Dodaj do ulubionych

p2p - pytanie

IP: *.acn.waw.pl 24.10.06, 11:49
Czy można udostępniać nagrane z tv odcinki seriali ?
Obserwuj wątek
    • gluby Re: p2p - pytanie 24.10.06, 11:50
      hmm raczej nie bo to tez podobno chronione prawem
      • marex59 Re: p2p - pytanie 24.10.06, 12:16
        O ile mi wiadomo to chyba można ponieważ tv już zapłaciła za prawa autorskie
        danego serialu jedynie po nagraniu nie można dalej dystrybułować w innych
        telewizjach
        • marecki271 Re: p2p - pytanie 24.10.06, 16:53
          marex59 napisał:

> O ile mi wiadomo to chyba można ponieważ tv już zapłaciła za prawa autorskie
          > danego serialu jedynie po nagraniu nie można dalej dystrybułować w innych
          > telewizjach

Chyba nie bardzo własnie dlatego że tv zapłaciła za te prawa autorskie i tylko
          tv ma prawo do dalszej dystrybucji tego serialu jaliekolwiek i gdziekolwiek i
          przez kogokolwiek rozpowrzechnianie danego serialu jest NIELEGALNE
          • 3promile Re: p2p - pytanie 24.10.06, 16:55
            Widz oglądający ten serial również nabył do niego prawa, opłacając kablówkę czy
            abonament. To daje mu prawo do zrobienia kopii na własny użytek, ale nie do
            dalszego rozpowszechniania.
            • Gość: Monika Re: p2p - pytanie IP: *.elpos.net 24.10.06, 18:54
              A jeżeli ktoś nagrywa sobie filmy dokumentalne czy przyrodnicze z TV na kasety
              VHS żeby sobie je obejrzeć w póżniejszym czasie, bo często wyjeżdża? Czy to
              przestepstwo?
              • r_ed Re: p2p - pytanie 24.10.06, 19:36
                > A jeżeli ktoś nagrywa sobie filmy dokumentalne czy przyrodnicze z TV na kasety
                > VHS żeby sobie je obejrzeć w póżniejszym czasie, bo często wyjeżdża? Czy to
                > przestepstwo?

No przeciez 3promile napisal - "nie do dalszego rozpowszechniania".
            • swawolny.diabel Re: p2p - pytanie 24.10.06, 19:56
              > Widz oglądający ten serial również nabył do niego prawa, opłacając kablówkę czy
              > abonament. To daje mu prawo do zrobienia kopii na własny użytek, ale nie do
              > dalszego rozpowszechniania.

masz w umowie z kablowką zapis o tym ze możesz nagrywac i robić kopie na własny
              użytek ?
              • 3promile Re: p2p - pytanie 24.10.06, 20:07
                Taka klauzula nie jest konieczna - konieczna byłaby klauzula przeciwna, gdyby
                dostawca usługi chciał wprowadzić takie obostrzenie.
            • b00g13 Re: p2p - pytanie 24.10.06, 20:26
              Niemniej jednak w gronie rodziny i bliskiego kregu znajomych mozna takie
              nagranie udostepnic.
              • silic Re: p2p - pytanie 24.10.06, 20:38
                A nie bliskich znajomych ? A sąsiada mogę zaprosić do oglądani meczu z
                kasety/płyty/komputera ? A jak wpadnie listonosz i będzie fanem serialu to mogę
                mu udostępnić nośnik do oglądania w domu ?
                Nie czepiam się tu nikogo z forum, ale sami przyznacie że to nie tak. To jest
                samodzielne nagranie audycji telewizyjnej powszechnie dostępnej ( nie kopia
                płyty/kasety z wypożyczalni), zrobione przez autora nagrania. Nie uzurpuje on do
                tego by to nagranie sprzedać, on je udostępnia tym , którzy nie widzeli, nie
                okrada nikogo, bo nikt nie płaci za oglądanie tego serialu, filmu.
                • gluby Re: p2p - pytanie 24.10.06, 20:46
                  daj spokój wszyscy tak robia o co tyle hałasu , przeciez obecne nagrywarki dvd
                  do telewizora tez nagrywaja np film cze mecz;p
                  • silic Re: p2p - pytanie 24.10.06, 21:01
                    no właśnie o to mi chodzi :) gdyby ktoś się jeszcze zaczął czepiać nagrań z tv w
                    p2p to pierwszy pójdę z kamieniami i butelką ( albo wirusem ;) ).
                • Gość: b00g13 Re: p2p - pytanie IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 24.10.06, 22:50
                  Ustawa jest do dupy, ale nie ja ja pisalem; pytania kieruj do kogos za nia
                  odpowiedzialnego. Z obecnego jej ksztaltu nie wynika jak nalezaloby rozumiec
                  osoby z ktorymi mozesz sie dzielic np. filmem nagranym z telewizji a nie
                  nalezace do rodziny.
    • Gość: tttr Re: p2p - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 19:35
      wsszysy do pierdla zlodzieje pojdziecie
      • Gość: ret Re: p2p - pytanie IP: *.retsat1.com.pl 24.10.06, 19:48
        Z tobą na czele !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka