Dodaj do ulubionych

Temperatura procesora

IP: 217.153.31.* 06.06.06, 22:04
Witam! Jak mogę sprawdzić temperaturę procesora oraz jego wydajność może ktoś
mi poradzi? Mój nowy komp po pewnym czasie działania sam sie czasem wyłącza.
Może się mylę ale wydaje mi się że to o chłodzenie chodzi. Oczywiście mogę
sie mylić, będę wdzieczny za wszelikie wskazówki i porady. Proszę o pomoc w
tej sprawie. Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: a.s.s. Re: Temperatura procesora IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.06, 22:07
      Temperature procesora sprawdz za pomocą programu EVEREST. Odkurz radiator i
      wentylator od procesora i karty graficznej.
    • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 06.06.06, 22:10
      uff.
      Jeżeli chodzi o CPU. Polecam program Prime 95 i Thorture test jeżeli po 2
      godzinach a nawet po 1 nie bedzie błędów i nie nastąpi restart jest ok. Program
      ten powinno odpalać się na ok 24 h...ale mi chodził 1,5 h i pszeszło i nigdy
      komp mi sie nie zrestartował.Podczes pracy kontroluj temerature CPU.Co do
      pragramu jeżeli nie masz dołaczonego do płyty to zainstaluj sobie Everesta i
      mijej na jego wskazania ciągłą baczność.
      Co do GPU to polecam Marki najlepiej 3DMark 05 lub 06 i 03 też ok.
      A temp. na karcie mozesz ślicznie kontrolować programem Riwa Tuner.
      • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 06.06.06, 22:14
        Wielkie dziękiza informacje są dla mnie bardzo ważne jak mi się to nie sprawdzi
        to się do was jeszcze odezwę. Pozdrawiam i wielkieeeee dziękiiiii.:)
      • kell99 Re: Temperatura procesora 06.06.06, 22:17
        bs napisał(a):

> uff.

moge tylko dodac, ze do dlugotrwalych meczarni cpu najlepsze sa programy
        w stylu seti@home, ktore wysysaja z procesora kazdy wolny cykl (obciazenie
        w granicach ~100% non stop).
        • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 06.06.06, 22:35
          Więc prime właśnie taki jest co więcej zajmuje i prawie cały ram w
          kompie,.Masz 1GB zajmie 1GB - to co zjada system.
          • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 06.06.06, 22:43
            Wiecie co ja tak dokładnie to się nie znam na tym. Właśnie sprawdzałem w
            Everescie ale tam nie ma podanej temperatury tzn. nie mogę jej znaleźć. Może
            jakiś inny program do edycji temperatury albo może szukać w biosie. Mam AWARD
            BIOS, jeśli macie jakieś linki z programami do obciążenia karty i procesora
            byłbym wdzięczny. Poadrawiam :)
            • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 06.06.06, 22:53
              musisz mieć w zakladce czujnik.
              downloads.guru3d.com/download.php?det=874
              dowhttp://downloads.guru3d.com/download.php?
              det=204nloads.guru3d.com/download.php?det=163 ale tego monitora nie polecam
              strzasznie klamie...
              • Gość: a.s.s. Re: Temperatura procesora IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.06, 23:00
                Moze sproboj tym:
                ccleaner-oczysci twoj komuter ze zbednych smieci(jest po polsku):
                www.ccleaner.com
                • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 06.06.06, 23:03
                  ok spróbuję, a jeśli chodzi o czujnik to nie znalazłem go w everescie. :)
                  • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 06.06.06, 23:11
                    Jestb znalazłem temperaturę procka a wynosi ona 39 stopni C, a GPU 50 stopni C.
                    Co powiecie na te parametry?
                    • Gość: a.s.s. Re: Temperatura procesora IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.06, 23:29
                      Sa dobre.
                      Sprawdz komputer programem co podalem.
                      Przeskanuj komputer antywirusem i ad-aware.
                      Najlepiej idz na forum Wirusy.
                      • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 06.06.06, 23:32
                        Ok, choć wirusów nie powinienem mieć bo skanowałem kompa antywirusem, adaware,
                        sbybot a wogóle to nowy komp. Pozdrawiam
                        • lander3 Re: Temperatura procesora 06.06.06, 23:39
                          może masz uszkodzoną pamięć RAM co powoduje wyłączanie się twojego kompa.
                          Ile masz pamięci i w ilu kościach.
                          • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 06.06.06, 23:45
                            Mam pamięć w dwóch kościach, ale to nowe sztuki. A może coś w biosie jak
                            myślicie?
                            • lander3 Re: Temperatura procesora 06.06.06, 23:52
                              spóbuj popracować na jednej pamięci może jedna z nich jest uszkodzona . Nowa to
                              nie znaczy że dobra.
                              • lander3 Re: Temperatura procesora 06.06.06, 23:55
                                jeśli masz możliwość pożyczenia od kogoś dobrej pamieci RAM to przetestujesz
                                kompa i wykluczysz jej uszkodzenie. I dalej będziesz szukał co jest nie tak.
                              • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 06.06.06, 23:56
                                Rozumiem, zaraz to zrobię. Najpierw go przetestuję na 3dmark bo mi sie zgrał.
                                Dziękuję i pozdrawiam
                    • Gość: Lekarz na strajku Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 07:45
                      Gość portalu: Adek napisał(a):

> Jestb znalazłem temperaturę procka a wynosi ona 39 stopni C, a GPU 50 stopni
                      C.
                      >
                      > Co powiecie na te parametry?

A KIEDY sprwadzałeś tym programem temperaturę ???

POGRAJ z 2 godziny i to na wysokich detalch, żeby komputer dał z siebie
                      wszystko i zaraz po wyłączeniu gry sprawdź temperaturę a nie jak komputer nic
                      nie robi ! :)
    • Gość: werty Re: Temperatura procesora IP: *.31.radom.pilicka.pl 07.06.06, 08:04
      dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=340&t=47
      sprawdź pamięci.
      • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 12:31
        Dzięki za konkrety jestem w pracy ale jak przyjadę wieczorkiem to przetestuję
        pamięci tym programikiem. No i oczywiście sprawdzę temperature kompa po
        dłuższym graniu. Pozdrawiam i dzięki
        • Gość: Lekarz na strajku Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 13:02

> No i oczywiście sprawdzę temperature kompa po
          > dłuższym graniu.

WŁAŚNIE !

A nie sprawdzanie temperatur zaraz po włączeniu kompa ! :)

• Gość: Jerr Re: Temperatura procesora IP: *.pg.com 07.06.06, 13:26
      Mam ten sam problem ktory ostatnio sie nasilil. Komputer potrafi sie wylaczyc i
      zrestartowac po kilku sekundach od wlaczenia, jeszcze przed zaladowaniem
      driverow. Najpierw odswiezylem bios, drivery, updaty programow ale nic nie
      pomoglo. Potem wywalilem z niego prawie wszystkie komponenty zeby
      zidentyfikowac wadliwy ale nic to nie dalo. Komputer restartuje sie sam majac
      podlaczone tylko plyte glowna, CPU i jedna kosc pamieci (mam dwie 512Mb i
      sprawdzilem ze nie padly). W zwiazku z tym pozostaly mi do przetestowania tylko
      CPU, plyta glowna i zasilacz ale niestety nie mam mozliwosci uzycia innych
      czesci zaminnie zeby sprawdzic co z tych trzech padlo. Mam program do
      monitorowania napiecia zasilania i temperatury. Zasilanie jest bardzo stabilne
      (Enlite 430W). Temperatura pracy CPU jest dosyc wysoka, miedzy 60 i 70C (P4
      3.2Ghz HT) ale komputer nawala nawet w momencie odpalania, kiedy procek jest
      zimny.
      Jakies pomysly?
      • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 13:31
        W moim kompie zasilacz jest 350W. Może być za słabo wydajny no nic jeszcze dziś
        posprawdzam. Ale dzięki wszystkim bardzo mi pomogliście. Pozdrawiam
        • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 07.06.06, 21:02
          pomiar temp tylko na żywo. Jeżeli chodzi o3DMarka to uruchom rive ustaw by
          monitor Ci cały czas szedł. Wtedy włacz marka. Jak skończy test, kliknij na
          rive i zobacz na wykresie jak skakała temperatura na rdzeniu i pamięciach<o ile
          masz odpowiednią karte wyposarzona w czujniej,ale skoro eweres wykrył riva tez
          wykryje>.
          Jak mozesz tyo napisz jaki masz cpu i kartę. Jeżeli kupiłes zestaw z takim
          zasilaczem 350W to może być to jego wina. Ale niepowinna .Jeżeli jego to nie
          problem w sklepie muszą Ci uznać roszczenia!!!! A sprawa jest mi nie obca .
          Teraz składają zestawy rózne ale prawie zawsze mają te same Modecomy 350W. A
          one do mocnych nie należą.
          Co do pamięci można spróbować wkładać w inne sloty itd. A moze podkręcaleś coś,
          lub ktos o czym nie wiesz????
          • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 07.06.06, 22:35
            Mam kartę graficzną MSI 6600 GT, a procek atlon 3200+ i 1024 MB pamięci. Gdzie
            się włącza tą opcje rive?
            • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 07.06.06, 22:57
              i to ciągnie zasiłka 350W. Jeżeli firmowa to spoko,ale jak jakis gniot to
              słabo.
              na jakim chipsecie masz płyte główną?
              czasem jest konflikt pomiędzy GF a Nforcem3.
              Ale skutkuje on frezami a nie restartami.
              sprawdz czyu masz w biosie na deflut all.
              A riva hymmmm. Jak masz te małe strzałeczki druga od góry to klikasz na nią i
              rozwija Ci się zakladka...masz tam przedostatnie Hardware monitor. i to klikasz.
              Wyświetla Ci się wykres... następnie <o ile nie będziesz mial Core
              temperature>klikasz SETUP i tam zaznaczasz Core temperature. Nawet możesz po
              kolejnym kliknięciu setup ustawić tak by temperatua podczas gry była na
              bierząco wyświetlana w rogu, ale tylko podczas gry, testów 3D.
              powodzenia...:-)
              • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 07.06.06, 23:22
                Mam chipseta nForce 4. Zaraz zobaczę w biosie tylko napisz mi w co mam pokolei
                wejść żeby czegoś nie spartaczyć a może wiesz jak się sprawdza temperature w
                biosie
              • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 07.06.06, 23:25
                Aha jeszcze jedno a o co chodziło z tymi strzałkami gdzie mam ich szukać w
                3dmark?
                • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 08.06.06, 05:41
                  Strzałki w Rivie. Takie małe na końcu linjiki z opisem układu graficznego.
                  A co do biosu to one się róznią. Al;e zakładka powinna sie nazywać ????
                  monitoring, check. Nie wiem ale jak trafisz to bedziesz wiedział. Co do o/c to
                  nawet w ewrescie sprawdz taktowanie procka . Jest napisane w pezetaktowaniach
                  lub w zakładce procesor. ( np. 200MHzx10)
                  • Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 08.06.06, 08:15
                    Właściwości procesora

Typ procesora AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+
                    Oryginalna częstotliwość taktowania [ TRIAL VERSION ]
                    • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 08.06.06, 20:30
                      Musisz wgrać starszą wersję. nie trialową. lub wgraj CPUiZ. Pozatym w 3DMarku
                      też masz dane sprzętu..:-) SYSTEM..:-)
                      • etom Re: Temperatura procesora 09.06.06, 02:45
                        Ja bym radzil sprawdzic tez w Everest napiecia.
                    • Gość: Misiaczek Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 06:51

> Właściwości procesora
                      >
                      > Typ procesora AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+

JAKI ???

Athlon 64 3200+ (2000 Mhz) ???

Takiego AMD nigdy nie produkowało !!! :)

ŻADEN z procesorów Athlon 64 nie ma oznaczenia 3200+ ani 2000 Mhz !!! :)

• Gość: Darek Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 07:45
                        Gość portalu: Misiaczek napisał(a):

> JAKI ???
                        >
                        > Athlon 64 3200+ (2000 Mhz) ???
                        >
                        > Takiego AMD nigdy nie produkowało !!! :)

Nie masz racji ! :)

Taki procesor AMD wypuściła na rynek 3 lata temu i ale już go nie produkuje od
                        dłuższego czasu.
                        A to, że ktoś w sklepie dzisiaj kupuje procesor sprzed 3 lat to już jego sprawa.
                        Naiwnych nigdy nie brak.
                    • Gość: Misiaczek Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 07:00

> Typ procesora AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+

Jak to w ogóle Athlon 3200+ (2000 Mhz) to TYLKO ze starej serii XP, czyli:

Athlon XP 3200+ (2000 Mhz)

na stareńkie gniazdo Socket A

a nie Athlon 64 !!!

• koktajl_molotowa Re: Temperatura procesora 09.06.06, 23:54
        Posprawdzaj wszystkie połączenia. Zwłaszcza te od zasilania: gniazdko, gniazdo
        zasilania w komputerze, listwa, czy wszystkie wtyczki są napewno dobrze, do
        końca wetkniete.
    • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 09.06.06, 23:34
      www.apollo.pl/store/show_detail/17/18114
      ale pitolisz:-))))
      • Gość: Darek Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 07:37
        Gość portalu: bs napisał(a):

> www.apollo.pl/store/show_detail/17/18114
        > ale pitolisz:-))))

To dość ciekawe że sprzedają tam jeszcze procesory sprzed 3 lat ! :(

AMD Athlon 64 3200+ firma AMD już od dawna nie produkuje ! :)

Wystarczy sprawdzić na stronie...AMD , czyli producenta tych procków.
        Oni chyba wiedzą lepiej co aktualnie produkują niż ten sklepik. :)

• Gość: Adek Re: Temperatura procesora IP: 217.153.31.* 10.06.06, 10:51
          Kupowałem ten procek z przekonaniem że nie jest jakiś stary. Myślę że jesczze
          jest na topie. Czy da się w razie czego taki komp rozbudować?
          • Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 10.06.06, 22:02
            Ludzie co Wy gadacie Athlon 64 na S 939 to jeden z nowszych procesorów. Popatrz
            na zestawy nawet w zestawach za 4.000 daja takie CPU tylko nie 3200+ tylko
            4000+
            Fakt są X2 ale wątpie by chociasz jedna osobga z Was miała procesor za 1200zł.
            A teraz była premiera AM2 i cpu na nie. Tylko że wydajnośc ich stoi na
            takimsmym poziomie>
            • Gość: Kokeeno Re: Temperatura procesora IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.06, 01:23
              Procesor za 1200 PLN to dużo? Powiedz to kumplowi, który coś marudzi o ośmiordzeniowcu z czterema wątkami na rdzeń (ale on jest zboczony)...

X2 jest dobry do normalnej pracy, ale gracze są zawiedzeni, bo przecież "on nie osiąga takich wyników na benchmarkach, jak szybsze jednordzeniowce"...
            • Gość: Darek Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 07:45

> Ludzie co Wy gadacie Athlon 64 na S 939 to jeden z nowszych procesorów

To nie jest żaden z "nowszych" modeli procesora !
              Na rynku ukazał się ponad rok temu i już nie jest produkowany przez AMD od
              kilku miesięcy. :)

Żadna to "nowość" ! :(
          • Gość: Darek Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 07:52

> Kupowałem ten procek z przekonaniem że nie jest jakiś stary.

SORKI !
            Nie jest on sprzed 3 lat tylko sprzed ponad roku. :)

> Myślę że jesczze jest na topie.

Nie jest na topie !
            Trzeba było sprawdzić jakie dzisiaj są nadal produkowane procesory przez AMD a
            nie kupować stary model.
            W podobnej cenie miałbyś inny, nowszy model procesora Athlon 64.

A ten twój nie jest produkowany przez AMD od kilku miesięcy i dlatego trudno
            znaleźć informacje o nim na stronach AMD - stąd i moja pomyłka co do tych 3
            lat. :)

• Gość: bs Re: Temperatura procesora IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 11.06.06, 08:14
              ręce opadają kolego po koleji...
              s.A...s.754...s.939...s.AM2 tak wyglada kolejność. Dodam że AM2 weszło do
              sprzedaży kilka dni temu. Więc nie opowiadaj herezji. Procesor fakt od ponad
              roku jest. Ale co z tego ?
              Pomyliło Ci się z s 754, takie mam wrażenie.
              Ale myśl co chcesz to wolny kraj
              • Gość: Darek Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 08:31

> s.A...s.754...s.939...s.AM2 tak wyglada kolejność. Dodam że AM2 weszło do
                > sprzedaży kilka dni temu. Więc nie opowiadaj herezji.

Ale o co ci chodzi ???

Tak KONKRETNIEJ !

Ja piszę tylko tyle, że procesor ten który kupił pytający, czyli:

AMD Athlon 64 3200+

jest procesorem sprzed ponad roku i nie jest już produkowany przez AMD od kilku
                miesięcy więc w żadnej mierze nie może być dzisiaj zaliczany jako 'nowość' !

A ty o czym i do jakiego wątku z tymi gniazdami ??? :(

> Procesor fakt od ponad
                > roku jest. Ale co z tego ?

Już go nie produkują a i tak procesor sprzed ponad roku nie może być "nowym"
                modelem ! :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka