Gość: laik IP: 195.94.193.* 15.11.01, 11:38 wiem, że można przez internet wysyłać sms-y, słyszałam również,że można robić to za darmo, pytanie:jak to się robi? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Xena Re: SMS IP: *.acn.waw.pl 15.11.01, 13:55 Sms-y internetowe wysyła się za pomocą tzw. bramek www2sms. Jest ich w internecie mnóstwo, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Nie zawsze działają szybko i niezawodnie (te najlepsze dziwnym trafem szybko są zamykane), na niektórych trzeba się rejestrować, na innych jest ustalony dzienny/miesięczny limit sms-ów itd. Spróbuje jednak krótko Ci doradzić. Jeśli chcesz wysłać sms-a do kogoś z Polski - najlepiej wejdź na stronę stosownego operatora i tam znajdź bramkę sms. W Idei bramka działa calkiem nieźle, w Erze niestety limitują ilość sms-ów i dołączają do nich spam, z Plusa nigdy nie korzystałam, ale ponoc jest najstabilniejszy. Acha, reguła jest taka - z bramki Ery możesz wysłać tylko do abonenta Ery, z Idei - tylko do Idei. Itd. Logiczne. Wszystkie pozostałe krajowe strony umożliwiające wysyłanie sms-ów korzystają z tych właśnie bramek, więc jedyna ich uzyteczność jest taka, że integrują je na jednym kawałku przestrzeni i nie trzeba przeskakiwać ze strony na stronę. Natomiast jeśli padnie bramka któregoś operatora, to z wysłania sms-a i tak nici. Przykładowe adresy: www.fkn.pl gsmonline.pl To są jednocześnie adresy portali telekomunikacyjnych, więc znajdziesz tam więcej szczegółowych informacji na interejuący cię temat Niezależne od bramek "firmowych" są zagraniczne strony. I zwykle działają też sprawniej, szybciej i dają więcej możliwości. Niestety te najlepsze, jak Speedy Tomato czy Quios zostały zamknięte, więc nie umiem Ci aktualnie nic doradzić. Polecam Ci jednak zajrzenie na stronę: Thunderdome_Zone Znajdziesz tu bardzo przystępny tutorial na tema wszystkiego, co dotyczy telefonii komórkowej i wysyłania sms-ów, łącznie z całą masą bardzo praktycznych linków. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Xena Re: SMS IP: *.acn.waw.pl 15.11.01, 14:00 Przepraszam, wkradł się błąd do jednego z adresu Thunderdome_Zone\ Mam nadzieję, że teraz juz będzie działać Link Zgłoś
Gość: laser Re: SMS IP: *.devs.futuro.pl 15.11.01, 17:20 Zainstaluj sobie www.gadu-gadu.pl to będziesz miała wysyłanie SMS-ów i dodatkowo popularny komunikator - to jeśli chodzi o Polskę. SMS na cały świat to www.cbfsms.com/ bez rejestracji. Ja wysyłam do Londynu bez problemu,a jak w inne miejsca - to nie próbowałem. Link Zgłoś
Gość: laik Re: SMS IP: 195.94.193.* 16.11.01, 10:39 dzięki za adresy, ale jeszcze jedna wątpliwość:czy za wysyłanie sms-ów przez internet płaci się jakoś specjalnie, czy jest to w ramach "użytkowania internetu " Link Zgłoś
Gość: Xena Re: SMS IP: *.acn.waw.pl 16.11.01, 11:27 Za sms-y internetowe generalnie nie ma żadnych dodatkowych i ukrytych opłat. Darmowe sms-y to jednak najczęściej te najprostszego typu: do 160 znaków, bez możliwości identyfikacji i wyświetlenia numeru nadawcy (czyli odbiorca nie może odpowiedzieć przez zwykłe reply, bo w polu nadawca ma kod internetowy). Dostęp do bardziej zaawansowanych opcji (mozliwość wysyłania sms-ów typu flash, z indentyfikacją numeru etc.) jest najczęściej płatny. Link Zgłoś
Gość: laik Re: SMS IP: 195.94.193.* 16.11.01, 11:44 wielkie dzieki, zaraz sprobuje wyslac sms-a, jesli bedzie cos nie tak (a znajac poziom mojej wiedzy na ten temat jest to prawdopodobne)to sie jeszcze odezwe Link Zgłoś
Gość: makryba Re: SMS IP: *.u.mcnet.pl 16.11.01, 11:45 ciekawą usługę udostępnia tez południowo afrykańska sieć mtn www.mtnsms.com. z ich strony po zarejestrowaniu (free) otrzymujemy możliwośc wysyłania sms do niemalże wszystkich operatorón na świecie + unikalny numer spod którego wiadomości te są wysyłane, czyli istnieje możliwość odpowiedzi i odczytaniajej ze strony www mtn. Któż nie chciał by wysyłac sms z nr tel z płd afryki :)) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Xena Re: SMS IP: *.acn.waw.pl 16.11.01, 13:08 Do makryby: wydaje mi się, że większość stron z obowiązkową rejestracją przydziela użytkownikowi specjalny numer, na który można odpisywać z telefonu - a później odczytać tę odpowiedź ze strony wwww. Natomiast czasem można się spotkać z bardzo fajną funkcją: bramka tak jakby "pozoruje", że sms został wysłany z telefonu komórkowego użytkownika - i w związku z tym odpowiedź przyjdzie na ten telefon. Super sprawa - tylko najczęściej płatna :((( Link Zgłoś
Gość: makryba Re: SMS IP: *.u.mcnet.pl 16.11.01, 14:48 Xena: tak to fajna sprawa, kiedyś tak było na wapsterze, ale teraz to się znich komercyjne świnki zrobiły - walą reklamy nie dając _nic_ w zamian. czyli pewnie nie długo pociągną Link Zgłoś