Gość: edo IP: 206.194.127.* 29.10.02, 05:00 mam pytanie czy jak kupie odtwarzacz dvd (nie do kompa) w USA to bedzie mi dzialal w Polsce czy nie? na co mam zwracac uwage przy kupnie ? dzieki Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: siedzaca obok Re: DVD IP: 206.194.127.* 29.10.02, 05:08 ostatnio kupilam dvd wlozylam do mikrofalowki i wybuchlo dziwne,isynt yt? Link Zgłoś
Gość: MaciekS Nie od razu. IP: *.mad.east.verizon.net 29.10.02, 05:47 Gość portalu: edo napisał(a): > mam pytanie czy jak kupie odtwarzacz dvd (nie do kompa) w USA to bedzie mi > dzialal w Polsce czy nie? > na co mam zwracac uwage przy kupnie ? > > dzieki Sa roznice. 1. Po pierwsze USA to region 1 i nie bedziesz mogl grac pkyt europejskich (region 2). Odtwrzacze DVD sa zregionalizowane. 2. Poza tym jest jeszcze roznica systemow. odtwarzania NTSC i PAL. Niestety albo masz telewizor wielosystemowy (amerykanski odtwarzacz DVD bedzie gral tylko PAL-60 czyli nie do konca PAL europejski jak wsadzisz plyte DVD na caly swiat czyli regionu 0 - taka plyta jest np. "Ogniem i mieczem" oraz bodajze "Pan Tadeusz"). 3. No i jest jeszcze roznica zasilania. W Europie jest 220-240V a w USA 110V. Wszystkie te problemy daja sie rozwiazac: 1. W USA sa miejsca oficjalne na internecie gdzie mozna kupic zmodyfikowany odtwzracz DVD z modulem odblokowujacym ICOS. Ten modul pozwala nawet obejsc zabezpieczenia regionalne RCE i podobne ktore pojawiluy sie na plytach DVD na region 1. Dodatkowo niektore odtwrzacze daja sie przerobic na wieloregionalne przy pomocy programu firmware zgranego z odpowiednich stron internetowych na CD-ROM. Sa opisy jak to zrobic. Do takich DVD playerow z ukryta opcja "deregionalizacji" (a takze wbudowanym konwerterem PAL<->NTSC) jest APEX 1100W ktory kosztuje niecale 80 dolarow i mozna go kiupic w Walmart. Jakosc nie jest taka wspaniala, ale umowmy sie ze kupujemy DVD wielosystemowy (po prostej przerobce ktora moze kazdy sam zrobic bez grzebania wewnatrz) taniej niz magnetowid a z pewnoscia beziemy mieli lepsz jakosc filmow niz z kaset. 2. Polecam APEX 1100W, Daewoo DVG 3000N, DVD 5770, 5800, 9000, Sampo DVE 612 Wszystkie maja jakis prymitywny (ale kompletny) konwerter systemow NTSC, PAL. Inne rozwizanie to zakupic konwerter np. cyfrowy systemow lub ogladac przez wielosystemowy magnetowid (ale konwertery takowych sa tak marne ze czasem nie da sie tego zniesc). Niestety dobry konwerter cyfrowy kosztuje ponad 200 dolarow. 3. Ten problem nie jest wogole problemem bo do odtwzracza DVD wystarcza prosty i tani konwerter napiec do 50W. Taki kosztuje pewnie 10-20 dolarow. Powodzenia P.S> To sa moje doswiadczenia i przemyslenia. W domu (a mieszkam w USA) mam caly zestaw na caly swiat. Jedynie telewizor mam wylacznie NTSC (bo jest duzo tanszy niz wielosystemowy), ale moge ogladac dowolny material z dowolnej czesci swiata na plytach i kasetach co zreszta czynie. Link Zgłoś
Gość: ela Re: Nie od razu. IP: 132.198.175.* 29.10.02, 23:20 a czego uzywasz? Chcemy sobie w Stanach kupic wielosystemowy DVD player. (do uzywania w USA) czy mozesz cos polecic? Link Zgłoś
Gość: jnjn Re: Nie od razu. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 21:28 Amerykanie uważają system PAL za jakieś europejskie fanaberie. Z powodów, o których pisał mój poprzednik odradzam kupowanie dvd w ssytemie ntsc. Ale jeśli się poszuka (pronuję internetowe katalogi sprzedaży), to można znaleźć coś taniego w systemie PAL, albo b. tanią chińszczyznę bez blokady regionalnej. PS Czy na prawdę warto kupować w USA? U nas można dostać proste dvd za 400zł. (polecam wyprzedaże w supermarketach). Link Zgłoś
Gość: ela Re: Nie od razu. IP: 132.198.175.* 30.10.02, 21:31 no tak, ale ja mieszkam w stanach i od czasu do czasu moglabym ogladac polski film przywieziony/przyslany z polski Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Nie od razu. IP: *.mad.east.verizon.net 31.10.02, 01:37 Gość portalu: ela napisał(a): > no tak, ale ja mieszkam w stanach i od czasu do czasu moglabym ogladac polski > film przywieziony/przyslany z polski Ela, Doklkadnie sie rozumiemy. To jest nasza wspolan bolaczka, ktora rozwizywalem kiedys. Czesto ma sie dosyc Hollywodzkiej masowej produkcji strzelanin i ludzi zawisajacych w powietrzu ala Matrix. Wtedy chce sie obejrzec cos swojskiego. Ja do dzisiaj ciagle wracam do filmu "Rejs", ktory jest jednym ze standardow na mojej polce w New Jersey. Jednak wtedy ja mialem troszke kosztowna droge. zaczalem od DVD i rozwizania wszystki problemow regionalizacji na komputerze. Pewnie domyslasz sie ze nie kazdy startuje zycie w USA od zakupow z gornej polki. Nastepny krok to byl stacjonarny odtwrzacz ten o ktorym pisalem Ci w poprzenim poscie. Jednak jak tylko ponownie zainteresowalem sie sprawa to w ostatnie lato odkrylem to co odkrywalo wielu naszych rodakow w Chicago. Oni odkryli odtwzrazcza firmy Sampo ktore daja sobie rade ze wszystkimi problemami bez dodatkowych konwerterow. No i zaczalem sie interesowac coz sa warte taniue odtwrzacze z sieci marketow WalMart. I tak wpadlem na to ze APEX AD-1100W to wieloregionalny, wielosystemowy odtwrzacz z konwerterem systemow tylko "w przebraniu" (potrzeba przerobki ktora robisz samodzielnie w 1-2 minut wsadzajac specjalnie wypalona plyte z programem modyfikujacym). Wyglada ten odtwarzacz jak prymityw. Wykonany jest malo estetycznie, ale co sie dziwic. W srodku siedzi taki komputerowy mechanizm DVD Jedna glupia rzecz to fakt, ze systemy przelaczasz z menu na ekranie telewizora. Ciekaw jestem jak sobie szanowny projektant tego modelu wyobrazil przelaczanie systemu gdy sie nie widzi menu na ekranie... bo sie pracuje w niewlasciwym systemie. To taki znany problem z cieciem galezi na ktorej sie siedzi. A wystarczylo zrobic tylko przycisk gdzies na obudowie. No ale czego wymagac za... 57 dolarow? Sama zobacz tutaj: www.walmart.com/catalog/product.gsp?product_id=1695844&cat=4552&type=1&dept=0&path=0%3A3944%3A3987%3A62055%3A105704%3A4552 A opis przerobki i program jest tutaj: www.nerd-out.com/darrenk/1100W/1100W.htm Pomysl czy moze dla wlasnych potrzeb nie wystarczy Ci wlasnie taki. Ja sam mam watpliwosci co do mojego sprzetu, ale placi sie za pospiech. No jaj potrzebowalem DVD ze zmieniaczem bo nie potrzebuje jeszcze dodtkowego zmieniacza plyt CD w domu. DVD na piec plyt rozwiazal moje problemy. Powodzenia, M. P.S> Ktos smial sie ze WalMart do dzisiaj nie zdaje sobie sprawy dlaczego APEX AD-1100W znika tak szybko z polek i musza ciagle uzupelniac zaopatrzenie. Owszem to najtanszy chyba stacjonarny odtwrzacz DVD... ale to tylko czesc tajemnicy. Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Nie od razu. IP: *.mad.east.verizon.net 31.10.02, 01:10 Gość portalu: jnjn napisał(a): > Amerykanie uważają system PAL za jakieś europejskie fanaberie. Z powodów, o > których pisał mój poprzednik odradzam kupowanie dvd w ssytemie ntsc. Ale jeśli > się poszuka (pronuję internetowe katalogi sprzedaży), to można znaleźć coś > taniego w systemie PAL, albo b. tanią chińszczyznę bez blokady regionalnej. > PS Czy na prawdę warto kupować w USA? U nas można dostać proste dvd za 400zł. > (polecam wyprzedaże w supermarketach). Tu sie troche nie zgadzam. Otoz nie ma czegos takiego jak odtwarzacz DVD w systemie NTSC czy PAL. WSZYSTKIE ODTWARRZACZE DVD maja oba systemy. Zaskoczenie? To wyjasnie dlaczego tak jest. Kazdy odwtarzacz DVD potrafi odtwarzac plyty na region 0. Region 0 to plyty na caly swiat (tzw. bezregionalne). Niestety plyty DVD sa zakodowane dla NTSC lub PAL. Co wiec wychodzi z amerykanskiego odwarzacza DVD gdy wsadzimy do niego plyte z "Panem Tadeuszem"? Ano wychodzi sygnal w PAL'u, bo tak nagrano "Pana Tadeusza" w Polsce, ale nadno mu smiesznie region 0. Co wiec zobaczymy na amerykanskim telewizorze NTSC? Ano nic. Wystarczy jednak podlaczyc konwerter do z PAL na NTSC i po krzyku. Wszystko z odtwrzaczem kupionym (i jeszcze nieprzerobionym) w USA. Taki eksperyment zrobilismy wlasnie z kolega rok temu na jego odtwrzaczu (on ma nieprzerobiony, amerykanski i obaj mieszkamy na stale w USA) wiec mozesz przyjac te informacje na slowo. Proste DVD w USA w sieci WalMart na wszystkie regiony swiata (po drobnej i niekosztujacej nic poza nargrana plyta CD-R) kosztuje okolo 65-70 dolarow. Czy to sie oplaci? Nie wiem jaki jest kurs dolara. Oczywiscie jest to chinszczyzna, ale prosze mi pokazac jaki elektroniczny sprzet nie jest produkowany w Chinach, Malezji czy moze Singapurze. Oczywiscie moge ja to zrobic: Panasonic robi niektore rzeczy (przenosne odtwarzacze plyt) w Japonii. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Nie od razu. IP: *.mad.east.verizon.net 31.10.02, 00:54 Gość portalu: ela napisał(a): > a czego uzywasz? > Chcemy sobie w Stanach kupic wielosystemowy DVD player. (do uzywania w USA) czy > > mozesz cos polecic? Uzywam Pioneer DV-C 503. zastepuje mi tez 5-plytowy zmieniacz CD (oczywiscie nie wsadzam do niego pieciu plyt DVD na raz, bo az taki leniwy to nie jestem). Sa juz na rynku duzo lepsze odtwrzacze DVD. Jest np. Pioneer DV-C 603 tez ze zmieniaczem plyt ale ma juz tzw. "progressive scan". No ale tak to mozna w koncu kupic jeszcz drozszy z THX. Trzeba wiedziec co komu jest potrzebne i na co kogo stac. Moj odtwarzacz to jest wlasnie przerobiona wersja z modulem ICOS ktory odblokowuje wszystkie regiony. Niestety nie ma on wbudowanego konwertera systemow. Uzywam zatem dodatkowego konwertera cyfrowego. Oczywiscie super konwertery domowe kosztuja nawet 1000 dolarow, ale ja mam duzo tanszy. Znajdziesz to wszystko na stronie: www.world-import.com/ Napisalem tam tez moja opinie o konwerterze cyfrowym CMD-850, ktory posiadam (stamtad). Jak mozna bylo sie spodziewac zostaly wyciete moje uwagi na temat pewnych drobnych wad do poprawki przez producenta. Konwerter cyfrowy ma tez fajna ceche ze wiekszosc zaklocen pojawiajacych sie bez niego na ekranie (jak snieg czy jakies wzorki) do pewnego stopnia eliminuje. Pogarsza sie tylko troche nasycenie kolorow, ale obraz daje sie juz ogladac... nawet gdy cos "sieje" w Twojej kablowce, alebo troche przysypalo antene satelitarna. Powodzenia Link Zgłoś