Dodaj do ulubionych

Rydzykomaterializm antyunijny

24.12.02, 23:35
Czy unia zaszkodzi naszej wierze? Dla mnie jest to jednak nie zrozumiałe, bo
nie można mieszać tego co cesarskie z tym co Boskie. A najbardziej dla mnie
niedorzeczne są argumenty tych tak zwanych prawdziwych katolików. Krzyczą ,że
Zachód nas wykupi, że nic nie będziemy mieli. Ja rozumiem, że to są ważne
argumenty dla materialisty , ale dla chrześcijanina? Przecież to jawne
zaprzeczenie słów Chrystusa. On nas naucza, abyśmy rozdali wszystko co mamy,
abyśmy byli najmniejsi wśród braci, abyśmy wszystkim usługiwali. Czy jeśli
Niemcy wszystko nam wykupią i jeśli bedziemy zmuszeni im usługiwać(co jest i
tak absurdem), czy to nie przybliży nas do Boga? Czy nie staniemy sie przez
to lepsi? Niech się przeciwnicy uni wreszcie zdecydują za co tak tej uni nie
cierpią, i niech nie mieszają do tego wiary , w każdym razie nie
chrześcijaństwa
Obserwuj wątek
    • Gość: piszedalej Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.12.02, 03:05
      Z wypowiedzi papieza i prymasa wynika jasno jaka jest
      pozycja kosciola w tej sprawie. Poszczegolni ksieza moga
      miec inne zdanie. Nalezy tez pamietac, ze wiekszosc
      katolickiej Europy juz jest w Unii i jakos ich to nie
      wynarodowilo. Zreszta, szkoda slow na tych ktorzy pusta
      retoryke owijaja w nacjonalistyczne hasla.
      Zycze wesolych Swiat i pozdrawiam.
      • tytt Rydzyk to nie kościół.. 26.12.02, 03:02
        Nie jestem katolikiem, nie wyznaję zadnej religii.. Dlatego patrzę na to z
        boku. Nie winię tych prawdziwych katolików utożsamianych z RM.. To naprawdę
        ludzie zawiedzeni, zagubieni, prości i już dość zastygli.. Nowe realia
        przerosły po prostu ich możliwości adaptacji i tyle.. Szkoda,że nikt się nimi
        nie zająl, nikt się do nich nie zwrócił. Za fenomen rydzyka odpowiada cała
        elita rządząca, od prawa do lewa.. On tę ich słabość wykorzystal, zmanipulował
        dając im jednocześnie punkt oparcia-w sobie i całej tej nieszczęsnej rodzinie..
        To przykre.. I nie ma co tu filozofować i odwoływać się do religii (która wg
        mnie jest ludziom potrzebna acz szkodliwa..) Rydzyk to nie kościół, to nie
        religia, to nawet nie ksiądz-to raczej sfrustrowany biznesmen i polityk łakny
        pieniędzy i władzy, ktory wybrał dość dyskusyjną,ale jak widać skuteczną drogę
        koncentrowania wokół siebie ludzi i ich pieniązków..
    • Gość: Aku1 Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: 81.15.164.* 25.12.02, 12:25
      "Tyle wolności, ile własności"- to jest wielka prawda. Popieram ojca Rydzyka!
      NIektórzy biskupi też! A Ty czytaj dalej i wierz w to, co pisze Wyborcza,
      kierowana przez Żyda, ich jest w naszym Rządzie pewnie więcej!!!
      • Gość: boonki Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.promax.media.pl / 192.168.2.* 25.12.02, 13:35
        drogi kolego aku1 ja nie cytowałem wyborczej tylko słowa Chrystusa i nie bede
        miał do Ciebie pretensji, że jestes przeciwko Uni tylko nie nazywaj sie
        Chrześcijaninem , bo jak widzę Jego słowa sa dla Ciebie niczym. pozdrawiam i
        wesołych świąt
      • tytt Re: Rydzykomaterializm antyunijny 26.12.02, 03:04
        Co to znaczy dla ciebie żyd? Oprócz sygnału do bicia na alarm budzi on w tobie
        jakieś inne uczucia czy-w co wątpię-myśli, refleksje?
    • Gość: Poslaniec Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.246.95.245.Dial1.NewYork1.Level3.net 25.12.02, 15:51
      boonki napisał:

> Czy unia zaszkodzi naszej wierze? Dla mnie jest to jednak nie zrozumiałe, bo
      > nie można mieszać tego co cesarskie z tym co Boskie. A najbardziej dla mnie
      > niedorzeczne są argumenty tych tak zwanych prawdziwych katolików. Krzyczą ,że
      > Zachód nas wykupi, że nic nie będziemy mieli. Ja rozumiem, że to są ważne
      > argumenty dla materialisty , ale dla chrześcijanina? Przecież to jawne
      > zaprzeczenie słów Chrystusa. On nas naucza, abyśmy rozdali wszystko co mamy,
      > abyśmy byli najmniejsi wśród braci, abyśmy wszystkim usługiwali. Czy jeśli
      > Niemcy wszystko nam wykupią i jeśli bedziemy zmuszeni im usługiwać(co jest i
      > tak absurdem), czy to nie przybliży nas do Boga? Czy nie staniemy sie przez
      > to lepsi? Niech się przeciwnicy uni wreszcie zdecydują za co tak tej uni nie
      > cierpią, i niech nie mieszają do tego wiary , w każdym razie nie
      > chrześcijaństwa
      Poslaniec:Szanowny kolega widzi to jest tak,:Zeby kogos upomniec to najpierw
      samemu trzeba dac przyklad.Mam wiec nadzieje ze w Pana przypadku tak sie juz
      stalo,Swieta chyba byly (sa)dora okazja zeby np biednym
      dzieciom,starszym,bezdomnym pod drzewko tam cos podsunac.Ja sam co prawda nie
      dalem wszystkiego ,ale dla tych bogatszych z uwagi na forme i znajomosc wydalem
      ponad stowke($).Ale dla biedniejszych co mialem i wsrod Polakow i nie to juz
      prawie cztery.Do Polski wyslalem poltora tysiaca jako prezent ,z czego dobry
      tysiac dla znajomych kolegow i nawet rodziny o ktorych wiem ze zyja w biedzie i
      sie nie wiedzie.No nie zapomialem tez oczywiscie o RM stowka, tu w Chicago(po
      nasemu to bedzie pewno Cykago)maja swoje biuro,a caly rok ciagle sa jakies
      skladki na operacje dla dzieci z Polski,domy dziecka,itp itd.Opisalem to nie
      dlatego zeby sie tym chwalic ,tylko zeby przyznac koledze racje.W zasadzie mam
      pewien niedosyt bo ta biedna wdowa dala wtedy grosik ze swego niedostatku ,a ja
      co tu mowic ja z tego co mnie zbywa.Dlatego tutej kolega na pewno dobrze nam
      zwrocil uwage ,ALE! nie do wszystkich trafiles tylko do takich jak ja co maja
      ze tak powiem dostatek.Troche do nas pasuje ta przypowiesc o tym BOGATYM
      mlodziencu co nie mogl zrozumiec ze musi oddac(BIEDNYM!) wszystko zeby wszystko
      osiagnac.
      Do czego powoli zmierzam ze kolega moim skromnym zdaniem nie do konca
      zrozumial nauki Drugiego (po Bogu Ojcu)Pasterza.Ja nie nie jestem teologiem i
      nie bede upieral sie przy tym co napisze i zaznaczam ze to jest tylko moje
      zdanie.ALE CHODZILO TU PEWNIE O TO ZE JESLI JUZ ROZDAWAC USLUGIWAC TO BOGACI
      BIEDNYM A NIE W DRUGA STRONE NO BO NIBY TO DLACZEGO? Nie wiem kogo Pan
      reprezentujesz ,ale dosyc sprytnie to wasc tlumaczysz:.Wy biedni Polacy macie
      rozdac wszystko bogatym Niemcom, Zydom ,pewno polskim zlodziejom co jeszcze
      sie nie oblowili czy komu tam jeszcze?.Malo tego mamy do nich isc na sluzbe bo
      wtedy to nas czeka zbawienie haaa! haaa!,aj! jaj! ha! ha!(az mnie wboku
      zabolalo),ale wy sobie wszystko "umiecie"przerobic dla wlasnych
      korzysci.Chcecie nas teraz bardzo puoczac "chrzescijanie ",zeby i nawet na
      naszej religi wierze zarabic?,ech no nie no nie a ladnie to tak? ha ha nie
      po chrzescijansku o jej jej.JA TO MYSLE ZE TO WLASNIE WY BOGACI MACIE ISC I
      UMYC NOGI TYM BIEDNYM POLAKOM!.Wam sie chyba pomylily kierunki za duzo
      przejedli pewno przepili i to dlatego, ale staropolskim zwyczajem sie nie
      gniewamy i wybaczamy! tylko sie szybko poprawcie zeby nie musial wiecej
      upominac!.
      Dobra zarty zartami ale na madry glos jeszcze madrzajsza odpowiedz prawda?
      Swieta trzeba sie troche wyluzowac i lepiej pozartowac jak pochorowac.Ale tak
      juz na powaga to bogaci powinni sie schylic nad biednym.Zobaczcie jaka jest
      atmosfera ,swiatla, zakupy,huczno wszadzie ,podobno jak wtedy sie Pan rodzil
      tez tak bylo . I jak co roku Pan na nas czeka nie w wystawie na 5 Av w
      NY ,tylko wlasnie ze gdzies tam w zlobie,domu dziecka ,moze gdzies jako
      niechciany dzieciak w zapijaczonej rodzinie,moze w przytulku dla
      bezdomnych,starych,bezrobotnych itp itd.Wszystko wiec zalezy od nas czy
      potrafimy go odnalesc tak jak ci trzej krolowie co przyszli do Niego z
      darami.Wesolych Swiat.
      • Gość: boonki Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.promax.media.pl / 192.168.2.* 25.12.02, 23:41
        Ciszę się kolego,że potrafisz sie dzielić tym co masz. Może gdybyś żył w tym
        kraju to bys troche inaczej patrzył na RM. A co do nauki Chrystusa to Jemu nie
        chodziło o tych biednych tylko o tego młodzieńca o wyrzeczenie sie dóbr
        materialnych, chodziło o to aby on tez stał sie biednym, a nie aby biedni stali
        sie bogatymi. A retoryka RM przeczy tym słowom. Zabieranie bogatym i dawanie
        biednym nie ma nic wspólnego z chrzescijaństwem . Chrzescijaństwo to miłość ,
        to dawanie. Byli luidzie , którzy tweirdzili, że cel uświeca środki, że można
        zrobić mniejsze zło(np. okraść bogatych) aby uczynić wielkie dobro (dać
        biednym), ale Chrystus do nich nie należał, bo jemu nie chodziło o to co
        bedziemy jedli jemu chodzi o nasze serca o miłość, a od pieniędzy jej nie
        przybędzie. Chrzescijaństwo to cos więcej niz ziemska sprawiedliwość, to miłość
        nawet do wrogów i jeśli kolego nie pokochasz tych Żydów i Niemców to Chrystus
        nie pozna cie gdy staniesz przed nim.
        • Gość: Poslaniec Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.154.75.181.Dial1.NewYork1.Level3.net 26.12.02, 09:58
          Gość portalu: boonki napisał(a):

> Ciszę się kolego,że potrafisz sie dzielić tym co masz.
          Poslaniec :W zasadzie nie powinienem o tym pisac,przegladalem wlasnie Biblie
          zeby Ci odpisac i natknolem sie:( juz z pamieci):"Nie bedziecie obludnicy
          trabic jak dajecie jalmuzne,dawajcie ja po cichu tak zeby nikt o tym nie
          wiedzial bo nagrode dostaniecie w niebie a nie tu. Nie mam tlmaczenia ,ale
          chcialem tylko innych zachecic.
          >Może gdybyś żył w tym
          > kraju to bys troche inaczej patrzył na RM.
          P:Nigdy na dobre nie wyjechalem ,z przerwami tam jestem rekort dwa
          lata,Prowadzilem nawet maly biznes roznie sie wiodlo wiec
          musialem "wracac",zostawilem to wszystko rodzinie i nawet dzieki Panu Bogu tez
          cieniusko ale jakos sobie radza.Pozatym wyglada na to wiosna znowu pojade i
          bede mogl tam przebywac nawet i 10 miesiecy w roku.
          >A co do nauki Chrystusa to Jemu nie
          > chodziło o tych biednych tylko o tego młodzieńca o wyrzeczenie sie dóbr
          > materialnych, chodziło o to aby on tez stał sie biednym, a nie aby biedni
          stali
          > sie bogatymi.
          Poslaniec: przeczytalem teraz jeszcze raz wszystkie opowiesci o tym mlodziencu
          ktoremu to Jezus doradzal zeby osiagnac szczescie wieczne ,to powinien oddac
          (sprzedac) wszystko a pieniadze rozdac :NO WLASNIE ZE KOMU JAK NIE
          BIEDNYM!!!.JESZCZE RAZ TO PODKRESLE ,JEST TO W EWANGELIACH I TO ZA KARZDYM
          RAZEM BARDZO WYRAZNIE NAPISANE :PIENIADZE BOGATY MLODZIencze MASZ ROZDAC
          BIEDNYM.Nie zgadzam sie wiec z toba apsolutnie ze Jezusowi nie chodzilo o
          biednych.Jest to tylko Twoja bardzo dziwna interpretacja Slowa Bozego,tak
          troche jak ja to odczuwam masz Jezusowi za zle lub Mu to wypominasz ze
          zapomial o biednych.A chcesz moze biednym zasugerowac ze uslugiwanie i
          wzbogacanie juz bogatych ludzi(np biedni Polacy -bogatym Niemcom Zydom)
          doprowadzi tych biedakow do zbawienia???.NIC PODOBNEGO Twoja interpretacja tego
          co nauczal Jezus moim skromnym zdaniem mija sie z Prawda.Tak samo zreszta to
          ze,"Jezusowi chodzilo tylko o to zeby on (bogaty mlodzieniec)stal sie
          biednym".Tez sie nie zgadzam bieda sama w sobie jest jakims zlem i Jezus
          wlasnie ze z nia walczy.Dlatego wymaga od bogatego mlodzienca aby nie tyle
          stal sie biednym tylko zeby PODZIELIL SIE SWOIM MAJATKIEM Z BIEDNYMI(a
          przypominam nie z bogatymi co juz maja!).I dalej napisales ze Jezusowi nie
          chodzilo tez o to aby biedni stali sie bogatymi.Na pewno tak, wy bogacie nie
          musicie sie tego obawiac(bo moze o to tez chodzi).Bogatych jest nie wielu i
          nawet jesli rozdadza wszystko to spokojna glowa i tak masa biedy nie zajmie
          miejsca bogatych.Jezusowi chodzilo tylko o to zeby bieda mogla jakos przezyc
          przynajmniej podstawowo i godnie jak na czlowieka przystalo,ale na pewno nie w
          przepychu bo to tez juz godnie"zycie" nie
          jest
          > A retoryka RM przeczy tym słowom. Zabieranie bogatym i dawanie
          > biednym nie ma nic wspólnego z chrzescijaństwem.
          Poslaniec:Zadne zabieranie bogatym tego nie slyszalem w RM,nie czytalem w ND
          itp itd, cos takiego w kosciele i chrzescijanstwie nie istnieje a jesli byly
          objawy to jako pomylka.Natomiast jest cos innego :DOBROWOLNE DZIELENIE SIE
          BOGATYCH Z BIEDNYMI.Podkreslam slowo DOBROWOLNE bo to musi wynikac z wlasnej
          woli ,od serca ,ze zrozumienia a nie z przymusu(chyba ze jako kara).Zobacz
          Jezus go tylko nauczal ,a decyzja nalezala do niego kiedy spokojnie odszedl, i
          ta przypowiesc :"Nagroda za dobrowolne
          ubustwo)
          > Chrzescijaństwo to miłość ,
          > to dawanie.
          Poslaniec:zgadzam sie ale zeby mozna bylo dac to musi byc tez ktos kto ten nasz
          dar przyjmnie prawda?.Ja bym to nazwal inaczej :to jest WZAJEMNE podkreslam
          WZAJEMNE dawanie sobie obdarowywanie sie ,nie tylko dobra materialne ale (moze
          przedewszystkim) duchowe.Dac biednemu bezdomnemu nie tylko grosik na
          ulicy,bogaty powinien zrozumiec ze biednemu potrzebna jest praca.Wielu jednak w
          imie szybkiego zysku woli uciekac do Chin ,bo tam wiesniaczki przy produkcji
          koszulek beda pracowaly za zupe i 20$ na miesiac.Pracownik natomiast ma
          zrozumiec ,ze zaklad to jest jego utrzymanie ,wiec powinien o niego dbac tak
          jak o swoja wlasnosc zeby wlascicielowi oplacalo sie go trzymac.To jest tylko
          taki dzisiejszy przyklad tej relacji biedny -bogaty jak ja to widze i co
          wyciagam z nauk Jezusa.Jezus nigdy nie kazal zabierac bogatym tylko nauczal
          ze:Pracownikowi zaplata sie nalezy,a ci (robotnicy w winnicy)rozlicza sie przed
          Panem kiedy on przyjdzie.
          >Byli luidzie , którzy tweirdzili, że cel uświeca środki, że można
          > zrobić mniejsze zło(np. okraść bogatych) aby uczynić wielkie dobro (dać
          > biednym), ale Chrystus do nich nie należał, bo jemu nie chodziło o to co
          > bedziemy jedli jemu chodzi o nasze serca o miłość, a od pieniędzy jej nie
          > przybędzie. Chrzescijaństwo to cos więcej niz ziemska sprawiedliwość, to
          miłość
          P:A czyz ziemska sprawiedliwosc nie jest wlasnie ze szczytem milosci do
          blizniego?A jesli chodzi o pieniadze to sa dwa bogactwa jedno pozorne ($)i
          drugie to faktyczne: bogactwo ducha.To pierwsze bogactwo ma nam tylko
          umiejetnie posluzyc(sprawiedliwosc) zeby osiagnac to drugie,ale moze tez nas
          (Pieniadz)latwo doprowadzic do nedzy-( i tu wcale nie mysle o materialnej).
          Poslaniec :naprawde bardzo dziwnie to wszystko interpretujesz:"Jezusowi nie
          chodzilo o to co bedziemy jedli i pili".-Czy moge sie zapytac dlaczego tak
          muslisz na jakiej podstawie tak uznales?.
          P:Sa tez przypowiesci "Zbytnie Troski"( tylko w najwiekszym skrocie i z pamieci)
          Nie troszcie sie zbytnio o to co bedziecie jesci pic ,bo pan w Niebie wie ze to
          potrzebujecie.TROSZCZIE SIE RACZEJ O JEGO LASKE A TO WSZYSTKO BEDZIE WAM DANE.
          I jeszcze co prawda nie z Nowego Testamentu ale tu sie nasuwa.Nie chce juz mnie
          sie tego szukac ani sprawdzac ale kto to byl?. Eliasz chyda jak przychodzi do
          ubogiej kobiety i prosi zaby mu dala zjesc.A ona na to ze jest juz tylko
          ostatnia maka i oliwa z ktora jesli sie podzieli lub nie to i tak potem
          wszyscy pomrzemy z glodu.I wtey prork odpar :ZAPRAWDE ZAPRAWDE POWIADAM WAM ZA
          WSYSCY BEDZIEMY JESC I PIC DO POKI NIE SPADNIE DESZCZ.Stal sie potem cud (jak
          rozmnozenie chleba )jedli pili a maka i oliwa sie nie wyczerpaly.Bog chce nam
          przez to pokazac ze tam gdzie sie juz konczy ludzki rozum pozostaje tylko ON i
          nasza wiara w Niego a wtedy juz nie ma rzeczy nie mozliwych!.
          > nawet do wrogów i jeśli kolego nie pokochasz tych Żydów i Niemców to Chrystus
          > nie pozna cie gdy staniesz przed nim.
          P:Tak jak najbardziej sie zgadzam tylko ze to powinienes mowic to I DO MNIE I
          DO NICH (RAZEM DO NAS jak do kolegow)a wtedy to juz na pewno bedzie nam
          wszystkim latwiej .Zadales mnie dobra lamiglowke Pozdrawiam.
          • Gość: boonki Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.promax.media.pl / 192.168.2.* 26.12.02, 21:38
            Pozdrawiam kolege. Co do kwestii materjalnej w chrzescijaństwie raczej sie nie
            zgodzimy. Chce podnieść inny problem, który niepokoi mnie w RM. To ta wrogość
            do innych nacji, może temu zaprzeczysz. Ale gdyby w Ameryce jakas rozgłośnia
            namawiała do obrony Ameryki a jej słuchacze rzucali Ci w twarz TY POLACZKU, czy
            uznałbyś ich za antypolonusów, czy przyznałbyś im racje , że chcą obronić kraj
            przed nawałem polskiego złodziejstwa? Dlaczego sie tego boję? Bo widzę jak
            historia sie powtarza i wiem jak doszło do eksterminacji Żydów. Hitler nie
            mówił , że trzeba zabić Żydów, on najpierw krzyczał, że naród Niemiecki jest
            gnębiony przez mniejszości narodowe, które wysysają z niego krew. Wiele Niemców
            gdyby miało zabić Żyda nie zrobiłoby tego, ale o to Hitler nawet nie prosił, on
            wiedział, że wystarczy tylko aby całe Niemcy poczuły się skrzywdzone przez
            Żydów, resztę dokonałe szumowiny, które znajduja sie w każdym społeczeństwie. I
            właśnie się tego boję, że ludzie znów poczuja sie skrzywdzeni i kiedy ktoś
            podniesie na tych innych rękę ludzie nie zaprotestują, nie poczuja bólu w
            sercu, że dzieje sie niesprawiedliwość. Myslisz, że co w kościołach , meczetach
            i cerkwiach Bośni się mówiło, każdy naród modlił sie za swych poległych za swe
            krzywdy, każdy z nich prosił o pomoc Boga nie potrafiąc udzielić pomocy tej
            drugiej stronie i tak się nakręca spirala nienawiści , bo myślimy tylko o
            naszych krzywdach o naszym bólu, a czy Chrystus skarzył sie na swą niedolę, czy
            uskarżał się na krzyż? A co do twej firmy w Polsce, RM narzeka na liberałów , a
            Ty musiałeś wyjechać za chlebem do najbardziej liberalnego kraju na ziemii, czy
            to nie paradoks? Serdecznie pozdrawiam, gdyby RM miało tylko takich słuchaczy
            jak Ty pewnie nie miałbym tylu obaw .
        • tytt To oczywiste! 27.12.02, 17:08
          Przecież ruchy odnowy w kościele dysputowały czy jezus miał w ogóle
          jakiąkolwiek własność! Czy szata którą nosił należała do niego!!! Księża
          skladają przysięgę życia w skroności i dawaniu świadectwa ubostwu!!!
    • Gość: Poslaniec Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.246.80.130.Dial1.NewYork1.Level3.net 27.12.02, 05:36
      Generalnie to bym na twoja wypowiedz odpowiedzial tak ja mawial moj Ojciec.Ze
      jesli cie ktos nie lubi to tak mniej wiecej polowa winy jest jego a druga
      polowa twoja.I dalej to rozwijajac powinienes zobaczyc co z tym drugim jest nie
      tak ,ale powinienes tez zastanowic sie nad soba ,co ze mna jest nie tak i co
      musze zmienic ,zrobic zeby mnie ludzie inaczej odbierali.
      Zostawmy to na chwile chce teraz o Ameryce piszesz ze to liberalny kraj na
      pewno tak ,ale jednoczesnie ma swoja specyfike.Murzynka mnie kiedys powiedziala
      ze my tu niby wszyscy(biali,czarni) zyjemy razem ,ale tak na dobra sprawe to
      wszyscy z osobna.Od siebie dodam ze chodzilo Jej o spolecznosci (np Polakow) i
      innych,ale ja bym tez powiedzial ze to sie tyczy osob jako jednostek.Taki
      system czy sposob na zycie potrafi byc nawet w malzenstwach. No a spolecznosci
      to Polacy maja swoja twierdze na Greenpointcie,Czarni swoje ,Zydzi swoje,a
      nawet i ci sa podzieleni np na tych z Rosji ,pejsatych ,amerykanskich itp.Tak
      samo hiszpanie jest np dzielnica Kolumbian na Rsvlt ,czy Dominikan na gornym
      Manhattanie.Chinczyki sie dziela na tych z Taiwanu i Chin ,a nawet i ci (z
      Chin na Kanton itd.A co dziwo smieszne nieraz sami Amerykanie tez jeszcze sie
      dziela na np Wlochow(nie znaja wloskiego i nie wieda nawet gdzie to
      jest ),Irlandczykow ,na pewno wiecie ile ty jest tych parad
      narodowosciowych.Pisze to wszystko zeby zrozumial jak trudno jest zintegrowac
      narod nawet w tak liberalnym kraju jak Ameryka.Co prawda NY to nie Ameryka ale
      jdnak w Miami mozna przejsc przez zycie nie znajac Angielskiego
      (hiszpanski).Slyszales na pewno co sie dzialo jak jak biali policjanci pobili
      czarnego kierowce za szybka jazde. Murzynska spolecznosc w odwecie atakowala
      bialych kierowcow ciezarowek . Mowi sie o tym ze w Chicago byl jest konflikt
      pomiedzy mlodzieza polska a hiszpanska.Chce teraz ci powiedziec ze te rasowe
      narodowosciowe niecheci TO NIE JEST TYLKO SPECYFIKA POLAKOW jak to probuje sie
      nam wmowic.Prasa liberalna z GW na czele ,pro unijni politycy trabia wszedzie
      ze Polacy na z RM sa zacofani zasciankowi , niby bardzo nie przygotowani do
      Europy bo jeszcze nie akceptuja tych czy tamtych.Guzik prawda ci co taka opinie
      o nas puszczaja dobrze wiedza ,ze to tylko ich wymowka przeciwko nam,ze nie
      jestesmy przeciw ludziom jako takim tylko ich postepowaniu.Bronimy sie przed
      tym ze ktos chce nas oszukac ,kretactwem doprowadzic do nedzy i manipulacjami w
      bialych rekawiczkach zabrac to co nasze.A wracajac do tego rzekomego
      nieprzygotowania do Europy i Jej tolerancyno liberalnych wymogow.To jak
      wytlumaczyc ze w tak liberalnym kraju jak Ameryka dochodzi jeszcze malowania
      sfastyk na Zydowskich domach,(a ostatnio jak prasa doniosla doszlo do tego
      nawet na polskim domu ),albo lamania niszczenia figurek Matki Boskiej przed
      kosciolami.Mnie wtedy nie bylo ale taki przypadek jak zydowska (czy
      przeznaczona tylko dla Zydow)karytka pogotowia nie udzielila pomocy
      murzynskiemu dzieciakowi.Nie udzielanie pomocy tu jest karalne ale pomijajac to
      zanim przyjechala wlasciwa karetka dzieciak zmar.Na pewno slyszeliscie co potem
      sie dzialo ,doszlo do rozruchow, linczowania ,bicia ,atakowania Zydow
      (najczescej pejsatych bo oni sa widoczni).Obowiazuje ich tu niepisane prawo
      odwetu wiec ktos musial zginac i tak sie stalo,a to wszystko na ulicy i w nocy
      i w bialy dzien oczywiscie przy blasku kamer. Piszesz ze obawiasz sie RM w
      Polsce ,a zobacz to niema RM (dla Polakow jest),wiec sie pytam DLACZEGO? co
      jest powodem,czy spolecznstwo nie zrozumialo,zle edukowane(przeiez i tutaj TV w
      kolko jedno i to samo).Dlaczego tak niewiele doslownie jedna iskierke potrzeba
      zeby wstrzasnac calym mocarstwem?,Nie widze i trudno mnie sobie wyobrazic co
      by sie tu dzialo gdyby doszlo do kryzysu masowego bezrobocia jak w Polsce.Wielu
      mowi ze sprawe zalatwily by zasilki ,ale mnie sie wydaje ze juz nie.Ludzie
      nauczyli sie zarabiac wydawac zyc i nagle jakby tego zabraklo?,to tak samo jak
      glodnemu sprzatnac zupe kiedy pierwszy raz trafil wlasnie ze lyzka do
      nosa.
      Ale zostawmy Ameryke bo to osobny temat i nie na ten watek,a jesli juz to tylko
      jako porownanie.Sa tacy jak np Jego Eminencja Acb Zycinski,GW i inni ktorym sie
      wydaje(tak tlumacza) ze jak sie zamknie RM to takie czy inne poroblemy znikna
      np antysemityzm czy negatywny stosunek do uni.Nie ma nic bardziej naiwnego i
      glupszej wymowki.Po pierwsze RM,ND,LPR nigdy sie nie okreslili jako
      antykogokolwiek ,krytykowali tylko za to co ktos robi a nie kim jest a to
      roznica i prosze o tym nie zapominac.Przeciwko uni sam jestem ,ale ten problem
      anty bo pewno o to ci chodzi to jest moim zdaniem o wiele wieksza sprawa zeby
      go sprowadzac tylko do RM Rydzyka,ND,parti takich jak LPR,czy nawet Polski.I tu
      bym wrocil do tego co moj Ojciec zawsze mawial,z tym ze nie chce tutaj nic
      radzic pouczac czy sugerowac Zydom cokolwiek.Oni nie przyjmuja zadnych
      rad ,wszystko wiedza najlepiej,tymbardziej nas Polakow nie lubia i nie jestesmy
      dla nich zadnym autorytetem.Ale tylko tutaj tak rozmawiamy zreszta sam
      poruszyles ten temat ,wiec jak ja bym byl na ich miescu (bo to w koncu Ich
      problem) to najpierw zastanowil nad soba co trzeba u siebie zmienic .Na pewno
      nie powinni czekac(bo sie nie doczekaja) az radiomaryjowcy i inni przyjda do
      nich zloza dary ,oddadza poklon do ziemi i jeszcze namaszcza na swoich
      przywodcow.Z moich obserwacji wynika ze oni zarzucaja innym ksenofobie a sami
      sa spolecznoscia bardzo ale to bardzo zamknieta(moze nie az tak ci z
      Rosji),mnie udalo sie przebic do Chinczykow, Koreancow,Japonczykow z Murzynami
      mam nawet dobre uklady ale z Zydami to jest praktycznie nie mozliwe.Co ja tu
      bede pouczal dalej ,jesli Wam sie wydaje ze RM (i inni)zle mowi to Wy sami
      udowodnijcie nam ze jest inaczej,czy to w gospodarce ,polityce (bo macie
      ogromne wplywy ),czy to w stosunkach miedzy ludzkich.Wy tylko chcecie zamknac
      zamknac zamknac i myslicie ze to juz rozwiaze wasze problemy.Jest to tylko
      srodek dorazno przeciw bulowy(ba jest to bledna diagnoza bo RM i inni nie jest
      anty komukolwiek) ,ale problem nie rozpoznany i leczony od podstaw wybucha z
      jeszcze wieksza sila.
      Problemy tez trzeba umiec przewidywac zeby im w pore zapobiec.Zobacz taki
      przyklad rzad w tym tygodniu w ramach dostosowania prawa polskiego do unijnego
      wydaje czy ma wydac ustawe ze cudzoziemcy(z uni) zaieszkali w Polsce beda mogli
      miec prawo glosowania kandydowania w wyborach lokalnych i nie tylko(podal
      ND). Nawet tutaj jak masz zielona karte (pobyt staly) to nie mozesz
      glosowac czy nawet zostac radnym.To co sie dzieje jest chore ,ja bym nie chcial
      pojechac na Korsyke i tam decydowac kto ma byc wojewoda.Nie znam ich
      realiow ,nie znam tych ludzi,kraju nic dla niego nie zrobilem ,nie sprawdzilem
      sie (ze nie zlodziej),nawet mnie nie wypada decydowac w obcym domu nobo niby
      dlaczego.Wiem co powiecie rydzykowiec i juz zaczyna ,a czy nie lepiej bylo by
      poczekac jednak az ten przybysz dostanie obywatelstwo i czyms sie dla nowego
      kraju wykaze.Tutaj tez tak odrazu nie dostaniesz musisz zdac egzamin,placic
      podatki,nie karany no bo niby dlaczego inaczej.Przewiduje tez ze moze na tym
      tle dojsc do konfliktow WLASNIE ZE SPOLECZNYCH CZY NARODOWOSCIOWYCH(Niemcy na
      ziemiach zachodnich).I wlasnie zeby (tez)temu zapobiec to bede na miare swoich
      mozliwosci protestowal.Witamy wszystkich ale powoli ale i zeby najpierw
      udowodnili ze sa NAS warci.Oprucz tego ze tu pisze zaraz porusze ten problem na
      forum Kraj w watku Oszoloma"Czeka nas wielki szok po wejsciu do uni",wysle e
      mail do ND i RM i gdzie sie da.Ta unia to faktycznie przez swoja ignorancje
      staje sie jakims kolchozem wspolnota mieszkaniowa a nie naszym domem,dlatego
      to jeszcze jeden pow
    • Gość: Poslaniec Re: Rydzykomaterializm antyunijny CD IP: *.246.80.130.Dial1.NewYork1.Level3.net 27.12.02, 06:03
      Ta unia to faktycznie przez swoja ignorancje staje sie jakims kolchozem
      wspolnota mieszkaniowa a nie naszym domem,dlatego to jeszcze jeden powod ze tak
      bardzo jestem przeciw.Czy ci ustawodawcy tez wpuszczaja do swojego domu byle
      kogo ,czy moze sami zyja w bogatych zamknietych ogrodzonych osiedlach z
      prywatna policja, a nas chca bardzo uczyc tolerancji.Mozecie teraz mowic ze
      jestem rydzykowy ksenofob anty itak dalej ,mam to w nosie bo i tak wiem ze mam
      racje.
      Jakkolwiek juz na spokojnie pozdrawiam i zycze Szczsliwego Nowego Roku a wy nam
      tu Zyczcie Szczesliwego Nowego Yorku.Chaslo nie tylko na dzisiaj :"Zacznijmy
      wszyscy bez wyjatkow zmieniac Swiat na lepsze ALE OD SIEBIE ZACZYNAJAC A NIE OD
      INNYCH!.Jak uda nam sie siebie doprowadzic do porzadku to raz ze bedzie bardzo
      duzo ,a dwa ze inni pojda naszym przykladem .
      Ps jestem tylko zwolennikiem RM,ND,LPR i tego kierunku ale nie pisze w ich
      imieniu tylko swoim .
    • Gość: boonki Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.promax.media.pl / 192.168.2.* 27.12.02, 15:15
      ozdrawiam kolege. W ostatnim liscie tytuowałeś mnie per wy. jestem
      indywidualistą niezrzeszonym w zadnej organizacji.Pozatym nie lubie uogólnień ,
      sądzę ,że z wieloma obcokrajowcami bym sie lepiej dogadał niż z niejednym
      Polakiem, dlatego nie jest dla mnie zbyt ważna narodowość, najpierw musę kogoś
      poznać aby go oceniać. Tak samo mnie obużaja głupie teksty , że Polacy są
      antysemitami jak ,ze Żydzi i Niemcy tylo czekaja aby zniszczyć nasz naród. Z
      jedną tylko różnicą gdy słyszę takie głupie teksty z ust Polaków to protestuję
      bo są wymawiane na moim podwórku, trudno mi zmieniać Żydów , czy Niemców bo ich
      tu nie ma. Cytowałeś Swego Ojca ja też zacytuję mojego gdy przynosiłem do domu
      niezbyt dobre oceny , mówiłem że i tak inni byli gorsi, Mój Ojciec zawsze
      odpowiadał , abym porównywał się do lepszych a nie do gorszych. Dlatego
      argument , że inni tez są źlinie dociera do mnie.Nie należ do ludzi ,którzy do
      istnienia potrzebuja myśli że sa lepsi od innych często ci ludzie sami do
      niczego nie doszli dlatego potrzebują mitu ze są pokrzywdzeni przez innych. A
      co dofaktów wykupu nas przez Niemców juz w tej chwili ceny nieruchomości na
      ziemiach odzyskanych niż we wschodnich Niemczech, oni wszyscy uciekaja do
      zachodnich niemiec, a my sie boimy że przyjda do naszej nędzy. Młodzi Niemcy
      uciekaja do Ameryki, Australi jeżdżą po całej Europie, jeśli nawet ich
      dziadkowie targani nostalgia do swych dawnych ziem ojczystych bedą chcieli
      wykupić swe dawne domy to po ich smierci ich wnuki jak najszybciej to
      sprzedadzą. Byłem w Niemcech pracowałem z młodymi Niemcami, oni chcą się bawić
      poznawać świat, a nie zdobywać przestrzen życiową na wschodzie. A co sie tyczy
      ich dziadków to by bylo zbawienie dla Polski gdyby ci bogaci emeryci
      przyjechali by tu spedzić swe ostatnie lata w Polsce, przecież oni nie bedą
      sprzatać domów, ktoś bedzie musiał sie nimi zaopiekować, to starsze osoby.
      teraz kiesy jest tak wysokie bezrobocie nie powinniśmy tracić takiej okazji. Co
      sie tyczy młodych ludzi w Polsce wielu nie stać na studi, chociaż chcą sie
      uczyc , po wejsciu do Euni bezproblemu znajdą prace w wakacje aby zarobić na
      studia, sam tak robiłem trzy lata, ale miałem szczęśie bo w tej chwili o taka
      pracę jeszcze nie łatwo.Polskość ma się w sercu czyż nie? Sam wyjeżdżasz po
      chleb aby pomóc rodzinie w Polsce, czy takiej szansy powinniśmy pozbawić wielu
      młodych ludzi w Polsce, a co do pracy dla Niemców , usługiwania im, myślę że
      duzo bardziej demoralizuje brak pracy. Po wejsciu do Uni cudu nie bedzie, ale
      to przede wszystkim z przyczynu Polskiego rządu, czy tak trudno obnizyc podatki
      aby firmy z Europy przyjeżdzały do nas i u nas produkowały? Chyba nie wierzysz,
      że zachodnie firmy są oblegane przez samych nacjonalistów i że pomimo rachunku
      ekonomicznego beda za wszelką cenę utzrymywać produkcje w rodzinnym kraju.
      Popatrz na samych Polaków chyba nie wszystkich uważasz za patryiotów, czy
      uważasz, że pod tym względem Niemcy sa lepsi? Żyjesz w kraju gdzie gospodarka
      rządzą pieniądze i tak powinno być bo inaczej cywilizacja sie nie rozwija,musi
      być rozdział co cesarskie cesarzowi, co boskie Bogu. Tam gdzie mnożą się
      urzędnicy wszystko upada bo gospodarki nie stać na utzrymywanie nierobów.
      Europa nie podoba mi się aż tak bardzo bo jest zbyt socjalistyczna, ale i tak
      jest lepsza od naszej Polskii chprawo jest lepsze ich rynek jest chłonny, im
      tez zależy aby Poacy byli bogaci bo przecież biedny nic nie kupi, a oni chcą w
      Polsce sprzedawać i zarabiać. Pozwólmy im to robić i sami na tym zarabiajmy. to
      w naszym kraju nie ma sprawiedliwosci i to nie z winny Brukselii. Zwykłego
      człowieka można zwolnić z pracy nie dajac mu żadnej odprawy, Górnika nie
      ruszysz i wszyscy muszą dopłacać do jego pensji to ma być sprawiedkliwość? Czy
      nasze koleje Państwowe nie wiem czy w naszy interesie jest walczenie o kolejne
      lata ochronne, pzrecież tymi firamami rządzą partyjniacy, póki ich się nie
      zmusi do naprawy firmy nic nie beda robić tylk o zzerac budżet, który by mógł
      iść na inwestycje w przyszłość. po wejściu do Uni bedziemy musieli przesłać
      pieniądzę do Brukselii, a potem nie wieadomo czy je dostaniemy, bo możemy tylko
      wziąć je na konkretne inwestycje. Dzięki Bogu , że tak bedzie, pzrecież my sami
      nie możemy doprowadzić aby zwiększyć pieniądze na inwestycje, wszystko
      przejadamy na lewe renty i zasiłki. to tyle jesli chodzi o Unię,nie ma nic
      lepszego jak wykup państwowych firm przez kapitał zagraniczny my musimy tylko
      zadbać aby opłacało im się tu pozostać i nie na zasadzie kilkuletnich ulg, bo
      ulgi sie skończą i wyjada bo podatki ich zeżrą, ale stałe niskie podatki dla
      wszystkich, wtedy wszystko ruszy jak w Irlandii, czy chociażby nawet Rosjii.
      Pozdrawiam , mam nadzieje ze podyskutujemy jeszcze troche czekam na kolejne
      argumenty.
    • Gość: Poslaniec Re: Rydzykomaterializm antyunijny IP: *.56.33.155.Dial1.NewYork1.Level3.net 29.12.02, 08:03
      Witam postaram sie odpowiediec tak jesli chodzi o tych Zydow to jest wsrod nich
      bardzo wielu zwyklych, ludzi zwlaszcza wsrod rosyjskich ale i wsrod
      amerykanskich tez.Nie bede tam pisal ktory jest lepszy a kto gorszy ale o co
      mnie chodzi.Otoz RM i ten caly nurt moim zdaniem (nie pisze w ich imieniu),ma
      pretensje nie tyle do wszystkich ile do tej ze tak nazwe ich wierchowki .Trudno
      jest do czlowieka ktory np naprawia lodowki czy nawet prowadzi sklep miec
      zarzuty polityczne.Sa wsrod nich i zawzieci nawet wsrod zwyklych ,ale i tacy co
      maja polityke w nosie i pacza tylko zeby z dnia na dzien im jakos poszlo.Taki
      sam podzial jest mnie sie wydaje wsrod lekarzy,adwokatow i
      biznesmenow,oczywiscie ze nie wszystko mowia wprost ale wiele mozna wyczuc i
      sie domyslec.Nie liczac Ruskich to w zasadzie na obserwacji moja znajomosc ich
      sie konczy.Pokazywac tam palcem na ulicy czy nawet malowac sfastygi to raz ze
      zadna odwaga ,nic to nie zmieni i to jest pod zlym adresem bo ci zwykli Zydzi
      zyja tak jak my i tyle samo moga zmienic co my.Malo tego tak samo jak i my
      ponosza konsekwencje,jak np tutaj te staki poszly w dol to i ja stracilem i
      wiem ze jeden adwokat tez,ten wspomiany od lodowek tez tak ze ci przecietni oni
      sie nie wiele od nas roznia.Natomiast wracajac do tych szczytow to tam trzeba
      miec odwage zeby im powiedziec prawde w oczy.Chodzi mnie o ten wielki biznes
      wielki pieniadz (globalny)ktory decyduje o losach swiata,w znacznej czesci ale
      na peno nie caly(nawet nie wiem czy polowa) jest w rekach Zydowskich.Ja nie
      mowie ze ten wielki pieniadz jest zly przez sam fakt bogactwa ,albo ze im to
      trzeba zabrac itp tylko ze pewne ich ruchy czy to co robia jest po prostu
      zle.Przyklad co zrobiono z rolnictwem ,zaczeto sie bawic w rozne geny ,chemia
      zalano co sie da.Niby to prodykuja szybciej wydajniej taniej ale potem chodza
      mutany po ulicy i co z tego jak tam pracyje 5% jak kolejne dwadziescia nie ma
      roboty?.Albo np ograniczaja wolny rynek jak te limity i kwoty w uni.Nie chce tu
      dzisiej(potem) juz sie rozpisywac bo na tym forum wiele o gospodarce ( polecam
      ci np Roberta i innych),powiem tylko ze te i inne przyklady to sa anomalie
      gospodarcze.Zastanawiam sie teraz jak z tym walczyc albo lepiej nazwac
      zmieniac,i wiem ze na pewno nie poprzez rzucanie komieniami.Moim zdaniem sa
      dwie drogi ktorymi trzeba isc zeby miec cos do powiedzenia jedna to jest przez
      nauke swiadomosc wiedze ,a druga poprzez bogacenie sie zakladanie biznesow i
      robienie pieniedzy.No i oczywiscie przenikanie tak przygotowanych ludzi do
      wladzy polityki lokalnej centralnej i osrodkow decyzyjnych. Mysle nawet ze te
      drogi beda sie uzupelniac bo coraz trudnie bedzie czlowiekowi bez wyksztalcenia
      (czy jakiejkolwiek wiedzy) do czego kolwiek dojsc.Jesli dzisiaj mozna by sie
      czegos domagac to to zeby szkoly uczelnie byly za darmo(lub rozwiniety system
      pozyczek dostepny dla wszystkich) zwlaszcza dla biedy z miast i poza.W szkolach
      sie powinno uczyc ,wychowywac na ludzi i na Polakow,a wszystko co liberalne i
      kosmopolityczne powinno byc odrzucone bo to nie wychowuje.Natomiast to wcale
      nie przeszkadza zeby wychowac ludzi telerancyjnie,coz moze nauczyc lepiej
      tolerancji jak nie cymbalista Jankiel w Panu Tadeuszu?.Pisales w przedtem ze
      obawiasz sie jak to nazwales szumowin ,ale nalezy sie zapytac jak oni sie
      narodzili?.Czy myslisz ze dzisiaj ci mlodzi bez szkoly i roboty to kim beda
      jutro? ja ich nie nazywam jakos szumowinami czy jak tam ale ta zlosc za
      przegrane,poczucie krzywdy w jakis sposob predzej czy pozniej wydzie z nich
      jesli nie wybuchnie.Ja tu namawiam do nauki biznesu a wielu sie moze usmiac bo
      wszyscy wiedza ze pan"B" i spolka petle temu narodowi na szyje zelozyli i
      dociskaja.Chca tak bardzo dogodzic uni kosztem wlasnego narodu( np rynek zbytu)
      ze nawet juz moze nie mysla do czego to dorowadzi,na tej "polityce nikt nie
      wygra ani Polska ale ani tez unia Europa ani stosunki miedzy ludzkie.Dlatego tu
      wlasnie ze Ojciec Rydzyk i ta opcja maja racje bo zakladaja szkoly
      (medialne),broninp kupcow(polski pieniadz) rolnikow,zaklady pracy (rozwoj)
      itp .Nie mysl ze po takiej szkole ktokolwiek bedzie rzucal kamieniami,to juz
      predzej mozna sie tego spodziewac po tych zanarkotyzowanych co glupiej muzyki
      metalowej czy jakiej sluchaja(oni potrzebuja pomocy).Krotko juz mowiac rozwoj
      gospodarczy ,edukacja ale i wychowanie ,swiadomosc narodowa,co moim zdaniem nie
      przeszkadza tolerancji,a miejszosci owszem moga miec jakies prawa ale musza
      czuc obowiazek i lojalnosc do panstwa w ktory zyja.Trudno sobie wyobrazic zeby
      Polacy tutaj nie byli lojalni do Ameryki.Jesli chodzi o Twojego Ojca to dobrze
      mowil ze trzeba brac przyklad od lepszych,wiely Zydow moze swiecic przykladem
      Oni sie ucza rekami i nogami no i oczywiscie glowa,pomagaja sobie czego im
      zawsze zazdroscilem,umia prowadzic interesy tylko oczywiscie nie pokaza
      dopuszcza innych ale jakkolwiek bez nich Ameryka na pewno by sie tak nie
      rozwinela.Piszesz dalej tam o Niemcach ,a zobacz co Szreder i inni mowili na
      wiecach przed wyborczych,ze im sie majatki naleza,ze trzeba to oddac itp itd.Tu
      sie na emerytach sie nie skonczy , TRZEBA BARDZO!ALE TO BARDZO UWAZAC,a dalej
      nie wiadomo jak te sprawy majatkowe zostaly uregulowane.CO W KONCU W TEJ
      SPRAWIE WYNEGOCJOWANO W BRUKSELI??!!!.Niemcy moga sie upomiec o te majatki w
      uni ,tak samo jak w Czechach,prawo unijne niemieckie polskie jest tutaj nie
      jasne,nie wiadomo do konca jak moze zareagowac potem trybunal w
      Strazburgu?,umowy Polski z Niemcami i unia tez jakos do dokladnie tego nie
      wyjasniaja.Nie wierze tez w to ze nawet ci mlodzi nie pogardza majatkami swoich
      dziatkow,nie tylko Niemcy Zydzi w NY tez.Tak ze widzisz ty to przyjmujesz
      bardzo lekko ze mldzi chca sie bawic i stare dziatki ,a dla nas to jest sprawa
      byc albo nie byc bo gdziez ci ludzie pojda?.Dzieki Bogu ze jest jeszcze RM i
      ten kierunek co rozumieja ludzi i ich sluszne obawy.Dalej sezonowa praca tam w
      uni dla studentow to jest dla mnie argument zeby glosowac przeciwko uni ,BO
      powinni przewidziec ze ta prace bedzie mozna znalesc w Polsce i bez wyjazdow za
      chlebem jak ja.Co to za perspektywa dla kraju ze beda ludzie mogli
      wyjechac?.Zadna znaczy ze bedzie bezrobocie co dawno wiemy bo nas zaleja
      towarami jako rynek zbytu ,o czym zawsze zreszta mowiona na antenie RM.Co do
      niskich podatkow zwlaszcza liniowych sie zgadzam i popieram.Z tym skakaniem
      glogalnych firm po swiecie to jestem przeciw,z jednej strony dobrze zeby
      przyszly ale jak maja wyjsc za chwile to do czego to podobne?,a jak chce
      uciekac z produkcja i potem tylko sprzedawac to niech placi podatki
      cla.Przeciez to prowadzi do bezrobocia i zastoju ,no niby dlaczego kosztem
      spoleczenstw mamy wzbogacac garstke i tak juz bogatych ludz???!!!,ja
      przynajmniej tego "nie rozumie"Do wielu Polakow tez trzeba miec duzo zarzutow
      tu sie zgadzam w 1000%. Ledwo zem przyszedl i musze znowu wyjsc po nocy
      dokoncze jutro.
      • Gość: Poslaniec Re: Rydzykomaterializm antyunijny CD IP: *.152.162.117.Dial1.NewYork1.Level3.net 30.12.02, 06:21
        Ciag dalszy Pieniadze owszem moga rzadzic czy decydowac o gospodarce ale nie za
        wszelka cene.Czasami trzeba umiec NIE zarobic zeby miec czyste sumienie,a jesli
        sie nie umie to za cene zla.Dlatego wasnie ze dokladnie "co cesarskie cesarzowi
        a co Boskie Bogu",czyli trzeba wiedziec co mozna a co nie.Piszesz o Europie a
        ja do Niej nic nie mam ,natomiast mam na mysli unie.A to juz pisano na tym
        forum i biurokracja i socjalizm,i ograniczenie rozwoju (kwoty limity itp)i
        wszystko co najgorsze.Malo tego wlasnie ze miedzy innymi dlatego tez ich rynek
        juz nie jest chlonny,szuka nowych zbytow rowniez w Polsce.Piszesz ze im zalezy
        abysmy byli bogaci bo chca u nas sprzedawac.Jednak przez ostatnie lata
        udowodnili tylko to ze chca sprzedawac,na pewno wiesz ze w ktoryms tam roku
        (chyba 96-98) deficyt handlow Polski doszedl do 20 miliardow $(po co???).Potem
        sie co prawda zmiejszal az do teraz ale mimo wszystko dalej jest ,ciekawe czy
        ktos to kiedys podliczy ile nas kosztowaly te przemiany i dlaczego az tyle?, a
        ile na nas zarobili?.Nie martw sie tam za darmo z ta unia nic nie robi ,niezle
        wycisneli z nas wsystkie soki zanim cos tam im skapnelo.I tu sie klania to co
        przed chwila napisalem, czasami trzeba umiec nie zarobic i powini byli nam
        pomoc ,a tak to ta cala ich unijna "polityka "po prostu sie teraz na nich zemsci
        (wszystko wylazi w praniu predzej czy pozniej).Piszesz o gornikach koleji i czy
        to sprawiedliwe (odprawy),przedewszystkim sa rozne wyliczenia czy kopalnie sie
        oplacaja czy nie.Za malo tu miejsca zeby sie bawic w szczegoly ale ponoc te
        dlugi kopalniane wziely sie z jakiejs tam decyzji Barcelewicz o zamrozeniu
        chyba zl czy cos takiego,wiele sie tez mowilo o ochronie rynku i sprowadzaniu
        wegla.Wszystko to jest podobne w calej gospodarce ktora musiala zrobic miejsce
        towarom zagranicznym(unijnym).Jesli chodzi o gornikow to ja popieram te odprawy
        oni ciezko pracuja ,to jest raz dwa nie maja gdzie isc.Problem lezy nie tyle
        zeby zwolnic (jesli tylko ekonomicznie uzasadnione a z tym to roznie
        bywa),tylko zeby takim ludziom dac inna prace.Czyli chodzi o rozwoj
        gospodarczy ktorego nie ma a to wlasnie ze tez dzieki uni bo musimy byc dla
        niej rynkiem zbytu .Acha pisalem ze nie popieram rzucaniem kamieniami ale nie
        dotyczy to oczywiscie gornikow robotnikow chlopow itp co walcza juz o
        przetrwanie jestem z Nimi!.A co do koleji na calym swiecie sie odradza wiec
        dlaczego u nas nie?,faktycznie wymaga to reform a zwlaszcza ludzi do tych
        reform.Dlatego pisalem o wyksztalceniu ale i tez wychowaniu a bez tego czy
        panstwowe czy prywatne to i tak nie pojedzie bo rozkradna.Na pewno wiesz ze
        przed wojna koleje byly panstwowe ,a do odjazdow i przyjazdow mozna bylo
        zegarki nakrecac.To to jest fajne ze musimy przeslac do Brukseli a potem nie
        wiadomo czy dostaniemy?ha,tylko takie interesy robic zwlaszcza w uni.Ja mam
        prosic soltysa zeby zarzadzal moimi pieniedzmi? moze co jeszcze moja baba? a
        niech spi na drzewo,te Milery niech se tam prosza na tych rzadowych
        kolacyjkach tych wargenhenow czy innych ale nie JA! i tylko we wlasnym imieniu
        a nie NARODU!.Oczywiscie zarty ale zobacz jaka to parodia,mowilo sie tyle o
        decentralizacji wojewodztw powiatow miast,ze powinni sami decydowac jak
        zagospodarowac wiecej pieniedzy na miejsc itp.To po jakie licho w skali panstw
        te pieniadze teraz maja wedrowac do Brukseli i potem zeby urzedas czy komisarz
        ludowy mila decydowac za nas(a co to my gesi?).Przeciez to sprowadza Polske i
        Polakow do jakiegos podmiotu ubezwlasnowolnienia,no jak bys tak Ty musial
        oddawac burmistrzowi znaczna czesc co miesiac zarobionych pieniedzy i on by
        dopiero decydowal czy masz dobry program kupic pralke czy zly telewizor,a co
        to my jacys nie dorobieni czy co do jasnej?.Rozumiem ze podatki trzeba zaplacic
        na wojsko policje sady administracje potrzeby regionu miasta itp,ale nie zeby
        mnie mial ktos dyktowac na co ja mam je wydac( na piwo jak mi sie
        zechce ).Ludzie na litosc !no a do czegoz to jest juz wszystko podobne jak nie
        marksa i engelsa?.Jesli chodzi o ta Irlandie to z niskim podatkiem naprawde
        ruszyli ale unia juz im sie sprzeciwia,a kapital zagraniczny owszem jest
        potrzebny ale kapital a nie cwaniactwo zlodziejstwo ,zarabianie na bankructwach
        (tu polski"kapital "tez jak stocznia szczecinska).Sprzedaz tez powinna byc
        ekonomicznie uzasadniona ,zobacz tylko na raporty NIKu ile tam bylo
        przekrectw .A o takich strategicznych dziedzinach jak np banki ,kolej,stolen to
        nie powinien decydowac jeden Kaczmarek tylko caly zespol ludzi i z opozycji tez
        a kto wie czy nawet nie referendom.Mozemy mowic o sprzeday ale tez i o
        wyprzedazy za bezcen majatku narodowago,ja bym przynajmniej sie takiej
        odpowiedzialnosci na miejscu jakiegokolwiek ministra nie podjol .Dobra za duzo
        tego mam jedna wade pisze a potem jeszcze to przychodzi na mysl tamto i
        wychodza takie monologi jak przy stole.Zycze Wszystkim Wszystkiego Dobrego
        Zdrowia w Nowym Roku i do zobaczenia na forum juz w 2003.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka