IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 17:54
Może ktoś z Was ma jakię doświdczenia.

Mam laptopa z wyjściem "TV-OUT". Mam kabelek, którym można go podłączyć do telewizora. Podłączam - ale nic z tego, na ekranie telewizora nic nie widać, dźwięku także nie ma.

Czy żeby "rzucić" obraz z ekranu komputera na telewizor trzeba jeszcze - poza wyjściem TV-OUT i kablem ;) - mieć jakis dodatkowy software?

Dodam tylko, że telewizor i wejścia ("video in" i "audio in") są sprawne, bo kiedy podłączam do nich magnetowid, to wszystko działa normalnie...

Macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • Gość: Laki_luke Re: TV- OUT IP: 80.51.247.* 09.11.05, 18:12
      np. taki. Wejsc do wlasciwosci ekranu, zakladka Ustawienia, kliknac zaawansowane
      i znalezc zakladke karty graficznej. Znalezc wlasciwosci a pozniej pogrzebac w
      ustawieniach. Tak jest np. z chipsetami Nvidia. NIe wiem jaki ty masz bo sie nie
      pochwaliles ale moze jest tak samo lub podobnie.
      Tak czy siak musisz naklonic laptopa do wspolpracy z telewizorkiem bo sam tego
      nie uczyni:) W skrajnym przypadku trzeba bedzie wejsc tez do biosu.
      • Gość: Puchatek Re: TV- OUT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:21
        Co do karty:
        to jest laptop (IBM ThinkPad T21), karta to S3 Graphics Savage IX

Możliwości ustawień jest niewiele, w każdym razie nie znalazłem nic, co by mogło mieć związek z tym problemem.

A jak przez BIOS, to już na pewno nie ja :)
        • Gość: Puchatek Re: TV- OUT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:54
          No i? :(
      • Gość: gość portalu Re: TV- OUT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:23
        Ja tylko mogę dodać,że niezbędne jest u mnie zaptaszkowanie opcji "wymuś
        wykrycie TV" i ponowne uruchomienie komputera.Może się to różnić.
        • Gość: Puchatek Re: TV- OUT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 12:02
          Gdzie znajdę tę opcję? Na zakładkach karty graficznej jej nie zauważyłem...
    • stuntman Re: TV- OUT 19.12.05, 22:14
      Ja mam podobny problem z laptopem Aristo Slim 300. Na pokładzie jest Intel
      Extreme Graphics 915GM/GMS,910GML (najnowsze stery) i za chińskiego boga nie
      można zaktywować TV-Out. W sterownikach wszystko cacy, ale ustawienia odnośnie
      dual-headu na TV są dostępne tylko wtedy, kiedy laptop zobaczy podłączone
      urządzenie S-Video (słychać dźwięk jakby znalazł nowy sprzęt, po odłączeniu
      kabla wręcz przeciwny). Niestety, takie wejście mam jedynie na karcie TV w
      kompie stacjonarnym, wtedy można przełączać tryby kombinacją Fn+F5
      (laptop/laptop+tv/tv). W przypadku podłączenia do telewizora żadnych przełączeń
      nie da się wykonać, a laptop działa jakby w ogóle o TV-Oucie nigdy nie słyszał.
      Problemem jest więc jak na stałe wymusić włączenie podawania sygnału na TV-Out.
      Żeby było śmieszniej, wszystko działało pięknie przed reinstalacją Windowsa,
      teraz niestety próbowałem już wszystkiego i laptop z telewizorem nie ma
      najmniejszej ochoty współpracować. Szkoda że to grafika Intela, bo na nVidi
      jest chociaż opcja 'Wymuś wykrycie TV' (intelowskie sterowniki są niezwykle
      ubogie), myślę że taka opcja rozwiązałaby problem.
      Czy ktoś jest w stanie pomóc, bo mam TV-Out, a jakbym go nie miał :((
      • Gość: idefix Re: TV- OUT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 07:41
        ja mam Toshibe z karta Intela taka jak poprzednik, kombinacja Fn+F5 dziala bez
        problemu, oczywiscie musi byc podpiety TV.
        • stuntman Re: TV- OUT 20.12.05, 11:24
          No niestety, teraz działa tylko wtedy gdy jest podłączone do wejścia S-Video
          (karta TV). Po podłączeniu do zwykłego TV (chinch lub euro) nie wykrywa jego
          obecności i ww. kombinacja nie działa. A kiedyś działało, załamka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka