Dodaj do ulubionych

Konfiguracja Gnome

14.09.06, 10:32
Jakoaś strona mnie zwiodła i zainstalowałem Gnoma. Ponoć da się on
konfigurować o wiele bardziej niż KDE. Niestety ja nie potrafię znaleźć w
necie nic na ten temat w przystępnym dla mnie języku. Jak się ogląda
printscreeny, to widać, że bardzo nieliczni coś znaleźli ciekawego. Może to
twórcy Gnoma?
Obserwuj wątek
    • kinemator Re: Konfiguracja Gnome 14.09.06, 20:50
      gnome-look.org
    • mrowkolew Re: Konfiguracja Gnome 14.09.06, 21:07
      nie wiem za bardzo czy o to tobie chodzi,ale żeby znaleźć coś o ustawieniach
      Gnome trzeba wpisac w googlach w ojczystym języku "centrum sterowania Gnome" a
      w angielskim "control center Gnome"
      gdzieś mi świta w głowie,że jak przeglądałam sobie dystrybucje jakiś tydzień
      temu w necie to gdzieś było pytanie o konfigurację gnome(w Ubuntu? którejś
      wersji)-że trzeba sobie dodać skrót do tego centrum sterowania,bo nie ma go
      domyślnie w pasku menu,no albo uruchamiać z konsoli tylko nie wiem jakim
      poleceniem konkretnie,acha już wiem-na jednej z polskich stron napisane aby
      uruchomić w rozbudowanej wersji wpisac w konsoli GNOMECC (dla ułatwienia ta
      stronka to druga pozycja po wyszukaniu tego co napisałam na wstępie:)

co ja moge powiedziec o Gnme sprzed 2 lat wersja(miałam wtedy na próbę KDE i
      Gnome-Gnome ma fajną przezroczystość paska menu,jakoś to prościej się ustawiało
      niż w KDE i ładniej wyglądało,były fajniejsze wygaszacze niż ten toys slide
      show z KDE(ale dla KDE jest teraz zestaw wygaszaczy opengl-fajerwerki,gwiezdny
      wiatr itp.) no i Gnome chyba było szybsze niz KDE ale wtedy wydawało mi się,że
      mniej było okienkowych elementów centrum sterowania niż w KDE-ale może teraz
      jest inaczej,bo na screenshotach wygląda podobnie do KControlCenter.Acha-ikonki
      mnie się mniej podobały w Gnome-jakieś takie duże i dziecinnawe-ale może się
      nie przyłożyłam do poszukania innego zestawu ikon).Nie wiem tez czy Gnome ma
      coś jak w KDE składniki monitorowania systemu Kwikdisk,KDE strażnik systemu
      itp.,ale za to program do nagrywania dźwięku przez mikrofon lepszy był ten dla
      Gnome niż w KDE-bo nagrywał,nagrałam sobie serenady moich kanarków)no ale mając
      biblioteki można uruchomić ten program i pod KDE.
      • szybi Re: Konfiguracja Gnome 14.09.06, 23:42
        Trochę poczytałem, ale już sam początek nie był taki sielankowy:
        po wpisaniu GNOMECC nic się nie dzieja tak samo jak po wpisaniu gnomecc i
        Gnomecc. Zato znalazłem w Aplikacje > Narzędzia systemowe coś co nazywa się
        Edytor konfiguracji. Jest to praktycznie nie do rozszyfrowania ale tak na chybił
        trafił doszedłem do wyboru menadżera okien. Pole to było opatrzone komentażem
        "przestażałe" i w objaśnieniach "Klucz ten jest przestarzały od czasu GNOME
        2.12". Znaczy, że nowsze wersje mają mniejszą funkcjonalność?

A najbardziej mnie w tym wszystkim irytuje, że okna nie mogą zakryć panelów i
        nawet jak bym zrobił malutkipanel na 1 ikonę, to zajmuje on tyle miejsca jak by
        cały był wyładowany nie wiem czym. A ukrywanie paneli prawie działa - zawsze
        kawałek wystaje. Na prawdę irytujace :) Ale szukam dalej.
        • mrowkolew Re: Konfiguracja Gnome 15.09.06, 10:13
          tego forum na którym pisano o braku Gnome control center raczej nie znajdę,ale
          znalazłam podobny wątek, komenda miałaby brzmieć "gcontrol" ? jak nazwa pakietu
          linuxwpraktyce.pl/2006/07/20/linux-ubuntu-menu-sled/
          a tak z ciekawości-to też Ubuntu?

a o problemach z zakrywającymi oknami toś tu jest:
          www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2002/10.2002/4736.php3
          uuppss tutaj też piszą ze w konsoli "gnomecc"
          www.linuxselfhelp.com/gnome/users-guide/gnomecc.html
          ale to było w gnome 1.4
          a tutaj lista pakietów powiązanych z Gnome Control Center coby miec co
          konfigurować;)
          packages.ubuntulinux.org/edgy/gnome/gnome-control-center
          • szybi Re: Konfiguracja Gnome 16.09.06, 11:36
            To nie ubuntu - to gentoo (nawet się rymuje :) ). Miał rozwiązać moje problemy i
            poneikoont tak jest - nie ma mowy o nudzie :)

Dziękuję za linki. Przeglądam je sukcesywnie. Na razie to co w nich wyczytałem,
            to nie działa u mnie, ale parę cennych informacji można tam znaleźć.

Wygląda, że w nowym Gnomie domyślny menager okien zmienił się z Enlightenment na
            Sawfish - jeśli dobrze zrozumiałem. Tylko czy tak jak w starszych wersjach (o
            ile dobrze rozumiem) da się go zmienić na inny?

Pozdrawiam
        • mrowkolew Re: Konfiguracja Gnome 15.09.06, 10:29
          a tak ogólnie to opinie co do "nowego" Gnome są mieszane:
          www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2002/07.2002/3723.php3
          • kinemator Re: Konfiguracja Gnome 15.09.06, 11:21
            Po grzyba dajesz linki do jakis starych informacji
        • kinemator Re: Konfiguracja Gnome 15.09.06, 11:16
          > Trochę poczytałem, ale już sam początek nie był taki sielankowy:
          > po wpisaniu GNOMECC nic się nie dzieja tak samo jak po wpisaniu gnomecc i
          > Gnomecc. Zato znalazłem w Aplikacje > Narzędzia systemowe coś co nazywa się
          > Edytor konfiguracji.
          To jest dla uzytkownikow bardzo zaawansowanych.
          Programy do konfiguracji Gnome sa w menu(chyba w Preferencje). Tam wybierasz
          temat, czcionki, wygaszacze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka