Dodaj do ulubionych

komputer cały czas się zacina

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:47
nie wiem co się dzieje. co jakąś minutę, zapala się zółta lampka na obudowie, sygnalizująca, że komputer intensywnie pracuje i pudło zawiesza się na jakieś 5-10 sekund. i tak cały czas. nic nowego nie instalowałam, tzn niedawno przeinstalowałam system, ale zainstalowałam to co zwykle, no i przez jakiś czas nic takiego się nie działo. sprawdziłam programami antywirusowymi i antyspamem, ale nic nie znalazły, więc to chyba nie w tym problem. to zawieszanie się co chwile jest nie do zniesienia! nigdy tak się nie działo. nawet, gdy akurat się nie zacina to ta żółta lampka pali się cały czas, jakby był obładowany wieloma zadaniami, nawet gdy nic nie robię. nie instalowałam żadnego nowego programu, który mógłby działać w tle i zamulać system. wie wiem co powoduje ten problem i tymbardziej jak go usunąć. proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: sebas Re: komputer cały czas się zacina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:55
      spróbuj oczyścić bebechy komputera z kurzu, u mnie pomaga.
      jak będą problemy spróbuj przeinstalować system.
      Ja tak robie co kilka miesięcy zajmuje to mi jakąś godzinkę.
      • Gość: Kris Re: komputer cały czas się zacina IP: 84.38.160.* 03.12.06, 20:01
        Włącz menadżera urządzeń sprawdź wykorzystanie pamięci i procesora.
    • anatemka Re: komputer cały czas się zacina 04.12.06, 08:32
      to ja sie podłączę. Od kilku dni gdy otwieram jakiś folder, link, strone, no,
      cokolwiek, to komp mi zamiera na kilka sekund, potem się coć co chciałam
      otwiera i działa ok. Czyszczony jest na bieżąco odkurzaczem i jeszcze innymi
      cudami które mąż sciąga w nocy:)
      • Gość: Kris Re: komputer cały czas się zacina IP: 84.38.160.* 04.12.06, 08:55
        Skaner antywuirusowy on – line:
        www.ewido.net/en/onlinescan/ - działa w internet explorer, sprawdź.
    • Gość: R Re: komputer cały czas się zacina IP: 80.50.255.* 04.12.06, 10:42
      Jeśli skanowanie programami antywirusowymi i antyszpiegowskimi nie wykryło
      szkodników,polecam znakomity program jv16 PowerTools 2006 1.5.2.350(30 dni za
      free),opcja:czyszczenie rejestru.
      • anatemka Re: komputer cały czas się zacina 04.12.06, 18:08
        poskanowałam, zrobiłam czyszczenie rejestru. Zawiesza sie jak sie zawieszał:(
        • Gość: helix Re: komputer cały czas się zacina IP: 195.136.99.* 04.12.06, 19:25
          Zdarza sie,że zasilacz jest już mna granicy możliwości swoich.
          Zamiast szukać wirusów itp. ...dobrze jest pożyczyć od kogoś dobry
          zasilacz,zamontować go i zobaczyć czy pomogło.
          Zasilanie to sprawa nr.1 w komputerze...o czym wielu zapomina.
          • anatemka Re: komputer cały czas się zacina 04.12.06, 19:34
            zasilacz zmieniałam w listopadzie.
            • Gość: Greg Re: komputer cały czas się zacina IP: 212.76.40.* 04.12.06, 19:49
              Nieważne kiedy, ważne na jaki - ten cały szmelc pokroju Codegena, Tracerta czy
              Megabajta mało co z nowszych komputerów jest w stanie uciągnąć...
    • Gość: help! Re: komputer cały czas się zacina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 19:39
      użycie procesora gdy nic nie robię jest koło 10%, gdy powiedzmy włączam jakąś piosenkę - koło 80%. nie wiem czy to dobre wskaźniki, chyba normalne? przeinstalowanie systemu nic mi chyba nie da, byłby to już trzeci raz w ostatnim czasie - coś mi się psuło więc go przeinstalowałam po raz pierwszy, ale wtedy zaczęły się problemy z tym zacinaniem się, więc przeinstalowałam ponownie, tylko, że problem nie zniknął. nie wiem nad czym on tak intensywnie cały czas pracuje, że się zawiesza,w każdym razie strasznie to denerwujące. nie wiem zupełnie co mam z tym robić...
      • Gość: eMTe Re: komputer cały czas się zacina IP: *.chomiczowka.waw.pl 04.12.06, 23:23
        gdy ja włączam jakąś piosenkę to mam obciążenie 5%. Polecam, zobacz w procesach co tak zajmuje czas, że aż się zwiesić musi.
        • Gość: Kris Re: komputer cały czas się zacina IP: 84.38.160.* 05.12.06, 09:20
          Za duże użycie procesor nie wiem dokładnie co może być przyczyną, ale należy
          sprawdzić czy procesor się nie przegrzewa. Pentium wyłącza się częściowo jak
          jest przegrzany i działa, ale dużo wolniej, a w stanie bezczynności menadźer
          powinien pokazywać użycie proc. 0 - 3% max 5% tak skacze. Jedna rada odłącz sieć
          całkowicie i sprawdż czy są zmiany.
          • Gość: help! Re: komputer cały czas się zacina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 12:26
            gdy dziś włączyłam komputer bez podłączania się do netu i nic nie robiłam aktywnych miałam 31 procesów, a zużycie procesora koło 20%, ale chwilami skakało nawet do 70%. włączyłam piosenkę - zużycie koło 60%. gdy podłączyłam się do netu - tyle samo procesów, zużycie gdy nic nie robię, ale mam otwarte w przeglądarce to okno - od 50 do 80%. dopiero co włączyłam komputer. i co ja mam z tym zrobić?
            • Gość: Kris Re: komputer cały czas się zacina IP: 84.38.160.* 07.12.06, 12:34
              w menadżerze > procesy > CPU > tu pokazuje, który proces ile wykorzystuje CPU.
              Teraz gdy piszę wykorzystanie jest 2%. Procek 2.8MHz. Nie wiem jaki Ty masz.
              Sprawdż użycie CPU. Napisz procesy te, które wykorzystują CPU, np: na
              odtwarzaniu muzyki itp.
              • Gość: help! Re: komputer cały czas się zacina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 16:35
                więc teraz jak piszę taskmgr.exe ma 04 CPU, explorer.exe 01, csrss 02, system 02, proces bezczynności 90. jak włączę piosenkę wmplayer.exe ma koło 30-40CPU, chwilami nawet 60., taskmgr koło 06, proces bezczynności zmniejsza się do koło 50-60. mam procesor intel celeron 701 MHz - od lat ten sam, ale nigdy takich problemów nie miałam, nie zawieszał się bez powodu. akurat w tym momencie się nie zacina, ale równie dobrze zaraz może zacząć. i nie wiem czemu cały czas pali się lampka, jak nie na obudowie to tym razem w stacji cd-rom (nie ma w niej żadnej płyty).
    • anatemka Re: komputer cały czas się zacina 07.12.06, 12:58
      no, ja juz doszłam co wiesz: spy sneeper. Wywaliłam i wszystko jest ok:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka