Dodaj do ulubionych

Office: problem po reinstalacji Windows

23.04.06, 16:44
Mam Windows XP i Office'a 97 w wersji OEM (tak to się zwie? legalne oprogramowanie bez płyty w każdym razie - przepraszam za brak fachowej terminologii). Niestety po reinstalacji systemu przy każdorazowym otwarciu Office'owskiej aplikacji pojawia się komunikat o błędzie - w przypadku Excela (skupię się na nim) o braku biblioteki vbaen32.olb.

Przeczesałem cały internet w poszukiwaniu rozwiązania, niestety:

1) Nie jestem w stanie przeinstalować Office'a, bo przy próbie odpalenia Instalatora pojawia się błąd jego inicjalizacji ("Instalator nie może uzyskać dostępu do wymaganego pliku inicjującego").

2) Znalazłem też poradę o wyczyszczeniu rejestru Excela poprzez Uruchom => Excel /regserver, ale i tu pojawia się podobny komunikat.

3) Biblioteka vbaen32.olb *powinna* (z tego co wyczytałem) być w Windows/system32, ale jej tam nie ma. Nie ma jej nigdzie na dysku.

Czy jest z tej sytuacji jakiekolwiek wyjście? Bo zaczynam się już obawiać, że nie.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek poradę.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Office: problem po reinstalacji Windows 23.04.06, 17:10
      instalowałes na sformatowany dysk?
      • ilhan Re: Office: problem po reinstalacji Windows 23.04.06, 17:32
        felusiak1 napisała:

> instalowałes na sformatowany dysk?

Nie.
        • felusiak1 Re: Office: problem po reinstalacji Windows 23.04.06, 21:26
          I to jest najprawdopodobniej przyczyna twoich trudności.
          Ale jesli nie masz CD z Windows to nie bedziesz mógł tego dokonać.
          • ilhan Re: Office: problem po reinstalacji Windows 24.04.06, 14:35
            felusiak1 napisała:

> I to jest najprawdopodobniej przyczyna twoich trudności.
            > Ale jesli nie masz CD z Windows to nie bedziesz mógł tego dokonać.

Mam CD z Windows, nie mam CD z Officem.
            • hippeastrum Re: Office: problem po reinstalacji Windows 24.04.06, 17:39
              Podsumujmy: miałeś zainstalowany Windows i Office 97 (ciekawe, co to za OEM, z którym nie dostałeś nośnika), na dysku ponownie zainstalowałeś Windows. Teraz co prawda masz Office'a, ale nie możesz go uruchomić, a wszelkie próby napraw wymagają posłużenia się płytą instalacyjną Office'a. I tu masz problem, bowiem wszelkie zmiany konfiguracji, a także prawidłowej deinstalacji Office'a 97 wymagają posłużenia się płytą.

Piszesz o Office 97, a więc z pakietem sprzed 8-9 lat. Zastanów się, czy nie warto zamiast tego starego pakietu wykorzystać OpenOffice.pl (choćby z www.ux.pl), albo O2003 Edu. - pod warunkiem, że nie potrzebujesz innych aplikacji niż Word, Excel, PowerPoint i Outlook.
              • ilhan Re: Office: problem po reinstalacji Windows 24.04.06, 19:54
                hippeastrum napisał:

> Podsumujmy: miałeś zainstalowany Windows i Office 97 (ciekawe, co to za OEM, z
                > którym nie dostałeś nośnika), na dysku ponownie zainstalowałeś Windows. Teraz c
                > o prawda masz Office'a, ale nie możesz go uruchomić, a wszelkie próby napraw wy
                > magają posłużenia się płytą instalacyjną Office'a. I tu masz problem, bowiem ws
                > zelkie zmiany konfiguracji, a także prawidłowej deinstalacji Office'a 97 wymaga
                > ją posłużenia się płytą.
                >
                > Piszesz o Office 97, a więc z pakietem sprzed 8-9 lat. Zastanów się, czy nie wa
                > rto zamiast tego starego pakietu wykorzystać OpenOffice.pl (choćby z www.ux.pl)
                > , albo O2003 Edu. - pod warunkiem, że nie potrzebujesz innych aplikacji niż Wor
                > d, Excel, PowerPoint i Outlook.

Też to rozważam, skoro rekomendujesz, to może spróbuję. Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka