Dodaj do ulubionych

Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawienia!!!

IP: *.resetnet.pl 18.02.07, 01:10
Mam klopot i bardzo licze na Wasza pomoc! Kupilam monitor 17" LCD SAMSUNG
SyncMaster 710T i zauwazylam, ze bardzo po nim boli mnie glowa!!! Zadnych
ustawien nie zmienialam - tak jest, jak bylo. Jak powinnam skonfigurowac
ustawienia, by nie bolaly mnie oczy?!? Wiem, ze mozna to zrobic na pewno! Ja
jednak, poki co, nie posiadam takich zdolnosci ;)

Czy ktos moglby mi pomoc ustawic moj monitor??? (Acha, uzywam cyfrowego
wyjscia DIV, chyba tak to sie nazywa?) Moje aktualne ustawienia to:

* PICTURE
Brightness: 85
Contrast: 80

* COLOR
Color Tone: Normal
Color Control: Red, Green, Blue - po 50
Gamma: Mode2

* IMAGE:
Sharpness: 60

* SETUP
Auto Source: Auto

* INFORMATION:
Digital
63.8kHz 60Hz PP
1280x1024

...A wiec co mam pozmieniac???
Obserwuj wątek
    • etom Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni 18.02.07, 03:35
      > * PICTURE
      > Brightness: 85
      > Contrast: 80

przesada :-)
      ja mam np. na noc i do czytania (internet):
      Brightness: 25
      Contrast: 30
      • Gość: Madzia Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: *.resetnet.pl 18.02.07, 10:01
        Serio??? Rety, ja przy takich ustawieniach (25 i 30) nic niemal nie widze! Jest
        strrrasznie ciemno!
        • Gość: mameja Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: 208.53.131.* 18.02.07, 10:18
          hehe kolejna ofiara "zdrowych" monitorów LCD czyt. wypalaczy oczu. Na
          fabrycznych ustawieniach to można chyba stracić wzrok

Nie ma czegoś takiego jak optymalne ustawienie bo to zależy ile światła masz w
          pomieszczeniu i jak jest ono skierowane, do tego dobiera się ustawienia. Monitor
          bokiem do okna - nigdy tyłem ani frontem, w odległości co najmniej 2-3 m.
          zacznij od jasności na 0 i zwiększaj kontrast, potem jasność aż będzie
          optymalnie dla Ciebie.
    • mr.yez Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni 18.02.07, 23:49
      Miałem taki sam monitor i te same objawy - na początku. Myślę, że to jest kwestia przywyknięcia oka do innego typu ekranu. Po jakimś tygodniu się przyzwyczaiłem i nic mi nie przeszkadzało.
      Teraz, po dwóch latach używania LCD, głowa boli mnie przez chwilę jak siadam do monitora kineskopowego :) Trwa to z kwadrans, potem oko się akomoduje.
      • Gość: Madzia Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: *.resetnet.pl 19.02.07, 13:42
        mr.yez napisał:

> Miałem taki sam monitor i te same objawy - na początku. Myślę, że to jest
        kwest
        > ia przywyknięcia oka do innego typu ekranu. Po jakimś tygodniu się
        przyzwyczaił
        > em i nic mi nie przeszkadzało.
        > Teraz, po dwóch latach używania LCD, głowa boli mnie przez chwilę jak siadam
        do
        > monitora kineskopowego :) Trwa to z kwadrans, potem oko się akomoduje.
        >

Okej, czyli jechac na tych samych (fabrycznych) ustawieniach i sie niczym nie
        przejmowac???
        • Gość: Greg Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: 212.76.40.* 19.02.07, 13:46
          Nigdy w życiu - są w necie specjalne testy do kalibracji monitorów (kontrastu i
          jasności) -> poszukaj!
          • Gość: Madzia Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: *.resetnet.pl 19.02.07, 13:49
            Dzieki, poszukam :)
            • Gość: krzychu Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:42
              witam;) ja mam samsunga syncmaster 203B - na poczatku był ekran nieostry -
              sstrasznie rozmazane literki ale teraz jest dobrze ;)
              na płytce ze sterownikami do monitora powinnaś mieć różne programy - również do
              kalibracji;)
      • Gość: zrob_se_dobrze Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: *.c29.msk.pl 20.02.07, 02:09
        mr.yez napisał:

> Teraz, po dwóch latach używania LCD, głowa boli mnie przez chwilę jak siadam do
        > monitora kineskopowego :) Trwa to z kwadrans, potem oko się akomoduje.

jak sie nie wie co to akomodacja oka to sie potem takie pierdoly wypisuje
    • Gość: rafal Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:16
      tez mnie to interesuje, mam samsunga syncmaster 19 lcd , jakie sa optymalne

"brightness" i "contrast ?
      • Gość: rafal Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 00:59
        nikt nie wie?
        • jaki71 Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni 21.02.07, 01:26
          Juz padla odpowiedz - nie ma optymalnych ustawien.
          • Gość: Madzia Re: Samsung SyncMaster 710T - optymalne ustawieni IP: *.resetnet.pl 26.02.07, 17:00
            Gość portalu: krzychu napisał(a):

> witam;) ja mam samsunga syncmaster 203B - na poczatku był ekran nieostry -
            > sstrasznie rozmazane literki ale teraz jest dobrze ;)
            > na płytce ze sterownikami do monitora powinnaś mieć różne programy - również
            do
            > kalibracji;)

Ooo...dzieki! Tak, mam plytke ze sterownikami! Zajrze zatem do niej, na pewno
            cos tam bedzie! Dziekuje! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka