Dodaj do ulubionych

Światłowód i co dalej ?

IP: 62.233.128.* 02.11.01, 14:16
Mam możliwość,że dostawca może mi doprowadzić do bloku ,lub nawet mieszkania
łącze światłowodowe.Jest nas w bloku dwóch zainteresowanych.Mówią ,że na dwóch
będzie nas to zbyt dużo kosztowało /urządzenie światłowód na skrętka/
Nigdy z tym nie miałem styczności więc pytam znających się na rzeczy jak taki
światłowód połączyć z kartą sieciową w kompie ? i czy naprawdę to takie
kosztowne sprzęty ?
Sam światłowód jak mi mówili jest około 8 razy droższy niż skrętka - to jeszcze
nie tragedia,ale co dalej? Teraz mam łącze Pro Futuro i w zasadzie nie
narzekam,ale z tym światłowodem /osiągi i cena za to/ to biją każdego dostawcę
o niebo.
Obserwuj wątek
    • Gość: MaciekS Re: Światłowód i co dalej ? IP: *.amdahl.com 02.11.01, 17:12
      Gość portalu: lolek napisał(a):

> Mam możliwość,że dostawca może mi doprowadzić do bloku ,lub nawet mieszkania
      > łącze światłowodowe.Jest nas w bloku dwóch zainteresowanych.Mówią ,że na dwóch
      > będzie nas to zbyt dużo kosztowało /urządzenie światłowód na skrętka/
      > Nigdy z tym nie miałem styczności więc pytam znających się na rzeczy jak taki
      > światłowód połączyć z kartą sieciową w kompie ? i czy naprawdę to takie
      > kosztowne sprzęty ?
      > Sam światłowód jak mi mówili jest około 8 razy droższy niż skrętka - to jeszcze
      >
      > nie tragedia,ale co dalej? Teraz mam łącze Pro Futuro i w zasadzie nie
      > narzekam,ale z tym światłowodem /osiągi i cena za to/ to biją każdego dostawcę
      > o niebo.

Nie rozumiem w takim razie rynku w Polsce zupelnie. Ktos ma straszne zyski.
      Wydawalo mi sie ze produkcja swiatlowodu jest duzo tansza niz jakiegokolwiek
      kabla. No tak nas uczono jeszcze gdy swiatlowod nie byl taki popularny, ale
      uczelnia juz go zakladala wywalajac wszelkie kable.

Problem o ile dobrze slyszalem nie jest w cenie swiatlowodu, ale w trudnosci (i
      cenie) polaczen. Ponoc spawanie swiatlowodu jest trudniejsze i drozsze, ale to
      jedyny problem technologiczny podbijajacy cene. Firmy telkomunikacyjne (w USA
      niektorzy dostarczyciel Internetu takze) jednak wola swiatlowod i slusznie.
      Szybkosc, przepustowosc, niski koszt utrzymania itd.

Prawdopodobnie bedziesz musial miec karte z laczem opto-elektronicznym. Polacznie
      zdaje sie powinno byc jak w nowoczesnych wzmacniaczach i odtwarzaczach DVD.

Ceny Ci nie podam bo sie nie interesowalem na razie. Jednakze prawda jest ze
      jesli dokoptujecie pare osob to koszt powinien sie lepiej rozlozyc i wiecej osob
      bedzie zadowolonych z wyniku koncowego... a Wy bedziecie pionierami sprawy.

Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka