Dodaj do ulubionych

Jaki antywirus na słaby komputer?

IP: *.chello.pl 10.03.07, 16:25
Jaki antywirus/program zabezpieczający zainstalować na słabym komputerze (800
Mhz, 128 RAM), dość mocno obciążonym XP i wciąż działającymi programami?
Aktualnie mam darmowy avast i szczerze mówiąc komp stał się nieużywalny.
Wcześniej bez tego antywira chodził jako tako, teraz mam dość surfowania po
necie nawet.
Oczywiście najlepiej gdyby ktoś polecił dobry i darmowy program. Z góry
dziękuję życzliwym fachowcom :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Jaki antywirus na słaby komputer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 19:51
      dokupić używaną kość SDR256MB koszt ok.80zł
      komputer znacznie przyśpieszy

żaden program ci obecnie nie pomoże
      • justice13 Re: Jaki antywirus na słaby komputer? 10.03.07, 21:59
        Ja zmieniłam Avasta na AntiVir Personal edition i jestem baaaardzo zadowolona.
        Po pierwsze znalazł 2 wirusy, których Avast nie widział, po drugie - wcale nie
        zauważam, żeby obciążał komp. Przy avaście już przy uruchamianiu czulo się jego
        działanie. Możesz go pobrać stąd:

antivir-polska.info/component/option,com_docman/Itemid,42/
        Konfiguracja w jęz.ang, ale wystarczy wpisać w google i znajdziesz, co trzeba

A windowsa XP można łatwo odchudzić. Poczytaj tę stronę plus następne:

www.tweaks.pl/czytaj,7._wielkie_sprzatanie_systemu,291.html
        • justice13 Re: Jaki antywirus na słaby komputer? 10.03.07, 22:02
          i jeszcze firewall - polecam Outpost Agnitum, darmową wersję.
          P.S. Mam Durona 800, używam w/w i polecam, a avasta wyrzuć czym prędzej
        • Gość: R Re: Jaki antywirus na słaby komputer? IP: 80.50.255.* 10.03.07, 22:50
          > justice13 napisał:Konfiguracja w jęz.ang, ale wystarczy wpisać w google i znajdziesz, co trzeba Konfiguracja jest na tej samej stronie,którą polecasz do pobrania,w dziale FAQ i Galeria,nie trzeba nigdzie szukać. antivir-polska.info/
    • wredny_menel Re: Jaki antywirus na słaby komputer? 10.03.07, 22:28
      Gość portalu: Renia :) napisał(a):

> Oczywiście najlepiej gdyby ktoś polecił dobry i darmowy program. Z góry
      > dziękuję życzliwym fachowcom :)

Zacznij od tego że zostawisz w Avaście włączoną tylko
      ochrone standartową oraz uzupełnisz pamięć do minimum 256MB.
      • pawel_bielsko Re: Jaki antywirus na słaby komputer? 11.03.07, 22:25
        Nie poleca aviry. To jest gowno. Oewnego dnia przestal dzialac.
    • Gość: K2 only NOD32 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 22:41
      wszystko inne ci go zamuli
      • Gość: R Re: only NOD32 IP: 80.50.255.* 10.03.07, 23:06
        Gość portalu: K2 napisał(a):

> wszystko inne ci go zamuli Nod nie jest darmowy naucz się czytać ze zrozumieniem,poza tym Avira Antivir nie jest wcale bardziej obciążający,a według ostatnich testów jest lepszy od noda,a pieniądze niech lepiej wyda na dodatkowy RAM.
        • kris.m Re: only NOD32 10.03.07, 23:13
          AVG albo NOD32...
          a jeśli nie jestes w stanie dołożyć pamięci, to wyłącz w usługach kompozycje wizualne, usługę indeksowania, konfigurację sieci bezprzewodowych (o ile nie używasz wifi), usługę serwer i stacja robocza, przeglądarka komputerów (o ile nie używasz sieci lokalnej)
          • Gość: Renia :) Re: only NOD32 IP: *.chello.pl 11.03.07, 02:33
            Dziękuję Wam bardzo. Mam tylko jedno zastrzeżenie. Nie bardzo wiem jak wyłączyć
            te niektóre usługi, bardzo prosze o jakieś wskazówki dla laika, ale już teraz
            komp działa prawie jak złoto ;) Jesteście boscy ;)
        • caruzzo Re: only NOD32 11.03.07, 09:07
          mam procka 400, 192 RAM,dysk malutki i
          AVAst u mnie smiga.Nic nie muli nic nie
          wstrzymyje .Komputer włacza się pracuje
          normalnie.....
          • caruzzo Re: only NOD32 11.03.07, 09:08
            a zapomniałem Win 98 mam jeszcze.DDD
            • Gość: Renia :) Pamięć? IP: *.chello.pl 11.03.07, 21:33
              Wiecie - gdzie dwoch Polakow, tam trzy opinie. U mnie akurat obciążenia Avastem
              zostały zmierzone. Czas uruchamiania komputera, wielkość pliku wymiany, czas
              reakcji programów. Po zamianie na AVG diametralna poprawa. Po paru zmianach w
              systemie, XP zaczyna chodzić w końcu a nie pełzać, ale i tak planuję zmianę na
              98, ME albo 2000.

Pamięci RAM boję się kupować, bo nie znam się na tym kompletnie. Czy wystarczy
              ją tylko "włożyć" obok starej i tyle? No właśnie - tu się zaczynają schody :(
    • kell99 Re: Jaki antywirus na słaby komputer? 11.03.07, 21:46
      Gość portalu: Renia :) napisał(a):

> Jaki antywirus/program zabezpieczający zainstalować na słabym komputerze (800
      > Mhz, 128 RAM), dość mocno obciążonym XP i wciąż działającymi programami?

Zaden. Zapominacie o zdrowym rozsadku. Wystarczy kilka prostych zasad by
      uzywanie dzialajacego AV stalo sie zbedne (wystarczy skan raz na kilka dni -
      nawet, korzystajac z darmowego skanera on-line np www.nanoscan.com/ ).

- wywalic IE, Outlook, WMP i zastapic je innymi programami (FF, Thunderbird, VLC),
      - zalozyc konto uzytkownika bez praw modyfikacji ustawien systemu (w
      'madrzejszych systemach', ten krok + odpowiednie prawa dostepu do katalogow z
      waznymi danymi, wystarczy by zaden wirus nie mial prawa uszkodzic systemu
      operacyjnego),
      - nie otwierac zadnych wykonywalnych plikow, te przyslane poczta od razu kasowac
      (w 99% sa to i tak 'bzdury'),
      - sciagac programy z wiadomowych zrodel (sporo programow ma dolaczone sumy
      kontrolne, to na prawde zajmuje malo czasu by porownac sciagnieta wersje z suma
      kontrolna - dla osob wyjatkowo 'nieufnych'),
      - aktualizowac oprogramowanie,
      - zainstalowac firewall - wystarczy ten z win xp, nie trzeba zadnych dodatkowych
      programow,
      - zdrowy rozsadek! - nie klikac bezmyslnie i nie instalowac kazdego smiecia
      sciagnietego z sieci.

Smutne jest, ze wiele osob mysli, ze program antywirusowy je przed czymkolwiek
      chroni. Ha! Wystarczy zlapac 'wirusa', ktorego program antywirusowy nie wykryje
      i bedzie on w stanie wybebeszyc komputer zanim pojawi sie uaktualnienie.
      Zreszta, przegladajac skutecznosc programow AV, to wydaje sie, ze chronia one
      tylko przed iloscia zbyt duzej wolnej pamieci czy kasy w portwelu.
      • Gość: Renia :) Re: Jaki antywirus na słaby komputer? IP: *.chello.pl 11.03.07, 22:23
        W sumie, to masz trochę racji. Przez dwa czy nawet trzy lata (2001 - 2003), na
        moim komputerze nie było żadnego antywirusa. A surfowało się po sieci sporo i
        jakoś żadnych infekcji nie było, a sporadyczne skanowanie jakimś programem nie
        wykrywało nic, albo bardzo nielicznych intruzów.
        Tymniemniej ostatnio muszę czasem odwiedzic jakieś podejrzane strony i antywirus
        dawał kilka razy znac, że wykryto coś niebezpiecznego. Głównie instaluję go ze
        względu na spokój sumienia i bezpłatnego, ze względu na pustość portfela. I tu
        jeszcze jedno nawiązanie - korzystam intensywnie z bankowości elektronicznej, a
        nie chcę jeszcze bardziej zbiednieć :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka