Gość: ania IP: *.fn.pl / 172.16.78.* 06.04.03, 16:25 Mam nowy komputer.Jak proponujecie podzielic mi dysk twardy(80GB)?Ile partycji i jaka wielkosc kazdej z nich.Z gory dziekuje za wszystkie propozycje Link Zgłoś Obserwuj wątek
xant Re: partycje dysku 06.04.03, 16:35 Gość portalu: ania napisał(a): > Mam nowy komputer.Jak proponujecie podzielic mi dysk twardy(80GB)?Ile > partycji i jaka wielkosc kazdej z nich.Z gory dziekuje za wszystkie > propozycje To zależy do czego planujesz używać komputer i ile chcesz mieć na nim systemów. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Ania Re: partycje dysku IP: *.fn.pl / 172.16.78.* 06.04.03, 20:53 Zamierzam mieć jeden Windows XP, a kompa używać do internetu, gier, programów multimedialnych itp. Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: partycje dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.03, 21:52 proponuje 3 partycje ze względu na rozmiar dysku Link Zgłoś
Gość: ania Re: partycje dysku IP: *.fn.pl / 172.16.78.* 06.04.03, 22:46 ale jak je wykorzystac?Chodzi mi o to czy najwpierw wszystko zapisywac na jednej a gdy sie zapelni to na nastepnych?Czy moze kazdej z partycji przyporzadkowac rozne sprawy,jesli tak to co proponujesz na C,co na D,a co na E ??Nie wiem czy sie precyzyjnie wyrazilam Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: partycje dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.03, 00:53 Gość portalu: ania napisał(a): > ale jak je wykorzystac?Chodzi mi o to czy najwpierw wszystko zapisywac na > jednej a gdy sie zapelni to na nastepnych? ze względu na wygode raczej nie trzyma się danych na partycji systemowej C bo w przyadku konieczności formatowania partycji trzeba przenosić dane a jeżeli już są na partycji D to nie trzeba przenosić danych :-) Czy moze kazdej z partycji > przyporzadkowac rozne sprawy,jesli tak to co proponujesz na C,co na D,a co na > E ??Nie wiem czy sie precyzyjnie wyrazilam na C proponuję system operacyjny bo tak wygodniej,a na reszcie cokolwiek zechcesz,zwykle literka E jest zarezerwowana dla cd-romu (nie wiem jak u ciebie) Link Zgłoś
Gość: mgregor Re: partycje dysku IP: *.elartnet.pl 08.04.03, 16:03 Witam! Literki nie sa przyporzadkowane. Poza FDD nazewnictwo jest całkowicie dowolne. System moze byc i na D,E a nawet na Z. Byle tylko odpowieni wpis znajdował sie na pierwszej partycji pierwszego dysku. Ja proponuję tak podzielić dysk: pierwsza partycja: 30 GB na system i oprogramowanie (Office i wszystko inne) druga partycja: 50 GB na dane, dokumenty, filmy i inne rzeczy ktorych nie chcemy stracić przy ewentualnym formatowaniu partycji pierwszej. Ja mam tak zrobione u siebie i jestem zadowolony. Mam Windows 2000 Pro (starszy brat WinXP). Pozdrawiam serdecznie Michał Gregorczyk Link Zgłoś
Gość: Mauri Re: partycje dysku IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 16:11 1 partycja 10 gb - pozostałe dowolnie - proponuje 3 /w miare proporcjonalne/ - dlatego 3 bo mniejsze partycje szybsza wymiana danych. W zależności od potrzeb na każdej - filmy, gry, inne Link Zgłoś