IP: sv1:* / 192.168.2.* 02.04.03, 15:27
mam pytanko sformatowałem komputer i w biosie ustawiłem, że przy rozruchu
najpierw ma czytać z CD-ROM'u a następnie z dysku,bo chciałem zainstalować
windows'a 2000 i w dosie wyskakuje mi komunikat, że jest włożony
nieprawidłowy dysk i że mam go wymienić, a jak wchodze w wiersz poleceń w
dosie i wpisuje ścieżke g:\setup.exe (G to mój CD oczywiście) to wyskakuje
komunikat, że dany program nie może być otwarty w trybie MS DOS. Jak mam
zainstalować windowsa 2000 pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko ORYGINAL 2000 czy kopia? IP: *.union01.nj.comcast.net 02.04.03, 15:48
      1. ORYGINAL 2000 czy kopia? Czesto kopie sa do bani.
      2. Z Dosa znajdz na tym CD folder i program "make boot" czy cos podobnego do
      robienia dyskietek uruchamiajacych. Bedziesz potrzebowal 4 dyskietki. Zaladuj
      w Biosie "Bios defaults" (najprostsze ustawienia, w tym najpierw czytanie
      dyskietek po starcie). WIELE razy te dyskietki pozwolily mi obejsc opor
      (szczegolnie starszych) PC-tow.
      3. Pelna wersja 2000 czy "upgrade"? "Upgrade" jest nadal pelna wersja ale w
      trakcie instalacji zapyta o wlozenie do napedu na chwile CD z jakimikolwiek
      wczesniejszymi Windowsami (numer/klucz niepotrzebny)
      4. Jaka zrobiles partycje? Jesli nie zalezy Ci na jakichs starych grach to
      ZNACZNIE lepsza niz FAT32 jest NTSF. Fragmentuje sie wolniej i daje sie
      kompresowac systemowo.
      Na poczatku instalacji W.2000 bedziesz mial opcje wyboru wielkosci partycji i
      rodzaju (NTSF/FAT32). Z praktyki: czesto pozwalam Windowsom na poczatku
      instalacji formatowac dysk "po swojemu" raczej niz uzywac n.p. oprogramowania
      dolaczanego do nowych dyskow.
      5. Daj znac jak Ci poszlo.
      • Gość: michal Re: ORYGINAL 2000 czy kopia? IP: sv1:* / 192.168.2.* 02.04.03, 16:07
        1. Musze uczciwie przyznać, że kopia
        2. Zaraz będe robiłdyskietki (jak mi się uda)
        3. Z tego co wiem to pełna ale jak wyskawiwał ten komunikat o nieprawidłowym
        dysku to wkładałem też 98 SE i nic.
        4. Partycje mam w FAT32, mam 1 dysk podzielony na 3 partycje i 2 dysk wcałości
        5. Jak zainstaluje win 2000 to dam znać, spoko :) (podkreślił bym słowo jak
        zainstaluje) :)))
        • armstrong Re: ORYGINAL 2000 czy kopia? 02.04.03, 21:14
          Kopia płyty instalacyjnej (do której ma prawo wszakże każdy nabywca, zgodnie z
          licencją) powinna być wykonana jako OBRAZ (Image) płyty oryginalnej. Jeśli doda
          się np. jakiś plik, np. z kluczem/numerem - najczęściej płyta
          traci "bootowalność" (zmienia się struktura danych w sektorach odpowiedzialnych
          za "boot"). Do robienia obrazu płyty najlepiej użyć programu rozczytującego
          dane subkanałowe (np. CloneCD, Discjugler itp.).
          • Gość: wch Re: ORYGINAL 2000 czy kopia? IP: *.visp.energis.pl 03.04.03, 15:32
            Do kopi krążka z systemem wystarczy dowolny program do nagrywania. Wybiera się
            funkcję "Kopiuj CD" i tyle. Płyta bootuje.
            • Gość: michal Re: ORYGINAL 2000 czy kopia? IP: sv1:* / 192.168.2.* 03.04.03, 19:38
              Okazało się że płytka była walnięta. pożyczyłem od kolegi innego windowsa 2000
              i wszystko działa. Dzieki za pomoc, przydała sie.
              • Gość: michał Re: Zamknij system IP: sv1:* / 192.168.2.* 06.04.03, 10:26
                Mam jeszcze jedno pytanko wiecie może jak moge zmienić w ustawieniach
                komputera, żeby po naciśnięciu przycisku zamknij system w menu "strat" komputer
                sam się wyłączał. Bo teraz pokazuje mi się napis, że moge bezpiecznie wyłączyć
                komputer, a ja chce żeby sam się wyłączał tak jak to miałem w win 98.
                • Gość: Mirko Re: Zamknij system IP: *.union01.nj.comcast.net 06.04.03, 15:51
                  To jest funkcja Windows i Biosa jednoczesnie. Mozesz probowac majstrowac w
                  Biosie ale potem moze byc jeszcze gorzej. Nie da sie z tym zyc?
                • armstrong Re: Zamknij system 06.04.03, 20:45
                  W ControPanels/PowerOptions, w zakładce APM - uaktywnij (zaznacz) opcję.
                  • Gość: michal Re: Zamknij system IP: sv1:* / 192.168.2.* 07.04.03, 00:27
                    Dzięki za pomoc poustawiałem w tej zakładce APM i wszystko gra :):):)
            • armstrong Owszem... 06.04.03, 20:50
              jeśli jest to "Copy ISO"...
              Ale niektórzy dodają coś jeszcze, np. ServicePacki etc.
              Wtedy płyta przestaje być zgodna ze standardem El Torito.
              Można wprawdzie taką kopię "wzbogacać" o dodatkowe pliki,
              ale wtedy trzeba ekstrahować sektory bootujące "ręcznie"
              i odpowiednio umieścić je w obrazie tworzonej płyty,
              ale to "wyższa szkoła jazdy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka