Gość: Kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 20:54 planuje w niedługim czasie zakup takowego, a jeszcze nie jestem do końca pewna, więc zwracam sie do was, w szczególności do użytkowników macjabłek, więc co możecie o nich napisać? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kell99 Re: wady macboooków 13.07.06, 03:17 raczej zaleta;) jeden system operacyjny wiecej. wady? oj sporo. od niechlujnej produkcji, poprzez problemy z przegrzewaniem, dziwaczna klawiature (w modelu nie-pro), cene. mozna, jak sie lubi maca, albo chce sie miec na prawde fajnie wygladajacego laptopa. Link Zgłoś
lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 10:37 > raczej zaleta;) jeden system operacyjny wiecej. Funkcjonalność Windows na Makach jest jak na razie nieco ograniczona (brak pełnej integracji ze sprzętem), poza tym trzeba dokupić dysk instalacyjny. > wady? oj sporo. od niechlujnej > produkcji, poprzez problemy z przegrzewaniem, dziwaczna klawiature (w modelu > nie-pro), cene. mozna, jak sie lubi maca, albo chce sie miec na prawde fajnie > wygladajacego laptopa. Można jeszcze dodać odblaskowy ekran, który jest wzorowany na niektórych pecetowych laptopach (teraz Apple zaczyna się wzorować na innych...) i przy sztucznym oświetleniu działa jak lustro. Choć może dla kobiety będzie to zaleta... ;-) Link Zgłoś
zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 15:50 > Można jeszcze dodać odblaskowy ekran, który jest wzorowany na niektórych > pecetowych laptopach (teraz Apple zaczyna się wzorować na innych...) i przy > sztucznym oświetleniu działa jak lustro. Choć może dla kobiety będzie to > zaleta... ;-) o ile wiem, w macBookach Pro wykonczenie 'glossy' ekranu jest opcjonalne. Standardowo ekrany posiadaja powloke antyrefleksyjna. Link Zgłoś
lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 15:56 > o ile wiem, w macBookach Pro wykonczenie 'glossy' ekranu jest opcjonalne. Jest tak samo opcjonalne jak kolor czarny w Fordzie TT :-) > Standardowo ekrany posiadaja powloke antyrefleksyjna. Powłokę antyrefleksyjną powiadasz... hm, jak widziałem ten laptop w sklepie, to mogłem w nim zobaczyć swoje "piękne oblicze" bez większych kłopotów... ;-) Link Zgłoś
zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 16:03 mam macBooka i obraz jest doskonaly i wlasnie nie 'glossy'. Jakosc obrazu byla z jednym z argumentow przemiawiajacych za jego kupnem. Link Zgłoś
lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 16:21 > mam macBooka i obraz jest doskonaly i wlasnie nie 'glossy'. > Jakosc obrazu byla z jednym z argumentow przemiawiajacych za jego kupnem. > www.apple.com/macbook/macbook.html Thanks to a 13.3-inch glossy widescreen display that’s 79% brighter with 30% more viewing area than the iBook before it, MacBook provides the perfect combination of pixels and portability. Nie ma ani słowa o możliwości wyboru opcji nie "glossy". Żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie twierdzę, że jakość obrazu jest zła, tylko że taki ekran powoduje odbicia. Link Zgłoś
zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 16:32 Borze lisciasty... a moze tu poczytaj: www.apple.com/uk/macbookpro/specs.html poza tym wiem co posiadam i wiem jak wyglada ekran 'glossy'. pozdrowka Link Zgłoś
lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 16:38 > Borze lisciasty... Dokładnie! A wiesz jak jest różnica między MacBookiem a MacBookiem Pro?! Bo zapodana przez Ciebie strona dotyczy tego drugiego... a teraz spójrz na tytuł wątku... wszystko jasne? Link Zgłoś
zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 16:44 haha tonacy brzytwy sie chwyta. wcale nie jestem stuprocentowo pewna, ze autorka watku jest swiadoma roznicy miedzy zwyklym macBookiem, a macBokiem pro. Potocznie na wszystkie mowi sie macbook. Samam o swoim komputerze tez tak mowie, nie widze koniecznosci akcentowania PRO. Link Zgłoś
lucar Re: wady macboooków 13.07.06, 16:51 Różnica między nimi jest z grubsza taka, jak między iBookiem G4 a Powerbookiem G4, bo i dokładnie te modele one zastapiły. Jeden jest na rynek masowy, drugi dla użytkownika profesjonalnego (m. in. dedykowana karta graficzna, większe wyświetlacze i właśnie, nomen omen, brak "glossowatości" - ciekawe dlaczego :-)) Link Zgłoś
zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 17:01 Ja wiem jaka jest miedzy nimi roznica, nie musisz mi tego uswiadamiac :) Natomiast wcale nie jestem pewna, ktorego laptopa miala na mysli autorka watku. Wielce prawdopodobne, ze tego bez Pro, bo jest tanszy, ale to nie jest to oczywiste. Link Zgłoś
zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 16:41 Poza tym troche demonizuje sie ekrany z wykonczeniem glossy. Od momentu gdy pierwsze pojawily sie na rynku minelo juz sporo czasu i byla okazja by je przetestowac. Gdyby tak fatalnie sie na nich pracowalo, sprzedaz laptopow z takimi wyswietlaczami by spadala, a wyglada na to, ze jest przeciwnie. Stad coraz wiecej producentow wyposaza swoje maszynkie w takie ekrany. I wcale sie tak zle na nich nie pracuje. A rzadko pracujesz na laptopie w warunkach ekstremalnych, czyli tuz pod 12-zarowkowym zyrandolem ;). Link Zgłoś
Gość: Greg Re: wady macboooków IP: *.aster.net.pl 14.07.06, 00:09 Powiem tak - mam LCD nie-glossy przy kompie stacjonarnym oraz glossy (Trubrite Toshiby) w laptopie. Na jednym i drugim pracuje mi się dobrze, chociaż fakt - na laptopie bardziej odczuwam ewentualne silne oświetlenie i to tak z przodu (standard - to ma chyba każdy ekran), jak i z tyłu, niż na komputerze stacjonarnym. Link Zgłoś
Gość: iraq_ Re: wady macboooków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:24 Nawet nie zawracaj sobie glowy MAC. Steve Jobs jest MISTRZEM marketingu - robi piekne opakowania. Wszystkie G-5 chips dostaja zdrowo od Athlon i Pentium. OS MAC jest bazowany na UNIX (LINUX). Chcesz miec lepszy performance kup IBM czy ASUS i wsadz na to LINUX i spróbuj programy z MAC które POWINNY dzialac pod LINUX. Link Zgłoś
zsa-zsa Re: wady macboooków 13.07.06, 21:25 dawno nie czytalam takiej absurdalnej wypowiedzi Link Zgłoś
Gość: Reader To jest polskie forum. This is polish forum. IP: *.ericsson.net 14.07.06, 07:11 Das ist polnishe forum. int main() { printf("PL"); exit(0); } Dla informacji: MacBook, MacBook Pro pozeganly sie z procesorami PowerPC. A wykonawca ich sprzetu jest "tlocznia" Asusa ;-) Link Zgłoś