Dodaj do ulubionych

Komputer za 600,00 z monitorem ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 15:59
Co myślicie o takim komputerze,warto go kupić ? Oczywiście jest to kopmuter
używany, ale z gwarancją.

Specyfikacja:

HP VECTRA VL400

- Procesor Intel Pentium III 1000MHz,
- Płyta Główna Intel 815,
- Dysk 40GB,
- Pamięć 256MB SDRAM upgrade do 512MB dopłata 100zł,
- Karta graficzna na pokładzie Intel 815 8MB upgrade do 16MB 14,99zł,
- monitor 17" CRT (IBM, Compaq, Siemens, inne)
- Karta muzyczna,
- Karta sieciowa 10/100,
- Napęd DVD,
- FDD
- Porty AGP, LPT, COM, PCI, USB
- Gwarancja 10 miesięcy,
- Kabel zasilający.

Obserwuj wątek
    • Gość: akodo Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: 194.150.97.* 22.05.06, 16:21
      Wszysko zależy od oczekiwań. Do wystawiania faktur wystarczy. Do jakichkolwiek
      gier musi być osobna grafika, ta na plycie moze miec nawet problem z
      wyswietlaniem grafiki gdybys podpial naprzykład do tego LCD, bo za monitor
      mający tyle lat to ja bym podziękował :(
    • Gość: Henry Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 16:21
      NIE WARTO !!!

To normalny ZŁOM ! :(

• Gość: ewa Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 16:22
      A do czego ten komputer?
      Do przeglądania internetu się nada, ale z filmami już może być problem.
      A o grach to zapomnij.
      Dopłata za "rozbudowę" grafiki to ściema bo ta grafika jest wbudowana w płytę i korzysta z RAMu jaki jest na płycie głównej (może im chodzi o aktualizację biosu, ale to 5 minut roboty i "0" kosztów) i o ile pamiętam to AGP nie ma (może wkładają za 15 zł kartę na PCI, ale to też bez sensu).

Jeśli jest do tego LEGALNY system operacyjny Windows i potrzebujesz tego do internetu ew. do biura to tak, można kupić.
      Jesli nie ma systemu i chcesz to do domu to absolutnie NIE!
      Nowy PC, z 80GB dyskiem, 512 RAMu, procesorem ok.1,5GHz i znacznie lepszą grafiką (64MB) to około 1100zł, do tego używany monitor 17' ok.100zł to znacznie lepszy wybór (na początek).
      Komputer możesz kupić na raty ok.12 rat po ok. 100zł, jak nie masz ochoty płacić za system operacyjny to zainstaluj jakiegoś Linuxa (Ubuntu, Mandriva, Fedora Core, Aurox, Suse) który jest za darmo.
    • Gość: Tomaszek Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 16:25
      Gość portalu: Słonik napisał(a):

> Oczywiście jest to kopmuter
      > używany,

Nie musisz nam o tym pisać !
      WIDZIMY co ma i WIEMY, że to stary grat sprzed 5-6 lat !

> ale z gwarancją.

NIE BĄDŹ ŚMIESZNY !!!

Na co masz "gwarancję" ???
      Przecież nie na ten komputer !!! :)
      • Gość: Red Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.acn.waw.pl 22.05.06, 18:45
        > Na co masz "gwarancję" ???
        > Przecież nie na ten komputer !!! :)

Na komputer. Poszukaj sobie po firmach sprzedajacych uzywany sprzet to
        zobaczysz. I daruj sobie bezsensowne komentarze jesli nie masz pojecia o
        temacie.
        • Gość: Tomaszek Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 07:40
          Gość portalu: Red napisał(a):

> > Na co masz "gwarancję" ???
          > > Przecież nie na ten komputer !!! :)
          >
          > Na komputer.

BEZ JAJ NAIWNIAKU !!!

Jak ci coś nawali to ci wymienią co najwyżej na taki sam ZŁOM.

Przecież te wszystkie urządzenia: procesor, dysk twardy, płyta itd. są już
          dawno po okresie gwarancji i nie produkuje się ich od kilku lat - nowych NIE
          MA ! :)

> Poszukaj sobie po firmach sprzedajacych uzywany sprzet to
          > zobaczysz.

Nie kupuję UŻYWANEGO SPRZĘTU - NIE STAĆ MNIE NA TO !!!

NIE STAĆ MNIE na to żeby wyrzucać pieniądze w błoto nawet jak to tylko 600
          zł !!! :)

> I daruj sobie bezsensowne komentarze jesli nie masz pojecia o
          > temacie.

Ty za to masz pojęcie o handlu takim ZŁOMEM !!!

Sam pewnie sprzedajesz ten ZŁOM i dlatego zachwalasz te ŚMIECIE ! :(

• Gość: terra Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 18:54
            Co krzyczysz matołku.
    • darekkr1 Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... 22.05.06, 20:58
      A do czego ten komputer?
      Takie pytanie padnie zawsze :)
      Jezeli do www, poczty e-mail, prac biurowych i czasami obejrzenia jakiegos filmu
      posluchania paru mp3 to spokojnie wystarczy.
      Jezeli chesz na tym postawic windows XP to polecalbym dolozyc do tych 512 ramu.
      AGP jest wiec niby mozna jakas karte grafiki wlozyc tylko ze to i tak niewiele
      zmieni jedynie w jakies starsze gry bedzie mozna pograc.

Ewa: nowy komputer o specyfikacja jaka podalas to jest szybszy komputer (to
      oczywiste) i przy okazji 2 razy drozszy ale nadal pograc mozna w ciut nowsze gry
      tylko a nie w te nowe.
      No i troche sama sobie zaprzeczasz najpierw mowisz ze jak bez systemu to nie
      brac a potem sama radzisz zainstalowac darmowego linuksa (tak przy okazji Suse
      ma wersje platna-pudelkowa)
      • Gość: ewa Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 07:46
        Różnica jest.
        Używany komputer (4-5 letni) popracuje 2-3 lata potem się tak zestarzeje, że do internetu nawet się nie będzie nadawał ("twórcy" www takie "wodotryski" do stron ładują, że już PII ledwo sobie z nimi radzi).
        To co proponuję popracuje spokojnie 5-6 lat (w domu u mnie wciąż pracuje Celeron 400, ma jakieś 7 lat, ale zaczyna już się "dusić" przy przeglądaniu www, RAMu ma 256MB i linuxa i duży, nowy dysk ATA133).

A co zainstalować na używanym komputerze?
        Windows OEM? A jak padnie płyta główna to co?
        Kupić nową i nowy OEM?
        A może zakup pełnej wersji Windowsa (ok. 800 zł) do używanego komputera?

Ten komputer z 512 RAMu i grafiką 16MB będzie kosztował ponad 700 zł + Windows OEM (blisko 300 zł) = ok.1000 zł.
        To chyba jednak lepiej kupić nowy za 1100zł(+100 zł za używany monitor) z gwarancją na podzespoły od 2 do 3 (czasem nawet 5 lat) i zainstalować Linuxa.
        • darekkr1 Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... 24.05.06, 22:40
          To jest Pentium III 1,0 GHz co oznacza naprawde calkiem szybki komputer.
          Do stron www on sie bedzie nadawal jeszcze przez pare lat.
          Wtedy znowu kupisz jakis uzywany i zaoszczedzisz majatek :)
          U mnie w domu tez pracuje Pentium III 450 i spokojnie mozna na nim www poczte
          czy czasami jakis filmik obejrzec.
          A pracuje znacznie ciszej niz nowy.
          Lekka niekonsekencja z twojej strony tutaj, do nowego moze byc linuks a do
          starego musi byc XP?
          Mozna i tutaj i tutaj postawic linuksa, oczywiscie o ile zastosowanie na to pozwoli.
          • darekkr1 Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... 25.05.06, 14:08
            Kontynuując :)
            Za 1100 kupisz nowy komputer z windowsem?
            Te zestawy sa tez bez systemu.
            No oczywiscie że lepiej kupić nowy i na gwarancji, ale niektórych po prostu na
            to nie stać.
            Przy nwoym jest i gwarancja i jest kogo pomęczyć jak coś nie działa.
            No a z takim używanym to jednak pewna przygoda :)
            Najlepiej mieć pod ręką kogoś kto się na tym trochę zna i sprawdzi czy
            komputerek działa, i poinstaluje wszystko.

Więc po pierwsze należy się zastanowić nad tym do czego komputer ma służyć i ile
            możemy na niego wydać. Odpowiedzi na te pytania to podstawa przy każdym zakupie
            komputera.
    • t-800 Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... 22.05.06, 21:34
      Zależy do czego. Ja bym dorzucił RAM-u do 512 i zamienił DVD na DVD-RW.
      • grubaska20 Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... 22.05.06, 22:32

• kotek.filemon Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... 23.05.06, 11:02
      Jak potrzebny Ci tani zestaw do pracy biurowej to bierz. To pewnie sprzęt
      poleasingowy, tak? Sądzę że jeszcze parę lat pociągnie. Ostatnio kupiliśmy 10
      takich b. podobnych na pracownię studencką, wyprzedaż z banku. Trzeba było
      wymienić tylko klawiatury, bo były skatowane. (Disclaimer: nie chodzi oczywiście
      o pracownię informatyki :) Mają robić za stacje robocze Linux lub Win95 do
      zbierania danych pomiarowych. Na takie cele to aż nadto, wystarczyłoby 486.)
    • Gość: leto Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: 195.136.99.* 23.05.06, 21:08
      Bzdury ci tu opowiadają niektórzy "spece".
      Dla nich tylko granie w najnowsze gry...małolaty chyba.

Ja mam PIII 650MHz z kartą graf. zintegrowaną na płycie i wystarcza mi do
      netu,zdjęć,Worda,filmów...co jeszcze?

Biurowe PIII b. czesto sa w doskonałym stanie jeszcze i troche ci posłużą na pewno.
      • Gość: kasia Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 07:53
        >
        > Biurowe PIII b. czesto sa w doskonałym stanie jeszcze i troche ci posłużą na pe
        > wno.

Własnie CZĘSTO - przy zakupie 10 szt (np. do kawiarenki internetowej) można ryzykować,że 1-2 będą do d...y ,
        najwyżej się dokupi jeszcze 2 "rezerwowe i na części"
        (12 używanych to jakieś 6-7 tys. zł, 10 nowych to jakieś 12-15 tys. zł /bez systemu oczywiście/)
        Gorzej jak się trafi na takiego "zajechanego" kupując 1 sztukę i wkładając kasę w jego naprawę (jak ktoś się nie zna to porządnie zabuli) - wychdzi prawie jak nowy.

> Ja mam PIII 650MHz z kartą graf. zintegrowaną na płycie i wystarcza mi do
        > netu,zdjęć,Worda,filmów...co jeszcze?

Tak, K6-300MHz i 32MB RAM też mi starczał do netu, filmów,zdjęć-do pewnego czasu.
        Zauważ, że strony internetowe "rosną" i taka Opera czy Firefox ma w wymaganiach zalecane CPU>500MHz i >128RAM
        • Gość: mumio Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 18:59
          > Zauważ, że strony internetowe "rosną" i taka Opera czy Firefox ma w wymaganiach
          > zalecane CPU>500MHz i >128RAM

Fireszmox może takie ma. Minimalne wymagania Opery to 486 i 8 MB RAM.
          Zalecane to jakikolwiek Pentium i 32 MB RAM.
          • Gość: mumio Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 19:00
            Poprawka, zalecane to Pentium i 16 MB RAM.
      • Gość: Mirek Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 08:09
        Gość portalu: leto napisał(a):

> Ja mam PIII 650MHz z kartą graf. zintegrowaną na płycie i wystarcza mi do
        > netu,zdjęć,Worda,filmów...co jeszcze?

Nie zmyślaj BZDUR !!!
        Te FILMY to z pewnością nie orginalne płyty DVD !
        Na zintegrowanej karcie sprzed 4-5 lat to nic na DVD nie pooglądasz ! :)

A i normalne filmy ledwo idą o normlanym oglądaniu nie ma mowy.

Nie ty jeden masz takiego grata więc NIE ZMYŚLAJ BZDUR jaki to "wspaniały"
        sprzęt ! :(

• marex59 Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... 24.05.06, 10:02
          Mirek to przestań bzdury opowiadać jak mało wiesz na ten temat , ja mam pięcio
          latka na duronie 900 i wszystko śmiga jak potrzeba a zwłaszcza filmy fotoszopy
          i inne tego rodzaju rzeczy tylko jedną jego wadą jest to , że wolno się loguje
          ale jak już wskoczy to nie ma żadnego problemu , gier nie używam bo one na
          pewno się by cięły ale reszta jest ok
        • Gość: gosc Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 22:53
          Co do filmow, to zobacz MoxiX'a ( sourceforge.net/projects/movix/ ).
          Zdziwisz sie na czym mozna filmy ogladac.

A ten proponowany zestaw jest do bOK!iura/ filmow/ sieci itp. OK!
    • Gość: slwk Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: *.ds2.agh.edu.pl 26.05.06, 17:18
      Sam siedze w akademiku od roku na 500 MHz i 128 MB ramu, za duzo to ja pewno nie
      pogram, ale nie do tego mi komputer potrzebny. Filmy chodza bez problemu i
      wszystkie programy uzytkowe tez. Mysle, ze mozesz kupic, to nie jest zbyt
      wygorowana cena, a Vectry maja jeszcze jedna wielka zalete, sa bardzo ciche,
      wiem, bo mam :)
    • Gość: Me Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... IP: 82.139.9.* 26.05.06, 20:29
      Mam AMD 476 Mhz,128 RAM , dysk 8 Gb, i wystarcza mi to bez problemu do oglądania www,poczty,prostszej grafiki,fotek ( picassa,ale corel też chodzi ),niektóre filmy, i mam windowsa xp.

Próbowałem Linuxa Auroxa,ale strasznie mulił.

Potarguj się może - co ci szkodzi, może coś urwiesz.Jak by się dało to popracuj na nim trochę z twoimi programami.

Good Luck!
    • mejson.e Re: Komputer za 600,00 z monitorem ... 27.05.06, 18:10
      Na Allegro zestaw Siemensa z Pentium III kupisz za mniej niż dwie stówy, używany
      monitor już nawet za 30 zł (15 cali) i to spokojnie wystarczy do pracy biurowej
      i filmów.
      Do montażu filmów jest już za słaby a do gier kup sobie Playstation ;-)

Tak jak ktoś wyżej napisał - zależy do czego ma Ci komputer służyć.
      Do nauki, internetu i pracy biurowej wystarczy sprzet za dwie stówy, sześć to
      już sporo.

Ja kupiłem żonie do edytora tekstow i internetu Pentium II za ... 39 zł.
      dołożyłem RAM 256 MB, dysk 8GB i hula aż miło.

Zastanów się jeszcze.

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka