Dodaj do ulubionych

Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 9000

IP: mieszko.pl.u* 07.01.03, 10:28
Problem polega na tym, ze tekstury nie zawsze sa nakladane na obiekty i tak
np. jak jade samochodem, w pewnym momencie droga staje sie niebieska, lub nie
ma pasow na drodze, okien w budynkach itd. Po zatrzymaniu po chwili tekstury
sie pojawiaja. Mieliscie taki problem?
Sprzet to Athlon 1700+, 256 MB Ram, Barracuda 60GB, plyta MSI KT4V, Karta
grafd. Gigabyte Maya Radeon 9000
Obserwuj wątek
    • Gość: Jontek Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 10:56
      Jest poprawka do GTA pod XP,może ci pomoże-ściągniesz sobie ją ze stronki o
      gta,nie pamiętam adresu ale nie trudno ją znaleźć.
      • Gość: Kris Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: mieszko.pl.u* 07.01.03, 13:40
        Zainstalowalem patcha, ale nie pomoglo tylko zwolnilo gre :(
    • Gość: Kris Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: mieszko.pl.u* 08.01.03, 09:38
      Woda z wozu strazackiego wyglada fatalnie - szara kreska :((
    • Gość: gearbox Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 14:35
      Radeony przy dobrej wydajności i korzystnej cenie niestety nie z każdą
      aplikacją pracują całkiem poprawnie (miewam to czasami). Zwykle przyczyna leży
      w braku optymalizacji aplikacji do pracy z Radeonami nowych generacji.

Zdalnie niewiele można wymyśleć. Sprawdź, czy GTA3 ma obsługę chipsetu Radeon
      9000 (w dokumentacji gry lista skrócona obługiwanych chipsetów, na stronie
      producenta pełna). Chipset jest w miarę świeży - mogą się zdarzać takie
      sytuacje. Jeżeli gra nie obsługuje Radeona 9000 trzeba przełączyć akcelerację
      czy też rendering (różnie to bywa nazywane) na software. Grę znam ze słyszenia,
      więc nie podpowiem, gdzie to siedzi. Niewykluczone, że trzeba uruchomić osobną
      aplikację konfigurującą, czasami wybór renderingu przy pomocy karty lub
      programowo może się odbyć tylko na etapie instalacji. Jeżeli po przełączniu na
      software gra chodzi szybciej, a jakość obrazu się poprawia, to na pewno tu był
      problem. Jeżeli zauważalnie zwalnia - chipset był raczej poprawnie obsługiwany
      przez grę.

Wcześniej jeszcze polecam na wszelki wypadek sprawdzić driver do karty. Nigdy
      nie wiadomo ;)
      • Gość: Kris Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: mieszko.pl.u* 08.01.03, 15:16
        Dzieki za cenne info.
        Gre mialem zainstalowana na starym komputerze (GeForce 256)
        a pozniej przegralem tylko dane - nie instalowalem gry na nowo :(
        To na pewno bedzie przyczyna blednego dzialania i wyswietlania grafy.
        Przeinstaluje gre i napisze czy pomoglo.
        Pozdrawiam
    • Gość: Kris Niestety IP: mieszko.pl.u* 09.01.03, 10:31
      Reinstalacja gry nie pomogla :(
      Zrobilem upgrade do v. 1.1 i tez nic nie dalo :(
      Dodam ze pod Windowsem 98SE gra dziala dobrze - tylko troche wolniej
      wyswietla sie grafika.
      • Gość: gearbox Re: Niestety IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 12:51
        Zaraz mnie cholera weźmie - pisałem do Ciebie przez godzinę sprawdzając różne
        możliwości i właśnie mi wszystko wcięło. Spróbuję jeszcze raz.

1. Sprawdź wersję DirectX (star/uruchom ->dxdiags), gra będzie pracować
        poprawnie tylko z wersją 8.1 (świeższej na razie oficjalnie nie ma). Jeżeli
        masz starą wersję, szukaj w folderze o nazwie DirectX lub podobnej na dysku
        instalacyjnym lub odwiedź support.microsoft.com/

2. Radeon 8500 powoduje problemy z wyświetlaniem grafiki w GTA3, jeżeli pracuje
        na driverze Catalyst 02.1. Radeon 9000 jest uproszczoną wersją 8500 (zatem tu
        może być problem, bo oba chipsety będą zachowywać się podobnie w tych samych
        okolicznościach). Wersję drivera do karty możesz również ustalić za pomocą
        dxdiag. Jeżeli jest stara zainstaluj aktualny driver z
        www.ati.com/support/drivers/powered.html
        (aktualna wersja to Catalyst 02.5). Jeśli nie pomoże w GTA3 to ustrzeże Cię od
        problemów z innymi grami w przyszłości.

3. Kolejny problem może siedzieć w niezgodności pomiędzy ustawieniami koloru
        pod Win i w grze (to właściwie nie powinno powodować kłopotów, ale w GTA3
        niestety powoduje). Spróbuj przełączyć kolor na 16bit zarówno w ustawieniach
        ekranu pod Win, jak i w grze (najlepiej od razu na 800x600x16). Zrestartuj i
        zobacz.

Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Wypróbuj powyższe mozliwości i
        daj znać.

pozdro

PS. po przejrzeniu sekcji troubleshooting nasuwa się refleksja, że gra jest
        podobno cool (nie widziałem, ale wierzę), ale programiści producenta stink ;(
        • Gość: oto Re: Niestety IP: 62.190.181.* 09.01.03, 15:14
          Gość portalu: gearbox napisał(a):

> (...) gra będzie pracować poprawnie tylko z wersją 8.1
          > (świeższej na razie oficjalnie nie ma).

www.microsoft.com/windows/directx/downloads/drx90.asp:)
          • Gość: oto i jeszcze raz IP: 62.190.181.* 09.01.03, 15:15
            www.microsoft.com/windows/directx/downloads/drx90.asp
            • Gość: oto Re: i jeszcze raz x2 (sorry) IP: 62.190.181.* 09.01.03, 15:15
              www.microsoft.com/windows/directx/downloads/drx90.asp
              • Gość: gearbox Re: i jeszcze raz x2 (sorry) IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 14:24
                Dzieki OTO. W połowie grudnia Ms powiedział, że może za miesiąc, dwa, bo w
                testach coś idzie nie tak. Tymczasem kilka dni później...

Tak czy inaczej Krisowi zalecam na razie 8.1. Gra była testowana z tą wersją i
                jest pewność, co do zgodności. Natomiast przy 9.0 oczywiście teoretycznie musi
                być zgodność w dół, ale tyle już świeżo wypuszczonego softu widziałem, który
                nie działał jak trzeba, w tym również od MS...
    • Gość: cieciu i baton Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.03, 14:34
      Miałem ten sam problem, musisz koniecznie zainstalować starszą wersję windowsa
      np. 98.
      • Gość: Kris Mam tez Windowsa 98SE IP: mieszko.pl.u* 10.01.03, 15:27
        Mam go zainstalowanego na osobnej partycji i pod nim GTA 3 dziala ok.
        Ale przeciez u wielu osob na R9000 i XP Pro ta gra dziala ok,
        i chcialbym aby u mnie tez.... :-)
        Dzisiaj zainstaluje jeszcze jednego patch'a....
        • Gość: gearbox Re: Mam tez Windowsa 98SE IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 16:46
          Kris, Ty spróbuj zrobić jak Ci napisałem. Gierka musi chodzić pod XP, łachy nie
          robi!

pozdro
          • Gość: Kris Racja! IP: mieszko.pl.u* 11.01.03, 13:32
            Masz racje - gierka musi chodzic. Tak dlugo bede kombinowal az zacznie :)
            Dx mam 8.1 Sterowniki ekranu Catalyst 2.5
            Ustawilem jak mowiles kolor na 16-bit w systemie i gierce ale to nie pomoglo.
            Zauwazylem, ze jest mniej bledow gdy mam w opcjach gry zaznaczona opcje
            Synchronizacja ramek.
            Pozdr.
            • Gość: gearbox Re: Racja! IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 10:24
              O.K., zatem nie jest dobrze. Spróbuję jeszcze poszperać. Na razie nic mi nie
              przychodzi do łebka. Sprawdzaj forum co dwa-trzy dni. Jeżeli nic nie znajdę i
              się poddam to dam znać.

Pozdro
          • Gość: Kris Zobacz screeny IP: mieszko.pl.u* 11.01.03, 13:47
            sms.qw.pl/test/img/Image1.jpg
            sms.qw.pl/test/img/Image2.jpg
            sms.qw.pl/test/img/Image3.jpg
    • Gość: Kris Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: mieszko.pl.u* 16.01.03, 10:30
      Zauwazylem, ze jesli wlacze antyaliasing 2x to wowczas wszystko jest idealnie...
      Rece mi juz opadaja na ta karte!!!
      Moja rada - nie kupujcie ATI!
      p.s.
      Przeinstalowalem system juz kilka razy mam SP1 PL, najnowsze stery do grafiki,
      dzwieku, plyty i problem nadal wystepuje.
      Chyba karta grafiki jest do dupy!
      • Gość: gearbox Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 14:34
        Karta zapewnia antyaliasing x6. Zatem albo jest skopana (nie, nie...), albo:

Jak pisałem w bodajże pierwszym postcie w tej sprawie, gra może nie być
        przygotowana do obsługi chipsetu stosowanego w Radeonach 8500/9000. Producent
        gry nie podaje łaskawie (jak jest w dobrym zwyczaju) listy obsługiwanych
        chipsetów. Jeżeli Twój chipset nie jest obsługiwany przez gierkę, to nie ma ona
        możliwości wykorzystania jego architektury w sposób pełny i poprawny. Dlatego
        pewne ustawienia mogą wymagać dla poprawnej pracy wartości poniżej maksymalnych
        możliwych. Jedna rzecz tylko mnie męczy - pod WN98 powinno być tak samo!.

Moja opinia na temat ATI pozostaje jednak dobra.

Pozdro,
        • Gość: oto Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: 62.190.181.* 16.01.03, 14:46
          Gość portalu: gearbox napisał(a):

> Moja opinia na temat ATI pozostaje jednak dobra.

Zgadzam sie - ATI 9700 Pro to zupelnie nowy standard dla
          kart graficznych. Faktycznie seria 9000 nie byla zbyt
          udana, ale juz 9000 Pro to pieniadze dobrze wydane.
      • Gość: gearbox Re: Problemy z GTA 3 pod Windows XP na Radeon 900 IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 09:07
        Jeszcze jedno przychodzi mi do głowy. Jeżeli driver do karty został poprawnie
        zainstalowany razem z programikiem do obługi ustawień karty - pod
        właściwościami otworzy Ci się okienko, w którym możesz ustawić poszczególne
        parametry karty, m.in. antyaliasing. Spróbuj przestawić wszystkie możliwe
        ustawienia na "aplication preference", co pozwala na kontrolowanie ustawień
        karty przez program, w tym przypadku GTA3. Rozbieżność pomiędzy ustawieniami w
        grze, np. antyaliasing x3, a ustawieniem sztywnym karty na np. antyaliasing x2
        może powodować problem.

Według testu Radeonów 8500 (zatem również 9000) przeprowadzonego przez
        benchmark.pl ustawienie karty na wyższy antyaliasing niekoniecznie powoduje
        zauważalne polepszenie jakości obrazu, natomiast skutkuje oczywiście jej
        większym obciążeniem, w rezultacie niższym fps. W zależności od testowanej
        aplikacji - w niektórych sprawdzał się antyaliasing x3 i x5, w innych tylko x2,
        itd.

Jeżeli wszystko pracuje poprawnie przy ustawieniu antyaliasingu x2, to nie jest
        źle.

Tak czy inaczej odsyłam do artykułu na benchmark.pl w sekcji "technika".

Pozdro,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka