Dodaj do ulubionych

Internet w laptopie - problem...z kablem?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 11:37
W domu mam 2 komputery, jeden jest podlaczony do routera przez kabel USB,
drugi - laptop - przez kabel skrosowany. Co jakis czas w laptopie nie ma
internetu - tzn wyswietla sie napis ze nie jest podlaczony kabel. Juz raz
wymienialam kabel, jednak sytuacja sie powtarza.

Co moze byc przyczyna mojego problemu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rumianek Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 12:11
      Przyczyną jest to, że PC musi działać ! :)
      • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 12:13
        Jaki PC? Mozesz jasniej?
        • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 12:21
          Hmmm juz chyba wiem oco Co chodzi. Laptop jest polaczony do routera, PC tez.
          Niezaleznie. Mysle ze to nie ma zwiazku z pecetem...
    • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 20:23
      up
    • bigstrand Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? 10.04.06, 21:19
      ale to chyba powinien byc kabel prosty nie skrosowany (do routera)
      czasem jest internet czy nie ma go wogle?
      • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:27
        Przewaznie jest...ale sa momenty ze przerywa na kilkanascie minut.
        A kabel powinien byc skrosowany moim zdaniem - innego wejscia do routera nie
        ma.
        • bigstrand Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? 10.04.06, 21:47
          wlasnie ze kabel powinien byc prosty, skrosowanym kablem laczysz 2 PC (karta - karta) kablem prostym laczysz router z PC, dziwne ze wogle masz lacznosc
          poza tym czasem routery glupieja jesli uzywasz P2P (emule, torrenty) duza ilosc polaczen jednoczesnie powoduje ze router sie "wiesza"
          Czy tracisz wtedy (w momentach przerwy) IP ktore router przydzielil PC?
          poza tym sprobuj z kablem prostym
          • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:51
            Trace IP...wtedy wlacza sie jakis konfigurator ustawania adresu IP czy cos
            takiego. Z kablem prostym to musze poczekac, nie mam go.
            Acha, nie uzywam programow typu p2p.
            • bigstrand Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? 10.04.06, 22:01
              niewiele mozna powiedziec na ten temat tak na forum, chodzi o to ze nigdy nie laczylem PC z routerem kablem skrosowanym i niewiem czy to wogle mozliwe ale skoro tak piszesz ??? wiec pewnie jest to mozliwe (niech sie specjalisci wypowiedza w tej sprawie)
              jak rozumiem caly czas masz net na drugim PC, nawet wtedy jak w pierwszym znika? a probowales zamienic PC z Laptopem i zobaczyc czy w takiej konfiguracji tez sie rozlacza (polaczenie kablem)
              • bigstrand Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? 10.04.06, 22:03
                PS. a jakies logi z routera? co to za model? czy cos mowi w momencie jak odlacza net?
                • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 22:07
                  To JEST kabel skrosowany i net dziala, tylko sa przerwy. Jak przerywa, to
                  wyswietla sie napis na dole po prawej ze jest odlaczony (to samo sie wyswietla
                  jak wyjmuje kabel z wejscia). Router asmax AR-804u. Na drugim kompie wszystko w
                  porzadku.
                  • Gość: niktabc@vp.pl Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.toya.net.pl 11.04.06, 00:52
                    do 804 stosuje sie kabel prosty 1:1

co do kross to nie próbowałem wiec nie wiem!!
                    • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 00:54
                      To dlaczego sprzedawca sprzedal mi 10 metrow skrosowanego?
                      • Gość: Greg Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.acn.waw.pl 11.04.06, 02:00
                        Nie wiem, należało by się jego spytać... Niemniej kross służy do połączeń PC-
                        PC, do łączenia PC z hubem/switchem/routerem służy "linka" czyli kabel prosty.
                        • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 02:02
                          Czyli to ze net przErywa to jest wina kabla tak?
                          • bigstrand Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? 11.04.06, 10:21
                            ten model Asmaxa jak rozumiem ma 4 porty ethernet i 1 USB
                            zapomnij o USB. USB nie jest "zalecanym" sposobem laczenia PC z routerem
                            kup 2 proste kable (jeden powinien byc dolaczony -zazwyczaj krotki 1-2m) i tak podlaczaj, bez sterownikow itp smieci.
                            Wlasciwie to powinienes isc do tego goscia co ci sprzedal kabel i wymienic go na prosty a najlepiej od razu dwa.
    • Gość: Gosc Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 11.04.06, 07:19
      Jak rozumiem router masz podpiety do desktopa przez usb a laptopa juz do niego
      nie da sie podpiac (brak wejsc) stad skrosowany kabel laczacy laptopa z pc (pc
      udostepnia polaczenie). Brak internetu to wina pc (zla konfiguracja sieci albo
      za slaby pc - i jak robi cos duzego to "zanika" polaczenie).
      Naprostszym rozwiazaniem jest zakup nowego routera (najlepiej z opcja wi-fi.
      Wtedy oc podpinasz kablem prostym a laptopa masz bezprzewodowo w calym domu (ja
      tak mam na routerze d-linka dsl-g604t. Siec wewnetrzna dziala bez problemu -
      internet niezlazenie na obu kompach - zadnych klopotow.
      • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:38
        Ok, sprobuje zamienic kabel.
        Co do zmiany routera, raczej odpada. Ale dziekuje za rade.
        • gmx3 Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? 11.04.06, 21:50
          zrób sobie WiFi
          D-Link 614 jak nie masz WiFi w laptopie.... to klucz USB
          i po sprawie....
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.toya.net.pl 11.04.06, 21:55
            ludzie odczepcie sie od WIFI polecacie i polcacie!! ILU Z WAS TO KONFIGUROWAŁO???

a co do routhera jeśli masz klika gniazd ETHERNET- o ile pamietam masz!! użyj
            ich do obu kompów USB- nie ejst dobrym pomysłem!!
            - po 2 kable proste 1:1 - LINKA - żadnych krosów do routhera!
            • Gość: Roman Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 23:51
              konfiguracja prosta - jak ja to pojąłem to nic prostrzego
              MD
            • Gość: Greg Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.acn.waw.pl 12.04.06, 00:02
              A co jest trudnego w konfiguracji routera wifi? Wybacz, konfigurowałem kilka
              takich sprzętów u swoich przyjaciół i jakoś nie zauważyłem tam niczego
              wymagającego szczególnej finezji... IMO laptop po to jest przenośny, żeby nie
              krępować go niepotrzebnie kablami (o ile nie jest to ciężki desktop-
              replacement - jego przenosi się co najwyżej z biurka na biurko).
              • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 00:31
                A mozecie nie schodzic z tematu? Dziekuje;)
                Juz napisalam ze nie kupie sobie nowego routera i koniec.
                • Gość: Greg Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.acn.waw.pl 12.04.06, 00:36
                  Fakt, drobna dygresja. Niemniej już parę osób ci odpowiedziało - lepiej nie
                  mieszać typów podłączenia, a więc wszystkie komputery podłączyć kablami
                  PROSTYMI, żadnych crossów.
                  • Gość: zzz Re: Internet w laptopie - problem...z kablem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 00:42
                    No wiem...teraz zaluje ze nie kupilam tego bezprzewodowego, ale nie stac mnie
                    teraz na kupno drugiego routera.
                    W kazdym razie kupie te normalne kable.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka