Dodaj do ulubionych

Sieciówka

IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 17:49
Co moze byc przyczyna niedzialajacej sieciowki zintegrowanej na plycie
Gigabyte GA-7NF-RZ. Winda jej nie wykrył. Jak instaluje stery to urzadzenie
błąd 10. Co to może być. Jak wpisywać adres MAC w biosie. Co zrobic w windzie
zeby owa sieciowka ruszyła. Podpowiem tylko tyle że sieciowka podpieta po PCI
działa normalnie. Ale chciałbym aby ruszyła ta zintegrowana bo własnie z nia
mam problem.
Z góry dziekuje za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • r0ger Re: Sieciówka 12.03.06, 18:01
      1)-W biosie żadnego adresu MAC, ani w ogóle nic sie nie wpisuje.
      2)-Być może po umieszczeniu w slocie PCI drugiej karty sieciowej ta zintegrowana
      została automatycznie wyłączona. Wejdź do biosu (klawisz DEL podczas startu
      komputera), znajdź sekcję Integrated Pheriperials (lub podobnie) i ustaw On
      Board Lan na Enabled. Nazwa On Board Lan również może się nieco różnić w
      zależności od płyty.
      • Gość: daras28 Re: Sieciówka IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 18:07
        W biosie niema zadnej opcji z LAN. Adres chciałem zmienic i na to jest funkcja
        w biosie. A opcji LAN na 100% niema w tym biosie to wiem z PC LAB.
        • r0ger Re: Sieciówka 12.03.06, 18:13
          No więc jak brzmi nazwa tej "funkcji" do zmiany adresu MAC w biosie twojej płyty?
          Na pewno masz w biosie możliwość wyłączenia/włączenia karty sieciowej.
          • r0ger Poza tym... 12.03.06, 18:15
            ...powiedziałem, że to może mieć inną nazwę. Chyba jestes w stanie coś
            wykombinować? Network, albo podobnie. Masz instrukcję do tej płyty?
            • Gość: daras28 Re: Poza tym... IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 18:18
              Przejzalem calego biosa i tam niema nic zwiazanego z sieciowka. Jest opcja MAC
              adress enabled disabled i Enter adress MAC. To tyle wiecej nic niema. Posiadam
              bios F4 z 2004.09.14
              • r0ger Re: Poza tym... 12.03.06, 18:33
                Człowieku, mówiłem że może być podobnie. W sekcji Integrated Peripherals -
                On-Chip Lan to co? Włącznik mikrofalówki?
                Tak to wygląda: 24img.com/64904
                • Gość: daras28 Re: Poza tym... IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 18:50
                  Ja tez ci mowilem ze nic takigo niema. Nic zwiazanego z lanem oprocz tych dwoch
                  funkcji ktore opisalem.
                  Powtarzam bios F4 na plycie gta-7nf-rz
                  • r0ger Re: Poza tym... 12.03.06, 19:00
                    A Ctrl+F1 na ekranie biosu wciskałeś? Na tej płycie zaawansowane opcje biosu są
                    ukryte i ta kombinacje klawiszy je włącza, być może dlatego nie widać tej opcji.
                    • Gość: daras28 Re: Poza tym... IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 19:06
                      Tak. Te dwie opcje właśnie tam się znajdują. Naprawdę niema tam niczego co by
                      pozwalalo wlaczyc sieciowke. Szukałem na PC LAB i tam opisane bylo ze ta plyta
                      nie pozwala na wylaczenie owej sieciowki co mnie zdziwilo. I tak zresztą jest
                      bo niema w niej zadnej opcji w biosie. Dlatego zwrocilem sie po porade. Lan
                      Network itp. nic niema tylko USB,Audio,Kontroler IDE, Port drukarki, dwa porty
                      szeregowe. Co ty na to?
                      • r0ger Wytłumaczenia... 12.03.06, 19:21
                        Są tylko dwa: albo masz inną płytę niż tą co podałeś, albo jakis modowany bios.
                        Tego screena co zamieściłem glądałeś? To właśnie sekcja Integrated Pheripherals
                        w biosie płyty GA 7NF-RZ. Opcję OnChip Lan można tam ustawic na Auto (tak jest
                        domyślnie), lub Disabled (wyłączona) więc nie wiem co czytałeś na PC Lab.
                      • Gość: daras28 Re: Poza tym... IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 19:21
                        Tu wklejam wypowiedz jednego z posiadaczy tejze plyty.

Niedawno kupilem plyte Gigabyte 7NF-RZ ktora ma zintegrowana karte sieciowa,
                        jednak mam z nia problem. Po prostu system zachowuje sie tak jakby zadnej
                        karty sieciowej nie bylo.Win XP w ogole jej "nie czuje". W instrukcji
                        wyczytalem, ze w BIOSie jest funkcja: "On-Chip LAN(nVidia)", ktora umozliwia
                        wlaczenie lub wylaczenie sieciowki, lecz szukalem w BIOSie i po prostu
                        takiej funkcji tam nie ma. Wnioskuje ze plyta jest uszkodzona lub ma jakies
                        bledy w BIOSie. Czy ktos mial podobne doswiadczenia? Chetnie poczytalbym
                        komentarze posiadaczy takowej plyty glownej.
                      • Gość: gość Re: Poza tym... IP: *.olsztyn.mm.pl 12.03.06, 19:26
                        wystarczy spojrzeć na 25 stronę instrukcji
                        • Gość: daras28 Re: Poza tym... IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 19:31
                          Oglądam stronę 25 jest tam taka opcja. A w biosie jej niema. Co możesz mi
                          doradzic. Bios oryginalny dla GA-7NF+RZ F4 data 14.09.2004
    • Gość: daras28 Re: Sieciówka IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 19:27
      To co mi radzisz. Bios zgrany z strony producenta gigabyte.
      A jaka wersje ty przedstawiles?
      • r0ger Re: Sieciówka 12.03.06, 19:38
        Tą właśnie. F4 i F3 ze strony producenta. A sterowniki instalujesz jakie?
        Próbowałeś pakiet NForce Driver ze strony Nvidii? Ściągnij te stery (aktualny
        dla NForce2 jest zdaje się v5.10) i zainstaluj wszystko co zaproponuje instalator.
        • Gość: daras28 Re: Sieciówka IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 19:40
          Stery nVidii 5.10 zainstalowane bios F4. To moze przejde na F3
          • r0ger Re: Sieciówka 12.03.06, 19:53
            To nic nie da. Poza tym wgrać starszy bios na nowszy nie jest tak prosto. Wejdź
            jeszcze raz do biosu i wciśnij Ctrl+F1 na ekranie sekcji Integrated ..... Musi
            sie udać. Jak nie to pozostaje ci mail z zapytaniem do Gigabyte.
            Słuchaj, teraz spojrzałem jeszcze dokładnie w specyfikację i widze, że twoja
            płyta, mimo że że na nForce2, to kartę ma Realtec'a. Spójż dokładnie w
            instrukcję i może zainstaluj sterowniki z dysku dołr0ger
          • r0ger Re: Sieciówka 12.03.06, 19:54
            instrukcję i może zainstaluj sterowniki z dysku dołr0ger
          • r0ger Re: Sieciówka 12.03.06, 19:54
            instrukcję i może zainstaluj sterowniki z dysku dołr0gerczonego do płyty?
            • r0ger Re: Sieciówka 12.03.06, 19:55
              Co sie stało znowu z tr0ger
              • r0ger No, nie napiszę do jasnej... 12.03.06, 19:57
                Stery z dysku dołączonego do płyty.
                • Gość: daras28 Re: No, nie napiszę do jasnej... IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 20:18
                  Muszę powiedzieć że problem rozwiązałem. Teraz jest już opcja Lan. Miałem już
                  wgrywać stary bios i zobaczyłem na stronie producenta ze przed instalacja biosu
                  trzeba w biosie zaladowac opcje LOAD Optimize cos tam. Wiec wchodze do biosu
                  wciskam i z ciekawosci wchodze do opcji periphelies i widzę opcję Lan(Chip
                  Nvidia)!!!!!!!! Możesz mi to wytłumaczyc. Teraz działa wszystko OK.
                  • r0ger Mogę wytłumaczyć 12.03.06, 20:29
                    Opcja On-Chip Lan była tam cały czas. Funkcja Load Optimized Defaults zmienia
                    jedynie ustawienia wszystkich parametrów biosu na domyślne. Nie usuwa ani nie
                    przywraca poszczególnych funkcji samego biosu. Po prostu nie stosowałeś się do
                    instrukcji podczas aktualizacji, lub nie potrafiłeś tej zakładki odnaleźć.
                    Tak czy inaczej, dobrze że już działa.
                    • Gość: daras28 Re: Mogę wytłumaczyć IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 12.03.06, 20:43
                      Dziękuje za wszystkie rady. Ale ciekawi mnie czy myślałeś nad tym Load optimize
                      defaults. Ale tak na marginesie dzięki Tobie chodzi mi owa sieciowka. Jeszcze
                      raz dzieki za rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka