Dodaj do ulubionych

Formatowanie dysku w XP.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 08:42
Chcę od nowa zainstalować system XP i dlatego chcę sformatować obie partycje
w systemie NTFS.

Wszyscy i wszędzie doradzają, że wystarczy sama CD z instalatorem XP i on
wszystko załatwi.

Właśnie robię to za pomocą instalatora XP i szlag mnie trafia na jego
działanie.

Czy są jakieś programy typu stary FDISK do formatowania w NTFS ?

POMOCY ! :(

Obserwuj wątek
    • Gość: rfv Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.07, 09:40
      Przestaw w BIOS-ie start z CDROOM.
      • Gość: Format Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 16:22
        Gość portalu: rfv napisał(a):

> Przestaw w BIOS-ie start z CDROOM.

A co to ma do formatowania dysku ? :(
        • Gość: gosc Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.retsat1.com.pl 18.02.07, 16:41
          A dlaczego cię szlag trafia ? Może trochę więcej szczegółów.
        • Gość: mam taki problem Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 20:56
          rfv dobrze gada. Jak przestawisz, to się dowiesz, co to ma wspólnego :-)
          • Gość: Format Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 07:34
            Gość portalu: mam taki problem napisał(a):

> rfv dobrze gada. Jak przestawisz, to się dowiesz, co to ma wspólnego :-)

rtv tak jak i ty NIGDY nie formatował więc nie wie o czym pisze ! :)

A przestawiać niczego nie muszę bo od zawsze ma ustawione uruchamianie w BIOSie
            w kolejności: dyskietka, napęd CD/DVD i dopiero dysk twardy.

Tak też można !
            A ty nie wiedziałeś o tym bo ci rfv o tym nie napisze - on sam nie wie, że tak
            też można a nawet jest to wskazane. :)
    • arius5 Re: Formatowanie dysku w XP. 19.02.07, 01:10
      FDisk nie sluzy do formatowania partycji.
      Formatowanie nie ma wplywu na to, czy system mam byc NTFS czy inny.
      Jezeli szlag Cie trafia, to radze relanium albo psychoterapie.

Wszystko dotyczace tworzenia partycji i formatowania znajduje sie na dysku
      instalacyjnym XP, trzeba tylko wiedziec, co sie chce zrobic a nastepnie sledzic
      komunikaty na ekranie i przyciskac odpowiednie klawisze.

• Gość: Format Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 07:29
      Widzę, że wszyscy z was nigdy nie formatowali partycji ! :(

Gdyby tak było to byście nie pisali takich glupot, że wystarczy płyta CD z
      systemem XP.

A formatowanie za pomocą instalatora XP z CD wygląda mniej więcej tak.

Piszę to dla tych co tu odpowiadali a nigdy tego sami nie robili - jak
      przeczytacie to dopiero będzie wiedzieli jak to wygląda.

Mam dysk twardy niepodzielony na partycje - taki surowy ze sklepu.

1. Wkładam CD z XP do napędu.
      2. Uruchamiam komputer.
      3. Pokazuje się na czarnym ekranie instalator XP.
      4. Ładuje on mnóstwo plików na dysk twardy i po jakimś czasie instalator XP
      pyta się: gdzie chcę zainstalować system pokazując, że na dysku nie ma żadnej
      partycji.
      5. Dzielę dysk na dwie partycje.
      6. I tu nie ma ŻADNEJ możliwości sformatowania OBU partycji w systemie NTFS
      (lub nawet w FAT32).
      7. Sformatować mogę TYLKO tę partycję na której chcę zainstalować system -
      tylko taka jest mozliwość sformatowania partycji przez instalatora XP.
      8. Więc wybieram partycję np. C do zainstalowania systemu i instalator TYLKO JĄ
      formatuje - druga partycja nadal nie jest sformatowana i taka pozostanie aż do
      uruchomienia systemu (!).
      9. A więc instalator formatuje partycję C, gdzie mu wskazałem, że chce mieć
      zainstalowany system.
      10. Po sformatowaniu natychmiast instalator umieszcza tam pliki i instaluje
      system.
      11. NIE MA możliwości sformatowania z tego poziomu instalatora pozostałej
      partycji !

Tak to wygląda i jest dość wkurw*ające, że nie można sformatować partycji bez
      instalowania na niej systemu !

A wy jak to robicie, że macie sformatowane wszystkie partycje bez instalowania
      systemu ???

Nie macie ! :)

I stąd wasz problem, że nie wiecie o czym piszecie w temacie "formatownie".

• jap_1 Re: Formatowanie dysku w XP. 19.02.07, 07:47
        Ale na początku zapytałeś o "stary fdisk".
        On też nie formatuje, tylko dzieli na partycje, więc co by ci to zmieniło?
        • Gość: Format Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 08:09

jap_1 napisał:

> Ale na początku zapytałeś o "stary fdisk".
          > On też nie formatuje, tylko dzieli na partycje, więc co by ci to zmieniło?

Za pomocą Dyskietki startowej z Windows 98 (lub nawet bezpośrednio z CD) mogę
          bez problemu podzielić dysk na partycje i je SFORMATOWAĆ - wszystkie partycje
          po kolei.
          Bez konieczności instalacji samego systemu !

Formatuje jedną partycję i program sam WRACA do informacji o partycjach i wtedy
          mogę wybrać następną partycję do formatowania i on ją sformatuje.

W XP nie ma takiej możliwości powrotu do informacji o partycjach i formatowania
          dowolnie wybranej partycji bez konieczności jednoczesnej instalacji na niej
          systemu.

Niestety te programy z Win98 nie formatują na NTFS i o to mi chodzi.

O program, który sformatuje mi partycje na NTFS bez konieczności instalacji
          systemu - a instalator XP takim programem NIE JEST !

Z tego co widzę to większość na tym forum nigdy nie dzieliła samemu dysku na
          partycje i ich nie formatowała ! :(

• Gość: jaaaa Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 07:53
        właśnie dlatego zawsze używam Partition Magic 8.0 (niższy może nie obsługiwać Ntfs)
        po co robic sobie pod górkę?
        • Gość: Format Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 08:10
          Gość portalu: jaaaa napisał(a):

> właśnie dlatego zawsze używam Partition Magic 8.0 (niższy może nie obsługiwać
          > Ntfs)

A on FORMATUJE w NTFS ???
          • Gość: jaaa Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 08:20
            tak, formatuje w NTFS versja 8.0 napewno.
            • Gość: Format Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 08:33
              Gość portalu: jaaa napisał(a):

> tak, formatuje w NTFS versja 8.0 napewno.

Zaraz kupię... ;D

...i sprawdzę jak on działa bo te XP wynalazki o kant dupy potłuc. :(
              • jap_1 Re: Formatowanie dysku w XP. 19.02.07, 10:33
                Gość portalu: Format napisał(a):

> Zaraz kupię... ;D
                > ...i sprawdzę jak on działa bo te XP wynalazki o kant dupy potłuc. :(
                pl.unidownload.com/filedownload-Cichy-BootDisk-3x_514.html
                • Gość: koleś Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:06
                  w czasach gdy w markowych komputerach od 2-3 lat nie montuje się stacji dyskietek
                  pisanie programu działającego z dyskietki jest lekkim nieporozumieniem choć sam
                  pakiet załączonego oprogramowania wygląda bardzo zachęcająco
                  • Gość: koleś Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:20
                    OK jest opis autora jak zrobić z tego płytę
                    na razie pobrałem to i testuję w kompie ("Virtual PC" od MS jest free)
      • Gość: XPRT Nie wiem w czym problem IP: *.chello.pl 19.02.07, 11:30
        Drugą partycję możesz sformatować już z poziomu windowsa, po instalacji.
      • arius5 Smieszny jestes 19.02.07, 13:17
        Zeby zainstalowac XP, o czym napisales w glownym watku, nie musisz formatowac
        obu partycji, tylko jedna. Druga sformatujesz po instalacji systemu.
        Po co robisz zamieszanie, moze zamiast tegi naucz sie wyslawiac, zebysmy
        wiedzieli o co chodzi.

A FDisk w dalszym ciagu nie sluzy do formatowania, tylko do tworzenia partycji.
        DFO formatowania sluzyl prgram o nazwie "Format"

• Gość: koleś Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:09
      1) formatujesz płytą instalacyjną rzeczywiście jedną partycję ale tworzysz ich
      więcej, pozostałe można sformatować po instalacji
      2) dyskietka startowa z W9x jest kiepskim rozwiązaniem na dużych dyskach(długo
      formatuje partycje)
      3) sformatować można właściwie dowolnym linuksem (mój ulubiony to Slackware bo
      po kilku kliknięciach od włożenia płyty można zacząć formatowanie)
      4) producenci dysków udostępniają na swoich stronach programy(zazwyczaj od
      Ontracka) do szybkiego podziału na partycje i testowani czy dysk jest sprawny
      5) istnieją tzw "płyty narzędziowe" - pakiet oprogramowania (30-100MB) na
      bootowalnej płycie CD(obrazy do pobrania bezpłatnie z internetu) na których
      znajduje się program do formatowania znany z dyskietki z W9x, programy od
      producentów dysków, niezależne programy do tworzenia partycji, programy do
      testowania hardware, antywirusy, programy do odzyskiwania MBR, do odzyskiwania
      danych oraz haseł itp....
      najbardziej znany to:
      www.ultimatebootcd.com/
    • Gość: markiz de sade Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.brutele.be 19.02.07, 10:42
      popelniasz podstawowy blad - najpierw tworzysz partycje, potem formatujesz.

Sformatuja caly dysk i pozniej po zainstalowaniu systemu podziel go na
      potrzebne Ci partycje

PS
      Nigdy nie mialem problemu z formatowaniem w instalatorze; Musisz byc niezly
      jelop, albo nie umiesz czytac bialych iter na niebieskim tle.
      • jap_1 Re: Formatowanie dysku w XP. 19.02.07, 10:59
        Nie czepiaj się człowieka. Ma inne widzenie świata, niż Microsoft, ale komu to
        przeszkadza. Prawdą jest, że instalcyjny CD z Windows XP służy głównie, jak
        sama nazwa wskazuje, do INSTALOWANIA Windows, a nie tworzenia czyściutkiego,
        spartycjonowanego, sformatowanego dysku. Taki dysk, to żaden zysk dla MS. ;-)
        Natomiast bez sensu jest bardzo częste pytanie na forum "jak sformatować dysk",
        gdy klient chce tam za chwilę zainstalować system. To chce formatować, czy
        instalować? Przy instalacji ma format gratis, a że nie czyta ze zrozumieniem ...
      • Gość: rfv Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:34
        Drogi markizie tak niestety bywa kiedy dzieciaki bawią się w tzw. informatyków.
        Nie czytają komunikatów a jeśli nawet przeczytają to i tak nie wiedzą o co
        chodzi. Jakoś nigdy nie miałem problemu z instalacją jakiegokolwiek systemu,
        partycjonowaniem dysku czy formatowaniem ale widać że to nie są podstawy obsługi
        komputera tylko wyższa szkoła jazdy.
        • Gość: markiz de sade Re: Formatowanie dysku w XP. IP: *.brutele.be 19.02.07, 12:44
          To ma nawet swoja ladna nazwe :)

"analfabetyzm funkcjonalny"
    • Gość: XPRT Format=debil IP: *.chello.pl 19.02.07, 11:31
      Przecież partycję nie-systemową możesz sformatować po instalacji już z poziomu
      windowsa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka