Dodaj do ulubionych

Przyspieszenie systemu

10.04.06, 22:30
Mam problem z powolnoscia systemu i nie wiem jak go przyspieszyc. Moze macie jakies sugestie ?

Objawy: wolne ladowanie *jakiejkolwiek* aplikacji. Np. na uruchomienie edytora w OO2 czekam od 1,5 do 2 minut. W tym czasie caly czas grzebie dyskiem.
Uruchomienie kalkulatora - 15 do 20 sek.
Nie wydaje mi sie zebym mial za slaby sprzet, bo chyba Linux nie jest systemem, ktory wymaga PIV do napisania listu :-)
Moj sprzet: PIII 866, 128 RAM, ok. 350 swap, HDD 7200 rpm, 2MB cache
System: Aurox 10.2 + Gnome
Obserwuj wątek
    • hanatol Re: Przyspieszenie systemu 10.04.06, 22:56
      U mnie coś takiego zdarzyło się parę razy po aktualizacji.
      Koszmarnie wolno startowały wszystkie aplikacje uzywające fontconfig.

Popsuły się pliki fonts-cache czcionek - pomogło fc-cache z roota.
      • arturkosmal Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 06:29
        dzieki za podpowiedz. sprawdze to...
    • saksalainen Re: Przyspieszenie systemu 10.04.06, 23:38
      Ile % dysku jest zajete? Jezeli ponad 90%, to moze dlatego tak wolno chodzi (dwie mozliwosci: kupic / dodac wiekszy albo powyrzucac zbedne rzeczy).

Jezeli masz _rzeczywiscie_ malo miejsca, mozesz zrzucic cos na CD bez wczesniejszego tworzenia image'u na dysku, przez |
      (mkisofs -f -iso-level 4 -R ./katalog_do_zrzucenia | cdrecord -waiti -v -data dev=/dev/hdc , o ile CD-recorder jest pod /dev/hdc)

Inny pomysl: update'owac wszystkie pakiety do najnowszej wersji (nie wiem czy Aurox robi cos takiego automatycznie) - albo tylko te ktore maja najwieksze problemy z predkoscia.
      • saksalainen mala korekta 10.04.06, 23:43
        mkisofs -f -iso-level 4 -R ./katalog_do_zrzucenia | cdrecord -waiti -v -data
        dev=/dev/hdc -
        (minus na koncu jest wazny)
      • arturkosmal Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 06:30
        ponad 90%. ale dzis zrzuce 1/4 dysku na plytki i zobacze co to zmieni... dzieki
    • hydroxyzine Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 00:09
      W takich sytuacjach pierwsze co powinieneś zrobić, to zajrzeć do crona. Drugie
      to przyłapać proces, który tak pożera zasoby (polecenie top).
      Mam wrażenie jednak, że 128MB ramu na gnome i oo to za mało. Nie, mam pewność,
      że to za mało. Albo załatw więcej pamięci, albo zmień gnome na lżejsze
      środowisko (xfwm, fluxbox, icewm, window maker, ...).
      • tswiercz Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 00:12
        Mniejsze środowisko trochę zaoszczędzi, ale sam OO2 już sam z siebie sporo zajmuje.
      • arturkosmal Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 06:38
        nie mam crona. nie uzywam, nie instalowalem. 'topa' sprawdze.
        mialem lzejsze srodowisko. bylo *ciut* lepiej. podobno wplyw na przyspieszenie moze miec wywalenie kde, gnome i wszystkich ich komponentow, jak tez nieuzywanie programow ktore je wykorzystuja (oo, koffice, k3b). Ale nie znam dla tych programow rozsadnej alternatywy. Np. w oo tworze teksty w stylu artykulow naukowych (kupa symboli, wzorow, tabele, wykresy). Nie slyszalem o 'lekkim' edytorze ktory by mi to umozliwial. Korzystanie z LaTeX-a zas nie jest najwygodniejsze.
        wiecej pamieci... nie teraz. chce wymienic w najblizszej przyszlosci plyte i inwestowanie w SDRAM na 1-2 miesiace nie ma sensu...
        • hydroxyzine Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 13:01
          arturkosmal napisał:

> nie mam crona. nie uzywam, nie instalowalem.

I oczywiście sam się nie zainstalował. A sysklogd, man-db, logrotate - ręcznie
          uruchamiasz? Nie chodzi o to, żeby nie mieć, ale by nie za dużo w nim siedziało.
          • arturkosmal Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 16:45
            podczas instalacji go odznaczylem, ze go nie chce. z tych co wypisales - nic recznie nie uruchamiam. co najwyzej raz w tygodniu updatedb.
      • arturkosmal Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 16:50
        sprawdzilem topa. soffice.bin zajmuje najwiecej po calkowitym uruchomieniu. ok. 40% pamieci i ok. 30% procka. oprocz tego X zajmuje ok 10% pamieci. Reszta - sladowe ilosci.
    • tswiercz Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 00:10
      128 MB RAM to stanowczo za mało. Jeżeli masz jakieś KDE, to na wstępie zajmuje
      wszystko, a co dopiero reszta aplikacji. Dodatkowo 350 MB swap jest stanowczo za
      mały. Dla wygodnej pracy potrzebne jest minimum 512 MB (RAM) + drugie tyle swap.
      • arturkosmal Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 06:41
        dzieki za podpowiedz :-) niestety rozbudowa pamieci to u mnie kwestia srednio odleglej przyszlosci
        • gandalf711 Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 12:57

Ramu mało- i to już wiesz
          nie wiem co robisz w edytorze tekstu ale spróbuj abiworda, może Ci pomoże
          • arturkosmal Re: Przyspieszenie systemu 11.04.06, 16:48
            sprawdze go. dzieki za podpowiedz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka