Dodaj do ulubionych

Puste marginesy w LCD???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:05
Mam taki problem.Wczoraj kupilem monitr LCD samsung 760bf i mam duzy
problem.To jest 17 cali i nie wiem czemu jak np jestem na stronie tego forum
to widze je bardzo male -to po 1 a po 2 z prwej i lewej strony mam takie
biale marginsey na ktorych nic nie ma tak po kolo 7 cm?Czy ktos moze wie
gdzie to zmienic?Bo tak to mam strasznie male literki i w ogole wszystko a
tak to cala strona wygladalyaby inaczej!!!!
Dzieki za wszelkie info bo juz 2 dni sie z tym mecze!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: werty Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.31.radom.pilicka.pl 18.02.06, 18:14
      Dzieje się tak, ponieważ dla 17" LCD rozdzielczość natywna to 1280x1024, w każdej niższej rozdzielczości obraz będzie skalowany, a więc będzie tracił na jakości, przyzwyczaisz sie do takiego efektu po jakimś czasie.
      • Gość: Smutny Bolo Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:17
        ALe jak sie przyzwyczaic skoro mam strasznie male litery tak ze po godzinie
        bardzo bola mnie oczy?A jak np powiekszyc te litery?
        • kell99 Re: Puste marginesy w LCD??? 18.02.06, 18:32
          no nie mow, ze nie wiesz jak zmienic rozmiar fontow;)
        • Gość: T-800 Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.02.06, 18:33
          img134.imageshack.us/img134/8674/beznazwy16bp.gif
        • Gość: gastovski Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:33
          "...i mam duzy problem" - Duży!? Są większe problemy, uwierz mi.

Też mam 17" LCD i prawdę mówiąc w ogóle nie zwróciłem na to uwagi.
          Jeżeli wcześniej miałeś 15" CRT i pracowałeś na 1024x768 to litery były w
          przybliżeniu tej samej wielkości - teraz mogą Ci się wydawać mniejsze ze
          względu na większy obszar wyświetlanego obrazu (1280x1024)
    • Gość: polokokt Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:09
      to normalne ze masz te puste pasy po bokach bo szerokosc stron zazwyczaj est
      projektowana na okolo 800 pikseli a Ty masz szerokosc ustawiona na 1280 (i
      bardzo dobrze). Nikt Ci nie kaze miec przegladarki na caly ekran. Wez ja sobie
      tak do boku sciagnij zeby strona wyswietlala sie bez dolnego paska do
      przwijania lewo/prawo a z boku bedziesz widzial pulpit komputera na ktorym
      mozesz jeszcze cos sobie wlaczyc (np jakis komunikator, ktory teraz dzieki
      wiekszemu monitorowi bedziesz mogl widziec jednoczesnie). Wlasnie po to miedzy
      innymi kupuje sie wiekszy monitor zeby na ekranie jednoczesnie wiecej rzeczy
      sie miescilo.
      Co do wielkosci czcionek to tak jak ktos pisal wyzej. Efekt skali, kiedy byly
      wyswieltlane na mniejszym teraz na wiekszym i wydaje sie ze sa miejsze. A w
      paktyce jesli nawet sa to nieduzo. Chyba ze miales jakas rozdzielczosc na
      poprzednim monitorze 600x480 albo 800x600 to wtedy moze byc mala roznice, wtedy
      zmien sobie ta czcioneke w windowsie jesli juz tak bardzo to przeszkadza.
      A moze problem jest w duzej jasnosci monitora i oczy sie mecza od jasnosci
      bialego koloru na stronach www? ja tak mam jesli siedze w ciemnym pomieszczeniu
      dluzszy czas. bardziej przyzwyczailem sie do ciemnych ustawien swojego
      poprzedniego monitora.
      Pozdrawiam
      • kell99 Re: Puste marginesy w LCD??? 18.02.06, 19:34
        polokokt napisał(a):
        > to normalne ze masz te puste pasy po bokach bo szerokosc stron zazwyczaj est
        > projektowana na okolo 800 pikseli a Ty masz szerokosc ustawiona na 1280 (i
        > bardzo dobrze). Nikt Ci nie kaze miec przegladarki na caly ekran.

To nie jest normalne. To jest lenistwo i ograniczona wyobraznia tworcow tej www;)
        • Gość: hh Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 18.02.06, 20:49
          szkoda kasy na LCD.To wielka lipa.Lepiej kupić dobry LCD.Zobacz jakie kolory na
          zdjęciach- nienormalne,jedyny plus to wymiary.
          • Gość: rr Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 18.02.06, 20:50
            Tyle kasy wydać i mieć jakieś pasy ? coś tu nie gra.
            • Gość: gastovski Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:58
              "szkoda kasy na LCD.To wielka lipa.Lepiej kupić dobry LCD"

Nie ma to jak podyskutować ze sobą. W dodatku mądrze.
            • kell99 Re: Puste marginesy w LCD??? 18.02.06, 21:25
              rr napisał(a):
              > Tyle kasy wydać i mieć jakieś pasy ? coś tu nie gra.

Czlowieku, jakie znowu widzisz pasy.. To nie jest zadna przypadlosc lcd
              tylko strony www ktora ma okreslona szerokosc (w pikselach). Wy macie
              jakies nedzne crt skoro macie je ustawione w 800x600 albo 1024x768 ;)
              • Gość: rr Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.02.06, 01:07
                to dlaczego nie ma pasów w CRT? Kazdy mająć CRT 17" ogląda net w 800/600,bo po
                co w większej ? Jest wtedy obraz elegancki na całym ekranie,duże litery itd.
                Wiecie dlaczego w LCD są pasy? -bo nie da rady ustawić 800/600,a jak da radę to
                obraz jest takiej jakości jak na monitorze za 10zł.Oczywiście są takie LCD co
                można mieć dobry obraz 800/600,ale kosztują od 3tyś zł w górę.
                • Gość: rr Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.02.06, 01:12
                  wszyscy w CRT używają trybu 800/600 bez wzgl. na to czy to jest 15" czy
                  17".Jest to niezależne od jakości monitora ! Chyba był bym głupi żebym oglądał
                  w większej rozdzielczości /pomijam fanatyków gier/,bo po co mi jakieś gó..ane
                  pasy z boków i małe litery ???
                  • Gość: polookokt Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 03:39
                    > wszyscy w CRT używają trybu 800/600 bez wzgl. na to czy to jest 15" czy
                    > 17".Jest to niezależne od jakości monitora !

Monitor uzywa takiej rozdzielczosci jaka ustawi mu uzytkownik. Ja mialem 17"
                    CRT i uzywalem rozdzielczosci 1024 na iles tam, wiec teoria o tym
                    ze: "wszyscy...." jest do bani.

Co do reszty to nawet szkoda dyskutowac
                    Pozdrawiam
                    • kell99 Re: Puste marginesy w LCD??? 19.02.06, 05:01
                      Pojawiaja sie jakies teorie spiskowe o specjalnych paskach;)
                      1024? Za malo, gdy mialem 17" crt (w domu i pracy) to zawsze bylo 1280x960.
                      Inaczej za malo miejsca do wygodnego uzywania czegokolwiek.
                  • Gość: Teraz_ja Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.chello.pl 19.02.06, 10:35
                    "rr" Ty jesteś jakis idiota, czy prowokujesz tylko?

Tj
                • Gość: PUSTAK Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 07:29
                  Gość portalu: rr napisał(a):

> to dlaczego nie ma pasów w CRT? Kazdy mająć CRT 17" ogląda net w 800/600,bo
                  po
                  > co w większej ?

Zmień sobie na 1024x768 na tym cudownym CTR i tez będziesz miał PASY po obu
                  stronach ekranu przy przeglądaniu stron internetowych ! :)

To przez takich jak ty JOŁOPÓW co używają rozdzielczości 800x600 (na monitorze
                  17" !!!) strony nadal robione są do tej rozdzielczości.
                  • Gość: rr Re: Puste marginesy w LCD??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.02.06, 12:25
                    Prawda w oczy kole. 99,9% stron jest robiona 800/600 i na tym bym zakończył
                    dyskusję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka