Dodaj do ulubionych

Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!!

15.12.05, 01:30
Hej ludziska! Mam pewien problemik, a raczej problem spory...Zmieniłem płytę główną i wszystko niby działa oprócz stacji dyskietek.Zmieniałem napędy,taśmy,kombinowałem z biosem i "lufa w krzokach" jak mawiał pewien ślązak :)Moż ktoś wie o co biega w tym klimacie?Płyta główna jest na pewno sprawna.Zreszta kilka innych osób ma ten sam problem,który zdarza się też na starszych płytach(pod PII i Celerony).Pomóżcie jeśli możecie.Dzieki.
Pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • Gość: Diuk Re: Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 10:00
      Ale BIOS wykrywa ten napęd jako A ?
      • fazji1 Re: Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!! 15.12.05, 12:33
        w biosie widzi normalnie jako naped A
        • steve13 Re: Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!! 15.12.05, 17:18
          jak napęd swieci diodą jednostajnie to zle podłączyłes tasme,
          Podłączaj zawsze gniazdami na końcu (nie używaj tego po środku, chyba że masz 2
          fdd jak ja;)
          W biosie jest też funkcja swap floppy drive czy cos podobnego... ustaw na
          disabled.
          no i w biosie musisz miec wpisany odpowiedni napęd (wiekszość biosów nie
          wykrywa flopów, tylko samemu sie je wybiera) ustaw 1,44mb 3,5" (chyba że masz
          inny typ)
          • fazji1 Re: Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!! 15.12.05, 18:19
            dzieki za pomoc.sprobuje tak zrobic...
          • Gość: Mikołaj Re: Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!! IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 15.12.05, 20:18
            Dodam że w większości przypadków potrzebny jest także tzw. przeplot taśmy.
            Każdy sklep wykona to gratis. Wystarczy poprosić. Chodzi o "odwrócenie"
            pinów 6-12 tak aby stacja ustalona jako "B:" była widziana jako "A:" i na
            odwrót. W wyniku błędu w biosach (Phoenix i AMI) fukcja swap/noswap fdd
            nie zawsze działa poprawnie. Przeplot wymusza to sprzętowo.
          • fazji1 Re: Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!! 15.12.05, 22:37
            Juz wszystko działa!!!!! Dzieki wam wszystkim za pomoc.Szczegolnie Steve13.Dzięx All.
            • steve13 Re: Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!! 16.12.05, 11:20
              to może napisz co faktycznie dolegało...
          • fazji1 Re: Problem z napędami FDD ----- Pomocy !!!! 17.12.05, 17:46
            steve13 napisał:

> jak napęd swieci diodą jednostajnie to zle podłączyłes tasme,
            > Podłączaj zawsze gniazdami na końcu (nie używaj tego po środku, chyba że masz 2
            >
            > fdd jak ja;)
            > W biosie jest też funkcja swap floppy drive czy cos podobnego... ustaw na
            > disabled.
            > no i w biosie musisz miec wpisany odpowiedni napęd (wiekszość biosów nie
            > wykrywa flopów, tylko samemu sie je wybiera) ustaw 1,44mb 3,5" (chyba że masz
            > inny typ)
            Było to co wyżej opisałeś :) zle wpiąłem taśmę i w biosie przestawiłem wedle twoich wskazówek i ruszyło.Dzęki za pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka