Dodaj do ulubionych

Avi, divx, kompresja

26.12.05, 23:11
Witam,

mam taki problem. Ściągnałem sobie kilka filmów, majacych rozszerzenie .avi.
Gdy oglądam je na kompie, wszystko działa bez zarzutów (łącznie z
synchronizacją z napisami itp). Natomiast ostatnio zgrałem je na płytki, celem
obejrzenia na dvd (czytające format divx+napisy). No i niestety sprawa sie
rypła ;-) Filmy źle są zsynchronizowane: obraz się rwie, przeskakuje, zmienia
się prędkość odtwarzania, dźwięk gdzieś ucieka, ginie polski dubbing, nie
mówiąc o polskich napisach.
Poszperałem trochę po sieci, ale nie znalazłem przyczyny i lekarstwa na w/w
problem.
Jesli ktoś mógłby pomóc, będę wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • ixil Re: Avi, divx, kompresja 08.01.06, 21:53
      Ja szukam programu do konwersji dvd do divx, a ty na odwrót. Nie wiem czy ze
      słabszego pliku da się zrobić lepszy. Wiem natomiast, że z dobrego można zrobić
      gorszy. Obawiam się, że twój problem jest nie do rozwiązania, ale mogę się
      mylić. Jedyne co mi pzychodzi do głowy to to, że być może twój odtwarzacz dvd
      nie ma codeków, dekodarów czy czegoś takiego. Mam nadzieję że rozwiążesz swój
      problemw miarę szybko.

Pozdro, Ixil
      • starzyk2 Re: Avi, divx, kompresja 16.02.06, 21:48
        idzcie na: www.howto.pl tam otym jest wiecej. czesc.
        • maciejpoczta Re: Avi, divx, kompresja 26.02.06, 20:09
          Chyba www.divx.howto.pl ?
      • lohengrin4 Re: Avi, divx, kompresja 11.03.06, 12:18
        ixil napisał:

> Ja szukam programu do konwersji dvd do divx, a ty na odwrót. Nie wiem czy ze
        > słabszego pliku da się zrobić lepszy. Wiem natomiast, że z dobrego można
        zrobić gorszy.

Nic nie rozumiem, przecież chodzi o konwersję formatów. Generalnie z lepszego
        materiału łatwo zrobić gorszy, a wyjątkowo trudno (choć bywa to możliwe) z
        gorszego zrobić lepszy, ale co to ma do formatów. Weźmy plik z filmem, nagrany
        jako DivX. Można go przekonwertować do VCD i wypalić na CDR, można
        przekonwertować do formatu DVD i wypalić na DVDR, uzyskując przy poprawnym
        postępowaniu identyczną jakość materiału. W drugą stronę jest to oczywiście z
        obniżeniem jakości, co rozumie się samo przez się. Ale o co w ogóle chodzi ze
        stwierdzeniem, że przejście od DivX do DVD to ma być przejście ze słabego pliku
        do lepszego? Po prostu będą to inne formaty, w tym przypadku przejście będzie
        okupione gigantycznym marnotrawstwem miejsca (plik mieszczący się na 300 MB
        zajmie być może większość dysku 4.7 GB), jakość obrazu będzie ta sama, ale ani
        nie ma w tym problemu, ani nie jest to jakieś "niemożliwe" zamienienie gorszego
        na lepszy.
    • cyberrafi Re: Avi, divx, kompresja 06.03.06, 23:31
      Problem leży w kiepskiej obsłudze divx/xvid przez ten odtwarzacz. Może pomóc
      instalacja zaktualizowanego oprogramowania ze strony producenta jeżeli producent
      oferuje taką możliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka