Dodaj do ulubionych

WinME vs. Win98SE

24.02.03, 13:38
"Od zawsze" mam na swoim komputerze zainstalowany
Windows ME. Chodzi w miare dobrze. Jednak bardzo czesto
spotykam sie z wypowiedziami, ze Windows ME to
najgorszy syf, jaki splodzila firma Microsoft i ze o
wiele lepszy jest Win98SE. Czy ktos moglby mi
wytlumaczyc, dlaczego jest on taki beznadziejny? Nie
korzystalem nigdy z Win98SE, wiec nie wiem, czym te dwa
systemy sie roznia (generalnie wydawalo mi sie, ze
WinME, to po prostu lekko udoskonalona wersja Win98). O
zainstalowaiu Win2000, czy WinXP na moim komputerze nie
ma mowy, bo jest za wolny...
Pozdrawiam.
Kuba.
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: WinME vs. Win98SE IP: 62.233.163.* 24.02.03, 14:08
      Witaj Kubo

Nie masz innych zmartwień? Chodzi w miarę dobrze? Nie narzekasz? To w czym
      problem? "Spotykam sie z wypowiedziami, ze za wolne komputery najgorszy syf".
      Czemu nie pomyślisz o wymianie komputera, żeby być w zgodzie z najnowszymi
      trendami? ME jest równie dobry i stabilny jak 98 więc nie oglądaj się na
      opinie, tylko kieruj się własnym rozeznaniem.
      • alpetrus Re: WinME vs. Win98SE 24.02.03, 14:37
        Wydaje mi sie, ze jestes w bledzie. Komputer pod WinME chodzi mi dobrze, tzn. zawiesi sie tylko kilka razy w ciagu dnia, co dwa miesiace trzeba mu robic format i instalowac system jeszcze raz (mam na kompie duzo oprogramowania), uruchamia sie 2 min itd, itp. I teraz, po przeczytaniu opinii Internautow, ze lepszy jest Win98SE, pomyslalem, ze moze komputer bedzie sie rzadziej zawieszal, szybciej uruchamial i szybciej pracowal. Niestety nie mialem nigdy zainstalowanego Win98, wiec nie moge porownac i nie wiem, czy jest sens takiegoz systemu instalowanie. Gdybym mial kiedys Win98 i nie zauwazylbym roznicy w pracy miedzy WinME i Win98, nie pisalbym na forum i zostalbym przy WiME. Ale jest forum, na ktorym mozna prosic Internautow o porade i tak tez zrobilem.
        A jesli chodzi o zakup nowego komputera, to wydaje mi sie, ze moj dotychczasowy starczy jeszcze na troche, przynajmnij do momentu, kiedy sytuacja finansowa pozwoli mi na zakup brand new kopmutera, a do tej pory zrobie cos, co pozwoli mi zwiekszyc wydajnosc dotychczasowego.
        I jeszcze jedno. Taka dziwna maniera jest na forum, zeby odpowiadac komus nie na temat. Zadalem pytanie o ROZNICE MIEDZY WINME I WIN98. Jesli ktos zna takie, fajnie byloby, zeby sie podzielil informacjami, a komentarze nt. stanu mojego komputera nie za bardzo mnie obchodza.
        Kuba.
        • Gość: amator Re: WinME vs. Win98SE IP: sv1:* / 192.168.2.* 24.02.03, 17:58
          powiem ci tylko tyle pracowałem na win ME przez 3 dni bo dłużej nie wytrzymałem
          z nerwów wieszał się co chwile jakies błędy wyskakiwały więc powróciłem do
          mojego ukochanego win 98 se według mnie to najlepszy system z tych o mniejszych
          wymaganiach oczywiście. Szczerze polecam 98 SE. i to nie tylko moja opinia.
          pozdrawiam :)
          • Gość: Gewant Re: WinME vs. Win98SE IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 22:00
            Gość portalu: amator napisał(a):

> ...powiem ci tylko tyle pracowałem na win ME przez 3 dni bo dłużej nie
            > wytrzymałem...

Miałeś najwidoczniej pechowego kompa ;)
            W pracy używam MS98 - do domu kupiłem kompa z ME... i wcale nie mam
            najmniejszej ochoty wyrzucać ME, a chodzi mi świetnie ponad 1,5 roku...
            ME różni się w szczegółach, takich jakie są istotne dla użytkownika domowego.
            • Gość: Obywatel Re: WinME vs. Win98SE IP: 62.233.163.* 24.02.03, 23:03
              Masz rację, było to może trochę nie na temat, ale szczegóły podałeś dopiero w
              odpowiedzi. Generalnie jest tak: oba systemy są siebie warte z tym, że ME to
              próba pożenienia ognia z wodą - nowe rozwiązania współpracujące ze starymi. A
              stabilność i szybkość działania w dużej mierze zależą od konfiguracji
              komputera. Więc chcąc się przekonać nie opieraj się na informacji innych
              (chyba, że znajdziesz kogoś, kto ma identyczny komputer), tylko sam zainstaluj
              Win98 i przekonaj się czy będzie lepiej. Z doświadczenia wiem, że Win98
              generalnie chodzi bez problemów tam, gdzie z ME są same kłopoty.
              • Gość: marco Re: WinME vs. Win98SE IP: *.kom / 10.101.3.* 26.02.03, 17:39
                WinMe jest nowszy, więc ma kilka przydatnych funkcji i dlatego cenię go sobie
                bardziej od 98. Np. cyfrowa muzyka bez kabelka audio, wbudowany player DVD,
                ładniejszy interfejs, możliwość używania sterowników WDM itd, itp. A to, że się
                komputer wiesza to wina najczęściej sprzętu. U mnie (nie mam super markowych
                komponentów) lepiej chodzi ME niż XP!!!
      • Gość: Minetnik pospolity Re: WinME vs. Win98SE IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.02.03, 21:00
        Mialem wszystkie systemy :] nio i tak pod xp najlepiej chodzil mi nec poprostu
        miodzio po nt 2000 proff nie mialem sterownikow do urzadzen peryferycznych wiec
        sila rzeczy nie korzystam z tego systemu a 98se calkiem dobry hmmmm obecnie mam
        Me orginalny dolaczony do kompa od 3 miesiecy rzadnej zwiechy wszystko ladnie
        dziala , a jak komus zle chodzi to niech poczysci rejestr, zdefragmentuje itp
        zabiegi wszystko zalezy od umiejetnosci uzywajacego system kazden dobryy :]
    • bzyk7 po co formatować? 25.02.03, 17:15
      WinME jest w porządku. Oczywiscie jak w przypadku Microsoftu trzeba mu
      poswiecić wiele czasu na serwis.
      Nie ma sensu formatować dysku i reinstalować systemu przy każdym problemie.
      Pierwsza rzecz, to obserwowanie po instalacji programów, czy nie instalują sie
      w startup (automatycznie po włączeniu).
      Po kilku takich programach (np. real Jukebox real Player, Kaaza, MSN itp)
      system nie może dobrze działac. Trzeba smieci wyrzucać zaraz po instalowaniu,
      albo wybrać jeden czy dwa, które sie musi miec startujące automatycznie(np.
      firewall).
      System Mechanic jest swietny do obserwacji "startup" . Ale w windows można
      wejsc w System Information-Tools-System Cofiguration Utility-Startup.
      Tam można odznaczyć niechciane programy .

Dobrze robić raz w miesiącu backup registry(rejestru). Przy problemie można
      wrócić do starszych ustawien. (regedit)

Dodałbym też MemoryBoost, który zabezpiecza przed zawieszaniem sie.
      To bardzo ważne.

Dopiero przy zwróceniu uwagi na te rzeczy, Windows może chodzić dobrze.
      • Gość: artih Re: po co formatować? IP: 195.116.244.* 27.02.03, 16:55
        ja miałem WIN Me przez 2 tygodnie, wieszanie, restartowanie(!) po kilkurazowych
        instalacjach ... ogólnie syf (przy MSI KT3 Ultra2 i Athlonie XP 2000) - po
        zainstalowaniu WIN 98 SE wszystko ok - zdecydowanie polecam !!!
        • Gość: Seeker Re: po co formatować? IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 20:10
          Gość portalu: artih napisał(a):

> ja miałem WIN Me przez 2 tygodnie, wieszanie, restartowanie(!) po kilkurazowych
          >
          > instalacjach ... ogólnie syf (przy MSI KT3 Ultra2 i Athlonie XP 2000) - po
          > zainstalowaniu WIN 98 SE wszystko ok - zdecydowanie polecam !!!

Instalacja systemu to nie tylko wpisanie"setup.exe" lub bootowanie cd-romu z windowsem i naciskanie "enter".Pozdrawiam
          • Gość: mundek Re: po co formatować? IP: 217.97.140.* 02.03.03, 13:43
            mam podobne doswiadczenia jak artih ale ja mialem min ME miesiac i 2 razy go
            instalowalem bo jak padal to na amen, i wrocilem do win98 i nie mam problemow z
            niczym jedyne reinstalowanie systemu co 3-4 miesiace jest drazniace ale znajac
            innych uzytkownikow to i tak to zadko robie.
            Najlepszym rozwiazaniem jest zainstlowanie sobie jednego pozniej drugiego i
            wybranie samemu co ci odpowiada
    • Gość: zz Re: WinME vs. Win98SE IP: *.toya.net.pl 02.03.03, 11:51

Zawiesza się ME częsciej niz 98 moze dlatego ze programy są dla 98
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka