w
            > konsekwencji zalecenie zeby wydac 50 zl jakiemus niedouczonemu z forum ktory
            > oglasza sie na slupie.A Kasia jak nie wie co zrobic tak nie wie.

Kaia wie, tylko sie boi.
            Uwazasz, ze sprawa wymaga "uczonego" ?????????
            • Gość: b Re: lek na całe zlo reinstalacja krzysztof IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.11.05, 17:50
              Nie wymaga uczonego a jedynie zdolnosci czytania w jezyku polskim (domyslam sie
              ze biedna Kasia ma polska wersje)Nawet jesli popelni blad to wroci do poczatku
              az zrobi dobrze.Na tym etapie wszystko jest odwracalne.Mnie chodzi o to ze kazdy
              najblachszy problem wyzwala lawine najprzerozniejszych opini tak jakby kazdy
              chcial udowodnic ze tylko jego racja jest najracniejsza.Milego wieczoru a Kasi
              odwagi.
              • krzysztofsf Re: lek na całe zlo reinstalacja krzysztof 09.11.05, 21:18
                Ciekawy jestem, czy pamietasz wlasne poczatki przygody z komputerem i czy twoje wlasne formatowatowanie dysku i postawienie systemu poprzedzone bylo wylacznie lektura, czy tez chociazby to widziales u kogos, lub nie dokonywales tego w asyscie kolegi czy tez rodzica, badz chociaz dyskutowales ze znajomymi, ktozy "dziesiatki razy to robili"?
          • Gość: Grzes Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 23:06
            > a w konsekwencji zalecenie zeby wydac 50 zl jakiemus niedouczonemu z forum
            > ktory oglasza sie na slupie

Masz racje trzeba sie cenic. 50 PLN to troche malo ... tym bardziej, ze
            przecietny hydraulik bierze 50-75 PLN/h :/
            • Gość: hydraulik Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.chello.pl 08.11.05, 23:29

Gość portalu: Grzes napisał(a):

> > a w konsekwencji zalecenie zeby wydac 50 zl jakiemus niedouczonemu z foru
              > m
              > > ktory oglasza sie na slupie
              >
              > Masz racje trzeba sie cenic. 50 PLN to troche malo ... tym bardziej, ze
              > przecietny hydraulik bierze 50-75 PLN/h :/

niedoceniasz nas my liczymy z punku
            • Gość: b Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.11.05, 17:52
              Co to jest do cholery PLN .Nie powinno byc $ 50 PLN.
              • Gość: Laki_luke Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: 80.51.247.* 09.11.05, 18:15
                PLN jest oficjalnym skrotem dla okreslenia naszej waluty. Wiec poprawnie sie
                powinno oznaczac nasza walute jako np 1 PLN a nie jako 1 zł.
                A niedlugo i tak zapewne bedzie iuro :)
                • Gość: b Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.11.05, 19:09
                  Ale PLN to chyba skrot od czegos ale od czego bo nie potrafie wymyslic co to tak
                  naprawde znaczy.Z drugiej strony nazwa zloty formalnie nie istnieje.
                  • Gość: Laki_luke Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: 80.51.247.* 09.11.05, 20:22
                    PLN wzial sie w momencie denominacji i wymiany peniazkow na nowe. PL (Polska) +
                    N(nowe). Tak mi sie przynajmniej wydaje. Zreszta to nie forum by prowadzic
                    dysput na ten temat :)
      • Gość: gość Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:45
        Gość portalu: Laki_luke napisał(a): > Formatowanie jest konieczne bo
        zaisntalowanie czegokolwiek na chorym dysku mija
        > sie z celem.
        Ja nie formatowałem,nie miałem zapaskudzonego dysku bardzo,tylko trochę.Po
        instalacji z płyty,nie jako uaktualnienie wszystkie s... zginęły,przynajmniej
        na początku-różnica straszna.Trzeba już rozważać możliwość instalacji
        taktycznej-np. na 1 dzień,żeby nagrać płyty,bo utrata np. 70 GB danych to cios,
        a po nagraniu skasować wszystko i sformatować każdy bit na dysku wielokrotnie
        ;-)
        • Gość: b Re: lek na całe zlo reinstalacja IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.11.05, 00:11
          Okreslenie chory disk jest bardzo niefortunne bo chory disk to taki ktoremu nic
          nie pomoze.Formatowanie to uczynienie tego co na dysku nieczytelnym i
          wprowadzenie nowego system files.Dla niezle zorientowanych wszystko co jest na
          dysku a zwiazane jest z system files jest do naprawienia bez strzelania
          systemowi w leb poprzez formatowanie.Wszelkie problemy tworza fatalne albo
          nadmiar zabezpieczen i wszelkie ulepszacze ktorymi zabawiaja sie domorosli spece
          dokonujac nawet pomiaru temperatur np.CPU uzywajac domowego termometru.Inna
          sprawa ze wiekszosc porad pochodzi od podobnych "specjalistow" ktorzy cos tam
          wiedza,cos slyszeli tylko nie bardzo wiedza z czym to powiazac stad co wypowiedz
          to inna opinia.
          • Gość: kasia Re: kolejne pytanie IP: *.aster.pl 10.11.05, 10:15
            mam plytę instalacyjną CD ,czy do reinstalacji potrzebny mi będzie klucz
            aktywacji,nie ma go przy płycie,ani przy książeczce dołączonej do płyty nie jest
            też przyklejony do obudowy komputera /chociaż chyba powinen/, no chyba ,że jest
            wewnatrz obudowy,ale to ostatnie jest malo prawdopodobne.

• Gość: mariusz Re: kolejne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 01:59
              Kasiu TAK. Musi gdzieś tam być no chyba że masz pirata. A formatowanie jest potrzebne dyskowi jakieś raz na maksymalmie rok
              To jest proste ale pierwszy raz poleć to znajomemu który to robi, i przyglądaj się.
              • kell99 Re: kolejne pytanie 11.11.05, 02:05
                eh, nie moge. skad takie durne opinie sie biora, ze dysk musi byc formatowany co
                rok, a system reinstalowany. radze poswiecic kilka h, poczytac jakas ksiazke jak
                masz problemy z podstawowa konfiguracja systemu i gwarantuje ci, ze nie bedziesz
                potrzebowal go reinstalowac.
                a jak windows ciebie przerasta, to istnieje cala masa stabilnych i
                bezpieczniejszych alternatyw...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka