Dodaj do ulubionych

grzanie sie kompa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 17:23
moze wy mi pomozecie, otoz moj komputer strasznie sie przegrzewa, po 15
minutach pracy obudowa jest juz ciepla, sprawdzalem temperature i systemowa
jest ok 50 stopni, a CPU po tych 15 mintach jest 67-68 stopni. wiatrak niby
chodzi. ale nie wiem co jest, chyba nie powinno sie tak grzac. wczesniej nic
sie takiego nie dzialo, dopiero od kilku dni to obserwuje. aha, i do tego
odkad tak sie grzeje to komputer sam mi sie restartuje, najpierw wyskakuje
takie niebieskie tlo z komunikatem o jakiejs niezgodnosci.ale zaraz sie
restruje i nigdy jeszcze nie zdazylem przecyztac do konca co sie dzieje.
Obserwuj wątek
    • Gość: michu22 Re: grzanie sie kompa IP: 80.54.169.* 18.02.06, 17:53
      Na poczatek powinienes sprawdzic czy przypadkiem nie masz aktywnego procesu
      wykorzystujacego w 100% moc twojego procesora dzialajacego non stop -
      ctrl+alt+delete wejdz w menedzer zadan. Przy tak intensywnym wykorzystaniu
      procesora moze po pewnym czasie dochodzic do takiej sytuacji choc jezeli tak
      faktycznie jest swiadczy to o kiepskim chlodzeniu i złej cyrkulacji powietrza w
      obudowie.
      Jezeli to nie to to polecam sciagnac cooler przeczyscic go, zmienic paste na
      prosku i zobaczyc co sie bedzie dzialo dalej
      • Gość: kajtek Re: grzanie sie kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:08
        a molgbys dokladnie opisac gdzie mam znalezc ta moc procka, jakos nie widze
        tego.
        narazie zdjalem obudowe i wyczyscilem wiatraczek, ale tylko tak z zewnatrz, bo
        nie bardzo wiem jak go sciagnac, tam sa chyba jakies zatrzaski. natomiast po
        zdjeciu obudowy zauwazylem ze najcieplej jest przy zasilaczu, cala ta skrzynka
        do zasilania byla poprostu goraca. i obudowa zaczyna sie przegrzewac wlasnie
        od gory a nie z boku jak od procka. chyba ze sie myle.
        • Gość: pol Re: grzanie sie kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:10
          to pewnie wiatrak w zasilaczu oddał honorowo mocz
          • Gość: kajtek Re: grzanie sie kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:18
            a da sie kupic sam taki wiatrak czy musze kupowac caly zasilacz? i ile to
            kosztuje? a najwazniejsze co jesli bede pracowac na tym kompie zanim wymienie
            ten wiatrak?jak to sie moze skonczyc?
        • Gość: kajtek Re: grzanie sie kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:32
          chyba troche pomoglo, bo narazie bo ponad 20 minutach jest 54-56 stopni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka