Dodaj do ulubionych

wady macboooków

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 20:54
planuje w niedługim czasie zakup takowego, a jeszcze nie jestem do końca
pewna, więc zwracam sie do was, w szczególności do użytkowników macjabłek,
więc co możecie o nich napisać?
Obserwuj wątek
    • gray Re: wady macboooków 13.07.06, 00:42

podstawowa wada jest taka, że są macami.
      • kell99 Re: wady macboooków 13.07.06, 03:17
        raczej zaleta;) jeden system operacyjny wiecej. wady? oj sporo. od niechlujnej
        produkcji, poprzez problemy z przegrzewaniem, dziwaczna klawiature (w modelu
        nie-pro), cene. mozna, jak sie lubi maca, albo chce sie miec na prawde fajnie
        wygladajacego laptopa.
        • lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 10:37
          > raczej zaleta;) jeden system operacyjny wiecej.

Funkcjonalność Windows na Makach jest jak na razie nieco ograniczona (brak
          pełnej integracji ze sprzętem), poza tym trzeba dokupić dysk instalacyjny.

> wady? oj sporo. od niechlujnej
          > produkcji, poprzez problemy z przegrzewaniem, dziwaczna klawiature (w modelu
          > nie-pro), cene. mozna, jak sie lubi maca, albo chce sie miec na prawde fajnie
          > wygladajacego laptopa.

Można jeszcze dodać odblaskowy ekran, który jest wzorowany na niektórych
          pecetowych laptopach (teraz Apple zaczyna się wzorować na innych...) i przy
          sztucznym oświetleniu działa jak lustro. Choć może dla kobiety będzie to
          zaleta... ;-)
          • zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 15:50
            > Można jeszcze dodać odblaskowy ekran, który jest wzorowany na niektórych
            > pecetowych laptopach (teraz Apple zaczyna się wzorować na innych...) i przy
            > sztucznym oświetleniu działa jak lustro. Choć może dla kobiety będzie to
            > zaleta... ;-)

o ile wiem, w macBookach Pro wykonczenie 'glossy' ekranu jest opcjonalne.
            Standardowo ekrany posiadaja powloke antyrefleksyjna.
            • lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 15:56
              > o ile wiem, w macBookach Pro wykonczenie 'glossy' ekranu jest opcjonalne.

Jest tak samo opcjonalne jak kolor czarny w Fordzie TT :-)

> Standardowo ekrany posiadaja powloke antyrefleksyjna.

Powłokę antyrefleksyjną powiadasz... hm, jak widziałem ten laptop w sklepie, to
              mogłem w nim zobaczyć swoje "piękne oblicze" bez większych kłopotów... ;-)
              • zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 16:03
                mam macBooka i obraz jest doskonaly i wlasnie nie 'glossy'.
                Jakosc obrazu byla z jednym z argumentow przemiawiajacych za jego kupnem.
                • lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 16:21
                  > mam macBooka i obraz jest doskonaly i wlasnie nie 'glossy'.
                  > Jakosc obrazu byla z jednym z argumentow przemiawiajacych za jego kupnem.
                  >
                  www.apple.com/macbook/macbook.html
                  Thanks to a 13.3-inch glossy widescreen display that’s 79% brighter with 30%
                  more viewing area than the iBook before it, MacBook provides the perfect
                  combination of pixels and portability.

Nie ma ani słowa o możliwości wyboru opcji nie "glossy". Żebyśmy się dobrze
                  zrozumieli, nie twierdzę, że jakość obrazu jest zła, tylko że taki ekran
                  powoduje odbicia.
                  • zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 16:32
                    Borze lisciasty... a moze tu poczytaj:

www.apple.com/uk/macbookpro/specs.html
                    poza tym wiem co posiadam i wiem jak wyglada ekran 'glossy'.
                    pozdrowka
                    • lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 16:38
                      > Borze lisciasty...

Dokładnie! A wiesz jak jest różnica między MacBookiem a MacBookiem Pro?! Bo
                      zapodana przez Ciebie strona dotyczy tego drugiego... a teraz spójrz na tytuł
                      wątku... wszystko jasne?
                      • zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 16:44
                        haha
                        tonacy brzytwy sie chwyta.

wcale nie jestem stuprocentowo pewna, ze autorka watku jest swiadoma roznicy
                        miedzy zwyklym macBookiem, a macBokiem pro. Potocznie na wszystkie mowi sie
                        macbook. Samam o swoim komputerze tez tak mowie, nie widze koniecznosci
                        akcentowania PRO.
                        • lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 16:51
                          Różnica między nimi jest z grubsza taka, jak między iBookiem G4 a Powerbookiem
                          G4, bo i dokładnie te modele one zastapiły. Jeden jest na rynek masowy, drugi
                          dla użytkownika profesjonalnego (m. in. dedykowana karta graficzna, większe
                          wyświetlacze i właśnie, nomen omen, brak "glossowatości" - ciekawe dlaczego :-))
                          • zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 17:01
                            Ja wiem jaka jest miedzy nimi roznica, nie musisz mi tego uswiadamiac :)
                            Natomiast wcale nie jestem pewna, ktorego laptopa miala na mysli autorka watku.
                            Wielce prawdopodobne, ze tego bez Pro, bo jest tanszy, ale to nie jest to oczywiste.
                  • zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 16:41
                    Poza tym troche demonizuje sie ekrany z wykonczeniem glossy. Od momentu gdy
                    pierwsze pojawily sie na rynku minelo juz sporo czasu i byla okazja by je
                    przetestowac. Gdyby tak fatalnie sie na nich pracowalo, sprzedaz laptopow z
                    takimi wyswietlaczami by spadala, a wyglada na to, ze jest przeciwnie. Stad
                    coraz wiecej producentow wyposaza swoje maszynkie w takie ekrany.
                    I wcale sie tak zle na nich nie pracuje. A rzadko pracujesz na laptopie w
                    warunkach ekstremalnych, czyli tuz pod 12-zarowkowym zyrandolem ;).
                    • Gość: Greg Re: wady macboooków IP: *.aster.net.pl 14.07.06, 00:09
                      Powiem tak - mam LCD nie-glossy przy kompie stacjonarnym oraz glossy (Trubrite
                      Toshiby) w laptopie. Na jednym i drugim pracuje mi się dobrze, chociaż fakt -
                      na laptopie bardziej odczuwam ewentualne silne oświetlenie i to tak z przodu
                      (standard - to ma chyba każdy ekran), jak i z tyłu, niż na komputerze
                      stacjonarnym.
    • Gość: iraq_ Re: wady macboooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:24
      Nawet nie zawracaj sobie glowy MAC.
      Steve Jobs jest MISTRZEM marketingu - robi piekne opakowania. Wszystkie G-5
      chips dostaja zdrowo od Athlon i Pentium. OS MAC jest bazowany na UNIX (LINUX).
      Chcesz miec lepszy performance kup IBM czy ASUS i wsadz na to LINUX i spróbuj
      programy z MAC które POWINNY dzialac pod LINUX.
      • zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 21:25
        dawno nie czytalam takiej absurdalnej wypowiedzi
      • Gość: Reader To jest polskie forum. This is polish forum. IP: *.ericsson.net 14.07.06, 07:11
        Das ist polnishe forum.

int main()
        {
        printf("PL");
        exit(0);
        }

Dla informacji: MacBook, MacBook Pro pozeganly sie z procesorami PowerPC.
        A wykonawca ich sprzetu jest "tlocznia" Asusa ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka