Dodaj do ulubionych

Firma, a Open Source

28.02.06, 11:42
Mam pytanie odnośnie użytkowania programów OS przez firmy. Czy są jakieś
przeciwskazania prawne odnośnie korzystania z tego typu opraogramowania przez
firmy, czy przedstawiciele z "odpowiednich instytucji" mogą się do tego
przyczepić. (Głównie nastawienie na programy graficzne)
Obserwuj wątek
    • beret Re: Firma, a Open Source 28.02.06, 14:46
      Używanie programów na licencji GPL nie podlega przepisom mówiący o dochodzi
      ukrytym, ze względu na publiczny charakter tej licencji.
      Taka jest oficjalna wykładnia przepisów.
      Nikt nie ma prawa się przyczepić.
      • markcoward Re: Firma, a Open Source 01.03.06, 01:44
        ??
        • praptak Re: Firma, a Open Source 01.03.06, 10:42
          > ??

Jak rozumiem, autor poprzedniego postu pisał o pomyśle opodatkowania użycia
          darmowego oprogramowania ("przychód ukryty" - wg filozofii że skoro masz za
          darmo coś co w wersji komercyjnej kosztuje 500 USD, to masz "dochód" 500 USD).
          Była kiedyś taka dosyć głośna sprawa, ale wg moich informacji umarła śmiercią
          naturalną.
    • slodka_sue25 Re: Firma, a Open Source 01.03.06, 10:58
      U mnie w Firmie mamy zrobiony audyt oprpgranowania i dostaliśmy certyfikat,
      używamy zarówno płatnych programów i systemów, ale także wielu programów Open
      Source na licencji GNU, po audycie mamy jeszcze więcej programów OS ;)
      • wojna71 Re: Firma, a Open Source 01.03.06, 13:42
        I tak trzymać, gonić bila frajera.
      • markcoward Re: Firma, a Open Source 01.03.06, 14:09
        W jaki sposób wygląda taka procedura ?? Ile kosztuje ?? I na jaki okres czasu
        jest ważna ?? Gdzie można coś takiego przeprowadzić ??
    • wino_porzeczkowe Re: Firma a Open Source 05.03.06, 19:53
      Zadałam to pytanie na forum Twoja firma, ale może tutaj znajdę odpowiedź. A
      właściwie na pkt 2, bo co do pytania nr 1, to rozumiem, że nie ma przeciwwskazań:

Przymierzam się do założenia firmy, a komputer będzie mi w niej niezbędny.
      Wolałabym uniknąć kupowania Windowsa i Office'a, bo ceny trochę wyśrubowane :(
      Wymyśliłam, że podzielę dysk na 2 części i na jednej zainstaluję Linuksa i
      OpenOffice'a, a do prywatnych celów zostawię sobie Windowsa z niepewnego
      zródła ;) Kiedyś już tak eksperymentowałam i wszystko działało bez zarzutu :)
      Stąd takie pytania mam:

1. Czy licencja Linuksa pozwala na korzystanie z niego za darmo także dla
      firm? - moja będzie jednoosobowa, znaczy się ja tylko :)
      2. Czy mogę ściągnąć Linuksa i pakiet biurowy z Internetu, czy może lepiej
      kupić razem z gazetą komputerową, bo wtedy będę miała opłacony VAT. Niby to
      kilka złotych tego VAT-u, ale zawsze nieprawidłowość będzie. Przynajmniej tak
      gdzieś wyczytałam. I czy zwykły paragon fiskalny jako dowód zakupu wystarczy? Bo
      chyba faktura nie będzie potrzebna...
      • krzysztofsf Re: Firma a Open Source 05.03.06, 23:56
        > Wolałabym uniknąć kupowania Windowsa i Office'a, bo ceny trochę wyśrubowane :(
        > Wymyśliłam, że podzielę dysk na 2 części i na jednej zainstaluję Linuksa i
        > OpenOffice'a, a do prywatnych celów zostawię sobie Windowsa z niepewnego
        > zródła ;)

Czy myslisz, ze BSA bedzie sprawdzac tylko jedna partycje dysku i nie zainteresuje sie mozliwoscia wyboru systemow przy starcie komputera???

Co do ponizszego. Pewniej kupic Linuksa z gazetka - masz wtedy zrodlo programu z cena i nie masz koniecznosci wiecej wyjasniac.
        • wino_porzeczkowe Re: Firma a Open Source 06.03.06, 16:44
          krzysztofsf napisał:
          > Czy myslisz, ze BSA bedzie sprawdzac tylko jedna partycje dysku i nie
          >zainteresuje sie mozliwoscia wyboru systemow przy starcie komputera???
          >
          A BSA też mnie może skontrolować? :( Jak oni działają? Chodziło mi w poście o
          ewentualną kontrolę z urzędu skarbowego. Zresztą, czy taka kontrola z US będzie
          mi grzebać w komputerze? Pokazałabym wszystkie dokumenty i już. Komputer nie
          będzie wpisany do ewidencji środków trwałych. A firma ma być w domu :)
          • cyberrafi Re: Firma a Open Source 06.03.06, 20:01
            wino_porzeczkowe napisała:
            > A BSA też mnie może skontrolować? :( Jak oni działają? Chodziło mi w poście o
            > ewentualną kontrolę z urzędu skarbowego. Zresztą, czy taka kontrola z US będzie
            > mi grzebać w komputerze? Pokazałabym wszystkie dokumenty i już. Komputer nie
            > będzie wpisany do ewidencji środków trwałych. A firma ma być w domu :)

Żadne urzędasy z US nie mogą nikogo u nas kontrolować. Może to natomiast zrobić
            policja, skarbówka, i służba celna, zwykle na podstawie donosu "życzliwych".
            Dlatego jeżeli zależy nam na poufności jakichś informacji to musimy je trzymać
            na partycjach zaszyfrowanych najlepiej linuksowym dm-cryptem. Pozbycie się
            Winshita jest więc raczej koniecznością, do czego Cię zresztą serdecznie
            zachęcam. :)
      • robak_wroc Re: Firma a Open Source 06.03.06, 01:31
        ja gdzie moge to mam linuxy i zadna kontrol sie nie dowalila do tego. licencja
        GNU w koncu o czyms mowi, a jak jakis urzedas jej nie ma to jego problem, bo
        wygoglam mu byle linka do takowej i niech siedzi i sie uczy :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka