Dodaj do ulubionych

WINAMP czy WMP ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 22:16
Witam, zastanawaiam sie ostatnio czy nie zaistalowac sobie winampa. Jednak
nie wiem jaka jest jego przewaga nad winampem - czytanie roznych formatow itd.
Czy jesli chcialabym zainstalowac sobie winampa to czy musze najpierw usunac
wmp?
dziekuje i pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • maxiu40 Re: WINAMP czy WMP ? 18.04.06, 22:29
      Gość portalu: mumin napisał(a):

> Witam, zastanawaiam sie ostatnio czy nie zaistalowac sobie winampa. Jednak
      > nie wiem jaka jest jego przewaga nad winampem - czytanie roznych formatow itd.

nie chce mi się tu opisywac funkcji winampa, ale wg mnie warto go zainstalować -
      sam go używam i nie żałuję :)

> Czy jesli chcialabym zainstalowac sobie winampa to czy musze najpierw usunac
      > wmp?

nie musisz odinstalowywać WMP
      • bwv1004 Re: WINAMP czy WMP ? 18.04.06, 23:03
        A może foobar2000?
        • m.gregor Re: WINAMP czy WMP ? 19.04.06, 14:30
          Owszem. Fajny. Baaardzo konfigurowalny. I to jego podstawowa wada. Taka ilosc
          pluginow jaka jest potrzebna do uzyskania funkcjonalnosci WinAmp'a jest
          dobijajaca...
          • kell99 Re: WINAMP czy WMP ? 19.04.06, 21:45
            foobar jest calkiem mily, ale wydaje mi sie, ze do sluchania muzyki sa najlepsze
            programy podazajace za stylem narzuconym przez itunes (biblioteka muzyki,
            netowych stacji radiowych etc - sortowalna i dajaca latwe wykorzystanie). nie
            wiem jak pod windows, ale pod linuksem rhythmbox i banshee sa po prostu swietne,
            a wg mnie maja milszy i bardziej przejrzysty interface.

co do foobara, to ma wtyczki, ale bez konfiguracji dziala tez swietnie. winamp
            jakos sie "przejadl", to juz nie te czasy:) wmp to koszmarny program. orgomna
            "krowa" z calkowicie nieuzywalnym interfacem.. w wersji 11 maja tradycyjnie
            "zerznac" iface z itunes, ale jak to microsoft pewnie schrzania 20 innych rzeczy
            (i wszedzie bedzie DRM!)
            • bwv1004 Re: WINAMP czy WMP ? 20.04.06, 00:55
              m.gregor:

ja do foobara dodałem tylko Lame i b2sb (którego zresztą przestałem uzywać) i
              już mi starcza. Ale nie wiem, jaką funkcjonalność ma winamp - może powinienem
              spróbowac :-)

kell99:
              może i racja z tymi stacjami netowymi, ja słucham słucham tylko lokalnie to i
              potrzeby mam inne...
    • szarykot Re: WINAMP czy WMP ? 19.04.06, 00:33
      > Witam, zastanawaiam sie ostatnio czy nie zaistalowac sobie winampa

to moze zamiast sie zastanawiac, zainstaluj i przetestuj?
      • Gość: ppp Re: WINAMP czy WMP ? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.04.06, 01:12
        WMP 10 to tego swiństwa nie polecam.Ciągle wyskakuje jakis błąd,że to, że tamto
        itd.Pozatym zajmuje duzo pamięci.Jest jakis mułowaty.
    • Gość: tartak Re: WINAMP czy WMP ? IP: *.modelina.net / 80.53.157.* 19.04.06, 04:56
      Ogólnie rzecz biorąc Winamp jest o wiele lepszy od WMP.Nie zawiesza się, oferuje
      sluchanie polskich stacji radiowych,czego w WMP nie ma.Jest mniejszy od WMP
      (wielkość okna i rozmiar).Ma o wiele więcej wersji niż WMP.Nie musi być po
      angielsku.Z netu można ściągnąć do niego spolszczenie,zainstalować w folderze z
      Winampem i rozpakować.
    • Gość: tartak Re: WINAMP czy WMP ? IP: *.modelina.net / 80.53.157.* 19.04.06, 05:28
      Nie zastanawiaj się,tylko instaluj.Nie pożalujesz :)Do Winampa można ściągnąć
      wiele skórek z netu.Obsluguje on dużo więcej formatów niż WMP: odtwarza pliki
      audio: MP3,OGG,AAC,WAV,MOD,XM,S3M,IT,MIDI i inne,odtwarza pliki video:
      AVI,ASF,MPEG,NSF.Najlepsza jest wersja 5.21 Full,jest do niej także spolszczenie.
      Nie musisz pozbywac się WMP.Możesz zainstalować Winampa.Te dwa programy się "nie
      rażą".Pozdrawiam.
      • Gość: mumin Re: WINAMP czy WMP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 14:25
        Dziekuje wszystkim za rady, zainstaluje:)
        • kazzol Re: WINAMP czy WMP ? 19.04.06, 20:34
          Także polecam foobara2000 - lepsza jakość dzwięku i nie ma potrzeby
          instalowania różnych wtyczek (jak to się ma w prypadku winampa)

Bardzo dobry program, mimo ascetycznego wyglądu ;)

pzdr
          • Gość: 12.12m Re: WINAMP czy WMP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 23:15
            a ja polecam jetaudio
    • konikoni JetAudio 20.04.06, 03:35
      Jesli ktos sie zna i ma wybor pomiedzy JetAudio a winampem - zawsze wybiera
      tego pierwszego
    • Gość: red Re: WINAMP czy WMP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 08:06
      tylko ze fopobara nie tak łatwo uruchomić,hehe
      • Gość: gosc Re: WINAMP czy WMP ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.04.06, 13:53
        Moze ktos napisze jak odinstalowac WMP
        Bo tego chyba sie nie robi dodaj/usun programy
        • maciejpiechocki Re: WINAMP czy WMP ? 24.04.06, 23:28
          Panel sterownia -> Dodaj/Usuń programy -> Dodaj/Usuń składniki Windows
      • bwv1004 Re: WINAMP czy WMP ? 22.04.06, 17:11
        > tylko ze fopobara nie tak łatwo uruchomić,hehe

jak komu.
    • nutsh Re: WINAMP czy WMP ? 22.04.06, 17:33
      Moim zdaniem foobar2000 to narzedzie dla masochistów.. Żeby to doprowadzic do jako takiego wyglada trzeba spedzic duzo czasu. Zwolennicy mowia ze przemawia za nim to ze obsluguje ASIO.
      Pytanie tylko czy na serio slychac lepszy dzwiek czy to tylko siła perswazji..
      • bwv1004 Re: WINAMP czy WMP ? 25.04.06, 15:00

> Moim zdaniem foobar2000 to narzedzie dla masochistów.. Żeby to doprowadzic do
        j
        > ako takiego wyglada trzeba spedzic duzo czasu.

Jak komuś zależy na wygladzie...

Zwolennicy mowia ze przemawia za
        > nim to ze obsluguje ASIO.
        > Pytanie tylko czy na serio slychac lepszy dzwiek czy to tylko siła perswazji..

Ecie pecie. Zaletą ASIO jest jego szybkość - niska latencja. Co ma znaczenie w
        zastosowaniach studyjnych gdzie dźwięk musi wejść do komputera i wyjść z niego
        ze znikomą latencją. Przy słuchaniu muzyki jest bez znaczenia czy opóźnienie w
        softwarze jest 2 czy 500 ms.

Dla mnie foobar wygrywa z WMP lekkością, ładną ikoną, wbudowanymi możliwościami
        otwierania i zapisu wielu formatów (w tym ogg), dostępem do freedb, możliwością
        nagrywania, funkcją stop-after-current (która może się resetować po użyciu lub
        nie), bezproblemowym odtwarzaniem wave 32-bit, resamplerem 44.1 do 48 (przydaje
        się do odsłuchu na SB). Do niektórych zastosowań bardzo przydaje mi się pause
        between tracks.
    • Gość: Labeum A ja wole Widows Media Player jednego powdu! IP: 193.29.207.* 25.04.06, 10:30
      Ma wspaniale rozbudowaną bibliotekę multimediów , winamp może pozazdrościć!
      mżna wyszukiwać media według super różnych kategorii np. słuchane w weekendy,
      słuchane nocą, nie lubiane , o dużym bitrate o małym. Mnóstwo możliwości
      korzystania z bazy
    • Gość: Lableum Tylko Media Player , mam dowody !!! IP: 193.29.207.* 25.04.06, 10:34
      Ma wspaniale rozbudowaną bibliotekę multimediów , winamp może pozazdrościć!
      mżna wyszukiwać media według super różnych kategorii np. słuchane w weekendy,
      słuchane nocą, nie lubiane , o dużym bitrate o małym. Mnóstwo możliwości
      korzystania z bazy a WINAMP hołduje starożytnej metodzie zabawy z gołymi plikami
      a nie tak jak w WMP gdzie BAZA DANYCH O MEDIACH jest najważniejsza! Po za tym
      ma wszystkie funkcje co winamp może po za wygodnym dostępem do stacji radiowych ,
      strumieni itp. który jest w winampie genialny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka