Dodaj do ulubionych

Wymiana procka!!

IP: *.tpnet.pl 05.01.07, 12:34
Witam wszystkich znawców!
Posiadam starszą płytę główną:gigagyte GA-69MM7,a na niej miałem procka 433
mhz 60/100.chciałem kompa podrasowac i wpakowałem procka INTEL CELERON
1100A/256/100,NIESTETY KOMP NIE ODPALIł,gdzie wystąpiła niezgodność?
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Wymiana procka!! 05.01.07, 12:38
      a czy procek na pasuje na socket plyty glownej? moze ta plyta glowna plyta nie
      obslguje tego procka. jest dosc stara
    • mipp Re: Wymiana procka!! 05.01.07, 12:41
      Wygląda na to że wpakowaleś Tualatina w plyte fc-pga, albo nawet ppga, trudno wyczuć bo chyba źle podaleś model płyty. W każdym razie ten procesor wymaga podstawki dla tualatina
      • Gość: zibo Re: Wymiana procka!! IP: *.tpnet.pl 05.01.07, 12:46
        Hm, oznaczenie płyty to GIGABYTE GA-6WMM7,ZłąCZE 370 PGA,NUZKI PASUJą
        IDEALNIE,NIE WIEM CZY TO TUALATIN,BO PISZE TYLKO CELERON SL5ZE.
        • mipp Re: Wymiana procka!! 05.01.07, 12:55
          > Hm, oznaczenie płyty to GIGABYTE GA-6WMM7,ZłąCZE 370 PGA,NUZKI PASUJą
          > IDEALNIE,NIE WIEM CZY TO TUALATIN,BO PISZE TYLKO CELERON SL5ZE.

Twoja płyta jest za stara o dwa etapy. Procesor pasuje bo to ten sam socket 370, tyle że ty masz go w najwcześniejszej wersji PPGA, potem było FC-PGA, a potem jeszcze drobna modyfikacja FC-PGA dla Tualatinów. Procesor nie pójdzie bo ta płyta nie ma ani napięć ani mnożnika dla tego procesora no i inny rozkład pinów w podstawce.
        • silic Re: Wymiana procka!! 05.01.07, 12:56
          Twoja płyta jest na chipsecie i810 a do tualatina potrzebne były chipsety Intel
          815EPT,VIA Apollo 133T,SiS 633/635T bądź odpowiednio dostosowane inne chipsety.
          Czasem pomagła update Biosu ale nie wiem czy przy twojej płycie to coś da.
          Poszperaj w sieci.
          • Gość: ZIBO Re: Wymiana procka!! IP: *.tpnet.pl 05.01.07, 13:00
            dzięki za odpowiedzi ,faktycznie przedobrzyłem,chyba sprzedam i wpakuje 800 mhz
            maksimum,pozdrawiam i jeszcze raz dzieki.
            • mipp Re: Wymiana procka!! 05.01.07, 13:14
              Gość portalu: ZIBO napisał(a):

> dzięki za odpowiedzi ,faktycznie przedobrzyłem,chyba sprzedam i wpakuje 800 mhz
              > maksimum,pozdrawiam i jeszcze raz dzieki.

Jeśli wierzyć opisom tej płyty w necie, to nie włożysz 800, dlatego że na PPGA były robione Celki do 533 bodajże, potem już FC-PGA. W tym układzie chyba lepiej będzie dokupić płytę do tego Tualatina, choć ceny starego używanego sprzętu na Aledrogo oczywiście są w dalszym ciągu są śmiesznie wysokie.
              • Gość: zibo Re: Wymiana procka!! IP: *.tpnet.pl 05.01.07, 13:21
                Wlaśnie na stronie gigabyte znalazłem ze ta płyta obsługuje procki
                1100,1000,900..,dlatego kupiłem takowy,podaj proszę linka gdzie znalazłes opis
                do tej płytki,a ceny na alegro faktycznie smieszne,za tego procka wybuliłem 60
                dyszek,pozdro.
                • mipp Re: Wymiana procka!! 05.01.07, 13:26
                  Z opisu na GA

www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ProductID=1507

wynika że to podstawka PPGA, mnożnik teoretycznie *8 i szyna 100 czyli razem 800 tyle że nikt nie zrobił takiego procesora na PPGA

support.intel.com/support/processors/celeron/

z czego wynika że PPGA były od 300-533 Mhz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka